Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

a fizető-parkolóhelyek működésének és igénybevételének előírásairól

Hatályos: 2022. 10. 02

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

a fizető-parkolóhelyek működésének és igénybevételének előírásairól

2022.10.02.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontja alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A. § (1) bekezdés a) pontjában, valamint (4) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Szentes Város Önkormányzata közigazgatási határán belül, a fizető parkolásra utaló, táblával megjelölt parkoló helyekre

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed valamennyi várakozó, parkoló közúti járműre, amely rendszámmal van ellátva, össztömege nem haladja meg a 3.500 kg-ot. Kivéve:

a.) megkülönböztető (kék villogó) jelzést használó járműveket,
b.) figyelmeztető jelzést (sárga villogó) használó, igazoltan feladatellátást végző járműveket,
c.) közérdekből történő veszély-, hibaelhárítást végző járműveket,
d.) mozgásukban korlátozott személyt szállító, a szélvédője mögött mozgáskorlátozott igazolvánnyal ellátott járművet.
(3) A rendelet személyi hatálya a fizető-parkoló rendszer üzemeltetőjére és használójára terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. §

1. Várakozási övezet: Szentes Város területén, díjfizetés ellenében használható, táblával jelölt várakozó helyek összessége.
2. Mobil parkolási rendszer: a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (mobil parkolási szolgáltató) által üzemeltetett mobiltelefonos díjfizetési rendszer.
3. Üzemeltető ügyfélszolgálata: Szentes Városellátó NKft.; 6600 Szentes, Kossuth tér 6.;
4. Jármű üzembentartó: a jármű tulajdonosa, illetve akit üzembentartóként a járműnyilvántartásba bejegyeztek. A rendeletben együttesen: üzembentartó.
5. Megállás: járművel a be- és kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakodáshoz szükséges ideig, illetőleg - ha a vezető a járműnél marad – egyéb okokból legfeljebb 5 percig történő egyhelyben tartózkodás.
6. Várakozás, parkolás: járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egyhelyben tartózkodás.
7. Parkolóautomata: olyan parkolójegyet árusító telepített berendezés, amely készpénzzel, vagy szentesi parkolókártyával történő fizetést elfogad és papíralapú parkolójegyet nyomtat. Bankkártyát nem fogad el.
8. Nem ellenőrizhető módon elhelyezett jegy, igazolvány: nem ellenőrizhető módon van a szélvédő mögé kihelyezve a parkolási szelvény, bérlet, engedély, igazolvány, ha az nem olvasható, az ott elhelyezett papírokkal (nem érvényes parkolási dokumentumokkal) keveredik, tárgyak takarásában van, hátlapjával felfelé van elhelyezve, illetve a lyukasztás részlegesen van kiszakítva.
9. Mozgásában korlátozott személy jogosultsága: a mozgásukban korlátozottak igazolványa csak akkor használható ingyenes parkolásra, ha az igazolvány érvényes, a jármű vezetőjének nevére szól, vagy a jármű éppen a jogosult személyt szállítja.
10. Parkolási jegy lejárata utáni jegyváltás türelmi ideje: egy órára vagy annál rövidebb időre szóló lejárt jegy esetén 5 perc, ennél hosszabb időre szóló lejárt jegy esetén 15 perc áll rendelkezésre az érvényes jegy kihelyezésére.
11. Parkolási engedély újraváltási időszak: az előző évi parkolási engedély azon pótdíj kiszabása nélküli időtartama, amely alatt a tárgy évi parkolási engedélyt ki lehet váltani.

A fizetős parkolási rendszer fenntartója

3. § (1) A parkolási rendszer fenntartója Szentes Város Önkormányzata. E hatáskörében

a.) kijelöli a fizetős parkolási rendszer üzemeltetőjét és szerződést köt vele,
b.) meghatározza a parkolási övezeteket,
c.) meghatározza a parkolási díjakat és a fizető parkolással kapcsolatos egyéb díjakat,
d.) meghatározza a fejlesztéseket, és biztosítja az ehhez szükséges forrásokat.

A fizetős parkolási rendszer üzemeltetője

4. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó fizetős parkolási rendszert a Szentes Városellátó Nonprofit Kft. üzemelteti (üzemeltető, szolgáltató).

(2) Az üzemeltető gondoskodik a parkolóhelyek, parkoló órák üzemeltetéséről, fenntartásáról, beszedi a várakozási díjakat. Ellenőrzi a parkolási díjak megfizetését, és jogosulatlan igénybevétel esetén beszedi a pótdíjakat.

(3) Az üzemeltető ügyfélszolgálatot tart fent, panasz esetén a kivizsgálásról gondoskodik.

(4) Az üzemeltető az Éves beszámolójában beszámol a fenntartónak az üzemeltetés tapasztalatairól, bevételeiről és költségeiről.

A fizetős parkolási rendszer igénybevétele

5. § (1) A Képviselő-testület az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII.21) KM rendelet mellékletének 35.14 pontja alapján Szentes Város belterületén várakozási övezetet (egy díjzónát) jelöl ki. A díjfizetés ellenében használható várakozási helyeket az e rendelet 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) A várakozási övezet üzemideje (díjfizetési időtartam) munkanapokon a 8-17 óra közötti időszak.

(3) A parkolásért fizetendő várakozási díjakat, a bérletek árát és kezelési költséget, továbbá a jogosulatlan használatért fizetendő pótdíjak mértékét a Képviselő-testület az e rendelet 2. számú mellékletben állapítja meg.

(4) A várakozási díj megfizetése a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

(5) A fizetős parkolási hely jelző tábla méretét, alakját, előírt tartalmát, valamint a parkoló automaták előírt feliratait az e rendelet 3. számú melléklet tartalmazza.

(6) A fizető-parkolási övezetben tilos a járművel való közlekedés, illetve várakozás ott, ahol a behajtást, megállást a KRESZ tábla, KRESZ szabály vagy más egyéb jogszabály tiltja.

A parkolási díj megfizetésének módjai

6. § (1) A fizetős várakozási helyen az igénybe vevőnek a várakozási díj megfizetését, illetve a jogosultságát

a.) a fizető parkolási helyek közelébe telepített parkoló automatából készpénzzel vagy Szentesi parkoló kártyával (chipkártya), a parkolás tervezett hosszának megfelelően megváltott parkolójeggyel,
b.) az ügyfélszolgálaton vásárolt, és a helyszínen megfelelően érvényesített szelvénnyel,
c.) az ügyfélszolgálaton vásárolt érvényes bérlettel, illetve parkolási engedéllyel,
d.) mobilparkolási rendszer szabályos igénybevételével,
e.) motorkerékpárok esetében érvényes bérlettel, parkolási engedéllyel, illetve mobilparkolási rendszer szabályos igénybevételével
kell igazolnia.
(2) A parkoló automatából megváltott parkolójegy a váltástól a rajta feltüntetett időpontig, a parkoló szelvény az érvényesítéstől a szelvényen szereplő időtartam végéig a teljes parkolási övezetre érvényes.
(3) A parkoló automatából megváltott napijegy 9 óra időtartamra érvényes azzal, hogy a napi üzemzárásig fel nem használt időtartam a következő munkanapon üzemkezdettől a maradék idő leteltéig érvényes.
(4) A megváltott parkolójegyet, az érvényesített szelvényt, bérletet, parkolási engedélyt, a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát, a gépjármű első szélvédője mögött, kívülről jól látható módon úgy kell elhelyezni, hogy annak érvényességéről, adattartalmáról az ellenőrzést végző személy kívülről megbizonyosodhasson.
(5) Szentesi parkolókártyát (chipkártyát) vásárolni és az egyenleget feltölteni az üzemeltető ügyfélszolgálatán lehet.
(6) A mobil parkolási rendszeren keresztüli díjfizetésnél a parkolóhely elfoglalásakor a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerén keresztül parkolás jogosultság vásárlását kell kezdeményezni. A parkolási jogosultság a mobil parkolási szolgáltató eredményes vásárlás visszaigazolásának időpontjától érvényes.
(7) Parkolási bérletet, parkolási engedélyt az üzemeltető ügyfélszolgálatán lehet megvásárolni.
(8) Az üzemeltető köteles a bérlet megváltásakor kiadott számlán feltüntetni a bérlet típusát, érvényességét, a területi és időbeli hatályát, a parkolásra jogosult gépjármű forgalmi rendszámát. A bérlet megváltásakor kiadott számlán fel kell tüntetni a bérlet tulajdonosának nevét, címét, a jármű rendszámát.
(9) Az e rendelet 2. számú mellékletében szereplő lakossági és közületi parkolási engedélyek díja egyszeri eljárási díj, éven belül nem arányosítható, visszaváltani nem lehet.

Bérlet és parkolási engedély típusok és kiváltásuk feltételei

7. § (1) Bérlet és parkolási engedély típusok:

a.) teljes árú bérlet
b.) jármű körhöz kötődő bérlet (3 rendszámos)
c.) mérsékelt árú bérlet
d.) lakossági parkolási engedély (csak a lakókörnyezetre érvényes)
e.) közületi parkolási engedély
ea.) teljes parkolási övezetre érvényes
eb.) kijelölt helyen levő parkolóhelyre érvényes
(2) Teljes árú bérlet
a.) Érvényesség: a teljes parkolási övezeten belül a feltüntetett rendszámú járművel, 1 db parkolóhely elfoglalására jogosít.
b.) Kiváltási feltételek:
ba.) természetes személy és nem természetes személy is kiválthatja
bb.) a bérlet rendszámra szól (a rendszám, forgalmi engedély lehet belföldi és külföldi)
(3) Járműkörhöz kötődő bérlet
a.) Érvényesség: a teljes parkolási övezeten belül a feltüntetett rendszámú járművek bármelyike által, 1 db parkolóhely elfoglalására jogosít. Egy adott időpontban csak egy járműre (rendszámra) érvényes.
b.) Kiváltási feltételek:
ba.) természetes személy és nem természetes személy is kiválthatja
bb.) a bérlet a bérleten feltüntetett, legfeljebb 3 db rendszámra szól (a rendszám, forgalmi engedély lehet belföldi és külföldi)
bc.) az egy bérleten szereplő 3 db jármű üzembentartója azonos
(4) Mérsékelt árú bérlet
E bérlettípust a természetes személy által az adott címre már igénybe vett 1 db parkolási engedélyen túli 2. jármű parkolása érdekében lehet kiváltani.
a.) Érvényesség: csak a lakcímkártya szerinti cím környezetében, a parkolási engedélyen megnevezett parkolóhelyeken, meg nem határozott, 1 db parkolóhely elfoglalására jogosít.
b.) Kiváltási feltételek:
ba.) csak természetes személy válthatja ki
bb.) egy ingatlanra (lakásra) 1 db mérsékelt árú bérlet váltható ki
bc.) egy természetes személynek 1 db mérsékelt árú bérlet váltható ki
bd.) a természetes személy lakcímkártyáján szereplő cím parkolási övezeten belőli
be.) a lakcímkártya tulajdonosa és az üzembentartó neve azonos
bf.) a lakcímkártya szerinti címre (lakóhely vagy tartózkodási hely) 1 db mérsékelt árú bérlet adható ki, amelyen egyetlen rendszám szerepelhet (a rendszámnak (forgalmi engedélynek) nem kell Magyarországon kiadottnak lenni)
(5) Lakossági éves parkolási engedély
a.) Érvényesség: csak a lakcímkártya környezetében, 1 db parkolóhely elfoglalására jogosít.
b.) Kiváltási feltételek:
ba.) csak természetes személy válthatja ki
bb.) egy ingatlanra (lakásra) 1 db éves parkolási engedély adható ki
bc.) egy természetes személynek 1 db éves parkolási engedély adható ki
bd.) a természetes személy lakcímkártyáján szereplő cím parkolási övezeten belüli
be.) a lakcímkártya tulajdonosa és az üzembentartó neve azonos
bf.) a lakcímkártya szerinti címre (lakóhely vagy tartózkodási hely) 1 db éves parkolási engedély adható ki, amelyen egyetlen rendszám szerepelhet (a rendszámnak (forgalmi engedélynek) nem kell magyarországinak lenni)
(6) Közületi éves parkolási engedély. Csak az alábbi közületek és személyek vásárolhatják, az a.) - d.) pontokban leírt érvényességi területre és mennyiségben.
a.) Teljes parkolási övezetre vásárolható közületi parkolási engedély az alábbiak által üzemben tartott járművekre:
aa.) Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal tulajdonában vagy üzembentartásában levő járművekre, mennyiségi korlát nélkül.
ab.) Szentes Város Önkormányzata által fenntartott költségvetési intézmények, intézményenként 2 db járműre.
ac.) Szentes Város Önkormányzata tulajdonában levő gazdasági társaságok, társaságonként 2 db járműre.
ad.) Szentesi illetőségű (választási körzetbeli, illetve szentesi lakhellyel rendelkező) országgyűlési képviselők, képviselőnként (üzembentartótól függetlenül), 1 db járműre.
ae.) A rendőrség, honvédség, katasztrófavédelem, mentők, egyházak üzemben-tartásában levő járművek, mennyiségi korlát nélkül.
af.) Szentes Város Önkormányzatával ellátási szerződésben álló orvosok üzemben-tartásában levő 1 db járműre.
b.) A Szentes, Kossuth tér 6. és Erzsébet tér 1-4. számú ingatlanok előtti közterületen levő parkolóhelyekre kiállítható közületi parkolási engedély:
ba.) Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete tagjainak és a bizottságok nem képviselő tagjainak, az általuk bejelentett járműre (az üzembentartótól függetlenül) természetes személyenként 1 db járműre.
c.) A (6) a.) pontban felsorolt közületek jogosultak olyan parkolási engedély kiváltására, amely kijelölt parkolóban levő, nem meghatározott parkolóhelyre érvényes, közületenként legfeljebb 2 db járműre.
d.) Szentes Város Önkormányzata Bölcsődéje (Szentes, Vásárhelyi út 2.) előtti közterületen kijelölt parkolóban levő, nem meghatározott parkolóhelyre érvényes, korlátozott időtartamra szóló parkolási engedély:
da.) A Bölcsőde intézményvezetőjének írásbeli kérelmében felsorolt személyeknek személyenként legfeljebb 1 db.
(7) A (6) bekezdés a.) pontja ab.), ac.), ae.) pontjában szereplő intézmények, társaságok, intézményvezetője, ügyvezetője és az állami szervek helyi vezetője az üzemeltetőnek címzett levélben jelöli ki a parkolási engedélyt igénybevevő járművük rendszámát, parkolási körzetét.
(8) A bérletek, parkolási engedélyek kiváltásának közös feltétele, hogy nem lehet sem a rendszámon (forgalmi engedélyen), sem az üzembentartó nevén az üzemeltetőnél nyilvántartott pótdíj vagy eljárási díj fizetési hátralék.
(9) Érvényes forgalmi engedéllyel (hatósági engedéllyel), illetve rendszámmal nem rendelkező járműre bérlet, illetve parkolási engedély nem adható ki.
(10) A (6) ad.) és ba.) alpont szerinti tételeket Szentes Város Önkormányzata fizeti meg, számla ellenében.
(11) A parkolási engedélyen és a mérsékelt árú bérleten egy rendszám, a teljes árú bérleten legfeljebb két rendszám, a járműkörhöz kötődő bérleten legfeljebb három rendszám szerepelhet.

A bérletek, parkolási engedélyek érvényességi ideje (időtartama)

8. § (1) A bérletek a kiállítás napjától a bérleten feltüntetett záró dátumig érvényesek.

(2) A bérletek érvényességi ideje nem nyúlhat túl a tárgy év december 31. napja 24:00 órán.

(3) A parkolási engedélyek érvényességi ideje a kiállítás napjától, a tárgy év december 31. napja 24:00 óra. Az újraváltási időszak tárgy év január 1. napjától január 20. napja 24:00 óra.

A visszavonás, visszaváltás eljárási szabályai

9. § (1) Az üzemeltető jogosult adatszolgáltatás útján ellenőrizni a megvásárolt kedvezményes lakossági parkoló bérletek jogalapját. Amennyiben a kedvezményre jogosító körülmény megszűnését észleli, akkor írásban tájékoztatja a bérlettulajdonost, hogy a kedvezményes lakossági parkoló bérlet jogosultsága adott határidővel megszűnt.

(2) Amennyiben a mérsékelt árú bérletet kiváltó személy nemleges írásbeli nyilatkozata ellenére a megadott címre már korábban kiváltottak egy mérsékelt árú bérletet, akkor az üzemeltető jogosult az utóbb kiváltott bérlet visszavonására.

(3) Az üzemeltető köteles levélben értesíteni a mérsékelt árú bérlet vagy parkolási engedély kiváltóját a visszavonásról.

(4) A visszavont mérsékelt árú bérlet időarányos díját a számlán szereplő befizető kérelem kitöltése és az eljárási díj megfizetése után jogosult visszakérni az üzemeltetőtől.

(5) A teljes árú bérlet tulajdonosa dönthet az érvényességi idő utólagos rövidítéséről. A számlán szereplő befizető a kérelem kitöltése, a bérlet egyidejű leadása és az eljárási díj megfizetése után jogosult az időarányos díjat visszakérni az üzemeltetőtől.

(6) A visszaváltás során a számlán szereplő befizető részére, a bérlet megfizetett árából az igénybe nem vett időtartamra járó, visszatérítendő időarányos összeget úgy kell megállapítani, hogy a fel nem használt hetek közül a tört hetet nem szabad figyelembe venni, valamint az így kiszámított összegből az eljárási díjat le kell vonni.

(7) A bérletek és a parkolási engedélynél felsorolt feltételek és ezáltal a jogosultság megszűnését követően 8 munkanapon belül az engedély vásárlója, jogosultja köteles a változást bejelenteni az üzemeltető Ügyfélszolgálatán.

(8) Az ügyfél (a számlán szereplő befizető, vagy bérlettulajdonos) kitöltött kérelme alapján az üzemeltető az eljárási díj megfizetése ellenében

a.) a megrongálódott okmányt kicseréli
b.) a megsemmisült, elveszett okmányt pótolja
c.) adatváltozás (lakcímváltozás, rendszám változás) esetén az okmányt kicseréli.
(9) Az üzemeltető a megrongálódott, megsemmisült, elveszett, megváltozott okmányokat köteles visszavonni.

A díjfizetés ellenőrzése, pótdíjazás

10. § (1) A várakozási övezet szabályszerű igénybevételét és a várakozási díj megfizetését az üzemeltető arcképes igazolvánnyal rendelkező megbízottja üzemidőben bármikor jogosult ellenőrizni.

(2) Az üzemeltető és a közterület-felügyelet együttműködik jelen rendelet végrehajtásában és rendelkezései megtartásának ellenőrzésében.

(3) A parkolóhely jogosulatlan használatáért a rendelet 2. számú mellékletében meghatározott pótdíjat kell fizetni.

(4) Jogosulatlan használatnak minősül a parkolóhely igénybevétele, ha a jármű vezetője

a.) a várakozás megkezdésekor (a parkolóhely elfoglalásától számított 5 percen belül) nem fizette meg a várakozási díjat, vagy nem helyezte el az arról szóló szelvényt a szélvédő mögött,
b.) érvényes parkolójegyét (érvényesített parkolószelvényét), bérletét, parkolási engedélyét, mozgáskorlátozott igazolványát, nem helyezte el, vagy nem ellenőrizhető módon helyezte el a gépjármű szélvédője mögött.
c.) a várakozási idő és a türelmi idő letelte után a parkolóhelyet jogosulatlanul továbbra is foglalja.
(5) A jogosulatlan parkolás tényét az ellenőr helyszíni jegyzőkönyvben rögzíti és pótdíj fizetési felszólítást készít.
(6) A jogosulatlanul parkoló járműről, a kihelyezett pótdíj felszólításról az ellenőr fényképet készít, rögzítve azon a fényképezés időpontját.
(7) A fényképeket az Ügyfélszolgálat tárolja. Az ügyfél a fizetési felszólítás kihelyezés napját követő munkanaptól az Ügyfélszolgálaton munkanapon 9:00 órától 14:00 óráig megtekintheti.
(8) A pótdíjról szóló felszólítást és a készpénz-átutalási megbízást (sárga csekk) a gépjármű szélvédőjére, a szélvédő lapát alá kell elhelyezni. A felszólításon fel kell tüntetni az ellenőrzés időpontját, helyét, gépjármű rendszámát, típusát, színét, a pótdíjazás okát, a pótdíj megfizetésére vonatkozó tájékoztatást és jogorvoslati lehetőséget.

11. § (1) A pótdíj megfizetése történhet postai úton, átutalással vagy az üzemeltető ügyfélszolgálati irodáján történő befizetéssel.

(2) A pótdíj összege, ha azt a gépjármű üzembentartója a felszólításnak a járműre történő kihelyezést követő:

a.) 15 naptári napon belül befizeti, úgy az e rendelet 2. számú melléklet (15) a.) pontja szerinti összeg,
b.) 15 naptári napon túl fizeti be, úgy az e rendelet 2. számú melléklet (15) b.) pontja szerinti összeg.
(3) A várakozási és pótdíj megfizetéséért a jármű üzembentartója és tulajdonosa egyetemlegesen felel. A jármű üzembentartója, illetve tulajdonosa mentesül a pótdíj megfizetése alól, ha a jármű a díjfizetés nélkül történt várakozást megelőzően jogellenesen került ki a birtokából, és igazolja, hogy a jogellenességgel összefüggésben kezdeményezték a megfelelő hatósági eljárását.
(4) A pótdíj 30 napon túli meg nem fizetése esetén az üzemeltető annak behajtása iránt a polgári jog szabályai szerint intézkedik.
(5) Kezelési költség megfizetése mellett mentesül a pótdíj megfizetése alól, aki a pótdíj törlésére irányuló írásbeli kérelemében megadja a pótdíjazás időpontjára szóló, érvényes parkoló bérlet számát, parkolási engedély számát, illetve aki a pótdíjazás időpontjára szóló, érvényes mobil parkolási üzenetet kezdeményezett, de
a.) egy karaktert tévesen
b.) két karaktert felcserélve
c.) egy többlet karaktert
gépelt be kivéve, ha a zóna számát gépelte el.
(6) Üzemeltető az utólag bemutatott parkolási jegy, mozgáskorlátozott igazolvány bemutatása alapján az üzembentartót a pótdíjfizetés alól nem mentesítheti.
(7) A pótdíj törlésére irányuló kérelmet a pótdíj kiszabását követő 8 munkanapon belül, írásban az üzemeltető ügyfélszolgálatánál kell benyújtani. A kérelem leadásakor be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, melynek számát, a rendszámot, az üzembentartó nevét, címét bele kell írni a kérelembe, valamint a mobiltelefonos díjfizetés esetén a visszaigazoló üzenetben szereplő azonosítót (ID).

Vegyes, záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2022. október 1. napján lép hatályba.

(2)1

1. melléklet

A parkolási övezeten belül fizető parkolóhelyek kijelölése

1. Kossuth L. u.

a. A Kossuth L. u. mindkét oldala a Kossuth tér 5. számtól a Kossuth L. u. 44/C számig.
b. Kossuth L. u. 1. számtól a Kossuth L. u. 37-39. számig

2. Kossuth L. u. északi oldala

a. Kossuth L. u. 30/A-30/B. szám mögötti terület, északi oldala.
Időkorlátozással. (12:00 - 17:00 fizető)
b. Klauzál utca 4.-10. szám, az egész belső területrész
c. A Klauzál u. Kossuth L. u. és a Dr. Brusznyai Á. sétány közötti szakasza (Klauzál u. 1-3. szám és a Kossuth L. u. 26. számtól a Klauzál u. 10. számig)
d. Dr. Brusznyai Á. sétány 10-12. szám
e. Kossuth L. u. 44/A és B lépcsőház belső terülte
f. Dr. Brusznyai Á. sétány 2-8. szám mögötti, 1-15. szám előtti
g. Bocskai u. 2-6. szám, Bocskai u. 8. szám melletti és az egész belső területe
h. Bocskai u. Horváth M. u. Jövendő u. által határolt rész (Kossuth L. u. 12-16. szám mögötti és a Kossuth L. u. 16. szám melletti rész).
i. Kossuth L. u. 37-39. szám előtti szakasz
j. A Horváth M. u. mindkét oldala (Kossuth L. u. 10. számtól a Horváth M. u. 16. számig és Kossuth L. u. 12. számtól a Horváth M. u. 19. számig)
k. A Horváth M. u. 4-6. szám belső területe
l. A Jövendő u. Horváth M. u. és Bocskai u. közötti szakaszának mindkét oldala
m. Ady E. u. Kossuth tér és a Farkas M. u. közötti szakasz keleti oldala (Ady E. u. 15. számig)
n. A Kiss B. u. Munkácsy M. u. és a Kossuth tér 4. szám közötti rész (Kiss B. u. 1-9. szám. Kiss B. u. 2-12. szám)
o. Hajdú L. u-i parkoló
p. A Kossuth tér északi és keleti oldalát határoló utak mindkét oldala (Kossuth tér 4 és 5. szám)

3. Kossuth L. u. déli oldala

a. Az Erzsébet tér északi és déli oldala (Kossuth tér 1. szám ingatlan melletti parkoló az északi oldalon, Kossuth tér 6. szám előtti Erzsébet téri oldalon, továbbá Erzsébet tér 1.,2.,3., 4. szám előtt)
b. A Petőfi S. u. keleti oldala a Kossuth tér és Iskola u. közötti szakasz (Petőfi S. u. 2-8. számig)
c. A Szabadság tér Petőfi S. u. és a József A. u. által határolt rész (Petőfi S. u. 8. szám előtti parkoló, Szabadság tér 8-9., Szabadság tér 4-6. szám, Szabadság tér buszpályaudvar felöli szakasz, József A. u. 1. szám melletti parkoló)
d. Páva u. keleti oldala az Új utcáig lévő szakasza és a Szabadság tér 3. szám melletti és előtti parkoló
e. József A. u. 3-11. szám az Új utcáig (József A. u. nyugati oldala)
f. József A. u. 2-4. szám előtti és a 8-10. szám mögötti szakasz, belső parkoló
g. Új u. 9-13. szám előtti, melletti parkoló és az Új u. 5. szám előtti parkoló
h. Kossuth L. u. 15-17-19. szám mögötti, melletti, közti szakasz
i. Somogyi B. u. 1-3. szám előtti, mögötti szakasz
j. Bacsó B. u. 1-7. szám előtti és a mögötti belső rész, 9-13. szám előtti és a 13. szám melletti
k. Vásárhelyi út 2. szám előtti parkoló
l. Budai-Nagy A. u. és Új u. sarkán lévő parkoló

2. melléklet

A rendelet végrehajtása során alkalmazandó árak, díjak

1. Az e rendeletben szereplő árak és díjak az ÁFÁ-t tartalmazzák.

2. Automatából vásárolt parkolójegy 200 Ft/ óra

Egy parkolóhely igénybevételére jogosít, ezért a parkoló jármű után annyi parkolójegyet kell váltani, ahány parkolóhelyet (részben vagy egészben) igénybe vesz.

3. Automatából vásárolható napi jegy: 1.200 Ft/nap

A mindenkori parkolójegy 6 órára eső összege.

4. Mobiltelefonon keresztül megfizetett parkolás díja: 200 Ft/óra

5. A legkisebb várakozási idő díja (15 perc): 50 Ft

6. Szentesi parkoló kártya (chipkártya): 2.800 Ft/ db

A kártya a feltöltött összeg erejéig parkolójegy vásárlásra alkalmas az automatákból. Az ügyfélszolgálaton feltölthető 1.000 Ft és 10.000 Ft közötti összeggel.

7. A bérletek árának számítására vonatkozó közös szabály:

a.) A január hónapban vásárolt bérlet ára az egész éves bérlet árának hetek szerint elosztott arányos része. A váltás hete a bérlet ára szempontjából teljes hétnek számít.
b.) Az év közben vásárolt, az év december 31. napjáig vagy bármely ettől eltérő, éven belüli időpontig szóló bérlet ára az egész éves bérlet árának az igényelt időszakra vonatkozó, hetek szerint elosztott arányos része + kezelési költség. A váltás hete és a záró dátum hete a bérlet ára szempontjából teljes hétnek számít.

8. Teljes árú éves (időszakos) bérlet a teljes parkolási övezetre: 65.000 Ft/év

9. Mérsékelt árú éves (időszakos) bérlet a lakókörnyezetre 26.000 Ft/év

(Csak természetes személy vásárolhatja, 2. járműre)

10. A teljes parkolási övezetre szóló, nem egy adott járműhöz (3 db rendszámhoz) kötött bérlet. 120.000 Ft/év

11. Lakossági parkolási engedély

Csak természetes személy vásárolhatja, 1. járműre. Csak a lakókörnyezetben érvényes.
Díj 2.500 Ft/kiváltás

12. Közületi parkolási engedély

E rendelet 7. § (6) a.) pontja szerintiek vásárolhatják
a.) Teljes parkolási övezetre érvényes.
Díj 14.000 Ft/kiváltás
b.) Kijelölt parkolóban levő, nem meghatározott parkolóhelyre érvényes
Díj 7.000 Ft/kiváltás

13. Közületi parkolási engedély

E rendelet 7. § (6) b.) pontja szerintiek vásárolhatják Csak a Kossuth tér 6. és Erzsébet tér 1-4. számú ingatlan előtti parkolóra érvényes.
Díj 2.000 Ft/kiváltás

14. Ahol a rendelet kezelési költséget említ, az alább tétel számítandó fel:

Kezelési költség: 1.270 Ft/tétel

15. Pótdíj mértéke:

a.) 15 naptári napon belül befizetés esetén: 11-szeres óradíj
b.) 15 naptári napon túl fizetés esetén: 40-szeres óradíj

3. melléklet

Fizető parkolást jelző tábla és a jegykiadó automata adat tartalma.
(1) A fizető parkolási helyet jelző táblákra vonatkozó előírások.
a.) A tábla állított téglalap alakú. Mérete 560 x 700 mm. Alapszíne világos kék. A szöveg fehér, illetve fekete.
b.) A parkolási övezetre, illetve a fizető parkolásra, parkoló órára vonatkozó jelzés, felirat.
c.) A várakozási díj, valamint a pótdíj mértéke.
d.) A díjfizetés időszaka.
e.) A működtető neve és elérhetősége.
f.) A díj szedését szabályozó jogszabály megjelölése.
(2) A jegykiadó automatákon legalább az alábbiakat kell feltüntetni:
a.) Parkolási övezet (zóna) száma: 6601
b.) A várakozási díj, valamint a pótdíj mértéke.
c.) A díjfizetés időszaka.
d.) A napi jegy díja.
e.) Fizetés módja (készpénz, parkoló kártya, mobiltelefon)
f.) A jegykiadó automata bankkártyát és papírpénzt nem fogad el.
g.) A használható érmék címlete.
h.) A működtető neve és elérhetősége.
i.) A díj szedését szabályozó jogszabály megjelölése.
1

Hatályon kívül helyezve: 2010. évi CXXX. törvény 12-12/B. § alapján. Hatálytalan: 2022. X. 2-től.