Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szentes Város Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről, módosításának és végrehajtásának rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 11

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.11.
Szentes Város Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről, módosításának és végrehajtásának rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
A költségvetési törvény szerint az önkormányzatok forrásszabályozásában 2023. évet érintően lényeges változás nem következett be, azonban az elmúlt két évtől eltérően az iparűzési adó fizetésében a kis- és középvállalkozások részére biztosított kedvezményt megszüntették, így ezen adónemben a teljes várható bevétellel számol a költségvetés.
A tervezhető feladatok mértékét továbbra is a biztonsággal beszedhető önkormányzati saját bevételek, az állami támogatások, hozzájárulások, átengedett bevételek, illetve a finanszírozási bevételek (előző évi maradvány) határozták meg.
Az Önkormányzat 2023. évi kiadásainak főösszege 9.115.688 eFt, melyből működéshez 7.628.793 eFt, a fejlesztések megvalósításához 1.486.895 eFt áll rendelkezésre. A felmerülő fejlesztési feladatok döntő része (66%) pályázatokhoz kapcsolódnak, illetve azon fejlesztések végrehajtását teszi lehetővé a költségvetés, melyek a tervező munka során prioritásként felmerültek. Ezen feladatok megvalósításán túl jelentkező igények kielégítésére az év folyamán a ténylegesen teljesített többletbevétel terhére lesz lehetőség. Az intézmények folyamatos működését biztosító kiadási előirányzatok a feladat-ellátási kötelezettség teljesítését figyelembevéve kerültek megtervezésre. A fejlesztési, felhalmozási feladatok tervezésének mozgásterét a források szűkössége nagymértékben befolyásolta. Elsődlegesen a pályázatokhoz kapcsolódó feladatok anyagi hátterét kellett a költségvetésben biztosítani. A korlátozott keretek miatt a felmerülő összes igény, a különböző feladatok teljesítése a tervben nem volt figyelembe vehető.