Csanádpalota Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2/2015 (I.29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjáról, valamint az anyakönyvvezető díjazásáról

Hatályos: 2015. 01. 30- 2015. 01. 30

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjáról, valamint az anyakönyvvezető díjazásáról

2015.01.30.

Csanádpalota Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. § (1) bekezdésében biztosított jogalkotói hatáskörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § c) pontjában és a 42. §-ában, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján Csanádpalota Város Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjáról, valamint az anyakönyvvezető díjazásáról az alábbiakat rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Csanádpalota város közigazgatási területére terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. hivatali helyiség:
a Csanádpalota Város Önkormányzatának tulajdonában lévő, Csanádpalota, Kelemen László tér 10. szám alatti városháza épületének díszterme,
1. hivatali munkaidő: a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatalának mindenkor hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő,
2. hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésre meghatározott időszak: hétfő – csütörtöki munkanapjainak 16,00 és 18,00 óra közötti, pénteki munkanapjának 13,00 és 18,00 óra közötti és szombati napjának 10,00 és 18,00 óra közötti időszaka,
II. Fejezet

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő

házasságkötés engedélyezésnek szabályai

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezése iránti kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg az anyakönyvvezetőnél kell benyújtani.

(2) A hivatali időn kívül történő házasságkötés időpontja az 2. § 3. pontjában meghatározott időszakon belüli időpontra tűzhető ki.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali időn kívül történő házasságkötés engedélyezése iránti kérelemről a jegyző a kérelem benyújtásától számított 8 naptári napon belül, az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével dönt.

(4) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulók által választott helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít. A feljegyzést az engedélyezésre tett javaslathoz csatolni kell.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő

házasságkötés esetén fizetendő díj mértéke

4. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként szertartásonként bruttó 5.000,- Ft összegű díjat kell fizetni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott díjat a házasságkötés előtt legalább 5 nappal készpénz-átutalási megbízással Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatalának az 57400293-11137809 számú költségvetési elszámolási számlájára kell megfizetni. A befizetést igazoló dokumentumot az anyakönyvvezető az engedélyezés iránti kérelem irataihoz csatolja.

(3) Ha az anyakönyvi esemény elmarad, az ügyfél a befizetett díj visszatérítésére akkor tarthat igényt, ha a szertartás lemondására a tervezett időpontot megelőző utolsó munkanapon, a hivatali idő végéig írásban az anyakönyvvezetőnek bejelentik.

(4) Amennyiben a (3) bekezdésben foglalt bejelentés elmarad, a befizetett díj nem jár vissza.

(5) A hivatali helyiségben hivatali időn kívül történő házasságkötés térítésmentes.

A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél közreműködő

anyakönyvvezető részére fizetendő díj

5. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt, amennyiben nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidőt választja, szertartásonként bruttó 6.000,- Ft összegű díjazás illeti meg.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

6. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvi eljárásról 2010. évi I. törvény, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény rendelkezései az irányadók.

(2) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(3) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, a többletszolgáltatás és az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 12/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelet.