Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezésének és a házszám-megállapításának szabályairól

Hatályos: 2023. 02. 16

Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.16.
a közterületek elnevezésének és a házszám-megállapításának szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) a 2022. munkaterve alapján a helyi önkormányzatok közterületek elnevezésének, valamint elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés, továbbá a házszám-megállapítás szabályairól szóló rendeleteinek törvényességi célvizsgálatát végezte, melynek során a közterületek elnevezésének szabályairól szóló 15/2008. (VII. 2.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) vonatkozásában törvényességi felhívással élt a jogsértések orvoslása érdekében.
A Kormányhivatal CS/B01/09367-2/2022. iktatószámú törvényességi felhívásában megállapította, hogy az Ör. a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendelet, valamint a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet több pontjával ellentétes, illetve téves fogalomhasználatot alkalmaz, magasabb szintű jogszabály rendelkezésébe ütközik, valamint a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM-ben foglaltaknak nem felel meg.
Kormányhivatal felhívásának a figyelembevételével a kifogásolt Ör. felülvizsgálatra került, melynek során megállapítást nyert, hogy a feltárt anyagi, valamint jogszabályszerkesztési hibák kijavítása rendelet-módosítással nem megoldható, ezért a kifogásolt rendelet hatályon kívül helyezése, és új rendelet megalkotása vált szükségessé a törvényességi felhívásban foglaltak teljesítése érdekében.
A Kormányhivatal törvényességi felhívásában foglaltaknak tesz eleget az új rendelet megalkotásával Mártély Községi Önkormányzat Képviselő-testülete.