Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőkről és a használatuk rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a köztemetőkről és a használatuk rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
A köztemető használatának rendjéről és a temetkezésről szóló önkormányzati rendelet az időközben bekövetkezett jogszabályváltozások miatt felülvizsgálatra szorult, új rendelet megalkotására került sor.
A központi jogszabályok meghatározzák a temető tulajdonosa, fenntartója, üzemeltetője, valamint a temetkezési szolgáltató által ellátandó feladatokat, melynek alapján készült a rendelet. Szentesen a köztemető tulajdonosa és fenntartója az önkormányzat, a köztemetők műszaki kezelője a Szentes Városellátó Nkft, melynek feladatai is meghatározásra kerültek. Az önkormányzati rendelet rögzíti a temetkezési szolgáltatókat, a temetkezési helyek típusait és méreteit is. A rátemetésre vonatkozó rendelkezések mellett a ravatalozókra és az urnafalakra valamint a szóró-kútra és díszsírhelyekre vonatkozó szabályok is megjelennek. A temetési hely gondozása, a temetői nyilvántartás továbbá a temetési helyek használati ideje és díja is megtalálhatóak a rendelkezések között. A kegyeleti közszolgáltatási szerződés a rendelet alapján kerül elfogadásra és megkötésre.
Az önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségeket a rendelet 2. mellékletében rögzíti.