Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 25/1998. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

Algyő Község jelképeinek megalkotásáról és használatáról

Hatályos: 2012. 04. 15

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 25/1998. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

Algyő Község jelképeinek megalkotásáról és használatáról

2012.04.15.

Algyő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi 65. tv. (1) bekezdése szerint a település hagyománya alapján jelképként címert, és zászlót alkot valamint ezek méltó használatával kapcsolatos kérdésekben a következőképpen dönt.

ALGYŐ CÍMERE

1. § Az Önkormányzat címere: A címer egyszerű álló, kerek talpú pajzs, körbefutó ezüst szegéllyel. A pajzs belső mezejét alsó harmadánál hullámos ezüstpólya egyszer vágja. Az ezüstpólya a Tisza folyót jelképezi. A pólya fölötti mező, hasítással osztott. A heraldikai nézetben jobb felső zöld oldalon élével jobbra néző csoroszlya és hegyével felfelé, élével balra forduló ezüst ekevas van, tőlük jobbra és balra egy-egy hatágú arany csillag, az ekevas alatt ötszirmú arany virág. A baloldali vörös mezőben aranyszínű kéttagú csüngős honfoglalás kori ruhadísz, melynek fölső tagja csúcsára állított négyzet alakban stilizált virág alsó része csepp alakú. A címerpajzs hullámpólya alatti harmada kék színű, benne jobbra úszó hal. A pajzson szembeforduló, fekete bélésű, ezüstszínű, pántos sisak helyezkedik el, nyakában arany medalion. A sisakon arany, nyitott leveles korona található vörös és zöld ékkövekkel. A sisaktakaró kék és arany. A címerpajzs kerek talpa alatt ezüst szalagon fekete betűkkel Algyő felirat.

ALGYŐ ZÁSZLÓJA

2. § Algyő Község zászlója fehér színű, arany rojtokkal, középen hosszanti irányban eredeti színeivel a település címerével és alatta Algyő felirattal. A zászló szélessége: a címerpajzs szélességének kb. háromszorosa.

A címer megjelenítése

3. § A község címer, mint díszítő és utaló jelkép kizárólag hiteles alakban a megfelelő arányokban és színezéssel, vagy egyszínű vonalas grafikával, plasztikus kivitelben teljes színezéssel, vagy a dombormű anyagának saját színében jelenhet meg (kő, fa, bronz, bőr stb.). A községcímert csak olyan mértékig szabad kicsinyíteni, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást. A községcímert csak mint díszítő és utaló jelképet szabad felhasználni hatósági tevékenység (hatósági eljárás) során nem alkalmazható.

A község címer és zászló használata.

4. § (1) A község címer és zászló díszítő és utaló jelképként engedély nélkül használható az Önkormányzat szervei, intézményei, és a lakosság önszerveződések által.

(2) A község címer és zászló díszítő és utaló jelképként polgármesteri engedéllyel térítés nélkül használható a községben működő intézmények rendezvényein, kiadványain.

(3) A község címert és zászlót termék előállító és forgalmazó szervek személyek termékeiken termékismertetőiben, vagy áruként csak a polgármester engedélyével a (4) bekezdésben meghatározott díj fizetése mellett használhatják.

(4) A használó ellenértéket fizet a kereskedelmi forgalomban értékesítésre kerülő terméke után, ha a terméket a Község címere díszíti. Minden más esetben a használat ingyenes. Az ellenérték az előállítani kívánt termék fogyasztási árától és mennyiségétől függetlenül Tízezer forint.

(5) A község címer és zászló használatára vonatkozó engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) A kérelmező megnevezését,

b) A használat módját,

c) Az előállítandó és forgalmazandó mennyiséget,

d) A használat várható időtartamát,

e) A használatért felelős személy nevét és beosztását.

A kérelemhez csatolni kell a mintapéldány kettő darab színes fényképfelvételét.

(6) Az engedélynek tartalmaznia kell az (5) bekezdésben foglalt adatokat.

(7) A kiadott engedélyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

Büntető és záró rendelkezések

5. §

6. § Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.