Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 02. 16- 2024. 02. 12

Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról

2023.02.16.

Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testülete – az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Mártély Községi Önkormányzatra (a továbbiakban: Önkormányzat), szerveire és bizottságaira, valamint az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (Mártély Községi Önkormányzat Gondozási Központja, Mártélyi Általános Művelődési Központ) továbbá mindazon természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre, akik részére az Önkormányzat pénzeszközt ad át, vagy akiktől pénzeszközt vesz át.

2. § Az Önkormányzat 2023. évben a magánszemélyek kommunális adóból származó teljes bevételét működési bevételként kívánja elszámolni.

3. § (1) Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) felhatalmazza a polgármestert, hogy a 2023. évi költségvetésben az önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, ennek érdekében szerződéseket kössön és módosítson, ideértve a vagyonbiztosításhoz kötődő döntéseket is, kivéve a 100 eFt értéket meghaladó ingó -, értékhatártól függetlenül az ingatlan vagyontárgy elidegenítését, valamint tegyen intézkedéseket a jóváhagyott kiadási előirányzat célirányos felhasználására.

(2) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek saját folyó bevételeik beszedésére, valamint a jóváhagyott kiadási előirányzatok célirányos felhasználására a jogszabályi előírások és a Képviselő-testület felhatalmazása alapján saját hatáskörben jogosultak és kötelesek.

(3) Az Önkormányzat által igényelt állami hozzájárulások alapjául szolgáló mutatószámok kimutatásáért, a tanügyi statisztikai adatokért, az egyéb szakmai dokumentumokon alapuló kimutatások megfelelő, pontos vezetéséért az intézmény vezetője teljes körű felelősséggel tartozik.

4. § (1) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek a jóváhagyott bevételi és kiadási előirányzatuk főösszegének módosítását - az intézményi költségvetés bevételi főösszegét meghaladó többletbevételből - saját hatáskörben kezdeményezhetik. Kiemelt bevételi jogcím többletteljesítése esetén - amíg más bevételi jogcím teljesítése nem éri el az előirányzatot - az intézményi költségvetési főösszeg csak támogatási szerződés alapján, meghatározott célra átvett felhalmozási és működési célú pénzeszközökkel emelhető.

(2) Ha az (1) bekezdésben meghatározott bevételi többlet miatt kerül sor a bevételi előirányzat emelésére, saját hatáskörben a kiadási előirányzatának módosítása az intézmény részéről kezdeményezhető.

(3) A kiemelt előirányzatok között átcsoportosításra átruházott hatáskörben a polgármester jogosult a költségvetési főösszeg 5%-áig. A kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításról a polgármester a Képviselő-testület soron következő rendes ülésén köteles tájékoztatást nyújtani.

(4) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek a saját hatáskörben kezdeményezett előirányzat módosításáról, azt részletesen indokolva, folyamatosan tájékoztatják a polgármestert.

(5) A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §-a szerinti illetményalap 2023. évben 38 650 forint, a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 65. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Képviselő-testület az illetményalapot 54 100 forintban állapítja meg.

5. § (1) Az előző évi – a Képviselő-testület által jóváhagyott – költségvetési maradvány összegével az intézmények költségvetését a Képviselő-testület módosítja.

(2) A polgármester intézkedik 3 000 eFt feletti olyan pénzeszköz lekötéséről, amely több mint három hónapig nem kerül felhasználásra. A pénzösszeget lekötni, annak várható felhasználásáig, az Önkormányzat számlavezető bankjánál lehet.

6. § (1) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek szakmai feladataik ellátása, az önkormányzati körön kívüli költségvetési források igénybevételére irányuló tevékenységeik (pl. pályázatok, megállapodások) az alapító okiratban megjelölt, alapfeladatok ellátása minőségének javítására irányulhatnak.

(2) Az intézmények kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatot abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat költségvetési többlettámogatást igényel. Többlettámogatási igénnyel nem járó szakmai pályázat benyújtása esetén az intézmény vezetőjének tájékoztatási kötelezettsége van a polgármester felé.

7. § (1) Az Önkormányzat költségvetési elszámolási számláit 2023. évben a Takarékbank vezeti.

(2) Az Önkormányzat költségvetési szervei átmenetileg szabad pénzeszközeiket csak az (1) bekezdés szerinti pénzintézetnél helyezhetik el tartós betétként. A betét elhelyezés - a lekötés időtartama alatt - a költségvetési szerv részéről nem eredményezhet finanszírozási igényt. A tartós betétről tájékoztatni kell a polgármestert.

8. § (1) Az Önkormányzat a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott kivételektől eltekintve adósságot keletkeztető ügyletet érvényesen kizárólag a Kormány előzetes engedélyével köthet.

(2) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek adósságot keletkeztető ügyletet nem köthetnek.

(3) A hitelműveletekkel kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(4) A hitelszerződés aláírására e rendelet felhatalmazása alapján az Önkormányzat képviseletében a polgármester és a jegyző jogosult.

9. § (1) Az Önkormányzat önként vállalt önkormányzati feladat ellátásához a közpénzekből nyújtott támogatásokra vonatkozó előírások betartása mellett közvetlen vagy közvetett infrastrukturális támogatást nyújthat a civil szervezetek számára.

(2) A Képviselő-testület a költségvetésről szóló rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, amelyek terhére működési vagy felhalmozási célú támogatás adható.

(3) Támogatás egyedi kérelem benyújtásával támogatási cél megjelölésével igényelhető. A kérelemhez csatolni kell: természetes személy kérelmező esetében az igazolást a családban egy főre jutó jövedelemről, civil szervezet kérelmező esetében az alapító okiratot, valamint a beszámoló letétbe helyezéséről szóló igazolást. Civil szervezetnek nem minősülő egyéb szervezet részére működési támogatás nem adható.

(4) Támogatásról a Képviselő-testület dönt.

(5) A döntés alapján a polgármester támogatási szerződést köt, amely tartalmazza:

a) a támogatás összegét,

b) a támogatás felhasználásának célját és határidejét,

c) a támogatás átutalásának módját,

d) a támogatás elszámolásának módját és határidejét,

e) az elszámolás önkormányzat általi ellenőrzésének módját és határidejét.

(6) A támogatott a számára juttatott közpénzt hatékonyan, költségtakarékosan, kizárólag a támogatási szerződésben meghatározott célokra használhatja fel, más szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja.

(7) A támogatottnak a támogatás összegének felhasználásáról pénzügyi és szakmai beszámolót kell benyújtania a támogatási szerződésben meghatározott határidőben, de legkésőbb a támogatott cél megvalósulását követő 60 napon belül.

(8) Vissza kell fizetni a kapott pénzügyi támogatást, amennyiben támogatott a kapott pénzügyi támogatással nem vagy nem megfelelően számolt el vagy a kapott támogatást a támogatási céltól eltérően használta fel.

10. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételénél vizsgálni kell az átvétel következményeként az Önkormányzatnál esetlegesen felmerülő kiadásokat, a pénzeszköz átvétel egyéb következményeit.

(2) Államháztartáson kívüli forrás átvételéről

a) 500 000 forintot meg nem haladó összeg esetén a polgármester dönt,

b) 500 000 forintot meghaladó összeg, valamint alapítványi forrás átvétele esetén a Képviselő-testület dönt.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester írja alá.

11. § A költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet rendelkezéseit 2023. január 01. napjától kell alkalmazni.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.