Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2001. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület hivatalának köztisztviselői közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről

Hatályos: 2011. 01. 01

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2001. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület hivatalának köztisztviselői közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről

2011.01.01.

Algyő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (továbbiakban: Ktv.) 4. §-ának felhatalmazása alapján a Polgármesteri Hivatalban (továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseit az alábbiak szerint szabályozza:

I. Fejezet

Bevezető rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya a jegyző, a polgármesteri hivatal köztisztviselői és ügykezelői (köztisztviselők) közszolgálati jogviszonyára terjed ki.

(2) E rendelet azokat a közszolgálati jogviszonyból származó jogosultságokat és kötelezettségeket szabályozza, amelyekre a képviselő-testület a Ktv. alapján lehetőséget kapott. A képviselő-testület hatásköre a különböző juttatások bevezetésére és a finanszírozási mérték meghatározására terjed ki. A juttatások mértékét, feltételeit és kifizetési szabályait a Jegyző határozza meg.

(3) A foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre e rendelet hatálya akkor terjed ki, ha arról jogszabály kifejezetten rendelkezik.

(4) A részmunkaidőben foglalkoztatott köztisztviselőket e rendeletben szabályozott jogosultságok munkaidő arányosan illetik meg.

II. Fejezet

Munkaidő, rendkívüli munkavégzés

2. § (1) A munkarend a polgármesteri hivatal ügyrend (továbbiakban: ügyrend) II. fejezet 1.) pontja szerinti.

(2) A hivatal egyes köztisztviselőinek az eltérő munkaidő-beosztását a Jegyző határozza meg figyelemmel arra, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott köztisztviselők heti munkaideje 40 óra.

(3) A rendkívüli munka és a készenlét elrendeléséről, nyilvántartásáról és elszámolásának rendjéről a jegyző külön rendelkezik.

3. §

III. Fejezet

Az egyéb juttatásokra vonatkozó szabályok

Étkezési hozzájárulás

4. § A köztisztviselőt naptári évenként cafetéria juttatás illeti meg, melynek részletes szabályait a jegyző, a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.

4/A. § (1) A képviselő-testület a köztisztviselők számára minden naptári évben egy havi illetményüknek megfelelő keretösszeget biztosít, mely a Köztisztviselők Napján kerül kifizetésre.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt juttatás feltételeit a jegyző külön intézkedésben határozza meg.

A köztisztviselők és ügykezelők díjazása

4/B. § (1) A felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselők esetében az illetménykiegészítés mértéke az alapilletmény 20 %-a.

(2) A középiskolai végzettségű köztisztviselők esetében az illetménykiegészítés mértéke az alapilletmény 20 %-a.

(3) Az ügykezelők esetében a középiskolai végzettségű köztisztviselőkre irányadó szabályok szerint az illetménykiegészítés mértéke az alapilletmény 20 %-a.

5. § (1) A Ktv. 49/A § alapján „A köztisztviselőt megillető illetmény kifizetése a köztisztviselő által választott pénzintézetnél nyitott bankszámlára történő átutalással, bankszámla hiányában postai úton történik.”

(2) Az illetmény bankszámlára történő átutalása és egyszeri felvétele, illetve a postai úton történő illetmény-kifizetés a köztisztviselő részére költségtöbbletet nem okozhat.

(3) A költségtérítés feltételeit és kifizetési szabályait a Jegyző külön intézkedésben határozza meg.

6. § A munkáltató a közoktatásról szóló törvényben meghatározott gyermek, tanuló számára a – családi pótlékra jogosult – munkavállaló szülőt a tanév első napját megelőzően és a követő 60 napon belül adómentesen 15.000.-Ft iskolakezdési támogatásban részesíti, utalvány formájában.

A köztisztviselők szakmai képzésének támogatása

7. § (1) .A köztisztviselő részére a tanulmányai folytatásához –tanulmányi szerződés alapján- tanulmányi támogatás biztosítható.

(2) Tanulmányi szerződés csak azzal a köztisztviselővel köthető, aki munkaköréhez szükséges képzésben vesz részt, vagy munkaköre hatékonyabb ellátása érdekében magasabb szintű képzettséget kíván szerezni.

(3) A tanulmányi támogatás éves mértékét a képviselő-testület az éves költségvetésben határozza meg.

(4) A polgármester és a helyi önkormányzati képviselő jogosult részt venni a Ktv. 33. §-ának (1) bekezdésében meghatározott képzéseken. Ezek költségét a helyi önkormányzat biztosítja.

Illetményelőleg

8. § (1) .A ktv 49/H § g.) pontja szerint a köztisztviselők – ideértve a polgármester is – átmeneti anyagi gondjaik enyhítése érdekében illetményelőlegben részesíthetők.

(2) Az illetményelőleg felvételének eljárási rendjét a jegyző külön intézkedésben határozza meg.

IV. Fejezet

Kegyeleti gondoskodás

Kegyeleti támogatás

9. § (1) .A Ktv. 49/M. §. szerint: „az elhunyt köztisztviselőt a jegyző közszolgálat halottjává nyilváníthatja.”

(2) A közszolgálat halottjává nyilvánított személy temetési költségeit részben vagy egészben a jegyző döntésének megfelelően az önkormányzat átvállalja.

Temetési segély

10. § (1) .Temetési segély adható a köztisztviselőnek a Ptk. 685. §-ában felsorolt közeli hozzátartozója halála esetén.

(2) A temetési segély mértékét a képviselő-testület a költségvetési rendeletben határozza meg.

V. Fejezet

A nyugállományú köztisztviselők támogatása

11. § (1) .A nyugállományú köztisztviselő a szociális helyzetére figyelemmel, rászorultság alapján pénzbeli vagy természetbeni támogatásban részesíthető.

(2) Szociális és kegyeleti támogatás céljára az önkormányzat a költségvetésében fedezetet biztosít (szociális keret), amely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át.

(3) A szociális keret terhére nyújtható pénzbeli és természetbeni támogatások:

a) eseti szociális segély,

b) jövedelem-kiegészítés,

c) temetési segély,

(4) A nyugdíjas köztisztviselők ügyeinek intézéséért a hivatal személyügyi előadója végzi.

12. § (1) Pályázati eljárás lefolytatása nélkül is betölthető munkakör: iktató.

(2) A pályázati eljárás lefolytatása nélkül kinevezést kapott köztisztviselőnek próbaideje alatt kell közigazgatási versenyvizsgát tennie.

(3) A hivatalnál pályázati eljárás lefolytatása nélkül kinevezett köztisztviselők száma tárgyévben nem haladhatja meg a hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők létszámának 3%-át (minimum 1 fő).

(4) A jegyző – a pályázati eljárás lefolytatása nélkül adott köztisztviselői kinevezésről tájékoztatja a Miniszterelnöki Hivatal vezető minisztert.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet 2001 év november hó 01. napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg az önkormányzat 3./1998 (II.13.) számú rendelete hatályát veszti.