Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 34/2021. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti-műszaki tervtanácsról

Hatályos: 2021. 10. 26- 2021. 10. 26

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 34/2021. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti-műszaki tervtanácsról

2021.10.26.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya és alkalmazása

1. § (1) A rendelet célja Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város épített környezetének alakítása, illetve építészeti örökségének védelme szempontjából Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének a településkép védelméről szóló rendelete (a továbbiakban: településképi rendelet) szerint tervtanácsi véleményre alapozott településképi véleményezési eljárásra kijelölt építészeti- műszaki tervek szakszerűségének és magas színvonalának biztosítása, a vonatkozó jogszabályok és a településképi követelmények érvényre juttatása elősegítve ezzel a településkép, az építészeti és környezeti vizuális minőség esztétikus, harmonikus alakítását.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közigazgatási területén a településképi rendeletben tervtanácsi véleményre alapozott településképi véleményezési eljárásra kijelölt építészeti- műszaki tervekre, illetve a tervek készítőire.

(3) A településrendezési és az építészeti- műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII.7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) előírásait az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel együtt kell alkalmazni.

2. Helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozása

2. § Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jogszabály előírásai szerint építési engedélyhez kötött és más tervtanács hatáskörébe nem utalt, a településképi rendelet szerint tervtanácsi véleményre alapozott településképi véleményezési eljárásra kijelölt építmények építészeti-műszaki terveinek előzetes véleményezésére, valamint az 1. § (1) bekezdésben meghatározott célok megvalósítása érdekében helyi építészeti-műszaki tervtanácsot (a továbbiakban: Tervtanács) működtet.

3. A Tervtanács feladata

3. § A Tervtanács szakmai véleményt fogalmaz meg a város polgármestere számára azokban az ügyekben, melyeket a településképi rendelet a Tervtanács hatáskörébe utal.

4. A Tervtanács összetétele

4. § (1) A Tervtanács elnöke az önkormányzati főépítész, aki a Tervtanács munkáját vezeti.

(2) A Tervtanács tagjait a feladatok ellátására - az önkormányzati főépítész javaslatára – Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere bízza meg határozatlan időre.

(3) A Tervtanács tagjainak száma a 12 főt nem haladhatja meg.

5. A Tervtanács működése

5. § (1) A Tervtanács szükség szerinti gyakorisággal ülésezik. A Tervtanácsot az elnök - akadályoztatása esetén az általa megbízott tervtanácsi tag – hívja össze.

(2) A Tervtanács akkor határozatképes, ha az ülésen a Tervtanácsi ülésre meghívott tagok több mint fele - az elnököt is ide számítva – jelen van.

(3) A Tervtanács szakmai véleményét egyszerű többséggel alakítja ki. Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt.

6. § A Tervtanács elnöke egyes, jelentősebbnek ítélt, vagy az átlagosnál kiemeltebb, összetettebb ügy részletes vizsgálatára és annak minősítésére bírálót (opponenst) kérhet fel. A szakbírálóra a Tervtanács tagjára vonatkozó szakmai feltételek az irányadók. A szakbíráló a tervtanácsi ülésen tanácskozási joggal részt vehet.

7. § (1) A Tervtanács eljárása a Korm. rendelet 17. § (1) bekezdése értelmében díj- és illetékmentes.

(2) A Tervtanács működéséhez szükséges források fedezetét az Önkormányzat a mindenkori éves költségvetésében biztosítja.

(3) A Tervtanács tagjait – az elnök kivételével – tiszteletdíj illeti meg mindazon eljárás tekintetében, amellyel kapcsolatos véleményezésben részt vett. Ennek összege eljárásonként, a tárgyalt téma nagyságától függően a mindenkori köztisztviselői illetményalap 20-40 %-a.

(4) A 6. §-ban foglaltak szerint felkért bírálót megbízásonként a mindenkori köztisztviselői illetményalap 60 %-a illeti meg tiszteletdíjként.

8. § A Tervtanács munkájának szervezését, titkársági feladatait, valamint a működésével kapcsolatos adminisztratív feladatokat a Polgármesteri Hivatal feladatkör szerint illetékes szervezeti egysége – a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda – látja el.

6. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

10. § Hatályát veszti a városkép alakításáról és védelméről, valamint a helyi építészeti-műszaki tervtanács szabályairól szóló 31/2013. (12. 11.) Kgy. rendelet.