Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 28/1998. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2017. 10. 06

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 28/1998. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

2017.10.06.

Algyő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a mezőgazdasági termőföldterületek őrzése érdekében az 1997. évi CLIX törvény felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) A rendelet hatálya Algyő Község közigazgatási területéhez tartozó külterületi termőföldek – ide nem értve az erdőt, a halastavat, a védett természeti területet és értéket – védelmére terjed ki:

a) I-es körzet: Tisza folyó K-i oldalától Szeged város, Maroslele község és Hódmezővásárhely város településekkel közös közigazgatási határon belüli területek,

b) II-es körzet: Atka szigeti holtág D-i oldalától a Tisza folyó Ny-i részétől a Lénia út és Sándorfalva nagyközség közös közigazgatási határ által bezárt területek,.

c) III-as körzet: A Lénia út Sándorfalva nagyközség és Szeged város közös közigazgatási határ, valamint a Tisza folyó Ny-i oldala által bezárt területek.

2. § (1) Az 1 §-ban meghatározott működési terület védelmét a mezei őrszolgálati feladatokat az önkormányzat mezőőrök alkalmazásával látja el.

(2) A mezei őrszolgálat a (Megyei Földművelésügyi Hivatal) nyilvántartásba vételét követően kezdheti meg működését.

3. § (1) A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségit a földhasználó, ha ez ismeretlen a tulajdonos által fizetett mezőőri járulékból kell fedezni. Minden év május 1.-ig felül kell vizsgálni a földtulajdonosok (használók) körét. Fizetési kötelezettség megállapítása 1999. évtől a május 1.-i állapot szerint történik.

(2) A megalakítási, fenntartási és működési költségek 50 %-át a központi költségvetés hozzájárulásként biztosítja.

(3) A mezőőri járulék összege a m2-enként: 0,03.- Ft (300.- Ft/ha). Minden megkezdett hektár egész hektárnak számít.

(4) A megállapított mezőőri járulék összegét alábbi esetekben a képviselő-testület csökkentheti vagy elengedheti.

a) ár-és belvíz sújtotta területek esetében

a) elemi kár következtében a termés részben vagy egészben megsemmisült.

4. § (1) A mezőőr feladata, hogy a működési területen a mezőgazdasági termőföld, mezőgazdasági termények és termékek, gépek, felszerelések és eszközök, háziállatok, mezőgazdasági valamint geodéziai építmények, földmérési jelek őrzését biztosítsa.

(2) A mezőőr az őrzött vagyont veszélyeztető vagy károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személyt személyazonosságának igazolására, a jogellenes cselekmény abbahagyására és a terület elhagyására köteles felszólítani.

(3) A mezőőr azt a járművet, amelyről alaposan feltételezhető, hogy azon a működési területről származó jogellenesen szerzett szállítmány van, köteles azt feltartóztatni, a jármű vezetőjét és a járművön, illetve az abban tartózkodókat igazoltatni.

(4) A mezőőr azt a személyt, aki a nála, vagy a feltartóztatott járművön levő szállítmány megszerzésének jogszerűségét nem igazolja, köteles a legközelebbi rendőri szervhez bekísérni. A mezőőri járulék éves összege minimálisan 300.- Ft

(5) A mezőőr a károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személytől a jogellenesen szerzett terményt, terméket, tárgyat, állatot, az elkövetéséhez használt eszközt köteles elvenni és azokat a legközelebbi rendőri szervnek átadni.

(6) A mezőőr köteles a jogtalanul legeltetett, illetőleg felügyelet nélkül talált állatról a tulajdonost értesíteni.

(7) A mezőőr a munkáltató utasítása szerint – egyéb nem feladatkörébe tartozó – feladattal is megbízható.

(8) A mezőőr a vonatkozó jogszabályban előírt módon tevékenységéről naplót vezet.

5. § A mezőőr felett a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

6. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A mezőőri tevékenységre vonatkozóan az 1997. évi CLIX törvény rendelkezéseit, valamint a végrehajtására kiadott 29/1998. (IV.30.) FM és a 30/1998. (IV.30.) FM-PM együttes rendeletet kell alkalmazni e rendelettel együtt.