Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2021. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről

Hatályos: 2021. 11. 01
a településkép védelméről
Végső előterjesztői indokolás
A településkép védelméről szóló 54/2017. (XII.29.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata, módosítása vált szükségessé az elmúlt négy évben bekövetkezett jogszabályi változások okán, továbbá a rendelet hatályba lépése utáni tapasztalatok és lakossági visszajelzések okán.
A rendelet célja a település településképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, a jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása. A helyi védelem alatt álló építészeti örökség a nemzeti közös kulturális kincs része, ezért fenntartása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek.
Az elkészült rendelet tervezet az önkormányzat partnerségi szabályzata és a vonatkozó kormányrendeletben foglaltak szerint került társadalmi egyeztetésre, lakossági fórumokon ismertetésre, és kormányrendeletben meghatározott eljárási rend szerint a Lechner Tudásközpont által üzemeltetett egyeztető felületre feltöltéssel az illetékes hatóságokkal, illetve az állami főépítésszel véleményezésre.
A véleményező hatóságok a feltöltött anyagot véleményezték. A hatóságok által adott javaslatok elfogadásra és átvezetésre kerültek.