Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2021. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2021. 11. 01

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2021. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

2021.11.01.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Állami Főépítész, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Körös- Maros Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a 11/2017. (II.10.) Kgy. sz. határozattal elfogadott Partnerségi Egyeztetési Szabályzatban meghatározott Partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja, hatálya és értelmező rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja Hódmezővásárhely város sajátos településképének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme és alakítása

a) a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelmének (a továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás és a védelem megszüntetésének szabályozásával;

b) településképi szempontból meghatározó területek megállapításával;

c) településképi követelmények meghatározásával;

d) településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával;

e) településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával.

(2) A helyi védelem célja a település településképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, a jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása. A helyi védelem alatt álló építészeti örökség a nemzeti közös kulturális kincs része, ezért fenntartása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek.

2. § Jelen rendelet hatálya Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közigazgatási területére terjed ki.

3. § A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tktv.), a településfejlesztési koncepcióról, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) kormányrendelet (a továbbiakban: Tr.), valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendeletelőírásait az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel és eltérésekkel együtt kell alkalmazni.

4. § E rendelet VI., VII., és VIII. fejezetében meghatározott eljárások során a Közgyűlés által átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

5. § A rendelet alkalmazása tekintetében:

1. Cégtábla: természetes személyek, jogi személyek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, vállalkozások nevét, megnevezését, tevékenységét, jelképét, logóját, címerét tartalmazó, az épület, vagy ingatlan bejáratánál elhelyezett, többnyire falhoz rögzített, annak síkjához igazodó, egyéb reklámot nem tartalmazó információhordozó.

2. Címtábla: a cégtábláéval azonos formájú és tartalmú, de nem gazdasági tevékenységgel kapcsolatos információt, hanem közérdekű információt megjelenítő információhordozó.

3. Egységes információs tábla: az önkormányzat által kijelölt gazdasági társaság által telepített, a helyi tájékozódást segítő, közérdeket is szolgáló, vagy útirányt közvetítő berendezés.

4. Eredeti épülettartozékok: az épület építésével egyidejűleg létrehozott előtetők, nyílászárók és szerelvényeik, zászló- és virágtartók, cégérek, világítótestek, biztonsági rács, korlát, védőtető, árnyékoló szerkezet.

5. Építményrész: minden olyan építményszerkezet, műszaki alkotás, berendezés, eszköz, információhordozó, kiegészítő elem, egyéb műszaki berendezés, amely az építmény közterületről látható homlokzatának vizuális megjelenését befolyásolja.

6. Gazdasági útirányjelző tábla: természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet tevékenységet végző székhelyére, fióktelepére vagy telephelyére vonatkozó útirányt jelző tábla, amelyen a vállalkozás arculatának megfelelő felirat és logó is szerepelhet.

7. Helyi védelem alatt álló érték, objektum: a védelem különböző tárgyainak (épülethomlokzat, épületrészlet, szobor, stb.) összefoglaló megnevezése.

8. Információhordozó: rendeltetési egységre vonatkozó cég-, címtábla, cégér, üzletfelirat, a vállalkozást népszerűsítő, a vállalkozás tevékenységével kapcsolatos egyéb felirat és más grafikai megjelenítés együttes megnevezése, ide nem értve a reklámot.

9. Információs célú berendezés: az önkormányzati hirdetőtábla, az önkormányzati faliújság, az információs vitrin, az útbaigazító hirdetmény, a közérdekű molinó;

10. Környezeti mintaelem: az illeszkedés érdekében példaként tekintendő, paramétereiben és formai jellemzőiben mintaként kezelendő épület, vagy épületrészlet.

11. Történeti épület: A város közigazgatási területén lévő mindazon műemléki, helyi egyedi védettséget nem élvező épület, amely sajátos építészeti megjelenésével részét képezi a történeti városrész egészének, hozzájárulva ezzel Hódmezővásárhely város egyedi településképi arculatának kialakulásához. 3. melléklet

II. Fejezet

A helyi védelem

2. A helyi egyedi védelem

6. § (1) A helyi egyedi védelem tárgyai azok az épületek, épületrészek, épülethomlokzatok, építmények, melyek a város építészeti jellegét alapvetően meghatározzák, továbbá a városi tereknek eredeti állapotukban alkotóelemét képező szobrok, képzőművészeti alkotások, közterületi tárgyak (továbbiakban összefoglaló megnevezéssel: egyedi objektumok), illetve az egyedi növényzet.

(2) A helyi védettségben részesülő építmények H1 és H2 jelű védettségi fokozatba tartoznak.

(3) H2 védettségi fokozat esetében a védelem a teljes épületre, azaz annak tömegformálására, homlokzati kialakítására, külső anyaghasználatára és színezésére terjed ki.

(4) H1 védettségi fokozat esetében a védelem a (3) bekezdésben felsoroltakon túl az egyes épületek (jellemzően templomok) belső kialakítására is vonatkozik.

(5) A helyi egyedi védelem tárgyait az az 1. melléklet 1. pontja tartalmazza.

3. A helyi területi védelem

7. § (1) A helyi területi védelem tárgyai a településszerkezet, azaz a város olyan összefüggő részei, ahol az épített és természetes környezet történelmi folyamatosságot képvisel, illetve ahol együttest alkotó mértékben találhatóak értéket képviselő védendő építmények, utcák, terek, parkok. Helyileg védett terület a város olyan összefüggő része, amely a jellegzetes, egyedi településszerkezet legkorábbi emlékeit őrzi, illetve a település történetében betöltött szerepe meghatározó, továbbá a helyi védelemben részesülő természeti területek.

(2) A helyi területi védelem alatt álló területek megnevezését és lehatárolását az az 1. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(3) A helyi területi védelem keretein belül egyes utcák, terek kiemelt városképi szerepet töltenek be, ezért utcakép-védelemben részesülnek. Ezen utcák és terek jegyzékét az az 1. melléklet 2.2 pontja tartalmazza.

(4) A védelem a településszerkezet, a telekstruktúra és az utcavonal-vezetés jellemzőinek, utcaképre, a település- és tájkarakter elemek megőrzésére és értékóvó fenntartására, illetve a természeti értékek megőrzésére irányul.

4. A helyi védelemre vonatkozó általános szakmai követelmények

8. § (1) A helyi védelem alatt álló objektum tulajdonosa, használója köteles a jó műszaki állapot fenntartásának törvényes kötelezettségén belül a védett építészeti érték eredeti megjelenését az e rendeletben előírt módon megőrizni, illetve rongálódás esetén helyreállítani, amelyet az Önkormányzat pályázat útján elnyerhető önkormányzati támogatás, illetve szakmai tanácsadás, szakmai konzultáció formájában segít elő.

(2) A helyi védelem alatt álló értéket nem veszélyeztetheti, településképi vagy műszaki szempontból károsan nem befolyásolhatja az adott építészeti örökségen vagy közvetlen környezetében végzett építési tevékenység, területhasználat.

(3) Helyi egyedi védelem alatt álló ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója köteles tűrni, hogy az ingatlanán a védett épületre vonatkozó jelzés (QR kód) elhelyezésre kerüljön.

(4) Helyi egyedi védelem alatt álló épület csak a védelem megszüntetése után bontható le.

5. A helyi védelem alá helyezési eljárás

9. § (1) Védetté nyilvánítást bármely cselekvőképes nagykorú természetes személy és jogi személy egyaránt kezdeményezhet a polgármesterhez benyújtott írásbeli javaslatával.

(2) A védetté nyilvánítási eljárás szakmai előkészítése és lefolytatása az önkormányzati főépítész feladata.

(3) Helyi egyedi védelem alá helyezés kezdeményezéséhez a javaslattevőnek az alábbi dokumentációkat kell mellékelnie:

a) helyszínrajzi vázlatot,

b) a védendő értéket teljes egészében értelmezhető mértékben megjelenítő fotódokumentációt,

c) az objektum rendeltetésének, és használati módjának leírását,

d) a védelemre vonatkozó javaslat rövid indoklását, történeti kutatást.

(4) Helyi területi védelem alá helyezés kezdeményezéséhez a javaslattevőnek az alábbi dokumentációkat kell mellékelnie:

a) a védelemre vonatkozó javaslat indoklását,

b) a védendő terület méretétől függően az áttekintéshez szükséges léptékű helyszínrajzot.

(5) A benyújtott javaslatokat az önkormányzati főépítész véleménye alapján a polgármester bírálja el és dönt a védelem alá helyezési eljárás lefolytatásáról.

(6) Az önkormányzati főépítész ezt követően értékvizsgálati dokumentációt készíttet el az alábbi tartalommal:

a) egyedi védelem esetén:

aa) helyszínrajz,

ab) a védendő értéket teljes egészében értelmezhető mértékben megjelenítő fotódokumentáció,

ac) az objektum rendeltetésének és használati módjának leírása,

ad) a védelem rövid szakmai indoklása, történeti kutatási dokumentáció, a védelem tárgyának a településszerkezetben, városképben betöltött jelentőségét értékelő szakvélemény.

b) területi védelem esetén:

ba) a védelemre javasolt településszerkezet örökségvédelmi hatástanulmánya,

bb) a védendő terület méretétől függően az áttekintéshez szükséges léptékű, a szabályozási tervvel azonosítható, a védett terület határát egyértelműen rögzítő helyszínrajz.

(7) A helyi védelemre vonatkozó eljárás megindításáról – az értékvizsgálati dokumentáció kivonatának véleményezés céljából történő megküldésével egyidejűleg – tájékoztatni kell:

a) a védelemre javasolt érték tulajdonosát (amennyiben nem azonos a kezdeményezővel),

b) az állami és a megyei Főépítészt,

c) a műemlékvédelmi hatóságot,

d) a védendő területen érintett közművek üzemeltetőit.

(8) A javaslattal kapcsolatban az (7) bekezdésben felsoroltak a helyi védelemre vonatkozó eljárás megindításáról szóló tájékoztató kézhezvételétől számított 30 napon belül írásban észrevételt tehetnek.

(9) Az építészeti örökség védelemre javasolt tárgya akkor kerül helyi védelem alá, ha a Közgyűlés a polgármester előterjesztése alapján rendelettel védetté nyilvánítja, mely határozatlan időre szól. Az előterjesztésben a Közgyűléssel ismertetni kell az értékvizsgálati dokumentációt, valamint az eljárás során beérkezett véleményeket.

6. A helyi védelem megszűnése

10. § (1) A helyi egyedi és területi védelem megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha:

a) a helyi védelem alatt álló építészeti érték megsemmisült,

b) a helyi védelem alatt álló terület, illetve építészeti érték a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elvesztette.

(2) A védelem megszüntetésére irányuló eljárás esetén a védelem alá helyezési eljárásra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

(3) A helyi védelem alatt álló védett érték műemléki védelem alá történő helyezése esetén – a műemléki védelemről szóló döntés hatályba lépését követően – a helyi védelmet az e rendeletben rögzített eljárás mellőzésével a Közgyűlés megszünteti.

7. Önkormányzati kötelezettségek

11. § (1) A védetté nyilvánításról, illetve annak megszüntetéséről értesíteni kell:

a) az ingatlan tulajdonosát, kezelőjét, használóját,

b) a védetté nyilvánításra, illetve a megszüntetésre javaslattevőt,

c) az önkormányzati főépítészt.

(2) Területvédelem esetén a helyben szokásos módon, közszemlére tétel, illetve a sajtó útján is közölhető a védetté nyilvánítás, illetve a megszüntetés.

(3) A helyi védelem alá helyezés, illetve megszüntetés „jogi jellegként” való feljegyzését – a Közgyűlési döntés hatálybalépésétől számított tizenöt napon belül – az önkormányzat jegyzője kezdeményezi az ingatlanügyi hatóságnál.

8. A helyi védettség nyilvántartása

12. § A helyi védelem alatt álló objektumokról az önkormányzati főépítész a nyilvántartást vezet.

III. Fejezet

A településképi szempontból meghatározó területek

13. § (1) Településképi szempontból meghatározó területek megállapításának célja az egymástól elkülönülő jellegzetes, értékes, hagyományt őrző építészeti arculatot, településkaraktert hordozó vagy meghatározó városrészek, épített és természeti környezet összhangjának méltó megőrzése, megteremtése, valamint a városrészre jellemző településkép, városépítészeti értékek és a tervezett városképi elemek, településfejlesztési célok harmonikus összehangolása az illeszkedési elvárásokra, településképi követelményekre tekintettel.

(2) Hódmezővásárhely településképi szempontból meghatározó területei a belváros, a régi mezővárosi és újonnan beépülő területek, a külterületi hajdani tanyavilág tájképi szempontból országos jelentőségű máig fennmaradt részei, és a Mártélyi Tájvédelmi Körzetnek a város közigazgatási területen elhelyezkedő része.

(3) A településképi szempontból meghatározó területek jegyzékét és térképi megjelenítését a a 2. melléklet tartalmazza.

IV. Fejezet

A településképi követelmények

9. A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi építészeti követelmények

14. § (1) A településképi szempontból meghatározó területen – a belvárosban, a régi mezővárosi és az újonnan beépülő területeken a Hódmezővásárhelyre jellemző – változatos, mégis összhangot eredményező, hagyományokra épülő – illeszkedési szabályokat kell érvényesíteni.

(2) A zártsorú beépítés megszakadása következtében szabadon maradó tűzfal takarása, vagy „homlokzatosítása” biztosítandó.

(3) Zártsorú, előkert nélküli beépítés esetén a közműszolgáltatók kapcsolószekrényei kapun belül, egyéb beépítési mód esetén kerítésen belül helyezendők el.

(4) Az utak melletti zöldsáv elsősorban zöldterületként kerüljön kialakításra lehetőség szerint például fasorral, gyepesítéssel. Az ezen belüli sávot az útpadkáig, illetve a burkolat széléig gyepesíteni kell.

(5) Az utak mentén – a meglévő és tervezett közműnyomvonalaktól megfelelő távolságot tartva – utcánkként egységes fafajú, legalább egyoldali fasor telepítendő, ill. a meglévő fasorok kiegészítendők a (6bekezdésben előírt fajok felhasználásával.

(6) Az (1) bekezdésben foglalt területeken utcafásításra, pótlásra, cserére, továbbá a közterületről látható elő- és oldalkertben használandó fafajok: virágos kőris (Fraxinus ornus), gömbjuhar (Acer platanoides "Globosum"), gömbakác (Robinia pseudeacacia "Umbraculifera"), csörgőfa (Koelreuteria paniculata) díszkörte (Pyrus calleryana), gömbszivarfa (Catalfa bignonioides ’Nana’), díszszilva (Prunus cerasifert), galagonya (Crataegus laevigata), díszcseresznye (Prunus serrulata), ostorfa (Celtis australis), törökmogyoró (Corylus colurna), ámbrafa (Liquidambar Sp.), gömbkőris (Fraxinus ornus ’Mecsek’).

15. § A hajdani belterület déli határán árvédelmi céllal épített, országos műemléki védelem alatt álló, „Kőfal” a város legjellegzetesebb, egyedi városképi eleme. A falat teljes hosszában – fokozatosan – szabaddá, a rálátás biztosításával a városkép részévé kell tenni.

10. A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények

16. § (1) A településképi szempontból meghatározó területen – a belvárosban, a régi mezővárosi és az újonnan beépülő területeken a városrészekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények (tömegformálás, homlokzati kialakítás, anyaghasználat) betartása és az illeszkedés érdekében az ún. környezeti mintaelem paramétereit és formai jellemzőit lehet alapul venni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti környezeti mintaelem: a szomszédos épületek, valamint egyéb épületrészletek (kerítés, kapu, kirakatszekrény, stb.) közül a jobb műszaki állapotú, várhatóan hosszabb ideig fennmaradó épületet, épületrészletet (továbbiakban: épület), a következők kivételével:

a) az egyik szomszédos épület országos, vagy helyi védelem alatt áll, vagy

b) mindkét szomszédos épület avult állagú, átépítésük rövidtávon esedékes, vagy

c) a jobb műszaki állapotú épület tömegaránya, formavilága és anyaghasználata igénytelen, alacsony építészeti színvonalú vagy

d) a szomszédos telkek beépítetlenek, vagy

e) városképi szempontból mindkét szomszédos épület azonosan értékelhető.

(3) A felsorolt kivételek esetében a környezeti mintaelem kiválasztása a (2) bekezdésben azonos betűvel jelzett kivételre vonatkoztatva, és azzal együtt értelmezve a következők szerint történhet:

a) műszaki állapotától függetlenül mindig a védett épület a meghatározó,

b) a közvetlen szomszéd helyett a legközelebbi következő szomszédos épület a meghatározó,

c) ebben az esetben választható az avultabb állagú, vagy a nem közvetlenül csatlakozó – de a tömbben álló – városképi szempontból megfelelő szomszédos épület is, azonban a lehetőségek szerint korrigálni kell a környezetet vizuálisan fertőző, igénytelen szomszédos épület kedvezőtlen adottságait is (pl.: tűzfaltakarás),

d) mint a b) pont alatti esetben,

e) mindkét szomszédos épület meghatározó, az illeszkedés ennek megfelelően alakítható.

(4) Az építmények tetőfedésére – közterületről látható helyen – a hagyományos (pl.: cserép) fedéstől eltérő fedés elhelyezése kizárólag előzetes önkormányzati főépítészi kötelező szakmai konzultáció alapján lehetséges.

11. A tájképi szempontból országos jelentőségű tanyás külterületre vonatkozó építészeti követelmények

17. § (1) Az országos tájképvédelmi övezethez tartozó tanyás területek védelme a tájkarakter megőrzésére irányul. Ennek érdekében védeni kell – mai igényeket is kielégítő módon – a tanyás építkezések hagyományait, mint a városra jellemző népi építészet emlékét, illetve környezeti értékét.

(2) Az újonnan létesülő építmények elhelyezése, megformálása, anyaghasználata, továbbá a meglévők átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása és korszerűsítése során, az alföldi táj építési hagyományaira alapozva – a Helyi Építési Szabályzatban gazdasági célú területekként kijelölt üzemközpontok és egyéb ipari területek kivételével – meg kell követelni a táji-történeti adottságokhoz való illeszkedést.

(3) A vásárhelyi tanyavilágra jellemző szokásokra tekintettel

a) a lakó és az egyéb gazdasági funkciók különálló épületekben, a hagyományos tanyaudvar beépítéséhez hasonló, „keretes” beépítési módban helyezendők el.

b) Új lakóépület megengedett legnagyobb szélességi mérete 12,0 m lehet, a tetőforma szimmetrikus nyeregtető, tetőfelépítmény nélkül.

c) a gazdasági épület kizárólag földszintes, a tetőidom szimmetrikus nyereg-, vagy félnyeregtető lehet, illetve ezen pontban foglalt paraméterek – technológiai okokból – az építészeti-műszaki tervtanács véleménye alapján módosíthatók.

d) a b) és c) pont szerinti épületek fedésére hagyományos, égetett agyag cserép, vagy nád alkalmazható.

12. A Mártélyi Tájvédelmi Körzetre vonatkozó, kötelező területi építészeti követelmények

18. § (1) Az Mártélyi Tájvédelmi Körzet területének védelme a tájkarakter megőrzésére irányul. Ennek érdekében védeni kell a Holt-Tiszát övező terület tájképi és környezeti értékeit.

(2) Az újonnan létesülő építmények elhelyezése, megformálása, anyaghasználata, továbbá a meglévők átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása és korszerűsítése során az épület

a) tetőidoma – a manzárd kialakítás kizárásával – szimmetrikus nyereg-, vagy félnyeregtető lehet,

b) egy építményen csak azonos – ezen belül a tető hajlásával és héjazatával is azonos – kialakítású tetőfelépítmény építhető.

(3) Az egyes építményekhez használható anyagok:

a) alépítmény: vasbeton, vagy – az alumínium kivételével – fém anyagú,

b) felépítmény függőleges fala: natúr fa, vagy natúr fával burkolt,

c) tetőhéjazat: hagyományos, égetett agyag cserép, továbbá vörösréz, illetve festetlen patinázott egyéb fémlemez.

13. A helyi egyedi védelemben részesülő értékekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények

19. § (1) A város építészeti karakterét legmarkánsabban őrző, helyi egyedi védelem alatt álló épület, vagy egyéb elem esetében a (2)-(4) bekezdésben foglaltak alkalmazása kötelező.

(2) Az egyes védett elem tömegét, homlokzatát, tetőformáját és anyaghasználatát – H1 esetben belső értékeit – eredeti kialakításában kell megtartani, illetve felújításkor abba visszaállítani. Megőrzendők, illetve helyreállítandók az épület egészének és részleteinek geometriai formái, azok rész- és befoglaló méretei, eredeti anyaghasználata, nyílászárói, épülettartozékai, és mindazon részei, amelyek a városképet befolyásolják.

(3) Ha a védett elem egy részét vagy részletét korábban szakszerűtlenül, a hiteles állapotot meghamisító módon alakították át (pl. felületképzés, tagozatok, nyílászárók, tetőfelépítmények, stb.), és az eredeti (építéskori) állapotára vonatkozó dokumentum nem lelhető fel, akkor azt a homlokzat épen fennmaradt elemeinek, vagy hasonló stílusú épülethomlokzatok formaelemeinek helyszínre adaptálásával kell helyreállítani.

(4) Az épület, építmény külső megjelenését (homlokzat, tömeg-, tetőforma, tetőfelépítmény, kémény stb.), illetve H1 esetében a védett belső jellegzetességeit módosító munkák esetén a következő munkarészeket kell elkészíteni:

a) homlokzat megjelenését érintő munkák esetén a meglévő és tervezett homlokzatok terve M=1:100 léptékben, a két szomszédos épület színezésével összehangolt, illetve harmóniába hozott színtervvel,

b) tömeg, illetve tetőforma változtatása esetén:

ba) a meglévő és a tervezett állapot helyszínrajza a tetőidom ábrázolásával M=1:250 léptékben,

bb) a meglévő és tervezett homlokzatok terve M=1:100 léptékben,

bc) a megértéshez szükséges számú metszet M=1:100 léptékben,

c) H1 belső átalakításakor a meglévő és a tervezett állapot alaprajzi tervei M=1:l00 léptékben,

d) fotódokumentáció a megértéshez szükséges számú fotóval.

20. § Helyi egyedi védelem alatt álló épület esetén tilos:

a) tetőhéjazat, illetve kerítés (betét és pótlás) esetén hullámpala, bitumenes zsindely, trapézlemez, illetve színezett fém anyagot alkalmazni,

b) közterületről látható helyen műanyag nyílászárót és -redőnyt, fém, vagy fémhatású üvegosztást beépíteni,

c) közterületről látható tetőfelületen a héjazat síkjából kiemelkedő tetőablakot létesíteni,

d) a homlokzat kialakításakor az eredeti, jellegzetes arányú és osztású nyílászárót megszüntetni, vagy átalakítani,

e) közterületről látható helyen – homlokzaton, tetőfelületen és kerítésen, az ingatlanok elő- és oldalkertjében – hírközlési, gépészeti, energetikai és egyéb berendezést, szerelvényt takarás nélkül elhelyezni.

21. § (1) A helyi egyedi védelem alatt álló épületek korszerűsítését, átalakítását, esetleges bővítését, vagy funkcióváltását a védettség önmagában nem akadályozhatja. Támogatni kell a védett épületek mai igényeknek megfelelő használatát.

(2) A bővítést úgy kell megoldani, hogy az eredeti épület tömege, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe – H1 esetében értékes belső tereinek jellege – a lehető legkisebb mértékben változzon és a tervezett bővítés, átalakítás a régi épület formálásával, anyaghasználatával összhangban legyen.

14. Helyi területi védelemben részesülő területre és elemekre vonatkozó építészeti követelmények

22. § (1) A központi belterület helyi területi védelemmel érintett területein – Belváros, Susán, Tarján és Tabán városrészekben meg kell őrizni a település jellegzetes szerkezetét, telekrendszerét, az utcák vonalvezetését azok szabálytalanságaival együtt, ennek érdekében az utcavonal módosítása, utcaszélesítés, telekösszevonás egyedi szabályait a helyi építési szabályzatban meg kell határozni.

(2) Helyi területi védelem alá eső területen csak olyan építési, átalakítási munka, vagy olyan állapot fennmaradása megengedett, amely a helyi védettségű építészeti örökség létét, állagát nem veszélyezteti, vagy azt esztétikai szempontból károsan nem befolyásolja és az a jellegzetes településkép karakteréhez igazodik.

(3) A belváros területén utcafásításra, pótlásra ill. cserére, továbbá a közterületről látható magánterületen használandó fafajok elsősorban: japán akác (Sophora japonica), magas kőris (Fraxinus excelsior), platán (Platanus X hybrida), gesztenye (Aesculus hippocastanum), díszkörte (Pyrus calleryana), díszszilva (Prunus cerasifert), oszlopos csörgőfa (Koelreuteria paniculata ’Fastigiata’), galagonya (Crataegus laevigata), ostorfa (Celtis australis), oszlopos tölgy (Quercus x Warei ’Regal Prince’).

(4) Susán, Tabán és Tarján területén utcafásításra, pótlásra ill. cserére, továbbá a közterületről látható magánterületen használandó fafajok elsősorban: ostorfa (Celtis occidentalis), ezüsthárs (Tilia argentea), akác (Robinia pseudoacacia), szivarfa (Catalpa bignonioides), gömbakác (Robinia pseudeacacia "Umbraculifera").

(5) A közterületi burkolatokat, utcabútorokat és egyéb építményeket a környezet jellemzőihez illően, igényes kialakítással kell megvalósítani. Biztosítani kell a közterület megfelelő színvonalú fenntartását, az oda nem illő létesítmények cseréjét, vagy eltávolítását.

(6) Megőrzendő a városi strand és a hajdani Népkert területének értékes faállománya, valamint a téglagyári bányagödrök szépen regenerálódott, vízállásos, nádas, gyepes-bozótos élőhely-együttese (sztyeppi maradvány növényfajok és gazdag fészkelő madárállomány).

15. Utcakép védelemben részesülő területekre vonatkozó építészeti követelmények

23. § (1) Az utcaképi védettség az a védetté nyilvánított utcaszakasz, utca, tér, ahol a közterületre néző épületek tömege, homlokzati megjelenése, anyagai, formái, beépítési módja, ritmusa védett. Az utcakép védelemben részesülő utcák, terek kiemelt városképi szerepet töltenek be, így azok városképi összhangja és jókarban tartása különleges településrendezési/közösségi érdek. Az utcakép védelemben részesülő utcák, terek felsorolását az az 1. melléklet 2.2. pontja tartalmazza.

(2) Az utcakép védelemben részesülő területeken meg kell őrizni:

a) az utcák vonalvezetését,

b) a telekosztás jellemző méretét és formáját,

c) a beépítési szélességet,

d) a beépítési légtér-arányt,

e) jellemző beépítési módot,

f) keresztmetszeti elrendezést.

(3) Meglévő épület átalakítása, felújítása, bővítése a (2) bekezdésben megfogalmazott alapelvek mentén, az eredeti építészeti értékek megtartása és az építészeti összhang megteremtése mellett lehetséges.

(4) Új építés az alábbi helyi hagyományokhoz alkalmazkodó anyagok használatával engedélyezhető:

a) a látható szerkezet hagyományos építőanyagból,

b) a tetőhéjalás hagyományos égetett agyag cserépből,

c) a nyílászárók faszerkezetűek, vagy egyéb anyaghasználat esetén a kialakult utcaképbe illeszkedőek legyenek,

d) a homlokzat vakolt, dörzsölt felülettel fehér vagy pasztellszínben,

e) a kerítések az utcára vagy területi egységre jellemző kialakítással és anyaghasználattal (fakerítés, kovácsoltvas, falazott) készülhetnek,

f) utcafrontról látható vagy az utcai homlokzattól 15 méteren belül elhelyezett melléképítmények, melléképületek tetőhéjazataként sem alkalmazható hullámpala, műanyag hullámlemez, bitumenes zsindelyfedés, vagy ipari fémlemezfedés. A 400 m2-nél kisebb ingatlanok esetében - főépítészi jóváhagyással, egyedi elbírálás szerint – ezen előírástól el lehet térni.

(5) Az épületek utcai homlokzatára, jól látható helyre klímaberendezés, szellőző, egyéb technológiai létesítmény vagy berendezés nem helyezhető el.

(6) Az utcakép védelem alatt álló területen a kapubejáró kivételével további burkolt felület (pl.: gépjármű parkoló) nem alakítható ki.

(7) Az utcakép védelemben részesülő utcák és terek beépítése során fokozott figyelmet kell fordítani az illeszkedés szabályára.

16. Helyi területi védelemben részesülő területen lévő sajátos építményre, műtárgyra, egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó anyaghasználati követelmények

24. § (1) A közterületi képzőművészeti alkotások (szobrok, díszkutak és egyéb alkotások) anyaghasználatáról az arra kiírt ötletpályázat nyertese, illetve ennek hiányában önkormányzati főépítész dönt.

(2) A belváros területén kizárólag főépítészi kötelező szakmai konzultáció szerinti anyaghasználat és megjelenés alkalmazható.

(3) Egyéb műszaki berendezések létesítése során biztosítani kell az időtálló, környezethez illeszkedő, jó minőségű anyagok használatát.

17. Az egyes sajátos építményekre, műtárgyakra vonatkozó követelmények

25. § A város teljes közigazgatási területén az egyes közmű-üzemeltetők és szolgáltatók által végzett hálózatbővítés, korszerűsítés során az épületek utcai homlokzatán, valamint a közterületekkel határos egyéb felületeken vezeték- és egyéb szerelvényépítés csak igényes formában, illetve rejtett módon történhet. Az épített környezet minőségét rontó, igénytelen köztárgyakat, közmű- és egyéb vezetékeket, műtárgyakat fokozatosan fel kell számolni, illetve megfelelő módon át kell építeni.

18. A reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

26. § A város közigazgatási területén reklámot, reklámhordozót, reklámhordozót tartó berendezést elhelyezni vagy közzétenni kizárólag

a) a Tktv.,

b) a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet,

c) a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 12. § (3a)-(3f) bekezdésében foglaltak,

d) a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklámcélú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szóló kormányrendelet

e) jelen rendelet 27. §-ban foglalt

előírások figyelembevételével településképi bejelentési eljárás alapján lehetséges.

27. § (1) Reklámhordozók elhelyezése a hagyományosan kialakult településképet nem változtathatja meg hátrányosan.

(2) Reklámhordozó az épületek utcai homlokzatán – építési reklámháló kivételével – nem helyezhető el.

28. § A város közigazgatási területének közterületnek nem minősülő bármely részén 2 m2 felületet meghaladó reklám, reklám-és információhordozó létesítése vagy cseréje esetén kötelező szakmai konzultációt kell kérelmezni.

29. § A reklámhordozók közterületen történő elhelyezése során – a közterület használatáról és a közterület használati díjról szóló önkormányzati rendelet szerint - közterület használati díjat kell fizetni.

V. Fejezet

Kötelező szakmai konzultáció

30. § (1) A szakmai konzultáció kötelező

a) A város teljes közigazgatási területén egyszerű bejelentéssel építhető 300 m2 nettó hasznos alapterületet meghaladó épület építése esetén,

b) a helyi területi védelem alatt álló, illetve az utcakép védelem alatt álló területen a közterületről látható épület, építmény, köztárgy, kirakat, utcabútor, létesítése, építése és átalakítása esetén,

c) utcakép védelem alá tartozó területen a meglévő épületek bontását megelőzően,

d) történeti épületek átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, valamint az épület bontását megelőzően,

e) szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel, emlékfal építése, elhelyezése esetén, amennyiben azok építési engedély nélkül elhelyezhetőek,

f) a belváros területén a sajátos építmények, műtárgyak és egyéb műszaki berendezések elhelyezését, átalakítását megelőzően,

g) a 16. § (4) bekezdés szerinti esetben

h) a 28. § szerinti esetben

(2) Az (1) kezdésben foglaltakon túl egyéb esetekben is kezdeményezhető szakmai konzultáció.

31. § (1) A szakmai konzultáció a kérelem papír alapon, vagy elektronikus úton (e-mail, hivatali kapu, e-papír) az önkormányzati főépítészhez történő benyújtásával kezdeményezhető, a rendelet a 4. melléklet szerinti formanyomtatvány kitöltésével.

(2) A szakmai konzultáció történhet elektronikus kapcsolattartás keretében (pl. e-mail, telefon), amennyiben a benyújtott kérelem anyagát az önkormányzati főépítész előzetesen megkapta, áttekintette és az egyeztetésben szereplő kérdések és az azokra adott főépítészi válaszok dokumentálásra kerülnek a főépítész részéről.

VI. Fejezet

Településképi véleményezési eljárás

32. § (1) A településképi véleményezési eljárás megindításához a kérelmezőnek (építtetőnek) a rendelet az 5. melléklet szerinti településképi vélemény iránti kérelmet kell benyújtani, illetve a véleményezendő építészeti-műszaki dokumentációt elektronikus formában az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre fel kell töltenie, melyhez a polgármesternek hozzáférést kell biztosítania. A kérelem az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre feltöltést követően építészeti-műszaki dokumentációval egyidejűleg is benyújtható az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszeren.

(2) Településképi véleményezési eljárás lefolytatása kötelező jelen rendelet 33. § és 34. § -aiban felsorolt esetekben.

19. A településképi véleményezési eljárás esetei

33. § A polgármester a településképi vélemény kialakításához kikéri az önkormányzati főépítész szakmai véleményét, az építmény építésére, bővítésére, településképet érintő átalakítására irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljárásához, ha annak tárgya:

a) helyi területi védelem alatti területen álló ingatlanokon tervezett építmény,

b) az utcaképi védelem alatt álló területek építményei,

c) műemléki környezetben - a műemlék épületek kivételével - tervezett építmény esetén, amennyiben a területi építészeti-műszaki tervtanácsnak nincs hatásköre,

d) lakóparkokban, telepszerű, illetve csoportházas beépítésű területen épület, épületegyüttes, legalább 3 szomszédos önálló épületegység esetében,

e) beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területek, különleges és közlekedési célú és vasútterület területén lévő építményei.

34. § (1) A polgármester a településképi vélemény kialakításához az önkormányzati főépítész javaslatára kikéri a helyi építészeti-műszaki tervtanács szakmai véleményét, az építmény építésére, bővítésére, településképet érintő átalakítására irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljárásához, ha annak tárgya:

a) helyi védelem alatt álló építmény,

b) az építési szabályzatban meghatározott ipari, gazdasági célú területfelhasználású területeken létesülő építmények esetén, amennyiben nettó összes hasznos alapterületének nagysága a 400 m2-t meghaladja,

c) építési engedéllyel létesíthető szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel, emlékfal építése, elhelyezése.

d) valamennyi olyan építmény és építmény-együttes – rendeltetéstől függetlenül – amely közterületről, vagy közforgalom céljára átadott magánterületről látható és nettó össz-alapterületének nagysága a 400 m2-t meghaladja, vagy ötnél több rendeltetési egységet tartalmaz.

(2) Amennyiben az önkormányzati főépítész nem látja indokoltnak az (1) bekezdés a)-d) pontokban foglalt esetekben a helyi építészeti-műszaki tervtanács szakmai véleményének kikérését, a polgármester a településképi véleményét az önkormányzati főépítész szakmai álláspontjára alapozza.

20. A településképi véleményezési eljárás szempontjai és szabályai

35. § A településképi vélemény kialakítása során – a Tr-ben meghatározottakon túl – az alábbiaknak való megfelelést kell vizsgálni:

a) illeszkedés a kialakult településszerkezethez, területfelhasználáshoz és településképhez,

b) a védendő (megmaradó) adottságok tiszteletben tartása,

c) a város hatályos településrendezési tervében tervezett, távlati előírások figyelembevétele,

d) magassági illeszkedés, megfelelőség.

36. § (1) Amennyiben az eljárás során a polgármester településképi véleményét a helyi építészeti-műszaki tervtanács határozatképtelensége miatt előreláthatólag nem tudja határidőben kialakítani, a településképi vélemény az önkormányzati főépítész szakmai álláspontján alapul.

(2) Az önkormányzati főépítész szakmai álláspontjának kialakítsa során valamennyi esetben kikérheti az építészeti-műszaki tervtanács szakmai álláspontját.

VII. Fejezet

Településképi bejelentési eljárás

21. A bejelentési eljárással érintett építmények köre

37. § A polgármester a Tktv 10. § (1) szerinti településképi bejelentési eljárást folytat le a Tr. 46. § (1) bekezdésében foglaltakon túl:

a) helyi területi védelem alatti területen álló ingatlanokon és utcaképi védettség alatt álló területeken meglévő épület utcai homlokzatának megváltoztatása – színezése, a homlokzat felületképzésének és rajzolatának stb. módosítása – esetén,

b) helyi területi védelem alatti területen álló ingatlanokon és utcaképi védettség alatt álló területeken szellőző-, klímaberendezés építményen való elhelyezése, vagy áthelyezése esetén

c) meglévő építményben – alapozást nem igénylő, közterületről, vagy közforgalom céljára átadott magánterületről látható – új, önálló égéstermék-elvezető kémény építése esetén, ha annak magassága a 6,0 m-t nem haladja meg,

d) közterületről, vagy közforgalom céljára átadott magánterületről látható előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása esetén, ha ehhez az épület tartószerkezetét nem kell megváltoztatni, átalakítani, megbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni,

e) megfelelőség igazolással vagy teljesítmény-nyilatkozattal és jóváhagyott műszaki specifikációval rendelkező építményszerkezetű, vagy tömegtartózkodás céljára nem szolgáló, vagy legfeljebb 180 napig fennálló vendéglátó, kereskedelmi, sportolásra, valamint előadás, kiállítás tartására szolgáló, vagy elsősegélyt nyújtó építmény létesítése esetén,

f) utcakép védelem alatt álló területen utcai kerítés építése esetén.

22. A bejelentési eljárás részletes szabályai

38. § (1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által megfelelően kitöltött, jelen rendelet a 6. melléklet szerinti formanyomtatványon benyújtott bejelentésre indul.

(2) A bejelentéshez a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki, illetve egyéb tervet, továbbá rendeltetésváltozás esetén a településrendezési eszközök rendeltetésekre vonatkozó követelményeinek való megfelelést igazoló dokumentációt kell mellékelni.

(3) A tervdokumentációnak tartalmaznia kell – a bejelentés tárgyának megfelelően – legalább az alábbi munkarészeket

a) építési tevékenységek esetében:

aa) műszaki leírást a telepítésről és az építészeti kialakításról,

ab) helyszínrajzot a szomszédos építmények és a terepviszonyok feltüntetésével, ac) alaprajzot,

ac) valamennyi homlokzatot,

ad) utcaképben való megjelenés esetén utcaképi vázlatot

ae) látványtervet, színtervet,

af) fotódokumentációt a meglévő állapotról

b) reklámok elhelyezése esetében:

ba) műszaki leírást,

bb) közterületet érintő elhelyezés esetén m=1:500 léptékű helyszínrajzot,

bc) a reklámberendezés elhelyezési és rögzítési módjának műszaki megoldását,

bd) az érintett felület egészét érintő homlokzatot,

be) fotómontázst vagy látványtervet, világító reklámeszköz esetén éjszaki látványtervet,

bf) homlokzati elhelyezés esetén homlokzati látványtervet,

c) építmények rendeltetésének megváltoztatása esetében:

ca) műszaki leírást, mely tartalmazza az új rendeltetésnek megfelelő használatot, technológiai leírást, a szomszédos és környező ingatlanokat érintő változásokat és hatásokat, a szükségessé váló esetleges beavatkozásokat, az átalakítás előtti és utáni helyiséglistákat, valamint a felelős tervező nyilatkozatát a jogszabályoknak való megfelelőségről.

cb) helyszínrajzot a szomszédos építmények és terepviszonyok feltüntetésével, a biztosítandó parkolóigény kielégítésének ábrázolásával,

cc) alaprajzokat a rendeltetés változás előtti és utáni állapotról,

cd) szükség szerint homlokzatot és/vagy látványtervet, amely a közterületről látható változást mutatja be,

ce) szükség szerinti egyéb – tervvel kapcsolatos – lényeges adat, információ, tervlap: (Pl: Metszet)

39. § (1) A településképi bejelentési eljárásban a tevékenység tudomásulvételéről vagy megtiltásáról szóló döntés kialakítása során az alábbiaknak való megfelelést kell vizsgálni:

a) illeszkedés a kialakult településszerkezethez, területfelhasználáshoz és településképhez,

b) a védendő (megmaradó) adottságok tiszteletben tartása,

c) a város hatályos településrendezési eszközeiben tervezett, távlati előírások figyelembevétele,

d) magassági illeszkedés, megfelelőség.

(2) Amennyiben a tevékenység megfelel az (1) bekezdésben felsorolt szempontoknak, a polgármester a tervezett építési tevékenység, reklámelhelyezés vagy rendeltetésváltoztatás tudomásul vételéről hatósági döntést bocsát ki, amelynek érvényességi ideje – ha az igazolás másképpen nem rendelkezik:

a) állandó építmény esetén végleges,

b) legfeljebb 180 napig fennálló építmény esetén 180 nap,

c) reklámcélú hirdetmény és hirdető-berendezése – kivéve cégér – esetén 1 év,

d) cégér, valamint cégjelző- és címjelző hirdetmények és hirdető-berendezései esetén 5 év, de legfeljebb aktualitása időpontjáig,

e) útbaigazító hirdetmény esetén 2 év, de legfeljebb aktualitása időpontjáig.

(3) A polgármester településképi bejelentéssel kapcsolatos döntése az önkormányzati főépítész szakmai álláspontján alapul, aki annak kialakítása során kikérheti a helyi építészeti-műszaki tervtanács véleményét is.

VIII. Fejezet

A településképi kötelezés, településképi bírság

23. A településképi kötelezési eljárás

40. § (1) E rendeletben foglalt településképi követelmények megsértése esetén a polgármester felhívja az érintett ingatlan tulajdonosának figyelmét a jogszabálysértésre, és végzésben megfelelő határidőt biztosít a jogszabálysértés megszüntetésére.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt határidő eredménytelen eltelte esetén településképi kötelezés formájában – önkormányzati hatósági döntéssel – a településképi követelmények teljesülése érdekében az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezi.

24. A településképi követelmények megszegésének jogkövetkezményei

41. § (1) A településképi kötelezéssel egyidejűleg a polgármester a hatósági kötelezésben megjelölt határidő elmulasztása esetén a kötelezettel szemben 100.000, - forinttól 1.000.000, - forintig terjedő, közigazgatási bírságnak minősülő településkép-védelmi bírság kiszabását rendeli el.

(2) Az e rendeletben foglalt településképi kötelezettségek megsértésével, továbbá a településképi bírság kiszabásával kapcsolatos hatósági eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

42. § (1) A bírság kiszabásának esetei:

a) jelen rendelet szabályaival ellentétes az építési tevékenység végzése,

b) a településképi követelmények be nem tartása,

c) a kötelezés végrehajtásának elmulasztása.

(2) A bírság mértékének megállapításánál – az általános szabályokon túl – figyelembe kell venni, hogy a jogsértés milyen mértékben sérti, vagy gátolja a város településképi értékeinek megőrzését és érvényesülését.

IX. Fejezet

Önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer

43. § (1) Pályázat útján az önkormányzattól vissza nem térítendő támogatást igényelhet a helyi egyedi védelem alatt álló vagy történeti épület tulajdonosa, az épület külső megjelenését érintő felújítás, rekonstrukció érdekében végzett munkák költségeihez, beleértve a tervezési díjtételt is.

(2) A pályázat kiírására évente egy alkalommal a Közgyűlés jogosult az Önkormányzat likviditási helyzetének figyelembevételével. A támogatás mértékét és forrását a tárgyévi költségvetés tartalmazza.

44. § (1) A pályázati kiírás meghatározhatja az adott évben városrendezési szempontok megvalósítása érdekében preferált, támogatásra jogosult ingatlanok, valamint a támogatni kívánt munkálatok körét.

(2) A pályázathoz kötelezően csatolandó mellékletek:

a) a pályázó adatait (név, lakcím, telefonszám);

b) építésügyi hatósági engedélyhez kötött munka esetén az építési engedélyezési tervdokumentációt és a jogerős engedélyezési határozatot, bejelentéshez kötött munka esetén az építési hatóság nyilvántartásba vételéről szóló döntését, vagy építésügyi hatósági engedélyhez kötött munkák esetén a pályázathoz csatolni kell a végleges és érvényes építési engedélyt, településképi bejelentési eljárás köteles tevékenység esetén az arról szóló polgármesteri döntést, Kötelező szakmai konzultáció köteles tevékenység esetén az arról szóló önkormányzati főépítészi feljegyzést/hozzájárulást

c) fényképdokumentációt az épület jelenlegi állapotáról;

d) az ingatlan tulajdoni lapjának 30 napnál nem régebbi hiteles másolatát;

e) a pályázatban szereplő munka megvalósítására vonatkozó költségvetést;

f) a megpályázott munka elkészülésének tervezett határidejét;

g) a megpályázott pénzösszeg megjelölését, felhasználásának tervezett módját és határidejét;

h) előzetes kötelezettségvállalást arra, hogy a támogatás elnyerése esetén a kapott összeget a pályázati feltételek szerint használja fel;

(3) A pályázat benyújtásának és elbírálásának a határidejét a pályázati kiírásban kell meghatározni.

45. § (1) Támogatásban csak az a pályázó részesülhet, aki az igényelt támogatáshoz az előírt önrésszel rendelkezik. Az előírt önrész nyílászáró felújítás, csere esetén a bruttó bekerülési költség 35 %-a, egyéb pályázatok esetén a bruttó bekerülési költség 50 %-a. Az önrész csak a pályázati cél megvalósítására fordítható.

(2) A támogatás maximális mértéke nyílászáró felújítás, csere esetén a bruttó bekerülési költség 65 %-a, egyéb pályázatok esetén a bruttó bekerülési költség 50 %-a.

(3) Támogatást nem lehet értékvizsgálati munkarészek elkészítésére igényelni.

46. § (1) A benyújtott pályázatok véleményezését Szakmai Minősítő Munkacsoport végzi, melynek tagjai:

a) a polgármester,

b) a városfejlesztési ügyekért felelős alpolgármester,

c) a Pénzügyi-Gazdasági, Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság elnöke, vagy a Bizottság által delegált tag,

d) az önkormányzati főépítész,

e) a helyi építészeti-műszaki tervtanács által delegált tag

(2) A pályázatok értékelése során az a pályázat élvez elsőbbséget, amelynél a felhasználásra kerülő támogatás a város megjelenésében – a közösség számára is érzékelhetően – kedvezőbb változást eredményez.

(3) A pályázatok elbírálásról a Szakmai Minősítő Munkacsoport javaslata alapján a Közgyűlés dönt.

(4) A nyertes pályázóval az Önkormányzat támogatási szerződést köt. A támogatás kifizetésére, felhasználásának határidejére, ellenőrzésére és elszámolására vonatkozóan a felek a szerződésben foglaltak szerint járnak el.

(5) A szerződésben foglaltak támogatott általi teljesítése után a támogatás összege egy összegben kerül átutalásra. Amennyiben a tényleges bruttó bekerülési költség a pályázatban foglalthoz képest kevesebb, akkor a támogatás összege a különbözet mértékével csökken. Költségnövekedés esetén többlettámogatás nem igényelhető.

X. Fejezet

Záró és átmeneti rendelkezések

47. § Ez a rendelet 2021. november 1-jén lép hatályba.

48. § (1) A rendelet előírásait a rendelet hatályba lépésének napján folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Hatályát veszti a településkép védelméről szóló 54/2017. (XII.29.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

1. A helyi egyedi védelem tárgyai

1.1. Helyi egyedi védelem alá tartozó épületek, építmények

védett épület, objektum címe

helyrajzi szám

megjegyzés

védettségi fokozat

1

Ady Endre út 1.

5240/5

Strand neobarokk bejárati pavilonjai

H2

2

Ady Endre út 2.

11/1

Szecessziós stílusú villaépület

H2

3

Ady Endre út 8-10.

14, 15/1

Neobarokk stílusú villaépület

H2

4

Ady Endre út 60.

70

Szecessziós stílusú villaépület

H2

5

Ady Endre út 78.

89

Neobarokk stílusú villaépület

H2

6

Ady Endre út 80.

90

Magyaros-szecessziós stílusú villaépület

H2

7

Andrássy út 11.

12782/3

Római Katolikus plébánia

H2

8

Andrássy út 15.

12774

Új-Zárda késő-eklektikus épülete

H2

9

Andrássy út 19.

12773

Régi-Zárda eklektikus épülete

H2

10

Andrássy út 23.

12771

Eklektikus stílusú épület

H2

11

Andrássy út 27.

12752

Korai eklektikus stílusú épület

H2

12

Andrássy út 29.

12751

Korai eklektikus stílusú épület

H2

13

Andrássy út 30.

13495/18

Eklektikus stílusú épület

H2

14

Andrássy út 32.

13378

Eklektikus stílusú épület

H2

15

Andrássy út 33.

12748

Szecessziós épület "Pávás ház"

H2

16

Andrássy út 34.

13376

Eklektikus stílusú épület

H2

17

Andrássy út 35.

12744

Korai eklektikus épület

H2

18

Andrássy út 37.

12743

Eklektikus stílusú épület

H2

19

Andrássy út 38.

13325

Eklektikus stílusú épület

H2

20

Andrássy út 39.

12740

Eklektikus stílusú épület

H2

21

Andrássy út 40.

13324/1

Eklektikus stílusú épület

H2

22

Andrássy út 42.

13322

Eklektikus stílusú épület

H2

23

Andrássy út 44.

13321

Eklektikus stílusú épület

H2

24

Andrássy út 45.

12736

Klasszicizáló épület

H2

25

Andrássy út 47.

12735/2

Eklektikus sarokház épület

H2

26

Andrássy út 50.

13317/1

Eklektikus stílusú épület

H2

27

Andrássy út 52.

13316/1

Eklektikus stílusú épület

H2

28

Andrássy út 54.

12857

Eklektikus-neobarokk épület

H2

29

Arany János u. 5.

5162

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

30

Bakay u. 1.

5213

Eklektikus, polgári lakóépület

H2

31

Bakay u. 3.

5214

Eklektikus, polgári lakóépület

H2

32

Bakay u. 24.

2624

Eklektikus, polgári lakóépület

H2

33

Balassa u. 2.

2902

Vásárhelyi népies téglaépület

H2

34

Bajcsy-Zsilinszky u. 19.

9167/24

Eklektikus-Szecessziós polgári lakóház

H2

35

Bajcsy-Zsilinszky u. 25.

9214

Eklektikus stílusú lakóház

H2

36

Bajcsy-Zsilinszky u. 27.

9213

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

37

Bajcsy-Zsilinszky u. 29.

9212

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

38

Bajcsy-Zsilinszky u. 30.

12890

Eklektikus stílusú lakóház

H2

39

Bajcsy-Zsilinszky u. 31.

9167/66

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

40

Bajcsy-Zsilinszky u. 32.

12893

Eklektikus stílusú lakóház

H2

41

Bajcsy-Zsilinszky u. 33.

9167/67

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

42

Bajcsy-Zsilinszky u. 35.

9167/68

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

43

Bajcsy-Zsilinszky u. 40.

12903

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

44

Bajcsy-Zsilinszky u. 46.

12906

Téglaburkolatos polgári lakóház

H2

45

Bajcsy-Zsilinszky u. 54.

12914

Neobarokk téglahomlokzatú lakóház

H2

46

Bajcsy-Zsilinszky u. 60.

12927

Magyaros-szecessziós, tagolt tömegű épület

H2

47

Bartók Béla u. 23.

476/3 - 6

Modernista stílusú oktatási épületegyüttes

H2

48

Bálint u. 7.

9005

Préstégla oromfalas paraszt-polgári lakóház

H2

49

Bálint u. 16.

8720

Téglaburkolatos polgári lakóház

H2

50

belterület

7717/21

Szocreál stílusú téglaépület

H2

51

belterület

7717/23

Szocreál stílusú csarnoképület

H2

52

Bercsényi u. 3.

12476

Polgári jellegű lakóház

H2

53

Bercsényi u. 6.

12698

Eklektikus, polgári lakóépület

H2

54

Bercsényi u. 12.

12709

Eklektikus téglaépület

H2

55

Bercsényi u. 15.

12469

Eklektikus téglaépület

H2

56

Bercsényi u. 18.

12718

Eklektikus téglahomlokzatos ikerház

H2

57

Bercsényi u. 20.

12719

Eklektikus téglahomlokzatos ikerház

H2

58

Bercsényi u. 22.

12724

Polgári jellegű lakóház

H2

59

Bercsényi u. 23.

12465

Polgárház

H2

60

Bercsényi u. 25.

12 464

Polgárház

H2

61

Bercsényi u. 35/A és 35.

12456, 12457

Eklektikus stílusú lakóház

H2

62

Berzsenyi u. 5

12650

Polgárház

H2

63

Berzsenyi u. 8.

12669

Téglahomlokzatú gazdaház

H2

64

Bethlen István u. 14.

12440

Téglahomlokzatos polgári jellegű lakóház

H2

65

Bethlen István u. 15.

12415/3

Téglahomlokzatos épület

H2

66

Bethlen István u. 16.

12441

Eklektikus stílusú lakóház

H2

67

Bethlen István u. 31.

12401

Eklektikus villa épület

H2

68

Bocskai u. 15.

12878

Téglaburkolatos polgári lakóház

H2

69

Bocskai u. 17.

12879

Téglaburkolatos polgári lakóház

H2

70

Bocskai u. 23.

12886

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

71

Bocskai u. 23/a

12887

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

72

Bocskai u. 25.

12891

Eklektikus-szecessziós stílusú téglaépület

H2

73

Csillag u. 1.

2240

Szecessziós saroképület kerámia díszítéssel

H2

74

Csomorkányi út 9.

6685

Népies téglaépület

H2

75

Csomorkányi út 17.

6689

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

76

Csomorkányi út 23.

6694

Népies stílusú épület

H2

77

Csomorkányi út 24.

6652

Népies stílusú téglaépület

H2

78

Csomorkányi út 26.

6651

Népies stílusú téglaépület

H2

79

Csomorkányi út 29.

6698

Népies stílusú épület

H2

80

Csomorkányi út 30.

6649

Népies stílusú téglaépület

H2

81

Csomorkányi út 42.

6641

Népies stílusú téglaépület

H2

82

Csomorkányi út 44.

7010

Népies stílusú téglaépület

H2

83

Csomorkányi út 45.

6998

Eklektikus téglahomlokzatos épület

H2

84

Damjanich u. 5.

2562/1

Népies stílusú téglaépület

H2

85

Damjanich u. 7.

2560

Téglaburkolatos polgári jellegű lakóház

H2

86

Damjanich u. 9.

2559

Késő-eklektikus polgári lakóház

H2

87

Damjanich u. 22.

2693

Eklektikus stílusú mezővárosi épület

H2

88

Damjanich u. 99.

2942

Népies stílusú téglaépület

H2

89

Damjanich u. 131.

3030

Népies stílusú téglaépület

H2

90

Dáni u. 38.

9449

Népies stílusú téglaépület

H2

91

Dáni u. 47.

9334

Mezővárosi gazdaház

H2

92

Dáni u. 64.

9406/1

Népies stílusú téglaépület

H2

93

Dáni u. 91.

9374

Népies stílusú téglaépület

H2

94

Dózsa György u. 10.

4999/1

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

95

Dózsa György u. 19.

2667

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

96

Fáncsy u. 63.

6895

Népies stílusú épület

H2

97

Fűz u. 16.

9829

Népies stílusú téglaépület

H2

98

Fűz u. 27.

9822/1

Eklektikus-szecessziós sarokház téglaburkolattal

H2

99

Galamb u. 3.

4992

Népies stílusú téglaépület

H2

100

Galamb u. 13.

4976

Polgári jellegű téglaépület

H2

101

Galamb u. 42.

5062

Téglahomlokzatú lakóház

H2

102

Gellért u. 5.

6143

Elkektikus téglahomlokzatú gazdaház

H2

103

Gellért u.-i malom és malomiroda

6111 6100

Eklektikus-szecessziós ipari épület, népies részletekkel

H2

104

Gosztonyi J. u. 12-16.

247/23

Modernista stílusú műteremlakások

H2

105

György u. 22.

2541

Népies stílusú téglaépület

H2

106

Gyulai u. 21.

5069

Népies stílusú téglaépület

H2

107

Halász u. 21.

1633

Népies stílusú téglaépület

H2

108

Halász u. 22.

1640

Népies stílusú téglaépület

H2

109

Hódi Pál u. 1.

5190

Neobarokk lakóépület

H2

110

Hódi Pál u. 3.

5191

Eklektikus stílusú épület

H2

111

Hódi Pál u. 5.

5192

Eklektikus-neobarokk lakóház

H2

112

Hódi Pál u. 11.

5197

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

113

Holló u. 23.

2725

Népies stílusú téglaépület

H2

114

Holló u. 34.

2760

Eklektikus iskolaépület

H2

115

Dr. Imre József u. 2.

1371/3, 1371/4

Városi kórház épületegyüttese (terv: Sándy Gyula)

H2

116

Jókai u. 19.

12304

Népies stílusú téglaépület

H2

117

Jókai u. 32.

11216/2

Téglahomlokzatú gazdaház

H2

118

Jókai u. 48.

11265

Eklektikus polgári lakóház

H2

119

Jókai u. 68.

11314/1

Népies stílusú téglaépület

H2

120

Jókai u.75.

11847/1

Népies stílusú téglaépület

H2

121

Jókai u. 83-85.

11565

Polgári lakóház - Református Imaház

H2

122

Kálvin tér 1.

12452

Eklektikus stílusú épület

H2

123

Kálvin tér 2.

12451

Eklektikus-neobarokk bérház

H2

124

Kálvin tér 3.

12450/2

Szecessziós stílusú bérház

H2

125

Kálvin tér 4.

9258

Historizáló-eklektikus stílusú épület

H2

126

Kazinczy u. 15.

2653

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

127

Károlyi u. 2.

12165

Eklektikus, polgári jellegű lakóépület

H2

128

Károlyi u. 9.

12153

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

129

Károlyi u. 16.

12178

Téglaburkolatos polgári lakóház

H2

130

Károlyi u. 11.

12152

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

131

Károlyi u. 12.

12174

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

132

Károlyi u. 17.

12148

Eklektikus-neobarokk stílusú lakóház

H2

133

Kinizsi u. 1.

12682

"Simon-palota" szecessziós stílusú épület

H2

134

Kinizsi u. 2.

12683

Polgári jellegű sarokház

H2

135

Kinizsi u. 4.

12685

Téglahomlokzatú lakóház

H2

136

Kinizsi u. 6.

12686

Polgári jellegű lakóház

H2

137

Kinizsi u. 10.

12692

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

138

Kinizsi u. 16.

12479

Téglahomlokzatú lakóház

H2

139

Kinizsi u. 24.

12484

Eklektikus stílusú épület

H2

140

Királyszék u. 92.

2100

Téglaburkolatos iskolaépület

H2

141

Kistópart u. 22.

8655/2

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

142

Klauzál u. 3.

9621

Szecessziós stílusú épület

H2

143

Klauzál u. 7.

9631

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

144

Klauzál u. 11.

9634

Téglaburkolatos polgári lakóház

H2

145

Klauzál u. 21.

9664

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

146

Klauzál u. 28.

8950

Téglaburkolatos polgári lakóház

H2

147

Klauzál u. 27.

9678

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

148

Klauzál u. 62.

8797

Népies stílusú téglaépület

H2

149

Klauzál u. 63.

9723

Eklektikus-neoreneszánsz iskolaépület

H2

150

Klauzál u. 65.

9724, 9725

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

151

Klauzál u. 107.

9848

Téglaoromzatos népi-barokk lakóház

H2

152

Klauzál u. 111.

9857

Népies-klasszicista jellegű lakóház

H2

153

Kocka u. 1.

11914

Téglahomlokzatú mezővárosi lakóház

H2

154

Kohán György u. 4-14.

1336

Modern stílusú műteremlakások

H2

155

Kossuth tér 4.

5211

Bíróság eklektikus stílusú épülete

H2

156

Kossuth tér 6.

12826

Volt "Szilárdy-ház" eklektikus épület

H2

157

Kölcsey u. 17.

6622

Deszkaoromzatos népies lakóház

H2

158

Kölcsey u. 19.

6623

Deszkaoromzatos népies lakóház

H2

159

Könyves u. 1.

12585

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

160

Könyves u. 19.

12562

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

161

Könyves u. 23.

12560

Eklektikus téglahomlokzatos épület

H2

162

Kutasi úti Téglagyár

10312/14

Egykori téglagyári épület

H1

163

Külső HÓDIKÖT

7717/4

Kora modernista üzemi épület

H2

164

Lázár u. 26.

2645

Eklektikus stílusú épület

H2

165

Lázár u. 28.

2646

Eklektikus stílusú épület

H2

166

Lázár u. 46.

2415/1

Népies stílusú téglaépület

H2

167

Lévai u. 24.

4435

Deszkaoromzatú mezővárosi lakóház

H2

168

Lévai u. 62.

4384

Deszkaoromzatos népies lakóház

H2

169

Madách u. 5.

2588

Eklektikus stílusú épület

H2

170

Makai u. 51.

7100

Deszkaoromzatos népies lakóház

H2

171

Malom u. 15-17.

2142

Eklektikus iskolaépület

H2

172

Mária Valéria u. 1.

12811

Eklektikus stílusú saroképület

H2

173

Mária Valéria u. 2.

12830

Eklektikus stílusú épület

H2

174

Mária Valéria u. 4.

12841/1

Eklektikus iskolaépület

H2

175

Mátyás u. 25.

9093

Kúria jellegű mezővárosi lakóház

H2

176

Mátyás u. 30.

9167/47

Klasszicizáló polgári jellegű lakóház

H2

177

Mátyás u. 32.

9167/48

Szecessziós polgári jellegű lakóház

H2

178

Mátyás u. 33.

9107/2

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

179

Móricz Zsigmond u. 67.

100

Neobarokk stílusú villaépület

H2

180

Nagy Sándor u. 7.

12613

Eklektikus stílusú lakóház

H2

181

Nagy Sándor u. 9.

12614

Eklektikus stílusú épület

H2

182

Nagy Sándor u. 21.

12632

Eklektikus jellegű téglaépület

H2

183

Nádor u. 35. Iskola

6772

Téglaburkolatos iskolaépület

H2

184

Népkert állomás

113/4

Modernista épület népies elemekkel

H2

185

Nyár u. 56.

8125

Szecessziós stílusú iskolaépület

H2

186

Nyizsnyai u. 5.

2615

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

187

Nyizsnyai u. 10.

5182

Szecessziós stílusú bérház

H2

188

Öregmagtár u., magtár

9167/81

Téglahomlokzatos magtárépület historizáló jelleggel

H2

189

Pálffy u. 4.

4725

Eklektikus jellegű téglaépület

H2

190

Pálffy u. 6.

4724

Népies stílusú téglaépület

H2

191

Petőfi u. 14.

12766

Eklektikus stílusú épület

H2

192

Petőfi u. 16.

12765

Eklektikus stílusú épület

H2

193

Petőfi u. 19.

12715

Késői eklektikus téglaépület

H2

194

Petőfi u. 20.

12758

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

195

Petőfi u. 21.

12716

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

196

Petőfi u. 24.

12746

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

197

Petőfi u. 25.

12721

Eklektikus stílusú épület

H2

198

Petőfi u. 30.

12741

Eklektikus stílusú épület

H2

199

Dr. Rapcsák András út 2.

12825/1

Eklektikus-szecessziós épület

H2

200

Dr. Rapcsák András út 3.

5207

Eklektikus-szecessziós épület

H2

201

Dr. Rapcsák András út 4.

12824/1

Eklektikus-szecessziós épület

H2

202

Dr. Rapcsák András út 6.

12823/3

Eklektikus-szecessziós épület

H2

203

Dr. Rapcsák András út 8.

12822

Eklektikus-szecessziós épület

H2

204

Dr. Rapcsák András út 10.

12821

"Genersich palota" eklektikus-szecessziós épület

H2

205

Dr. Rapcsák András út 16.

12818/1

Tornyai János Múzeum, neogót téglaépület, épült: 1900 körül, tervezte: Sándy Gyula.

H2

206

Dr. Rapcsák András út 28.

12578

Eklektikus stílusú épület

H2

207

Dr. Rapcsák András út 35.

5129

Eklektikus téglahomlokzatos épület

H2

208

Dr. Rapcsák András út 39.

5118

Eklektikus téglahomlokzatos épület

H2

209

Dr. Rapcsák András út 44.

12549

Polgári jellegű lakóház

H2

210

Dr. Rapcsák András út 54.

12540/1

Polgári villaépület

H2

211

Dr. Rapcsák András út 56.

12539

Eklektikus téglahomlokzatos épület

H2

212

Rákóczi u. 30.

11772/1

Népies stílusú téglaépület

H2

213

Simonyi u. 6.

9936

Modernista stílusú szabadonálló épület

H2

214

Síp u. 17.

6555

Népies stílusú téglaépület

H2

215

Susáni templom

8486

Templom neoromán téglahomlokzattal, épült 1910-ben. Terv: Borsos József

H1

216

Parókia, Tornyai u. 13.

8392

Parókia neoromán téglahomlokzattal, épült 1910-ben. Terv: Borsos József

H2

217

Szabadság tér 69.

9296

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

218

Szabadság tér 92.

12366/2

Eklektikus stílusú egykori mázsaház

H2

219

Szántó Kovács J. u. 97.

4471

Téglahomlokzatú mezővárosi lakóház

H2

220

Szántó Kovács János u. 132.

11387

Rendhagyó telepítésű, díszes homlokzatú épület

H2

221

Széchenyi tér 20.

6149

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

222

Szék u. 3-5.

4517

Préstégla homlokzatú iskolaépület

H2

223

Szent István tér 1.

12395/3

Eklektikus stílusú sarokház

H2

224

Szent István tér 3.

12390

Historizáló-eklektikus iskolaépület

H2

225

Szent István tér 8.

9279

Historizáló téglahomlokzatú lakóház

H2

226

Szent István tér 10.

9277/1

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

227

Szent István tér 15.

9272

Vásárhelyi téglahomlokzatos saroképület

H2

228

Szent István tér Trafik

12397/2

Köztéri árusító pavilon

H2

229

Szent István templom

12367

Templom, bazilikális tömegű, modern épület Terv: Fábián Gáspár, épült: 1935-37.

H1

230

Szent István plébánia

12368

Volt kolostor, modern épület Terv: Fábián Gáspár, épült: 1935-37.

H2

231

Szent István u. 27.

12013

Téglaburkolatos polgári lakóépület

H2

232

Szeremley u. 2.

9256

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

233

Szeremley u. 11.

9614

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

234

Szerencse u.1.

4596

Eklektikus stílusú épület

H2

235

Szoboszlai u. 9.

7295

Eklektikus-historizáló téglaépület

H2

236

Szőlő u. 24.

2442

Oromfalas paraszt-polgári lakóház

H2

237

Tabáni templom és parókia

4596

Neogótikus templomépület és parókia

H1

238

Tavasz u. 7.

8706

Népies stílusú téglaépület

H2

239

Tavasz u. 9.

8705

Népies stílusú téglaépület

H2

240

Teleki u. 39.

11986

Polgári jellegű lakóház

H2

241

Teleki u. 40.

12508

Neobarokk polgári téglaépület

H2

242

Teleki u. 49.

12040

Polgári jellegű lakóház

H2

243

Toldi u. 7.

12909

Eklektikus stílusú lakóház

H2

244

Tornyai u. 2.

8485/2

Népies stílusú gazdagon díszített téglaépület

H2

245

Tornyai u. 8.

8482

Historizáló téglahomlokzatú gazdaház

H2

246

Tornyai u. 10.

8481

Historizáló téglahomlokzatú gazdaház

H2

247

Tükör u. 5.

3148

Deszkaoromzatú gazdaház

H2

248

Unitárius templom és lelkészlak, Völgy u.

12392

Templom, eklektikus-neogót épület Terv: Kruzslicz Károly ép.: 1910-ben.

H1

249

Vajda u. 17.

2399

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

250

Vajda u. 23.

2402

Vásárhelyi téglahomlokzatos épület

H2

251

Vámház u. 6. Unitárius temető

10317

Neogótikus családi síremlék

H2

252

Városház u. 2.

1360

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

253

Városház u. 3.

1359

Eklektikus stílusú téglaépület

H2

254

Virág u. 3.

12786

Szecessziós, polgári lakóépület

H2

255

Visszhang u. 25.

7012

Népies stílusú lakóház

H2

256

Vöröskereszt u. 5.

12168

Téglaburkolatos egykori iskolaépület

H2

257

Vörösmarty u. 6.

6747

Népies stílusú téglaépület

H2

258

Vörösmarty u. 23.

6802

Klasszicizáló korai eklektikus ház, népies részletekkel

H2

259

Vörösmarty u. 29.

6805

Népies stílusú lakóház

H2

260

Vörösmarty u. 33.

6808

Népies stílusú lakóház

H2

261

Vörösmarty u. 47.

6931

Eklektikus stílusú sarokház

H2

262

Vörösmarty u. 49.

6930

Eklektikus stílusú téglahomlokzatos épület

H2

263

Zrínyi u. 9.

1367

Eklektikus stílusú épület

H2

264

Zrínyi u. 32.

2389/2

Téglahomlokzatú polgárház

H2

265

Zrínyi u. 40.

2366

Eklektikus-Neobarokk stílusú épület

H2

266

Zrínyi u. 45.

1414

Mezővárosi lakóház

H2

267

Zrínyi u. 55.

1423

Eklektikus téglahomlokzatú épület

H2

268

Zrínyi u. 60.

2238

Téglaburkolatos polgári lakóház

H2

269

Zrínyi u. 110.

1607

Téglaburkolatos polgári lakóház

H2

270

Zrínyi u. 116.

1549

Népies stílusú lakóház

H2

271

Zrínyi u. 122.

1546

Népies stílusú téglaépület

H2

272

Zsigmond u. 1.

12609

Téglahomlokzatú lakóház

H2

273

Zsigmond u. 3.

12610

Téglahomlokzatú lakóház

H2

274

Zsigmond u. 7.

12612

Eklektikus-szecessziós sarokház

H2

275

Zsoldos u. 8.

5158

Polgári lakóház

H2

276

Zsoldos u. 32.

5120

Szecessziós téglahomlokzatú lakóház

H2

277

Aranyági major

0521/3

Aranyági major épületegyüttese

H2

278

Bakay kút

13502

Bakay kút

H2

279

Császtvay kút

9039

Császtvay kút

H2

280

Horgásztanya

01061/2

Halásztanya, helytörténeti jelentőségű épület

H2

281

Korsós lány kútja

5225/2

Korsós lány kútja

H2

282

Kútvölgy, szanatórium

18163/1

Modern szanatórium épületegyüttes, épült: 1941

H2

283

Kútvölgy, vasútállomás

0500/1, 0500/14

Kútvölgyi vasútállomás

H2

284

Lévai utcai kút

4479

Bangó-kút

H2

285

A volt Lippai malom nyerstégla kéménye

3258/1

Ipartörténeti emlék a XIX. sz. második feléből. Eredeti neve "Steiner fagyár"

H2

286

Mártély, Makovecz nyaraló

15017

Organikus stílusú nyaraló épület

H2

1.2. Helyi egyedi védelem alá tartozó képzőművészeti alkotások

1

Nepomuki Szt. János (1778. kőből, majd 1890. öntöttvasból, ismeretlen művész), Kaszap u.– Laktanya körforgalom

2

Nyizsnyai Gusztáv (1900. Pásztor János, bronz, mészkő talapzat), Nyizsnyai u. – Zrínyi u. sarok

3

Kossuth Lajos (1903. Kallós Ede, bronz, mészkő talapzat), Kossuth tér

4

Vízmerítő (1908. Pásztor János, talapzat kosfejei Medgyessy Ferenc) Kossuth tér nyugati oldala a Zrínyi u. csatlakozásánál

5

Fahonvéd (1918. Pásztor János, hársfa, talapzat festett deszka) Városháza

6

Dr. Imre József (1926. Pásztor János, bronz, mészkő talapzat), Kórház parkja

7

Világháborús emlékmű (1938. Pásztor János, bronz, mészkő talapzat), Kossuth tér

8

Debreceni Vénusz (1956. Medgyessy Ferenc, mészkő, talapzat márványlap borítású betonhasáb), Városi Strandfürdő

9

Tornyai János (1956. Gyenes Tamás, bronz, mészkő talapzat) Tornyai János Múzeum falfülkéje

10

Fekvő borjú (1959. Samu Katalin, homokkő), Tornyai Múzeum emeleti előtere

11

Anya gyermekével (1960. Szabó Iván, mészkő, mészkő talapzat) Kórház parkja

12

Móricz Zsigmond (1961. VASAS Károly, vörösmárvány, talapzat szürkemárvány), Bessenyei Ferenc Művelődési Központ 1. emeleti folyosója

13

Vízbelépő (1962. Ferenczy Béni, bronz) Városi Strandfürdő keleti része

14

Napozó (1962. Varga Imre, bronz, mészkő talapzat), Városi Strandfürdő

15

Dr. Fodor József (1962. Kelemen Kristóf, mészkő, talapzat mészkő) Kórház parkja

16

Szántó Kovács János (1965. Somogyi József, bronz, talapzat mészkő) Kossuth tér keleti része

17

Atléta (1965. Marton László, bronz, mészkő talapzat), Városi Stadion, Szabadság tér

18

Libás lány (1966. Kisfaludi Strobl Zsigmond, alumínium), Népkert ÉK-i része

19

Anya gyermekkel (1967. Németh Mihály, mészkő, beton talapzat), Kórház parkja

20

Ápolónő (1968. Szathmáry Gyöngyi, bronz, vörösmárvány talapzat), Kórház

21

Kiss Lajos (1968. Radó Károly, márvány, mészkő talapzat), Hősök tere

22

Szeremlei Sámuel (1968. Stremeny Géza, mészkő, mészkő talapzat), Hősök tere

23

Halak (1970. Nagy Géza, mészkő, talapzat műkő vízmedence), Andrássy u. 2-8. sz. déli oldalán húzódó park

24

Korsó (1970. Szabó Iván, pyrogránit, talapzat klinkertégla), Népkert vasútállomás parkja

25

Majolikagyári emlékmű (1972. Probstner János, pyrogránit, talapzat klinkertégla), a belvárosi rk. Templom parkja

26

Medgyessy Ferenc (1973. Németh Mihály, mészkő, talapzat mészkő), Kohán u., a Kollektív műterem melletti park

27

Németh László (1976. Tóth Valéria, bronz, mészkő talapzat), Andrássy u. 44. sz. előtt

28

Kecskepásztor (1977. Péter Zsuzsa, bronz, mészkő talapzat), a belvárosi rk. Templom parkja

29

Kohán György emlékmű (1979. Kiss Nagy András, bronz), Kohán u., a Kollektív műterem melletti park

30

Térplasztika (1979. Végvári Gyula, samott, beton talapzat) Kertvárosi Ált. Iskola előtt

31

Oroszlános kút (1980. Kiss Kovács Gyula, mészkő és bronz), Andrássy u. Szolgáltatóház előtt

32

Radnainé síremlék (1981. Medgyessy Ferenc, bronz) Andrássy u. 44., Városi Könyvtár udvara

33

Petőfi (1983. Kamotsay István, bronz, beton talapzat) Andrássy u.-Bocskai u. sarok

34

Diána (1989. Kutas László, bronz, talapzat mészkőkút) Petőfi - Szt. Antal u. sarok

35

1848-as emlékmű (1990. Máté István, bronz, márvány talapzat), Kossuth tér

36

Bíbó Lajos emlékmű 1990. Erdős Péter, Nagy István, fa és bronz), Kistópart utca

37

Vásárhelyi testamentum (1991. Erdős Péter, vörösréz domborítás), Városháza előcsarnoka

38

II. Világháborús emlékmű (1992. Lantos Györgyi, bronz és mészkő), Hősök tere

39

1956-os forradalom emlékműve (1996, Návay Sándor, mészkő és gránit) Nagy Imre tér, Kaszap u. déli vége

40

Szent István (1996. Máté István, bronz, talapzat gránitlappal burkolt vasbeton hasáb), Szt. István tér

41

József Attila (2000. Cswéri Lajos, bronz, mészkő talapzat), Árpád u. 8. előtti park

42

Géza és Sarolt (2001. Lantos Györgyi, bronz és gránit) Szt. István tér 2. kerítésén

2. A helyi területi védelem tárgyai

2.1. Helyi területi védelem alá tartozó településszerkezetek

2.1.1. Helyi területi védelem alá tartozó területek elnevezése és lehatárolása

Belváros, határai: Dr. Rapcsák András u.– Teleki u.– Vöröskereszt u. – Szt. István tér – Kálvin tér – Bajcsy-Zsilinszky u. a gazdasági területig – gazdasági terület ÉNy-i határa – Bocskai u. a „Kőfal”-ig – Kőfal a Rózsa utcáig – Rózsa u. – Kaszap u. a Lehel utcáig – Lehel u. – Csengettyű köz – Szentkirályi u.– Oldalkosár u. – Szőnyi u.– Hősök tere északi oldala – Árvédelmi fal – Árvíz u.– Vajda u.– Lázár u.

Susán, határai: Szt. István tér – Szabadság tér – Kutasi út – Simonyi u. – csatorna a Serház tértől délre – Téglagyár u. – Kakasszéki csatorna – Mérleg u. – Kistópart u. – Bajza u. – Kistóparti lakótelep északi határa – Mátyás u. – Anna u. nyugati meghosszabbított vonala – Kistóparti lakótelep ÉK-i és ÉNy-i határa –Bajcsy-Zsilinszky u. – Kálvin tér

Tarján, határai: Királyszék u. – László u. – Imre u. – Damjanich u. – Holló u. – Pálffy u. – Dr. Rapcsák András u.– Lázár u. – Vajda u. – Árvíz u.– Árvédelmi fal

Tabán, határai: Borz u. – Szerencse u. – Holló u. – Damjanich u. – Imre u.

Strand és Népkert, a Szabályozási terven kijelölt (utcanévvel nem leírható) határokkal

Téglagyári bányagödrök, a Szabályozási terven kijelölt (utcanévvel nem leírható) határokkal

2.1.2. Helyi területi védelem alá tartozó területek lehatárolásának térképi megjelenítése null

2.2. Helyi utcakép védelemben részesülő utcák, terek

1

Ady Endre út

2

Andrássy út

3

Bajcsy-Zsilinszky utca

4

Bercsényi utca

5

Bocskai utca

6

Deák Ferenc utca

7

Dr. Rapcsák András út

8

Hódi Pál utca

9

Hősök tere

10

Kálvin tér

11

Kinizsi utca

12

Klauzál utca

13

Kossuth tér

14

Lázár utca

15

Petőfi utca

16

Szegfű utca

17

Tóalj utca

18

Szőnyi utca

19

Szent István tér

20

Városház utca

21

Zrínyi utca

2.3. Helyi területi védelem alá tartozó egyedi növényzet

1

Ady Endre utcai platán és tölgyfa sor

2

Bercsényi utcai tölgyek (2 db)

3

Csomorkányi utca 17. sz. előtt álló tölgy

4

Epreskert minden fasora és faegyede

5

Hősök terén álló fekete nyár (1 db)

6

Jókai utcai piramistölgyek

7

Kistópart utcai parkolóban álló tölgy (1 db)

8

Klauzál utca 78. előtt álló tölgy (1 db)

9

Kossuth téri tölgyek (5 db), tiszafák (7 db), jegenyefenyő (1 db)

10

Petőfi utcai kőrisek

11

Külterületen az ún. Tiszai út körtöltéstől Körtvélyesig terjedő szakasza mentén a fehér és fekete nyár, mezei szil és amerikai kőris egyedekből álló vegyes fasor

2. melléklet

A településképi szempontból meghatározó területek jegyzéke

1. fejezet

A településképi szempontból meghatározó területek elnevezése

1a. fejezet: Igazgatási terület

Külterületi tanyavilág

Mártélyi Tájvédelmi Körzet

1b. fejezet: Központi belterület

Belváros

Mezővárosi területek

Újonnan beépülő területek

2. fejezet

A településképi szempontból meghatározó területek lehatárolásának térképi bemutatása

2a. fejezet: Igazgatási terület null

2b. fejezet: Központi belterület null

3. fejezet

Közterület-alakítás szempontjából „együtt kezelendő” közterületek:

– Kossuth tér és a betorkolló utcák/utak min. 50 m hosszúságú szakaszai,

– dr. Rapcsák András utca és a csatlakozó utcák min. 30 m hosszúságú szakaszai,

– Andrássy út Kossuth tér és Emlékpont közötti szakasza – beleértve a Hód-áruház környéki teresedéseket és a Belvárosi rk. templom terét is – valamint az összes betorkolló utca min. 30 m hosszúságú szakaszai,

– Szent István tér és a csatlakozó utcák 30- 50 m hosszúságú szakaszai,

– Kálvin János tér a ref. Újtemplom előtti/melletti teresedésekkel, továbbá a betorkolló utcák 30 m hosszúságú szakaszai,

– Hősök tere a szegélyező Szőnyi, Tóalj, Kodály Zoltán és dr. Imre József utcák érintkező szakaszaival, valamint a betorkolló Ady Endre u. min.100 m hosszban,

– Népkert teljes területe,

– Szabadság téren belül a volt Mázsaház és a Stadion főbejárat előtti/közötti területrészek, továbbá a Piactér,

– Nagy Imre tér,

– Nagyállomás és Népkert vasútállomás Város felőli előtere,

– Autóbusz pályaudvar és környéke,

– Kertváros, Hóvirág és Ipoly utcák, valamint az oktatási intézmények által határolt terület,

3. melléklet

Történeti épületek

épület, objektum címe

helyrajzi szám

1

Andrássy út 25.

12753

2

Bajcsy-Zsilinszky u.1.

9254

3

Bajcsy-Zsilinszky u.3.

9253

4

Bajcsy-Zsilinszky u.5.

9247

5

Bajcsy-Zsilinszky u.6.

12872

6

Bajcsy-Zsilinszky u. 44.

12905

7

Bajcsy-Zsilinszky u.58.

12926

8

Bálint u. 17

8994

9

Bálint u. 29.

8845

10

Bercsényi u. 3.

12476

11

Bercsényi u. 4.

12697

12

Bercsényi u. 19-21.

12466, 12467

13

Bercsényi u. 24.

12725

14

Bercsényi u. 26.

12729

15

Bercsényi u. 37.

12455

16

Bercsényi u. 16-16/A.

12717/1, 12717/2

17

Bethlen István u. 6.

12436

18

Bethlen István u. 8.

12437

19

Bethlen István u. 24.

12446

20

Bocskai u. 27.

12892

21

Búvár u. 9.

9513

22

Csomorkányi u. 33.

6701

23

Dáni u. 53.

9339

24

Deák Ferenc u. 8.

12804

25

Deák Ferenc u. 14-14/A.

12795, 12801

26

Dózsa György u. 40.

4965

27

Dózsa György u. 49.

2719

28

Dózsa György u. 79.

2852

29

Észak u. 11.

11230

30

Garay u. 2.

9489

31

Gellért u. 25.

6185

32

György u. 24.

2542

33

Hajnal u. 12.

3942/1

34

Hajnal u. 13.

3948

35

Jókai u. 104.

3869

36

József Attila u. 44.

12657

37

Kasza u. 13.

8979

38

Kasza u. 15.

8980/1

39

Károlyi u. 1-3.

12161, 12158

40

Károlyi u. 6

12167

41

Károlyi u. 7.

12156

42

Károlyi u. 15.

12149

43

Károlyi u. 31.

12132

44

Károlyi u. 33.

12130

45

Károlyi u. 69.

12074

46

Kinizsi u. 26.

12433

47

Klauzál u. 22.

9044/1

48

Klauzál u. 68.

8487

49

Kölcsey u. 86.

7246

50

Könyves u. 18.

12618

51

Lázár u. 11-13.

5178/1

52

Lázár u. 16.

5007

53

Lázár u. 21.

2638

54

Mária Valéria u. 8.

12842

55

Márton u. 3.

12705

56

Mátyás u.31.

9098

57

Nádor u. 60/A.

6964, 6965

58

Nyizsnyai u. 9.

2631/2

59

Nyizsnyai u. 15-15/A.

2634/1, 2635

60

Pálffy u. 1.

5082

61

Pálffy u. 28.

4663

62

Petőfi u. 4.

12788

63

Petőfi u. 9.

12691

64

Petőfi u. 27.

12722, 12723

65

Petőfi u. 33-35.

12728, 12732

66

Püspök u. 10.

8928

67

Rákóczi u. 80/2.

11836/2

68

Réz u. 10.

8961

69

Szabadság tér 4.

12173

70

Szabadság tér 6.

12177

71

Szabadság tér 7.

12180

72

Szabadság tér 8.

12181

73

Szántó Kovács János u. 72.

11447

74

Szántó Kovács János u. 82.

11442

75

Szántó Kovács János u. 84.

11441

76

Szántó Kovács János u. 94.

11436

77

Szent István u. 7.

12034

78

Szent István u. 68.

12076

79

Szeremlei u. 6.

9252

80

Szeremlei u. 9.

9269

81

Teleki u. 4.

12536

82

Teleki u. 5.

11457

83

Teleki u. 29.

11724

84

Teleki u. 36.

12514

85

Teleki u. 46.

12502

86

Tornyai u. 7.

8378

87

Virradat u. 13.

7188

88

Vöröskereszt u. 4.

12430

89

Zrínyi u. 3.

1364

90

Zrínyi u. 5.

1365

91

Zrínyi u. 6-8.

5220, 5221

92

Zrínyi u. 22.

2584

93

Zrínyi u. 52.

2346

94

Zrínyi u. 130.

1542

95

Zsoldos u. 14.

5152

96

Zsoldos u. 41.

5049

97

Zsoldos u. 46.

5106

98

Zsoldos u. 49.

5089/1

4. melléklet

TELEPÜLÉSKÉP-VÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS ÉS
SZAKMAI KONZULTÁCIÓ IRÁNTI KÉRELEM
Kérelmező:
neve: ………………………………………………………………………………………
címe: ………………………………………………………………………………………
egyéb elérhetőség: (e-mail, telefonszám)…………………………………………………………………………….
szakmai konzultáció tárgya:
…………………………………………………………………………………………………
érintett telek címe, helyrajzi száma:
..…………………………………………………………………………………………………
Mellékletek:
· …………………………………………………………………………………………………
· …………………………………………………………………………………………………
· …………………………………………………………………………………………………
· …………………………………………………………………………………………………
· …………………………………………………………………………………………………
· …………………………………………………………………………………………………
· …………………………………………………………………………………………………
Egyéb megjegyzés:
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
Kérelem benyújtása papíralapon vagy elektronikus úton:
- Személyesen / postai úton /E-papíron/hivatali kapu /e-mail: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal, (6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 1.szám,)
Hódmezővásárhely, ………………………………………
………………………………………
kérelmező aláírása

5. melléklet

TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

1. Kérelmező (építtető):

neve: ………………………………………………………………………………………

címe: ………………………………………………………………………………………

egyéb elérhetőség: (e-mail és telefonszám:

………………………………………………………………………...…….

2. tervezett és véleményezésre kért építési tevékenység helye:

Hódmezővásárhely, …………………………………… cím alatti, ……………hrsz-ú telken

3. Építési tevékenység: ……………………………………………………………………………….

4. Kérem a megjelölt építési tevékenységre vonatkozóan önkormányzati településképi vélemény megadását. Az építészeti-műszaki tervdokumentációt elektronikus formában feltöltöttem és benyújtottam az ÉTDR rendszerbe, a tervdokumentáció az alábbi módon érhető el:

A benyújtott kérelem ÉTDR azonosítója:…………………………………………………

5. Az alábbi opcionális: (meghatalmazás esetén)

ÉTDR rendszerben a településképi véleményezési eljárásban meghatalmazott:

neve: ………………………………………………………………………………………

címe: ………………………………………………………………………………………

egyéb elérhetőség: (e-mail, telefonszám)………………………………………………………

Hódmezővásárhely, ………………………………………

………………………………………

kérelmező aláírása

6. melléklet

TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉS

1. Bejelentő (építtető):

neve: …………………………………………………………………………………………….

címe, szervezet esetén székhelye: ………………………………………………………………

egyéb elérhetőség: (e-mail és telefonszám):

…………………………………………………………………………….

2. Bejelentem, hogy bejelentéshez kötött

□ építési tevékenységet,

□ reklám, reklámhordozó elhelyezést,

□ rendeltetésváltoztatást

kívánok folytatni a Hódmezővásárhely, …………………………………………………………………………...

………………………………………… cím alatti, …………………………………... hrsz-ú telken.

3. A folytatni kívánt tevékenység megnevezése: ……………………………………………………...

…………………………………………………………………………………………………………

4. A tevékenység tervezett időtartama: ………………………………………………………………..

5. A bejelentéshez mellékelem e rendelet településképi bejelentési eljárásról szóló 38. §-ában előírt tervdokumentációt.

Melléklet: tervdokumentáció

Kérelem benyújtása papíralapon:

- Személyesen / postai úton /E-papíron: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal,

(6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 1.szám,)

Hódmezővásárhely, ………………………………………

…………………………………………….

aláírás

(bejelentő)