Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2014.(XI.6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról és költségtérítéséről

Hatályos: 2019. 11. 01

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés d) pontja és (2) bekezdése alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 35. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja


1. §


A Képviselő-testület tiszteletdíjat és természetbeni juttatást állapít meg – a polgármester és az alpolgármester kivételével – Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete tagjainak (a továbbiakban: képviselő), valamint a bizottságok nem képviselő tagjainak.


Tiszteletdíj


2. §


(1)[1] A képviselőt havonta az éves állami költségvetési törvényben a köztisztviselők számára meghatározott illetményalap (jelenleg 38.650.- Ft) 2-szeresének megfelelő összeg (továbbiakban: alapdíj) alapján számított tiszteletdíj illeti meg.


(2)

a) A bizottsági elnököket az alapdíj 90%-kal növelt összege illeti meg.

b) A bizottsági elnökhelyetteseket az alapdíj 45%-kal növelt összege illeti meg.

c) A bizottságok képviselő tagjait az alapdíj 45%-kal növelt összege illeti meg.


(3) A bizottság nem képviselő tagját az alapdíj 45 %-nak megfelelő tiszteletdíj illeti meg.


(4) A (2) bekezdésben meghatározott tiszteletdíj a képviselőt csak egy címen illeti meg.


3. §


A tiszteletdíj kifizetésének napja tárgyhót követő hó 5. napja.


Költségtérítés


4. §


A képviselőnek a képviselői tevékenységgel összefüggő, általa előlegezett, számlával igazolt, szükséges költségét meg kell téríteni. A költségek kifizetését a polgármester engedélyezi.




Vegyes, hatályba lépő rendelkezések


5. §


(1) A Képviselő-testület az Mötv.-ben foglalt kötelezettségeit megszegő képviselő megállapított tiszteletdíját legfeljebb 50%-kal, maximum 12 havi időtartamra csökkentheti, illetőleg természetbeni juttatását ugyanilyen időtartamra megvonhatja. Ismételt kötelezettségszegés esetén a képviselő tiszteletdíja csökkenthető vagy teljes mértékben megvonható, illetve a természetbeni juttatás megvonása újra megállapítható.


(2) Az (1) bekezdés szerinti tiszteletdíj-csökkentésről, illetve megvonásról bármely képviselő, illetőleg bizottsági elnök vagy a polgármester javaslatára a Képviselő-testület dönt


6.§


(1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a kihirdetést követő naptól kell alkalmazni.


(2) A rendelet kihirdetésről a jegyző gondoskodik. A kihirdetéssel egyidejűleg hatályát veszti az Algyő község Képviselő-testületének a képviselők tiszteletdíjáról és költségtérítéséről szóló 2/1997. (XII.19.) Kt. rendelete és annak módosító rendelkezései.


[1]

A rendelet szövegét a 18/2019. (X.29.) önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2019. november 1.-től