Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 47/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2024. évi átmeneti gazdálkodásának szabályairól

Hatályos: 2024. 01. 01- 2024. 02. 14

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 47/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2024. évi átmeneti gazdálkodásának szabályairól1

2024.01.01.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatára és költségvetési szerveire, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésére és szerveire, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalára, Hódmezővásárhely-Szikáncs Településrész Önkormányzatára terjed ki.

2. § (1) A Közgyűlés felhatalmazza a polgármestert, és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek vezetőit, hogy 2024. január 1-től a 2024. évi végleges költségvetési rendelet megalkotásáig az Önkormányzatot, valamint a költségvetési szervet megillető bevételeket folytatólagosan beszedje, működési, felhalmozási és finanszírozási célú kiadásait a 2023. évi költségvetés időarányos keretei között teljesítse a (2)-(10) bekezdésben foglaltak figyelembevételével.

(2) A költségvetési szervek közüzemi díjai, kötött felhasználású dologi kiadásai, szociális és gyermekétkezési kiadásai, a ténylegesen felmerülő költségek alapján teljesíthetőek.

(3) A 2024. január 1-től esedékes bérintézkedések, a költségvetési intézmények és az Önkormányzat dolgozóit érintően az átmeneti gazdálkodás időszakában végrehajthatók. A Közgyűlés a költségvetési intézmények esetében a személyi juttatások, és a kapcsolódó bérjárulékok összegére vonatkozóan – ideértve az (5) bekezdésben foglaltakat, a 2023. december 1-jén érvénybe lépő minimálbér és garantált bérminimum emelését, valamint a pedagógus előmeneteli rendszert is –átlagosan 16%-os emelést hagy jóvá.

(4) A Közgyűlés a (3) bekezdéstől eltérően a Hódmezővásárhelyi Kapcsolat Központ és a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ esetében – ideértve a 2023. december 1-jén érvénybe lépő minimálbér és garantált bérminimum emelését is – átlagosan 12% béremelést, továbbá a Hódmezővásárhelyi Kapcsolat Központnál fél havi munkabérnek megfelelő összegű éves jutalomkeretet állapít meg.

(5) A költségvetési intézményekben foglalkoztatottak cafetéria-juttatásának éves összegét, Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 62. § (4) bekezdésében foglaltakra tekintettel:

a) Hódmezővásárhelyi Kapcsolat Központ esetében 300 000,- Ft-ban,

b) Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ esetében 300 000,- Ft-ban,

c) Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala esetében 400 000,- Ft-ban

állapítja meg a Közgyűlés azzal, hogy a cafetéria-juttatás éves összege biztosít fedezetet az egyes juttatásokhoz kapcsolódó, a juttatást teljesítő munkáltatót terhelő közterhek megfizetésére is.

(6) A Közgyűlés felhatalmazza a polgármestert, hogy a pályázatokhoz szükséges nyilatkozatokat aláírja.

(7) A Közgyűlés által jóváhagyott, folyamatban lévő beruházások és felújítások a 2023. évben jóváhagyottak szerint folytathatók. Az átmeneti gazdálkodás időszakában az Önkormányzat 2023. évre tervezett beruházási, felújítási feladatai esetében kötelezettségvállalás és kifizetés a 2023. évi költségvetésben rendelkezésre álló kiadási előirányzat maradvány összegéig történhet.

(8) A 2024. évre tervezett új beruházások, felújítások, egyéb feladatok közül a végleges költségvetési rendelet megalkotásáig – az élet- és balesetveszély-elhárítási feladatok kivételével – csak azok indíthatók, amelyekre közvetlen állami támogatást kapott az Önkormányzat. Egyéb feladatokra kötelezettség nem vállalható, pénzügyi kifizetés nem teljesíthető.

(9) A Hódmezővásárhelyi Kapcsolat Központ, a korábbi Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ részére 2023. évben eredeti előirányzatként biztosított – a (4)-(5) bekezdésekben foglalt többletkiadásokkal korrigált – támogatás időarányos összegéig igényelhet fenntartói támogatást.

(10) A Közgyűlés jóváhagyja a 436/2023. (XII.01.) Kgy. határozattal elfogadott HTKT közfeladat átadási megállapodásban foglalt kiadások teljesítését.

(11) Az önkormányzat és intézményei feladatellátáshoz szükséges, lejáró szolgáltatási, illetve megbízási szerződések újraköthetőek.

3. § (1) A Közgyűlés felhatalmazza a polgármestert a rendelkezésre álló 1.000.000.000 Ft összegű folyószámla-hitel likviditási helyzet függvényében történő igénybevételére.

(2) A Közgyűlés felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeit - a bevételek növelése céljából - betétként elhelyezze.

4. § Ezen rendelet hatálya alatt beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat a végleges költségvetési rendeletbe be kell építeni.

5. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte 2024. február 15. napjával.