Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 02. 16

Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.16.
az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a költségvetési rendelettől elkülönülő önálló rendeletben szabályozza a költségvetés végrehajtásának szabályait. A költségvetési végrehajtási rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, szerveire és bizottságaira, valamint az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (Mártély Községi Önkormányzat Gondozási Központja, Mártélyi Általános Művelődési Központ)továbbá mindazon természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre, akik részére az Önkormányzat pénzeszközt ad át, vagy akiktől pénzeszközt vesz át.
A költségvetési végrehajtási rendelet határozza meg az elfogadott költségvetés végrehajtásának részletszabályait, így - egyebek mellet - meghatározza a rendelkezési jogosultságok körét és mértékét, rendelkezik az önkormányzat és az önkormányzati költségvetési szervek gazdálkodásának főbb kereteiről, megadja a szükséges felhatalmazást a költségvetésben foglaltak végrehajtásához. A végrehajtási rendelet - a stabilitási törvénnyel összhangban - szabályozza az adósságot keletkeztető ügyletek megkötésének körülményeit, a rendelet továbbá rögzíti a számlavezető pénzintézeteket.
A költségvetési végrehajtási rendelet megalkotása szükséges ahhoz, hogy az elfogadott költségvetési rendeletben lefektetett követelmények teljesülhessenek.