Csanádpalota Város Önkormányzat Képviselőtestületének 13/2014 (X.6.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2014. 10. 06- 2015. 04. 14

Csanádpalota Város  Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény valamint a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM. rendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva következőket rendeli.


A szociális rászorultság szabályai


  1. §


  1. Csanádpalota Város  Önkormányzata egyszeri alkalommal, természetben nyújtott szociális ellátást biztosít azoknak a szociálisan rászorult személyeknek, akik életvitelszerűen az önkormányzat közigazgatási területén tartózkodnak, és ott lakcímmel rendelkeznek.


  1. Szociálisan rászorult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetében a 250 %-át.


  1. A kérelmek elbírálása során előnyben kell részesíteni azt a szociálisan rászorult személy, aki

a  szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – lakásfenntartási támogatásra jogosult,

ab) a  gyermekek védelméről és a  gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.


A támogatás mértéke


2. §.


  1. A tűzifajuttatás egyszeri alkalommal történik, a támogatás mértéke legfeljebb 3 m3/igénylő tűzifa, amelynek kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik.



A tűzifa igénylés részletes feltételei


  1. §.


  1. A kérelmet a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatal (Csanádpalota, Kelemen L. tér 10. ) az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon 2014. november 30. napjáig kell benyújtani, amelyhez csatolni kell:
    1. jövedelemnyilatkozatot,
    2. jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmekről szóló igazolást,
    3. a fűtési módról szóló nyilatkozatot.


  1. Egy háztartásból csak egy személy nyújthat be támogatás iránti kérelmet.


  1. A kérelmek elbírálásával kapcsolatos döntési hatáskört a képviselő-testület a Szociális Oktatási Kulturális és Ügyrendi Bizottságra ruházza át.


  1. §.



A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba és 2015. április 15. napján hatályát veszti. A kihirdetésről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.



Csanádpalota, 2014. október 4.




Kovács Sándor                                                               dr. Barna Angéla

polgármester                                                                            jegyző




A rendelet kihirdetésnek napja: 2014. október 6.




Dr. Barna Angéla

        jegyző