Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (X. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 10. 08

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (X. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.08.
Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Általános indokolás
Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése értelmében az önkormányzat rendeletet alkot; (2) bekezdésében foglaltak szerint a törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi ClXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7.) pontja szerint a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok többek között a kulturális szolgáltatás és a a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. történy 83/A. (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, e törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján - a Közművelődési Kerekasztallal és a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetést követően - rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. Szentes városában nem működik Közművelődési Kerekasztal, ezért a Szentesi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal volt lehetőség az egyeztetésre. Ettől függetlenül a közművelődési intézmények és a kulturális tevékenységi körű civil szervezetekkel megtörtént az egyeztetés.
A rendelet tagolása és szerkezeti felépítése, tartalma a a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendeletben foglaltak szerint történt.
Szentes Város Önkormányzat Polgármesterének 6/2021. (III.24.) polgármesteri rendelete 2021. március 25. napján lépett hatályba. A jogtechnikai pontosítások mennyisége és az átstrukturálás miatt indokolt a rendelet módosítása helyett új rendelet megalkotása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet területi hatályát rögzíti.
A 2. §-hoz
Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások körét rögzíti.
A 3–5. §-hoz
A 3-5. § a részletes rendelkezéseket tartalmazza kitérve a közművelődési feladatok ellátási formájára, módjára, finanszírozására és az együttműködő partnerekre.
A 6. §-hoz
A rendelet hatálybalépésével kapcsolatos rendelkezéseket, és a 6/2021. (III.24.) polgármesteri rendelet hatályon kívül helyezésével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.