Csongrád Város Képviselő-testületének 20/2016.(IV.29.) önkormányzati rendelete

A Körös-toroki üdülőterület rendjéről

Hatályos: 2024. 04. 01

Csongrád Város Képviselő-testületének 20/2016.(IV.29.) önkormányzati rendelete

A Körös-toroki üdülőterület rendjéről

2024.04.01.

Csongrád Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2)bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1)bekezdésének 2., 5. és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy a Körös-toroki üdülőterület sajátos adottságai miatt szükséges csak erre a területre érvényes előírásokat tartalmazza úgy, hogy a pihenés, fürdőzés, üdülés és szórakozás mindenki számára biztosított legyen. Vegyes tulajdonban lévő üdülőterület fejlődését a város a maga eszközeivel folyamatosan segíti.

2. § (1)1 A rendelet hatálya a Körös-toroki üdülőterület - mely Csongrád Város Általános Rendezési Tervében meghatározott „Csongrád Körös-toroki üdülőterület teljes földterülete” (továbbiakban üdülőterület) teljes területére és a csatlakozó vízpartra és folyószakaszra terjed ki.

(2) A rendelet előírásait mindazon magán vagy jogi személyek kötelesek betartani, akik az üdülőterületre belépnek, illetve bármilyen jogcímen ott tartózkodnak. Az üdülőtulajdonosok és a területen működő szállásadók kötelesek vendégeikkel ismertetni jelen rendelet előírásait.

(3) Az üdülőterület e rendelet szerinti működése részletszabályait az üzemeltető működési szabályzatban állapítja meg, amely e rendelet függeléke.

(4) E rendelet alkalmazásában közterület minden olyan, az üdülőterületen lévő önkormányzati és állami földterület, amelyre épület, építmény tulajdonosa, bérlője használati joggal nem rendelkezik.

3. § (1) A város belterületének szerves részét képező Körös-toroki üdülőterületen az üdülési szezon minden év június 01-től szeptember 15-ig tart.

(2)2

(3) Az üdülőterület üzemeltetését Csongrád Város Önkormányzata a képviselő-testület által kijelölt üzemeltető útján látja el.

(4)3 Csongrád Város Önkormányzat az üzemeltető útján minden év április 30. napjáig fórumot tart az üdülőterület rendjét érintő kérdésekről.

(5)4

4. § (1) Az üdülőtelkek gondozása, rendben tartása a tulajdonosok, illetve a bérlők kötelessége. Az üzemeltető az élet- és balesetveszélyes fákat előzetes értesítés után a tulajdonos, bérlő veszélyére és költségére kitermelheti, lecsonkolhatja.

(2) Az üdülőterület közösségi szolgáltatásait, valamint a partfürdőt bárki igénybe veheti, aki fertőző betegségben nem szenved.

(3) A partfürdő, a sétány, valamint az azt övező zöld felületek területére a partfürdő működési ideje alatt állatot (kivéve: vakvezető- és nyomozókutya) bevinni (vezetni, sétáltatni, stb.) tilos.

(4)5 Az üdülőterületen táborozni a kijelölt kempingekben lehet.

(5)6

(6)7 Az üdülőtelkeken tüzet rakni tűzrakóhely kialakításával, a tűzvédelmi szabályok betartása mellett saját felelősségre lehet. A közterületen a tűzrakás tilos.

(7) Kerékpárt közterületen elhelyezni csak az erre kijelölt tárolóban lehet, a tárolón kívül falhoz, fához vagy kerítéshez támasztani tilos.

(8)8 A sétányon kerékpározni, motorozni, quadozni vagy egyéb gépi vagy elektromos meghajtású járművel - kivéve a mozgássérültek által használt eszközöket - közlekedni tilos. Nem vonatkozik a tiltás arra az esetre, ha a járművel történő közlekedés az üzemeltető által megbízott személy munkavégzéséhez szükséges.

(9)9 Az üdülőterület közterületein történő dohányzásra Csongrád Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a nem dohányzók védelmének helyi szabályairól szóló 16/2016. (III.29.) rendelete az irányadó.

5. § (1) Az üdülőterületen megengedett zajszint mértékét a „Környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról” szóló 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 1. számú melléklete szabályozza.

(2) Zenélő és egyéb hangtechnikai eszközöket működtetni, énekelni, zajongni - napszakhoz igazodóan - olyan hangerővel szabad, hogy az mások nyugalmát ne zavarja.

(3)10 Zajos építőipari tevékenységet június 1. és augusztus 31. napja között nem lehet végezni.

6. § (1) A Körös-toroki üdülőterületen működő vendéglátóhelyek a Körös-toroki Napok rendezvény idején az általuk bejelentett időpontig tarthatnak nyitva, ezen túlmenően:

a) június 1-től szeptember 15-ig hétfőtől-péntekig legkésőbb 24 óráig, szombaton legkésőbb másnap 05 óráig, zeneszolgáltatás 4:30 óráig nyújtható, vasárnap legkésőbb 23 óráig tarthatnak nyitva.

b) szeptember 16-tól május 31-ig hétfőtől – csütörtökig legkésőbb 23 óráig, pénteken és szombaton legkésőbb 24 óráig, vasárnap: legkésőbb 22 óráig tarthatnak nyitva.

c) Nem vonatkozik az a), b)bekezdés szerinti korlátozás a házasságkötés (lakodalom) alkalmából, a vendéglátó üzletben tartott rendezvényre.

(2)11

(3) A bejelentett, illetve az e rendeletben szabályozott záróra betartásáért a vendéglátóhely üzemeltetője felelős.

(4) A vendéglátóhely üzemeltetője, a rendezvény szervezője a vendéglátóhely, illetve a rendezvény területén köteles a vendégek, illetve a résztvevők életének és testi épségének védelme, valamint rend biztosítása érdekében a szükséges feltételeket biztosítani.

7. §12

8. § (1) A szezon idején a partfürdő üzemeltetője parti őrt köteles biztosítani a kijelölt partszakaszon. (A parti őr felelőssége a fürdőhatárt jelző táblákon belüli szakaszra terjed ki, mélységében a bójáig.) A parti őrszolgálat naponta 09 – 20 óráig tart.

(2) A partfürdőt gyermekek felügyelet nélkül 12 éves kortól látogathatják.

(3) Horgászni tilos a partfürdő partszakasza melletti vízfelületen, amíg a horgászhely 50-50 m-es körzetében fürdőzők tartózkodnak.

9. § (1) Az üdülőterületen kereskedelmi, szolgáltató, vagy vendéglátó üzlet a helyi építési szabályzatban foglaltak szerint létesíthető.

(2) A közterületen árusítás, szolgáltatás, vendéglátó egységhez kapcsolódó előkert, vagy terasz létesítése – a vonatkozó jogszabályi feltételek betartása mellett – az üzemeltető engedélyével az általa erre a célra kijelölt helyen történhet.

(3)13 A helyfoglalási díjtételeket (így különösen: a vásári helyfoglalás, az őstermelői árusítói helyfoglalás, a szolgáltatói helyfoglalás, a vendéglátói és árusítói helyfoglalás, a rendezvénytartói helyfoglalás, stb.) és díjakat az üzemeltető minden év május 1. napjáig köteles a Képviselő-testület felé bejelenteni. A díjtételeket és kapcsolódó díjakat a Képviselő-testület a soron következő Képviselő-testületi ülésen hagyja jóvá.

(4)14 Hirdető vagy reklámtáblát közterületre kihelyezni az üzemeltetővel kötött megállapodás alapján, az üzemeltető által meghatározott egységes arculati szabályok betartása mellett lehet. Az arculati szabályokat az üzemeltető a polgármester egyetértésével határozza meg. Díja:100,- Ft/m2/nap.

10. § A közterületen közösségi célú létesítményeket, tárgyakat csak az üzemeltető (a Körös-toroki Napok idején az üzemeltetővel egyeztetve a rendezvénysorozat szervezője is) helyezhet el. A balesetveszély megelőzése érdekében egyéb létesítmények és tárgyak közterületen történő kihelyezéséhez és működtetéséhez az üzemeltető engedélye szükséges, ennek hiányában azokat az üzemeltető a kihelyező költségére és veszélyére eltávolíthatja.

11. § (1) Az üdülőterület sajátosságait figyelembe véve, a közmű üzemeltetője november 01-től március 15-ig a területen lévő tolózár utáni ivóvíz közműhálózatot nem üzemelteti. Ettől indokolt esetben eltérhet (időjárás, vízállás).

(2) A közterületen szemetelni tilos. A partfürdőn összegyűjtött szemét elszállítása, közösségi területen elhelyezett konténerek ürítése az üzemeltető feladata. A háztartásban, vagy üzleti tevékenység során keletkezett szemét elszállításáról a tulajdonosnak, illetve a bérlőnek kell gondoskodnia a hatályos helyi rendelet, vagy a hulladék szállítására és kezelésére jogosult szolgáltatóval kötött megállapodás szerint.

(3)15 A vendéglátóhelyek a naptári év május 15. napjáig egyszeri 20.000,-Ft/év hozzájárulást kötelesek fizetni az üzemeltető felé az üdülőterület hulladékmentesítése érdekében.

(4)16

(5) A tulajdonos a telkeken kialakított zárt szennyvízaknák szippantását köteles szükség szerint, de legalább évente, a szezon végén elvégeztetni.

(6) Az üdülőtelkeken és az egyéb célú használók területén belüli közműhálózat és belső vízvezetékrendszer megóvása, fenntartása a tulajdonos, illetve a bérlő feladata.

(7) Árvíz esetén minden tulajdonosnak, bérlőnek kötelessége szabaddá tenni a területen a víz áramlásának útját. Árvíz után minden tulajdonosnak, bérlőnek kötelessége a hordalék eltakarítása és elszállíttatása saját területéről a szezon kezdetéig. A fentiek elmulasztása esetén a keletkezett kárért felelősséggel tartozik. Az okozott költséget köteles megfizetni. Az utakról és egyéb közösségi területen ez a feladat az üzemeltetőt terheli.

(8) Az üdülőterületen és épületekben az őrzés-védelem biztosítása minden tulajdonosnak és bérlőnek a saját felelőssége. A vállalkozói udvarban és egyéb bérleménybe adott önkormányzati tulajdonban a bérlők kötelessége a vagyonvédelem és a rend biztosítása.

(9) A tulajdonos, illetve bérlő köteles a tulajdona, bérleménye közterülettel érintkező határát esztétikus, egyértelmű módon (kerítés, sövény, stb.) megjelölni.

12. §17 (1)18 Aki a rendelet 4. § (1), (3), (7) és (8) bekezdéseiben, az 5. § (3) bekezdésében, a 6. § (1) bekezdésében, a 8. § (2) bekezdésében, a 9. §-ában, valamint a 11. § (2), (3), (5), (7) és (9) bekezdéseiben meghatározott rendelkezéseket megszegi, a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt, természetes személy 200.000,-Ft-ig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet 2.000.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, vagy vele szemben a közterület-felügyelő 50.000,-Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki. A közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés vagy közigazgatási óvadék alkalmazható a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény alapján (a továbbiakban: Szankció tv.).

(2)19 Az (1) bekezdés szerinti ügyekben első fokon Csongrád város jegyzője jár el. Az eljárás lefolytatására és a döntés végrehajtására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit, a közigazgatási bírság mértékének megállapítására, valamint figyelmeztetés vagy közigazgatási óvadék alkalmazására a Szankció törvény rendelkezései irányadók.

(3) E rendelet minden olyan önkormányzati rendelettel együtt alkalmazandó, amelyek hatálya az üdülőterületre is kiterjed.

13. § (1) Ez a rendelet 2016. május 01. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Körös-toroki üdülőterület rendjéről szóló 30/2007.(XII. 28.)Ökt. rendelet.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet20

1. függelék

Körös-torok Partfürdő Üzemeltetési Szabályzata
1

Módosította: 21/2017.(VII. 13.)önkormányzati rendelet 9.§ (2)bekezdése. Hatályos: 2017. VIII. 15-től.

2

Hatályon kívül helyezte: 11/2020.(III. 27.)önkormányzati rendelet 9.§. Hatálytalan: 2020. IV. 1-től.

3

Módosította: 11/2020.(III. 27.)önkormányzati rendelet 1.§. Hatályos: 2020. IV. 1-től.

4

Hatályon kívül helyezte: 11/2020.(III. 27.)önkormányzati rendelet 9.§. Hatálytalan: 2020. IV. 1-től.

5

Módosította: 11/2020.(III. 27.)önkormányzati rendelet 2.§. Hatályos: 2020. IV. 1-től.

6

Hatályon kívül helyezte: 11/2020.(III. 27.)önkormányzati rendelet 9.§. Hatálytalan: 2020. IV. 1-től.

7

Módosította: 11/2020.(III. 27.)önkormányzati rendelet 3.§. Hatályos: 2020. IV. 1-től.

8

Módosította: 11/2020.(III. 27.)önkormányzati rendelet 4.§. Hatályos: 2020. IV. 1-től.

9

Módosította: 11/2020.(III. 27.)önkormányzati rendelet 5.§. Hatályos: 2020. IV. 1-től.

10

Az 5. § (3) bekezdését a Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2023. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

11

Hatályon kívül helyezte: 11/2020.(III. 27.)önkormányzati rendelet 9.§. Hatálytalan: 2020. IV. 1-től.

12

Hatályon kívül helyezte: 21/2017.(VII. 13.)önkormányzati rendelet 9.§ (2)bekezdése. Hatálytalan: 2017. VIII. 15-től.

13

A 9. § (3) bekezdése a Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2023. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

14

Módosította: 11/2020.(III. 27.)önkormányzati rendelet 6.§. Hatályos: 2020. VII. 1-től.

15

Módosította: 11/2020.(III. 27.)önkormányzati rendelet 7.§. Hatályos: 2020. IV. 1-től.

16

Hatályon kívül helyezte: 11/2020.(III. 27.)önkormányzati rendelet 9.§. Hatálytalan: 2020. IV. 1-től.

17

Módosította: 7/2019.(II. 25.)önkormányzati rendelet 8.§. Hatályos: 2019. II. 26-tól.

18

Módosította: 11/2020.(III. 27.)önkormányzati rendelet 8.§. Hatályos: 2020. IV. 1-től. A 12. § (1) bekezdése a Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2023. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

19

Módosította: 1/2021.(I. 14.)önkormányzati rendelet 8.§. Hatályos: 2021. I. 15-től.

20

Az 1. mellékletet a Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2023. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.