Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2005. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a helyi köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 11. 28

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2005. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a helyi köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2022.11.28.

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről, a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Kormány rendeletben foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A temetőkre vonatkozó általános rendelkezések

1. § .

(1) A rendelet hatálya kiterjed Algyő Nagyközség Önkormányzatának közigazgatási területén lévő 1471 hrsz.-ú /Algyő Nagyközség Önkormányzatának tulajdonában lévő/ köztemetőre, valamint az ennek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre

(2) A temetőben polgári, valamint egyházi szertartással történő temetés – felekezethez való tartozásra, vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül – egyaránt lebonyolítható.

(3) A temetőkben lévő hősi katonai sírokat az önkormányzat kegyeleti emlékhelyként tartja fenn.

2. §

Jelen rendelet vonatkozásában
a) Temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerint zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak,
b) Köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat – a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján - a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.
c) Temetési hely: a temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól.
d) Kegyeleti emlékhely: elhunytak emlékének megjelölésére és megőrzésére létesített építmény, emlékmű, emlékjel, épületen elhelyezett emléktábla
e) Temetkezési szolgáltatások: temetésfelvétel, az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való – az egészségügyi szolgáltató halott kezelési feladatkörébe nem tartozó és az egészségügyi intézmény területén kívül végzett előkészítése, a temetéshez szükséges kellékkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, sírhelynyitás és a visszahantolás, a sírba helyezés, a halott szállítás, a hamvasztás és az urnakiadás, az urnaelhelyezés, a hamvak szórása, az exhumálás és az újratemetés.
f) Sírbolt (kripta): legalább lét koporsó elhelyezését biztosító, terepszint alatti és feletti, illetve kizárólag terepszint feletti építményrészből álló temetési hely .A sírbolt méretét a befogadott koporsók száma határozza meg. A sírbolt, temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa (üzemeltetője) jelöli ki. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben, az építési hatóság engedélyével építhető. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adni, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.
g) Urnafülke (kolumbárium): hamvakat tartalmazó urnák elhelyezésére épített temetési hely, amelyet a temető tulajdonosa külön jogszabályban meghatározott esetekben az építésügyi hatóság engedélyével létesíthet.
h) Szarkofág: egy koporsó elhelyezését biztosító, terepszint feletti építményből álló temetkezési hely.

3. § Algyő Nagyközség közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről, újra használatba vételéről Algyő Nagyközség Önkormányzata határoz a község rendezési tervének, valamint a hatályos jogszabályoknak megfelelően. A köztemető és létesítménye fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezési és - jelen rendelet szerinti - egyéb tevékenységek végzéséről az önkormányzat a Gyeviép Nonprofit Kft. (a továbbiakban: üzemeltető) útján „Kegyeleti közszolgáltatási szerződés” keretein belül - gondoskodik.

II. Fejezet

Temetkezési helyekre és temetkezésre vonatkozó szabályok

4. § .

(1) A temetőt táblákra, a táblákat sorokra, a sorokat pedig számozott sírhelyekre kell felosztani. A táblák határait a kijelölt útvonalak jelzik.

(2) Az urna és díszsírhelyek, az urnafal, a szarkofág, valamint a gyeptéglás temetkezési forma számára külön területet kell kijelölni.

(3) A temető felosztásról, illetve az új kijelölésről a Településüzemeltetési Bizottság véleménye alapján a Képviselő Testület dönt.

(4) A temetőnek az (1) – (3) bekezdés szerint kialakított felosztását az 1. sz. melléklet tartalmazza.

A temetőtérképet a temető bejáratánál, és a polgármesteri hivatalban ki kell függeszteni.
(5) A temetőtérképen megjelölt 4-es tábla 18. sorát köztemetésre kell fenntartani.
(6) A temető területén, az Önkormányzat utakat, ravatalozót, kerítéssel való elhatárolást, vízvételi lehetőséget, illemhelyet, a temető területének megfelelő parkosítást az utak sorfásítását és hulladéktárolót biztosít.

5. § .

(1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(2) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát - az átvétel egyidejű igazolása mellett - ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.

(3) A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az, az elhalt közeli hozzátartozója. A kiadás tényét a nyilvántartásban fel kell jegyezni.

(4) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna, részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszereznie. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 8:1. §-a szerinti sorrendben az elhalthoz közelebb álló hozzátartozótól kell beszereznie.

6. § .

(1) A temetőkben temetkezésre szolgálnak:

a) az egyes sírhely,

b) a kettős sírhely,

c) a közös sírhely,

d) a díszsírhely, díszurna hely,

e) az urnasírbolt (urnakripta),

f) a sírbolt (kripta),

g) az urnafülke(kolumbárium),

h) az urnasír,

i) szarkofág.

(2) Egy személynek egy sírhelye lehet. A kettős sírhelyeknél, valamint a kettős urnafülkék esetében van lehetőség a temetett sír, illetve urnafülke mellett még egy temetkezési hely megváltására. Előre meg lehet váltani a sírboltokat, az urnakriptákat és a szarkofágokat is.

7. § .

(1) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytábla temetési helyére urna elhelyezhető, koporsós temetés csak sírboltba vagy kettős sírhelybe engedélyezhető.

(2) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban, urnakriptában vagy sírboltban lehet elhelyezni.

8. § .

(1) Az egyes temetkezési helyekért - díszsírhelyek kivételével - az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni: a díj mértékét a rendelet 2. számú melléklet I. pontja tartalmazza, a megváltási időtartamra a díj előre esedékes.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama (használati idő) nem lehet kevesebb, mint:

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától

számított 25 év
b) sírbolt esetén 60 év
c) urnafülke, urnasírhely esetén 10 év
d) urnasírbolt esetén 20 év
d) szarkofág esetén 60 év
A megváltási időtartam az első temetés napjával kezdődik.
(3) A megváltási idő eltelte után a temetkezési helyek - a tulajdonos tiltó rendelkezése hiányában - újabb időtartamra megválthatók. A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.
(4) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve a temetési hely megszűnik.
(4a) A rendelkezési jog gyakorlása megszűnését követően a temetési hely újra használatba vehető, ha a megszűnéstől számított egy év eltelt, és a temető üzemeltetője az újrahasznosítás előtt legalább egy hónappal erről honlapján, valamint a temetőben tájékoztatást tesz közzé.
(5) Felnőtt egyes sírba két koporsó temethető, és a sírba további 6 urna helyezhető el.
(6) Felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhely-táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.
(7) A hősi halottak esetében a sírhelymegváltás összege az Önkormányzatot terheli.

9. § .

(1) Az elhalálozástól számított öt éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adhat. A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrghagiás lázban elhunytak temetési helyének megnyitására csak az elhalálozástól számított egy év elteltével adható engedély, a sírnyitáshoz a temetkezési hely felett rendelkezni jogosult hozzájárulást be kell beszerezni. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 8:1. §-a szerinti sorrendben az elhalthoz közelebb álló hozzátartozójától kell beszerezni.

(2) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(3) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező. A hant nélküli parcellák létesítésére kijelölt területen sírdomb nem alakítható ki.

(4) AA temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet. A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta. Több azonos jogállású örökös esetén - ellenkező megállapodásuk hiányában - a rendelkezési jog kizárólag együttesen gyakorolható.

(4a) A sírhely újra megváltható az elhalt, illetve a rendelkezni jogosult rendelkezéseinek figyelembevételével. A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója rendelkezése az irányadó.

(5) A nyugvóhelyek megváltásakor, újraváltásakor a temetési hely jellege szerinti kell díjat fizetni a 2. sz. melléklet szerint.

10. § .

(1) A sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abban elhelyezhető legyen. A sírgödör mélysége a talaj és egyéb viszonyoktól függően, 200 cm . Koporsóban történő rátemetés esetében a sírhelyet szükség szerint úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(2) A felnőtt sírhelyek általában 210 cm hosszúnak és 90 cm szélesnek kell lennie. Kettős sírhely hossza és szélessége 200 x 190 cm . Sírokat egymástól 60 cm távolságra kell elhelyezni. A sorok közötti távolságnak 60-100 cm-nek kell lennie. A sírhelytáblák között legalább 4 m széles utat kell hagyni.

(3) Gyermeksírhely 10 éven aluli halott részére általában 1,3 m hosszú, 0,60 m széles. E sírokat egymástól 0,30 m távolságra kell elhelyezni.

(4) Urna földbetemetése esetén a sírhelyméret általában 60 x 80 cm , mélysége legalább 1 m .

(5) A sírhelyeken sírdomb felhantolása nem kötelező, magassága max. 50 cm lehet.

(6)

a) egymás mellett elhelyezett koporsós temetés esetén:
- a sírbolt mélysége általában 190 cm, belső hossza 220-250 cm, szélessége két holttestre számítva 150 cm.
b) egymás alatt elhelyezett koporsós temetés estén:
- a sírbolt mélysége legalább 200 cm, belső hossza 210 cm, szélessége 90 cm. A sírbolt alját és oldalfalait vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelően ki kell képezni. A sírbolt tetejét legalább 300 kg/m hasznos terheléssel kell számítani. A fedőlapot szintén ennek a teherbírásnak megfelelően kell készíteni oly módon, hogy a sírbolt légmentesen záródjék.
(7) A fülkékkel épült sírbolt minden egyes fülkéje általában 200 cm hosszú, 90 cm magas és 84 cm széles. A sírboltfülkét a koporsó elhelyezése után azonnal légmentesen be kell falazni.

11. § .

(1) A sírboltba maximum 10 koporsó helyezhető el. Egy felnőtt koporsó helyébe két gyermek koporsó, vagy négy urna is elhelyezhető.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(3) A sírbolt, sírjel biztonságos fenntartásáról, a temető tulajdonosa a temetési hely felett rendelkezni jogosultat köteles felhívni.

(4) A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni és a felhívás közlését a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni. A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

(5) Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető tulajdonosa szünteti meg.

(6) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a Sírbolt-könyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(7) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették.

Amennyiben a sírbolt tulajdonosa, illetve a rendelkezésre jogosult a temetkezési jogosultságról a sírbolt-könyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának, illetve a rendelkezésre jogosultjának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban lehet elhelyezni.
(8) Sírboltba és szarkofágba csak kettős koporsóval lehet temetkezni. A belső koporsó minden esetben fémkoporsó legyen, amelyet légmentesen le kell zárni. A közös, vagy együregű sírboltot és szarkofágot lég- és folyásmentesen le kell zárni.

12. § .

(1) A holttest elhamvasztásához - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a tisztiorvos engedélye szükséges.

(2) A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a boncolást végző orvos engedélyezi.

13. § .

(1) a) A Polgármester azon elhunyt személyeknek, akik a nagyközségi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat, mely döntéséről a Képviselő-testület soron következő ülésén tájékoztatást ad. A díszpolgárt halála esetén díszsírhely illeti meg.

(2) Az újonnan adományozott díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjmentes.

(3) A díszsírhelybe - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, hozzátartozók hiányában - a Polgármesteri Hivatal megbízására és költségére - az üzemeltető köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról írásban értesíteni kell az elhunyt Ptk. 8:1 §-a szerinti közeli hozzátartozók közül az elhalthoz legközelebb álló hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét.

(6) A díszsírhely parcelláiban a koporsó a földbe temethető vagy elhamvasztás után az urna kolumbáriumba helyezhető.

III. Fejezet

Temetkezési szolgáltatások

14. § .

(1) A köztemetőben a temetkezési szolgáltatásokat az a temetkezési szolgáltató látja el, amely erre a tevékenységre engedélyt kap.

(2) Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók a rendelet 2. számú melléklete II. pontjában meghatározott díjat kötelesek fizetni az üzemeltetőnek.

15. § .

(1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot az üzemeltető nem tudja megállapítani, akkor a jogosultságot megállapító bírósági döntésig a halott nem temethető el.

16. § .

(1) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.
(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.
(3) A ravatalozónak alkalmasnak kell lennie az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet lerovására, az elhunyt elbúcsúztatására.
(4) A ravatalozót a temetés előtt legalább egy órával ki kell nyitni.
(5) A ravatalozó használatáért a Rendelet 2. számú melléklet II.5. pontjában meghatározott díjat kell fizetni.

17. §

(1) A temetkezési hely rendelkezési jogosultja által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a

1,5m-es magasságot.

(2) A sírhely rendelkezésre jogosultja köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

18. § .

(1) Sírbolt, síremlék állításához, valamint - a 17. §-ban felsoroltakon kívüli - egyéb munkálatokhoz az üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni az üzemeltetőnek továbbá, ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(2) A sírbolt, síremlék építési munkákhoz, a meglévők felújításához a munka kivitelezője (kisiparosok, vállalkozók, vállalkozó szervezetek) temetőfejlesztési hozzájárulást köteles fizetni, amely mértékét a rendelet 2. számú melléklete III.1. pontja tartalmazza.

(3) Az előírt engedély hiánya, vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a 17. § (2) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető:

a) A sírhely rendelkezésre jogosultját - határidő kitűzésével - felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.

b) A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely rendelkezésre jogosultjára.

IV. Fejezet

Nyilvántartások vezetése

19. § .

(1) Üzemeltető csak a halott vizsgálati bizonyítvány kézhezvétele után engedélyezheti a halott eltemetését. A halott vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temető üzemeltetője az új sírmezők (sírnegyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak az Algyő Nagyközség Önkormányzata Településfejlesztési és Üzemeltetési Bizottsága által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a Településfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadni a Csongrád Megyei Levéltárnak.

(3) A temetőben - a kegyeleti jogok gyakorlása céljából - a temetési helyekről az üzemeltető nyilvántartásokat vezet. A sírboltokról szóló nyilvántartás vezetésére a sírboltkönyv, az egyéb temetési helyek nyilvántartására a nyilvántartó könyv szolgál.

(4) A nyilvántartó könyvbe minden temetést, időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt családi neve, és utóneve, születési családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének a címe, az elhalálozás időpontja, sírhely-tábla, - sor, temetési hely száma, valamint az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy neve, lakcíme, és a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartókönyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza.

(5) A sírbolt könyvet a (4) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt könyvbe be kell jegyezni a sírbolt felett rendelkezni jogosult személynek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is.

(6) A temető üzemeltetője köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe, illetve a sírbolt könyvbe bejegyzett (tárolt) személyes adatok biztonságáról.

20. § .

(1) Az üzemeltető külön jegyzéket vezet a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született anyjának nevét, az elhantolás (urna elhelyezés) időpontját és a föléje tűzött fejfa sorszámát.

(2) A sírbolt-könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál.

A sírbolt-könyvet a 19. § (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A Sírbolt-könyvbe be kell vezetni a létesítőnek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.
(3) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást - a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével - csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.
V. Fejezet

A temetők rendje

21. § .

(1) A temető nyitvatartása:

a) április 1.-től - november 3.-ig: 07.00 - 20.00 óráig

november 4.-től - május 31.-ig: 08.00 - 16.30 óráig
b) Vasárnapokon és munkaszüneti napokon építőipari és kivitelezői tevékenység nem végezhető.
(2) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.
(3) A nyitvatartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.
(4) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

22. § .

(1) A temető folyamatos tisztán tartásáról, a rendezett környezet biztosításáról, a növényzet és a közösségi helyek gondozásáról az üzemeltető gondoskodik. A sírok, síremlékek gondozása a hozzátartozók feladata. Ha a hozzátartozó más településen lakik, a sírhely gondozására az üzemeltetővel szerződést köthet.

(2) A temető területén csak a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat - virágot, dísznövényzetet, vázát, mécsest, sírlámpát - szabad elhelyezni.

A sírhoz tartozóan padot elhelyezni kizárólagosan a temető üzemeltetésével megbízott társasággal történő előzetes egyeztetéssel lehet. A temető rendjét zavaró tárgyakat az üzemeltető eltávolítja.
(3) A temetőben a síremléket, kegyeleti tárgyakat, növényzetet rongálni, bepiszkítani tilos.
(4)
(5) A sírhelyek gondozásával kapcsolatban a keletkező szemetet, a gondozást végző személy csak a kijelölt helyeken - lekerített részeken - helyezheti el.
(6) A temető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni és bárhová elvinni tilos.
(7) A temetőben végzendő minden munkát - kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését - a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni.

23. § .

(1)

(2) Rátemetni csak olyan sírra szabad, ahol előzőleg mélyített sírban végezték el a temetést.

(3) A síremléket, - sírkövet - szilárd alapra kell elhelyezni, melyet a hozzátartozók egyénenként készíttetnek el.

(4) Síremlék a sírhelynél nagyobb területet nem foglalhat el, kidolgozásának az anyagnak megfelelőnek kell lennie / nyers, csiszolt, fényezett stb. /. Állított vagy fekvő helyzetű síremlék egyaránt kialakítható. ) A síremlék és tartozékai vázlatát, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a kivitelezés megkezdése előtt az üzemeltetőnek be kell mutatni, kivéve a meglévő sírkeret fed lappal történő elhelyezésekor.

(5) A sírhely kijelölését az üzemeltető megbízottja végzi el a sírásás megkezdése előtt.

(6) Síremléket a tevékenység végzésére jogosító vállalkozási igazolvánnyal rendelkező vállalkozó készíthet. A munkálatok megkezdése előtt az üzemeltetőnek be kell mutatnia az engedélyét.

(7) A síremlék helyének kitűzését az üzemeltető megbízottja végzi el a helyszínen a vállalkozó jelenlétében.

(8) Szabálytalan, közízlést sértő, vagy a temetőbe nem illő felirattal ellátott síremléket állítani nem szabad, e szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

(9) A balesetveszélyes, vagy a kitűzéstől eltérő helyre megépített síremlék felállítást követően a hibás teljesítés észlelésekor a vállalkozó költségére el kell bontani.

(10) A temetőn belül építési anyagot tárolni, anyagot bevinni csak az üzemeltető engedélyével lehet.

A munka elvégzését követően a munkaterületeket a vállalkozónak rendezett, tiszta állapotban kell átadni az üzemeltetőnek, a maradék építési anyagot köteles elszállítani.
(11) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.
(12) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.
(13) A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad.
Ügyelni kell arra, hogy gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.
(14) A temetők területére állatot bevinni - a vakvezető kutyák kivételével - tilos.
(15) A kolumbárium fülkék előrészén a közízlést sértő virágtartók, díszítések vagy feliratok nem helyezhetők el.

24. §

(1) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után lehet kivinni.

25. §

(1) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és - esetenként - a láthatóan idős és beteg személyekre nem vonatkozik.

(3) Engedély köteles munkavégzés céljából eseti behajtási engedéllyel rendelkezők - a 2. számú melléklet III.2. pontban meghatározott díj megfizetését követően - közlekedhetnek gépjárművel a temetőben.

26. § Ha a temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely megtelt, azt le kell zárni, ott tovább temetni tilos. A lezárásról szóló hirdetményt a ravatalozónál ki kell függeszteni.

27. § (1) Ha a sírtábla a 25 éves sírhelyhasználati, illetőleg 10 éves urnahasználati idő eltelt, az újbóli temetések biztosítása érdekében azt, ki kell üríteni.

(2) Ha a kiürítendő sírtábla átrendezésére nem kerül sor, a sírok - a sírhely egyidejű újraváltásával a helyükön maradhatnak. Ha a sírok az eredeti helyükön nem maradhatnak, áthelyezésükről a hozzátartozóknak kell gondoskodni.

(3) Ha a hozzátartozók a kiürítéskor az áthelyezésről, illetőleg a sír eredeti helyén való fenntartásáról nem gondoskodik, a holttestmaradványokat közös sírban kell elhelyezni, vagy el kell hamvasztani és a visszamaradó hamvakat és az urnákat közös sírba kell helyezni.

84) A sírtábla kiürítésekor a síremlékkel annak létesítője ( annak halála esetén örököse ) rendelkezik. Sírbolt és át nem helyezhető síremlék esetében az Önkormányzat a létesítőt köteles kártalanítani. A kártalanítás módjára, mértékére, valamint érvényesítésére a Polgári Törvénykönyvnek a kártérítésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni, amennyiben létesítő nem tart igényt a sírra, úgy azt az üzemeltető értékesítheti.
Az értékesítésből származó összegről nyilvántartást kell vezetni. Az összeg kizárólag a temető fenntartására fordítható.

28. § Amennyiben a temetőt, illetve a temetési helyet megszüntetik, a megszüntetést megelőzően azt hirdetményben, továbbá három alkalommal, legalább egy országos és egy területi napilapban közzé kell tenni, úgy, hogy a hirdetmény kifügggesztése és az első közzététel a megszüntetés előtt legalább 6 hónappal, a továbbiak pedig kéthavonta történjenek.

29. § A sír felnyitására csak a szükséges engedély megszerzése után kerülhet sor.

30. § A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet telephelyén (Algyő, Kastélykert u. 49.) lát el.

31. §

32. § A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis) és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásig.

VI. Fejezet

Hatályba léptető rendelkezések

33. § A jelen rendelet 2006. január 1-jén lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Algyő Nagyközség Önkormányzatának 29/1999.(XI.29.) Ör. és a 13/2001. (VI.15.) Ör. valamint a 24/2001. (XII.22.) Ör. módosított rendelete.

2. melléklet a 27/2005. (XII. 23.) önkormányzati rendelethez

I. Sírhely, urnasírhely és kriptahely árai
egyszemélyes sírhely 31.500,- Ft/25 év
kétszemélyes sírhely 62.990,- Ft/25 év
háromszemélyes sírhely 71.440,- Ft/25 év
négyszemélyes sírhely 95.000,- Ft/25 év
Gyerek sírhely 15.750,- Ft
Gyeptéglás temetkezési forma
egyszemélyes sírhely 20.300,- Ft/25 év
kétszemélyes sírhely 40.710,- Ft/25 év
háromszemélyes sírhely 61.110,- Ft/25 év
négyszemélyes sírhely 81.510,- Ft/25 év
Családi urnasírhely (méret: 70 x 140 cm)
a temető kijelölt helyén 31.500,- Ft /25 év
Kriptahely: (bruttó m2)
a temető erre kijelölt helyén 17.080,- Ft/m2/60 év
Urnafülkék használati díja
szokványos kivitelű urnafülke díja
férőhelyenként, 10 évre 11.870,- Ft

II. Egyéb szolgáltatási díjak, melyet a temetési szolgáltató fizet az üzemeltetőnek

1. I. Porladási időn belüli exhumálás:

Típustól és mérettől függő sírásás díja +
1 – 5 év közötti exhumálás esetén 42.420,- Ft
6 – 25 év közötti exhumálás esetén 25.450,- Ft

II. porladási időn túli exhumálás:

Típustól és mérettől függő sírásás díja +
25 éven felüli exhumálás esetén 8.360,- Ft

2. Vakfedeles feltörés: 10.160,- Ft

3. Fedlap levétel és visszahelyezés: 8.470,- Ft

Felszámítható pótdíj + 30%,
lefagyott fedlap gázmelegítéssel történő levételkor 10.450,- Ft

4. Exhumálási tevékenység díjai hamvasztásos temetésnél:

Családi urnasírhelyből történő urna kivétele fedlap levételével
és annak visszahelyezésével 6.470,- Ft
Felszámítható pótdíj + 30%,
lefagyott fedlap gázmelegítéssel történő levételkor 8.450,- Ft
Urna exhumálása földből: 2.600,- Ft
Urna kivétele urnafalból, fedlap visszahelyezése 1.350,- Ft

5. Ravatalozó berendezések használati díja:

Alapberendezések használata, takarítással 13.120,- Ft

6. Zeneszolgáltatás díja: 1.500,- Ft/alkalom

III. Kisiparosok, vállalkozók, vállalkozó szervezetek által fizetendő temetőfejlesztési hozzájárulás, gépkocsi behajtási díj

1. Temetőfejlesztési hozzájárulás:

Egyszemélyes új síremlék építése és régi kerete
elbontása után új sírkeret építése esetén 5.000,- Ft
Kétszemélyes síremlék építése 10.100,- Ft
Három vagy négyszemélyes síremlék építése,
Kripta építése esetén 15.500,- Ft

2. Gépkocsi behajtási díjak:

Tehergépkocsi ill. utánfutós személygépkocsi esetén 17.500,- Ft/év
Tehergépkocsi ill. utánfutós személygépkocsi esetén 3.500,- Ft/hó
Tehergépkocsi ill. utánfutós személygépkocsi esetén 450,- Ft/nap

3. Egyéb díjak:

Meglévő felépítmény tisztítása esetén munkánként 3.100,- Ft
Visszamaradt törmelék és egyéb szemét elszállítása a
Gyeviép Nkft. tehergépkocsijával 8.500,- Ft Áramhasználati díj 5.000,- Ft/nap