Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013.(X.1.) önkormányzati rendelete

a közterület-használatáról és használati díjáról

Hatályos: 2023. 02. 24

Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013.(X.1.) önkormányzati rendelete

a közterület-használatáról és használati díjáról

2023.02.24.

Algyő Nagyközség Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában, a 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a Mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. §-a alapján a közterület-használat engedélyezését az alábbi rendelettel szabályozza.

Általános rendelkezések

1. § (1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra – a jogszabályok keretei között – bárki szabadon használhatja.

(2) A közterület rendeltetésszerű használata mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.

(3) Rendeltetésétől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben megfogalmazott módon akadályozza.

(4) A közterület rendelteléstől eltérő használatához (továbbiakban: közterület használat) közterület – használati engedély, továbbá használatai díj fizetése szükséges a jogszabályokban meghatározott kivételekkel.

(5) A rendelet célja, hogy meghatározza a közterület használatának rendjét, illetőleg megakadályozza és szankcionálja az engedély nélküli, valamint az engedélytől eltérő közterület használatot.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet személyi hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiség nélküli szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel Algyő Nagyközség területén tartózkodnak és tevékenykednek.

(2) A rendelet területi hatálya Algyő Nagyközség közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében levő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek a tulajdonos által közhasználatra átadott részére (továbbiakban együtt: közterület) terjed ki.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a közutak igazgatásáról szóló módosított 19/1994. (V.31.) KHVM rendelet 1. számú melléklet I. fejezetében felsorolt országos közutak nem közlekedési célú közúthasználatra.

Értelmező rendelkezések

3. § A rendelet alkalmazása szempontjából:

a) Alkalmi és mozgó árusítás: az idényjellegű árusításhoz hasonló feltételek mellett, de annál lényegesen rövidebb időtartamra, szezononként legfeljebb egy alkalommal - 30 napot meg nem haladó - mobil vagy hordozható berendezésből történő közterületi árusítási lehetőség.

b) Alkalmi vásár: néhány napos (legfeljebb15 nap), általában rendezvénnyel összekötött árusítás.

c) Árusító és egyéb fülke (pavilon): bármikor könnyen szétszerelhető szerkezetekből készült, illetve könnyen eltávolítható, szabadon álló vagy telepített, környezetébe illeszkedő földszintes építmény.

d) Építmény (az épület és a műtárgy gyűjtőfogalma): a rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül minden olyan helyhez kötött műszaki megoldás, amely a talaj, a víz, vagy az azok feletti légtér természetes állapotának tartós megváltoztatásával, beépítésével jön létre.

e) Közérdekű cél: honvédelem; nemzetközi szerződés alapján megvalósuló területcsere; terület- és településrendezés; kötelező állami, illetve kötelező önkormányzati feladathoz kapcsoló oktatási, egészségügyi, szociális, valamint kommunális hulladékkezelő létesítmény elhelyezése; közlekedési infrastruktúra fejlesztése; energiatermelés; energiaellátás; bányászat; elektronikus hírközlési szolgáltatás; kulturális örökségvédelem; természetvédelem; vízgazdálkodás; fenntartható erdőgazdálkodás, valamint véderdő telepítése, védőfásítás és közérdekű erdőtelepítés.

g) Köztárgy: közterületen, vagy közhasználat céljára átadott területen álló művészeti-, kegyeleti szobor, emlékmű, dísz- és szökőkút, közvilágítási, közlekedésirányítási, hírközlési, postai, kertépítészeti műtárgy, illetőleg geodéziai jel, utcabútor.

h) Közterület: az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet, továbbá ingatlan-nyilvántartási bejegyzéstől függetlenül a belterületi földrészlet, illetőleg építmény közhasználatra átadott része.

i) Közterület - használat: a közterület eredeti rendeltetésétől eltérő használatával kapcsolatos magatartás, tevékenység, állapot.

j) Plakát: falragasz, hirdetés, felirat, szórólap, vetített kép, zászló, embléma a hordozóanyagtól függetlenül.

k) Reklám: minden olyan vizuális, audiovizuális információ, mely - termék, szolgáltatás, ingatlan, jog és kötelezettség (továbbiakban:áru) használatára, elérhetőségére, értékesítésére vagy más módon történő igénybevételét előmozdítani törekszik, vagy arra felhív, továbbá a vállalkozási, illetve politikai tevékenységet végző személy, szervezet nevét, megjelölését, védjegyét, emblémáját, tevékenységét, a róla alkotott képet népszerűsíti, illetőleg - áru, vagy árujelző megismertetését mozdítja elő.

l) Reklámhordozó: minden olyan vizuális vagy audiovizuális tárgy, eszköz, illetve berendezés, amelynek világító vagy nem világító felületén, vagy amelynek működése közben reklámnak, hirdetésnek minősülő információk jelennek meg. A reklámhordozók pl. a reklám célú üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, kirakatszekrény, konzolos, vagy önálló hirdetőberendezés, hirdetőeszköz, fényreklám, cégér-, cég- és címtábla, információs-, irányító tábla, plakát stb.

m) Üzlethelyiségen kívüli árusítás: vendéglátó ipari előkert, az üzlet homlokzatához csatlakozó, közterületen folytatott árusítás és árubemutató tevékenység, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet szerinti mozgóárusítás, mozgóbolt, valamint a hivatkozott rendelet 5. sz. melléklete szerinti termékkör árusítása.

n) Gyűjtő út: a település lakó- és kiszolgáló útjainak forgalmát összegyűjtve vezetik a település főúthálózatára. (Bartók B. u., Téglás u.)

[1]o) Szeszes ital: minden olyan alkoholtartalmú ital, amely emberi fogyasztásra készült, különleges érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik, és amelynek alkoholtartalma 2 % - nál (V/V) több.

A közterület használata

4. § [2](1) Közterület - használati engedélyt kell beszerezni:

a) közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlet-portál, árusító automata és egyéb berendezés továbbá cég- és címtábla elhelyezése,

b) vállalkozási (pl. kereskedelmi, vendéglátó ipari stb.) célú építmény, építési felvonulási épület elhelyezése,

c) önálló hirdető berendezés (reklámhordozó), figyelmeztető és tájékoztató tábla, plakát elhelyezése,

d) távbeszélő fülke, fülke nélküli távbeszélő készülék, postai levélszekrény,

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, építőipari gép, berendezés elhelyezése, 48 órán túl,

f) alkalmi és mozgó árusítás, -szolgáltatási tevékenység,

g) vendéglátó ipari előkert,

h) üzleti szállítás, -rakodás célú göngyöleg elhelyezése,

i) kiállítás, alkalmi vásár,

j) mutatványos, cirkuszi, vidámparki tevékenység,

k) üzemképtelen, hatósági jelzéssel nem rendelkező járművek közterületen való elhelyezése, legfeljebb 30 napig,

l) lakodalmas sátor elhelyezése,

m) üzlethelyiségen kívüli árusítás, szolgáltatás,

n) tüzelőanyag és egyéb háztartási felszerelések, tárgyak, mezőgazdasági termény elhelyezése, 72 órán túl,

o) közterület filmforgatási célú használata,

p) nyílt árok befedése, kiburkolása,

q) kapubejáró szélesítése (a Településüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság egyedi elbírálása alapján, amennyiben az nem parkolás céljára szolgál).

(2) Nem kell közterület – használati engedély:

a) közterület és közút építéssel, javítással, fenntartással kapcsolatos területhasználat,

b) úttartozék ( pl. közvilágítási lámpa, tartóoszlop, közúti közlekedési irányítási célokat szolgáló berendezés ) elhelyezése,

c) közmű és egyéb vezetékek (elektromos, gáz, víz, távközlési kábelek, távfűtő, csatorna stb.) hibaelhárításával kapcsolatos területhasználat,

d) közvetlen életveszély elhárításához szükséges területhasználat,

e) tv, rádió felvételnél közvetítő gépkocsi elhelyezéséhez szükséges területhasználat,

f) építési munkaterület létesítése, építéshez szükséges anyagok, segédeszközök és szerkezetek lerakása, elhelyezése, ha a területhasználat a közlekedést , illetve a szabad kilátást nem akadályozza és a területhasználat a 48 órát nem haladja meg,

g) tüzelőanyag és egyéb háztartási felszerelések, tárgyak, illetőleg ezek tárolására, csomagolására szolgáló - 2 m3 feletti - eszközök (pl. konténer) elhelyezése és tárolása, ha a terület-használat a közlekedést nem akadályozza és a területhasználat a 72 órát nem haladja meg,

h) kerékpártárolók elhelyezéséhez,

i) a 4. § (1) bekezdés d) pontja szerinti berendezések közérdekből való (köztárgy) elhelyezése,

j) önkormányzati rendezvények céljára történő területhasználat,

k) a szüneteltetés időtartamára az a területhasználó, aki a területhasználatot a 15. § (3) bekezdésben foglaltak miatt kénytelen szüneteltetni,

l) önkormányzati beruházásokhoz, felújításokhoz kapcsolódó területhasználat.

[3](3) Nem adható közterület – használati engedély:
a) közlekedési területre, csak a közlekedési szakhatóság előzetes hozzájárulásával, műemlékileg vagy egyéb szempontból védett területre, csak a műemléki, illetve egyéb szakhatóság előzetes hozzájárulásával,
b) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, az eseti rendezvények kivételével szeszes ital árusítására, szexuális áruk forgalmazására,
c) teher és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató munkagép, pótkocsi 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusz közúton, közterületen való tárolására, kivéve a táblával kijelölt közterületeket,
d) a lakosság nyugalmát vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.
(4) A közterület - használó köteles az engedélyező hatóságnál a közterület- használat tényét és kezdő időpontját bejelenteni az (1) bekezdés f) pontja szerinti közterület- használat esetén , ha a területhasználat a 48 órát nem haladja meg, továbbá az (1) bekezdés g) pontja szerinti közterület- használat esetén, ha a területhasználat a 72 órát nem haladja meg.
[4](5) A közterület-használati engedély nem pótolja vagy helyettesíti a tevékenység végzéséhez szükséges, jogszabályban előírt egyéb hatósági vagy szakhatósági engedélyeket, amelynek beszerzése, és a kérelemmel egyidejűleg való benyújtása a kérelmező feladata.

5. § (1) Jelen rendelet hatálya mindazon reklámhordozókra kiterjed, melyek közterületen, vagy magánterület köztérről is látható részén kerülnek elhelyezésre, függetlenül azok tartalmától, anyagától és méretétől.

(2) Reklámhordozóknak a meglévő épített- és természetes környezetbe illőnek kell lennie. Ennek igazolására a kérelemhez színes fotó kell csatolni.

(3) Nem helyezhető el reklámhordozó közterületen, vagy közterületről látható magánterületen, ha

a) a közút területébe vagy közúti űrszelvénybe lógna,

b) gátolja a kilátást,

c) települési, tájképi szempontból elhelyezkedése kedvezőtlen lenne.

(4) Tilos mindenféle reklámhordozó közterületen történő elhelyezése, ha a reklám a jó ízlést, közszemérmet, mások emberi méltóságához fűződő jogát sérti.

6. § (1) Engedélyes a közterület-használatot kizárólag jogerős közterület használati engedély birtokában, valamint a 9. § (1) bekezdés szerinti fizetési kötelezettség teljesítését követően kezdheti meg.

(2) A közterületet - használatának befejezését követően - eredeti állapotával legalább egyenértékűen kell helyreállítani, az okozott környezetszennyezés egyidejű megszüntetésével.

(3) Vállalkozási (pl. kereskedelmi, vendéglátó ipari stb.) célú építmény elhelyezésére csak azon területre adható közterület - használati engedély, amely terület a Képviselő-testület által jóváhagyott közterület rendezési tervvel rendelkezik.

(4) 4 Közterületen csak a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 5. sz. mellékletében meghatározott árucikkek árusíthatók.

[5](5) A közterület használójának a közterületet úgy kell használnia, hogy ne zavarja sem a közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát.
[6](6) A közterület használója köteles az általa használt közterületet rendben és tisztán tartani.
[7](7) Minden olyan közterület-használat esetén, amikor olaj, zsír, más szennyező anyag juthat a használt területre, olajfogó eszköz (szőnyeg, olajfogó tálca, stb.) használata kötelező. A közterület használója az olaj, zsír stb. egyéb szennyező anyagot köteles a közterületről eltávolítani. Amennyiben a közterület-használat befejezését követő 1 munkanapon belül ez nem valósul meg, a tisztítást az önkormányzat elvégezteti, annak költségét a közterület használója az engedélyező hatóságnak köteles megtéríteni.
[8](8) A közterületen elhelyezett tárgyakat (parkolás megakadályozására, közterületi előkert védelmében, díszítés céljára stb.) az útpadkától számított 80 cm-en belül az engedélyező hatóság felszólítás nélkül elszállíttatja, 80 cm-en túl csak közterület használati engedéllyel helyezhetők el.

Közterület filmforgatási célú használata

7. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható.

Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.
(4) A közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50% lehet.
(5) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.
(6) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület-használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.
(7) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.
(8) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.
(9) A közterület filmforgatási célú díjának mértékét e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

A közterület - használati díj

8. § (1) A közterület - használat időtartamára a közterület - használó - tényleges használattól függetlenül - az önkormányzat számlájára közterület - használati díjat (továbbiakban: díj) köteles fizetni,

a) ha a közterületet az engedélyben foglaltaknak megfelelően használja,

b) ha a közterületet az engedélytől eltérően használja,

c) ha a közterületet az engedély nélkül használja.

(2) A közterület (1) bekezdés b) és c) pontjai szerinti használóját - tényleges használat időtartamára ötszörös mértékben számítottan - attól függetlenül terheli a díjfizetési kötelezettség, hogy a közterület - használat utólagosan engedélyezhető-e, vagy sem.

(3) A díj mértékét (Általános Forgalmi Adó feltüntetése nélkül) a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(4) A díjszámítás szempontjából minden megkezdett hónap (amennyiben a 15 napot eléri, vagy meghaladja), nap, m2, fm egésznek számít. A létesítménnyel elfoglalt közterület területének meghatározásánál az építmény, építményrész, tárgy közterületre eső vízszintes vetületét, míg a cég- és címtábla, plakát, reklám, hirdetmény esetén a felületek területét a közterületre eső vízszintes vetületén felül is számításba kell venni.

9. § (1) A díjat az engedélyes a közterület - használat engedélyben meghatározott megkezdéséig köteles megfizetni azzal, hogy

a) éves használat esetén a tárgyévet illetően a tárgyév első hó 10. napjáig , évközi kezdés esetén az engedély jogerőre emelkedését követő 5 napon belül egyösszegben,

b) havi, vagy napi használat esetén az engedély jogerőre emelkedését követő 5 napon belül egyösszegben köteles megfizetni.

(2) Éves használat esetén kérelemre és indokolt esetben az engedélyező hatóság engedélyezheti a negyedévenkénti díjfizetést., melynek megfizetési időpontja az engedélyező határozat jogerőre emelkedését követő minden tárgyi negyedév első hónapjának 10. napja .

A közterület - használati eljárás általános szabályai

10. § (1) Közterület-használatra vonatkozó engedélyt a (2)-(3) bekezdésben meghatározott kivételekkel - közterület - használat megkezdése előtt legalább 15 nappal - e rendelet 2. számú mellékletében meghatározott formanyomtatványon annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja .

(2) A felelős kivitelezőnek kell kérnie az engedélyt, ha a közterület-használat építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb. elhelyezése céljából szükséges.

(3) Üzemképtelen, hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű tárolására engedélyt a jármű tulajdonosának vagy üzembetartójának kell kérnie.

11. § (1) A közterület - használati engedély iránti kérelemnek (továbbiakban: kérelem) tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő nevét, lakóhelyének címét, személyazonosító adatait,

b) a közterület - használatért felelős személy nevét, lakó- és tartózkodási helyének címét, személyazonosító adatait,

c) a közterület - használat helyének, céljának, módjának, mértékének, időtartamának pontos meghatározását,

d) 1 pld 1:250 (esetleg 1:500) méretarányú helyszínrajzot, vázlatot, amely feltünteti a használni kívánt közterületen és annak közvetlen környezetében található létesítményeket, növényzetet,

e) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat megnevezését, számát.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) hatósági engedélyhez kötött munkával kapcsolatos közterület - használat esetén az eljáró hatóság vonatkozó jogerős döntését,

b) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat másolatát (pl. társasági szerződés, alapító okirat, cégbírósági bejegyző végzés, egyéni vállalkozói igazolvány, működési engedély stb.)

c) abban az esetben, ha a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető - berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, azokat a közterület – használati hozzájárulás jogosultja köteles beszerezni.

A közterület - használat engedélyezése

12. § [9](1) Az engedélyezéssel kapcsolatos ügyekben első fokon a polgármester, másodfokon Algyő Nagyközség Képviselő-testülete jár el. A kérelmet az Algyői Polgármesteri Hivatal Fejlesztési és Üzemeltetési csoportjánál kell előterjeszteni.

(2) A közterület–használattal kapcsolatos eljárásban – az e rendeletbe foglalt kiegészítésekkel – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény előírásait kell alkalmazni

A kérelem elbírálása

13. § (1) A közterület - használati engedély határozott időtartamra, meghatározott feltétel bekövetkezéséig adható.

(2) Az engedélyező hatóság közterület - használati engedélyt időtartama:

a) a 4. § (1) bekezdés a), b) pontjában meghatározott közterület - használat esetén legfeljebb 3 évre,

b) a 4. § (1) bekezdés c), e) f) pontjában meghatározott közterület – használat esetén legfeljebb 1 évre,

c) a 4. § (1) bekezdés g), h), i), k), pontjában meghatározott közterület - használat esetén meghatározott feltétel bekövetkeztéig, de legfeljebb egy évre,

d) a 4. § (1) bekezdés j), m), n) pontjában meghatározott közterület - használat esetén 15 napra,

e) a 4. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott közműellátást biztosító létesítmény esetén a létesítmény fennállásának idejéig,

f) a 4. § (1) bekezdés l) pontjában meghatározott közterület - használat esetén 3 napra adhat.

(3) Meghosszabbítható az engedély, ha az engedélyes az engedélyezett időtartam lejárata előtt legalább 15 nappal az engedélyező hatóságnál erre vonatkozó kérelmet nyújt be.

(4) El kell utasítani a kérelmet:

a) ha a kérelmezőnek közterület - használati díjtartozása áll fenn ,

b) ha a kérelmező által meghatározott időpontban és helyen önkormányzati szervezésű, kezdeményezésű rendezvény stb. céljára szükséges a közterület,

c) ha a kérelmező által meghatározott időpontra és helyre más kérelmező korábban nyújtott be kérelmet, s az a jelen rendeletben foglalt feltételeknek megfelel,

d) az eljárásba bevont szakhatóság a nyilatkozatában nem adott hozzájárulást, engedélyt a közterületen folytatni kívánt tevékenységhez,

e) a kérelmező olyan tevékenységet kíván közterületen folytatni, melynek gyakorlását jogszabály tiltja,

f) ha a kérelmező a közterület - használat engedélyezéséről szóló rendelet előírásait - a kérelem beérkezésétől számított egy éven belül, az engedélyező hatóság nyilvántartásából megállapíthatóan - megszegte.

Az engedély tartalma és közlése

14. § (1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) az eljáró hatóság megnevezését, az ügy számát, tárgyának megnevezését, az ügyben eljáró köztisztviselő nevét,

b) az engedélyes nevét (megnevezését), lakó -, telephelyének pontos címét,

c) a közterület - használat célját, kezdési időpontját és időtartamát,

d) a közterület - használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

e) a közreműködő hatóság, szakhatóságok, a közterület fenntartásával, kezelésével meg-bízott szerv előírásait,

f) a közterület - használati díj mértékét, megtérítésének módját, díjmentesség esetén az erre történő utalást,

g) az engedélyes arra vonatkozó tájékoztatását, hogy az engedély nem pótolja a külön jog-szabályokban előírt egyéb bejelentési, engedélyezési, hozzájárulási kötelezettséget,

h) az engedély érvényének megszűnése, megszüntetése, megvonása esetén az eredetivel legalább egyenértékű állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

i) az engedélytől eltérő közterület - használat következményeire való figyelmeztetést,

j) a közterület - használat közérdekű célú megszüntetéséről szóló tájékoztatást,

k) a munka-, baleset- és egészségvédelmi óvórendszabályokat érintő közterület - használat esetén a vonatkozó előírásokra történő hivatkozást,

l) ha az engedély építési munka végzésének időtartamára szól:

- ideiglenes kerítés, palánk létesítésének előírását,
- ha a közterület - használat során a járdát teljes szélességében szükséges elfoglalni és a forgalom más járdára nem terelhető át, az engedélyes kötelezését a gyalogosok számára védőtetővel ellátott átjáró létesítésére és szükség szerinti megvilágítására, továbbá a közlekedés útjában álló oszlopok és alátétek fehérre festésére,
- az engedélyes tájékoztatását, hogy építési törmeléket, hulladék anyagot stb. közterületen kizárólag arra alkalmas tárolóeszközben tarthat,
m) a közútburkolatok , - tartozékok , kertészeti létesítmények, növények, csatornák, árkok , korlátok, köztárgyak, építmények stb. kímélésének , valamint a közterület - használattal érintett terület folyamatos tisztán tartásának, rendfenntartásának kötelezettségét,
n) az engedélyes tájékoztatását arról, hogy a használattal kapcsolatos megrongálódást, meghibásodást a saját költségén köteles helyreállítani és amennyiben ezen kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az engedélyező hatóság jogosult az engedélyes terhére és veszélyére a szükséges munkálatokat elvégeztetni,
o) az engedélyes tájékoztatását, hogy közterületen utcai árusítást milyen módon és feltételekkel folytathat.
(2) Az engedély megadása, megtagadása, megvonása vagy megszüntetése tárgyában született határozatot közölni kell:
a) az engedélyessel, a megnevezett felelős személlyel,
b) a közterület - használati engedélyezési eljárásban közreműködő szervekkel.
c) a Pénzügyi csoporttal, mint a közterület – használati díj beszedésével megbízott szervvel.
(3) Az engedélyező hatóság a kiadott engedély alapján a használattal érintett közterületekről nyilvántartást vezet.

Az engedély megvonása, a közterület - használat megszüntetése

15. § (1) Meg kell vonni az engedélyt, ha

a) a közterületet nem az engedélyes használja,

b) az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja,

c) az engedélyes a díjfizetési kötelezettségét nem, vagy nem megfelelő módon teljesíti és annak az erre irányuló felszólítás kézhezvételétől számított 8 napon belül sem tesz eleget,

d) a 14. § (1) e) pontja szerinti szakhatóság bármelyike a közterület - használathoz adott hozzájárulását, engedélyét visszavonta.

(2) Megvonható az engedély, ha az engedélyes a közterületen folytatott tevékenységével szabálysértést követ el.

(3) Az engedélyező hatóság a közterület - használatot közérdekű célból bármikor, elhelyezési és kártalanítási kötelezettség nélkül szüneteltetheti, vagy megszüntetheti.

(4) Ha az engedélyes a közterület - használatot meg kívánja szüntetni, akkor szándéka írásbeli bejelentésével egyidejűleg köteles az engedély eredeti példányát az engedélyező hatóságnak visszaadni, vagy az eredeti példány elvesztéséről, megsemmisüléséről stb. szóló jog-nyilatkozatot tenni.

(5) Engedély nélküli, vagy engedélytől eltérő közterület használat esetén - ha a közterület használat 72 órát meghaladta - az engedély nélkül (illetve attól eltérően) elhelyezett tárgyakat az engedélyező hatóság leszereltetheti és elszállíthatja. Az így elszállított tárgyak tárolására, megőrzésére a felelős őrzés szabályai az irányadók.

Az engedély nélküli és az engedélytől eltérő közterület - használat jogkövetkezményei

16. § (1) A közterület engedélyhez kötött , de engedélytől eltérő , vagy engedély nélküli használata esetén az engedélyes (használó) az engedélyező hatóság felhívására köteles a közterület - használatot megszüntetni és a használattal érintett terület eredetivel legalább egyenértékű állapotát a saját költségén - kártalanítási igény nélkül - helyreállítani. Ha a használó ezen kötelezettségének nem tesz eleget , úgy a terhére és veszélyére az engedélyező hatóság gondoskodik a közterület - használat megszüntetéséről és az eredeti állapot helyreállításáról.

(2) A közterület engedély nélküli, vagy engedélytől eltérő használata esetén a közterület-használó kérelmére az engedélyező hatóság - az engedélyezés feltételei fennállása esetén - a használatot utólag engedélyezheti.

[10](3) Az engedélyező hatóság a közterület használóját az (1) – (2) bekezdésekben foglaltakon túlmenően kötelezi a 8. § (2) bekezdés szerinti díj megfizetésére.
[11](4) Azokban az esetekben, amikor az engedélyező hatóság saját költségén helyreállítja az eredeti állapotot, és ezt a közterület használó nem téríti meg az engedélyező hatóság részére, 5.000,- Ft-tól 50.000.- Ft-ig terjedő bírsággal sújtható, a korábbi tartozásán túlmenően.

16/A. §

A szeszes ital fogyasztásának közterületen és egyéb helyeken történő korlátozásáról

(1) Tilos - a (2) bekezdésben foglalt esetek kivételével - a szeszes ital fogyasztása
a) település közterületein,
b) a közforgalmú járműveken,
c) a lakóépületek kapualjaiban, lépcsőházaiban,
d) a beépítetlen, bárki által megközelíthető ingatlanokon.
(2) A tilalom nem terjed ki
a) az üdülőterületekre, az erdőterületekre, a mezőgazdasági rendeltetésű területekre,
b) strandfürdők területére,
c) közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátó üzlet (terasz, kitelepülés) fogyasztóterére nyitva tartási időben, valamint a
d) közterületen engedélyezett ünnepi és alkalmi rendezvényekre a rendezvény engedélyezett ideje alatt, továbbá az év utolsó és első napjára.
e) Az (1) bekezdés c) alpontja szerinti cselekményre, amennyiben az elkövetője a lakóépület használója, a lakóépületben tulajdonnal rendelkező személy, illetőleg olyan személy, aki az előbbiek valamelyikének hozzájárulásával követte el a cselekményt.”
Járművek tárolása közterületen

16/B. § (1) A 3,5 tonna össztömegűnél nagyobb gépjárművek – különösen a kamion, haszongépjármű, autóbusz, mezőgazdasági vontató-, pótkocsik és a mezőgazdasági tevékenységhez szükséges eszközök – lakó- és intézményi körzetekben történő tárolása tilos, egyéb helyeken csak engedéllyel.

(2) Közterületen üzemképtelen járművek – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – nem tárolhatók. Az üzembentartó vagy tulajdonos az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről haladéktalanul eltávolítani.

(3) Ha a személygépkocsi, vagy 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó jármű azért minősül üzemképtelennek, mert hatósági engedéllyel és jelzéssel nem rendelkezik, azt - zöldterületen egyáltalán nem; - a település belterületi útjain és közparkolóban közterület-használati engedéllyel, az abban meghatározott időtartamig szabad tárolni.

(4) Üzemképtelen jármű tárolására közterület-használati engedély legfeljebb 15 napi időtartamra adható évente, rendkívül indokolt esetben legfeljebb további 15 napra adható meg. A jármű üzembentartója vagy tulajdonosa köteles a közterület-használati engedélyt vagy annak másolatát a járművön jól látható, olvasható helyen (első szélvédő mögött) elhelyezni.

(5) Amennyiben az üzembentartó vagy a tulajdonos megállapítható, az üzemképtelen jármű hatósági elszállítása előtt a polgármester a hivatal közreműködésével köteles 15 napon belül az üzembentartót vagy a tulajdonost írásban felszólítani a jármű 3 napon belüli elszállítására.

(6) A hatósági jelzéssel nem rendelkező, közterületen tárolt járművek esetében, ha az üzembentartó (tulajdonos) kiléte nem állapítható meg, a jármű azonnali hatállyal elszállítható.

(7) Az engedély nélkül vagy engedélytől eltérő módon tárolt üzemképtelen, illetve baleset során megsérült és elhagyott járműveket a polgármester a hivatal közreműködésével az erre a célra kijelölt telephelyre szállíttathatja a rendőrség előzetes értesítése mellett, amennyiben az írásbeli felszólítás eredményre nem vezetett.

(8) A hatósági elszállításnál az illetékes rendőrhatóság értesítését követően a jármű műszaki állapotát a szállító - szükség esetén szakértő bevonásával – állapítja meg, és erről a Közterület-felügyelet jegyzőkönyvet és fényképfelvételt készít. A jegyzőkönyvben rögzíteni kell a járművön talált tárgyakat.

(9) Az elszállított üzemképtelen járműveket a megbízott az üzembentartó vagy a tulajdonos költségére és veszélyére tárolja.

(10) A hatósági engedéllyel, vagy jelzéssel nem rendelkező, és a 16/B. § (4) bekezdésében meghatározott, 90 nap elteltével ki nem váltott üzemképtelen járműveket a szállítással, illetve tárolással megbízott értékesítheti. Az ismeretlen tulajdonos (üzembentartó) esetén a felszólítás a helyi sajtó útján történik.

(11) Az értékesítés során befolyt összeget a szállítással, illetve tárolással megbízott igazolt költségei levonása után az önkormányzat elkülönített számlája javára átutalja.

(12) A jármű üzembentartója vagy tulajdonosa jogosult az elévülési időn belül az értékesítés során befolyt és a szállítás és tárolás költségeivel csökkentett összegre vonatkozó igényét érvényesíteni, amennyiben tulajdonjogát hitelt érdemlően igazolja.

Egyéb rendelkezések

17. § A rendelet 2013. október 2. napján lép hatályba, rendelkezéseit az első fokon még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterület-használat rendjéről szóló 12/2004. (V.05.) önkormányzati rendelet és annak módosításai a 12/2008. (IV.02.), 19/2008.(V.09.), 22/2008. (VII.03.), 9/2012. (IV.03.) számú rendeletek.

1. melléklet a 13/2013. (X. 1.) önkormányzati rendelethez

Közterület-használati díj

Közterület-használat jellege

Mennyiségi egység

díjtételek (Ft)
A díjak Általános Forgalmi Adót (ÁFA-t) nem tartalmaznak

1. 1

Közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlet-portál, árusító automata és egyéb berendezés továbbá cég- és címtábla elhelyezése

Ft/m2/hónap

1200.-

2. 2

Vállalkozási (pl. kereskedelmi, vendéglátó ipari stb.) célú építmény, építési felvonulási épület elhelyezése

Ft/m2/hónap

800.-

3. 3

Állandó jellegű önálló hirdető berendezés (reklámhordozó), figyelmeztető és tájékoztató tábla, plakát elhelyezése

Ft/m2/hó

Minden meg- kezdett hónap
2000.-

4.

Távbeszélő fülke, fülke nélküli távbeszélő készülék, postai levélszekrény

-

-

5. 4

Építési munkával kapcsolatos állvány, építő-anyag, törmelék, építőipari gép, berendezés elhelyezése

Ft/m2/hónap

800.-

6. 5

Alkalmi, szolgáltatási tevékenység

Ft/m2/hónap

800.-

7.

Vendéglátóipari előkert

Ft/m2/hónap

- május. 1-től - augusztus 31-ig
- az év többi hónapjaiban 6

800.-
600.-

8. 7

Üzleti szállítás, -rakodás célú göngyöleg elhelyezése

Ft/m2/nap

400.-

9. 8

Kiállítás, alkalmi vásár:
- Anna napi búcsú idején és helyszínén
- Önkormányzat által biztosított áramhasználattal

Ft/m2/nap
Ft/nap

800.-
5000-

10. 9

Mutatványos tevékenység
Mutatványos tevékenységhez áramhasználat biztosítása

Ft/m2/nap
Ft/nap

120.-
5000-

11. 10

Mozgó árusítás és szolgáltatás

Ft/m2/nap

800.-

12. 11

Hatósági jelzéssel nem rendelkező járművek legfeljebb 30 napot meg nem haladó közterületen történő elhelyezése

Ft/m2/nap

1000.-

13. 12

Lakodalmas sátor elhelyezése

Ft/m2/nap

120.-

14. 13

Üzlethelyiségen kívüli árusítás, szolgáltatás

Ft/m2/hónap

800.-

15. 14

Tüzelőanyag és egyéb háztartási felszerelések, tárgyak, mezőgazdasági termény elhelyezése

Ft/m2/hónap

800.-

2. melléklet a 13/2013. (X. 1.) önkormányzati rendelethez

Közterület filmforgatási célú használati díjainak mértéke

Forgatási helyszín

Technikai kiszolgálás

Stáb parkolás

Ft/m2/nap

Ft/m2/nap

Ft/m2/nap

200

100

50

E melléklet alkalmazásában:

1. Forgatási helyszín: a forgatás során a felvételi képmezőben szereplő színészek, egyéb közreműködők, díszletelemek, berendezési tárgyak, kellékek, járművek által elfoglalt terület;

2. Technikai kiszolgálás: a forgatási helyszín közvetlen környezetében felvonuló, a forgatás technikai megvalósulását elősegítő eszközök (különösen kamerák, világító és hangrögzítő berendezések), az azt kezelő stáb, műszaki személyzet, a forgatást közvetlenül kiszolgáló egyéb egységek és járművek által elfoglalt terület;

3. Stáb parkolás: az 1. és 2. kategóriába nem tartozó, a forgatás és a technikai kiszolgálás helyszínétől területileg elválasztható háttér-kiszolgáló egységek és járművek által elfoglalt terület.

A díjtételek alanyi mentesek.

3. melléklet a 13/2013. (X. 1.) önkormányzati rendelethez

Közterület-használati engedély iránti kérelem
null
1

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 1. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 2. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 3. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 5. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 6. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 8. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 8. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 9. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 10. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

10

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 11. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 12. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

12

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 13. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

13

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 14. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

14

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 15. sora az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.