Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2005. (II. 5.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2013. 03. 01

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2005. (II. 5.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

2013.03.01.

Algyő Nagyközség Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §(1) bekezdésében és a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény /továbbiakban: Ktdt./ 21. § (2) bekezdésében, valamint 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya Algyő Nagyközség Önkormányzatának közigazgatási területén a helyi vízgazdálkodási hatóság engedélye alapján szennyvízelhelyezést alkalmazókra (továbbiakban: kibocsátó) terjed ki, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá.

(2) E rendelet értelmében:

a) Kibocsátó: a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi III. törvény 2. § (2) bekezdésében és a Ktdt 2. §-ára figyelemmel, minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvíz-elhelyezést alkalmaz.

b) Műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna: amely lehetővé teszi – műszaki kialakításánál, elhelyezkedésénél fogva – a rácsatlakozást.

c) Jövedelem: A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak.

d) Család: egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók.

e) Egyedül élő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

f) Háztartás: az egy lakásban életvitelszerűen együttlakó személyek.

2. § (1) A kibocsátó köteles a Ktdt. 11. §-a alapján talajterhelési díjat fizetni.

(2) A kibocsátó a Ktdt. 14. §-ában meghatározott esetben csökkentett talajterhelési díj megfizetésére köteles.

(3) A talajterhelési díj egységdíjának mértékét a Ktdt. 12. § (3) bekezdése határozza meg.

(4) A talajterhelési díj számításának részletes szabályait a Ktdt. 12. § (4) bekezdése szabályozza.

Adatszolgáltatási és eljárási szabályok

3. § (1) A kibocsátó a talajterhelési díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő és március 31. napjáig Algyő Nagyközség Önkormányzata Jegyzőjéhez, mint önkormányzati adóhatósághoz (továbbiakban: jegyző) tesz bevallást.

(2) A jegyző részére a települési szennyvíz csatornamű üzemeltetője a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat:

a) a tárgyévet követő február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével,

b) negyedévet követő hónap 5. napjáig a kibocsátók köréről

(3) A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati adóhatóság.

(4) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjkedvezményben részesülő személyekről a jegyző nyilvántartást vezet.

(5) A jegyző a kibocsátót terhelő talajterhelési díj mértékét és a fizetés módját a Ktdt. 25. § -ában meghatározott rend szerint határozatban állapítja meg.

(6) A Ktdt. 18. §-a alapján a talajterhelési díjat az önkormányzati adóhatóság által megjelölt számla javára kell befizetni. Az önkormányzatnak a talajterhelési díj számláján rendelkezésre álló összeget, a befizetést követő hónap 10. napjáig a települési környezetvédelmi alap javára kell utalni.

Záró rendelkezések

4. § Ezen rendelet 2005. május 01. napján lép hatályba

5. § A talajterhelési díjfizetésre kötelezett kibocsátó e rendelet alapján megállapított talajterhelési díjnak: 2005. évben 20%-át, 2006. évtől 50 %-át, 2007. évben 75 %-át, 2008. évben 90 %-át, 2009. évtől 100%-át köteles megfizetni.