Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2015. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

az újszülött gyermekek és a házasulandó személyek támogatásáról

Hatályos: 2022. 02. 09

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2015. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

az újszülött gyermekek és a házasulandó személyek támogatásáról

2022.02.09.

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja Algyő Nagyközség kedvezőbb demográfiai mutatóinak elérése, a lakosság megtartó erejének növelése, és az önkormányzat hozzájárulása a szülők gyermekvállalással, neveléssel járó anyagi terheinek csökkentéséhez.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed minden Algyő Nagyközség közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárra és az Európai Unió tagállamainak állampolgáraira, valamint a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldi személyekre, vagy állandó tartózkodásra jogosító személyazonosító igazolvánnyal rendelkező bevándoroltakra.

Az újszülött gyermekek támogatása

A támogatás formája, mértéke és igénybevétele

3. §1 (1) A támogatásra jogosultság feltétele, hogy

1. legalább az egyik szülő – a gyermek születését közvetlenül megelőző 12 hónapban – megszakítás nélkül Algyő Nagyközség közigazgatási területén állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és életvitelszerűen Algyőn tartózkodik,

2. a gyermeket saját háztartásában, Algyőn neveli, és

3. a gyermek megszületésekor annak lakóhelyeként a lakcímnyilvántartásba algyői lakóhely kerül bejegyzésre.

(2) Az (1) bekezdés rendelkezéseitől méltányosságból, különösen indokolt esetben el lehet térni, ha szülő

1. a terhesgondozást az algyői védőnői szolgálatnál vette igénybe, illetve

2. algyői ingatlannal rendelkezik, vagy algyői önkormányzati bérlakásban bérlői jogviszonnyal rendelkezik.

4. § (1) A támogatás összege újszülött gyermekenként 100.000,- Ft, mely egy összegben, készpénzben kerül átadásra a jogosult szülő részére.

(2) Ikerszülés esetén a támogatás összege gyermekenként kerül megállapításra.

5. § (1) A támogatás iránti kérelmet az arra rendszeresített nyomtatványon az Algyő Nagyközség Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Szociális és Igazgatási Csoportjánál lehet benyújtani, a gyermek születésétől számított 6 hónapon belül, a 2015. év június 30. napját megelőzően született gyermekek esetén 2015. december 31. napjáig. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a gyám és az örökbefogadó szülő esetén a támogatás a gyámságról és az örökbefogadásról szóló döntés jogerőre emelkedésétől számított 6 hónapon belül, de legfeljebb a gyermek 1 éves korának a betöltéséig igényelhető.

(3) A kérelemhez csatolni kell:

1. a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

2. a szülő(k) és a gyermek lakcímkártyájának a másolatát,

3. gyám (kivéve hivatásos gyám) esetén a gyámkirendelő határozat gyámhatóság által hitelesített példányát,

4. örökbefogadó szülő esetén az örökbefogadás igazolására szolgáló okiratot.

(4) A támogatás iránti kérelmet a benyújtásától számított 30 napon belül el kell bírálni, és intézkedni kell a támogatás kifizetéséről.

(5)2 A kérelmező jogosultságának tisztázása érdekében helyszíni szemle tartható és környezettanulmány készítése rendelhető el. Készítésében az Algyő Nagyközség Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye családgondozó szakemberei és védőnői is részt vehetnek.

(6) Amennyiben az eljárás lefolytatása során a helyszínen készített környezettanulmány a kérelemben foglaltakkal ellentétes, a kérelmet el kell utasítani.

6. § (1) A támogatás teljes összege a gyermek szükségleteinek megfelelően, a gyermek ellátásával- és a gyermek lakhatásával kapcsolatos kiadásokra használható fel, vagy a gyermek nevére megnyitott Kincstári Start-értékpapírszámlán vagy fenntartásos számlán helyezhető el.

7. §3 A támogatás odaítélésével kapcsolatos hatásköröket – a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben – a Polgármester gyakorolja. A támogatás megállapítására irányuló kérelemről a Polgármester határozattal dönt.

A házasulandó személyek támogatása

8. § (1)4

(2)5

(3)6

A támogatások finanszírozása

9. § E rendeletben megállapított támogatás finanszírozására Algyő Nagyközség Önkormányzatának éves költségvetésében kell előirányzatot biztosítani.

Záró rendelkezések

10. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a 2015. évben született gyermekekre is lehet alkalmazni.

(2) Jelen rendelet 8. §-ban meghatározott támogatásra a rendelet hatályba lépését követően házassági szándékot bejelentők jogosultak.

1

A 3. § az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2015. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (5) bekezdése az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2015. (XII. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 7. § az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2017. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 8. § (1) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

5

A 8. § (2) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

6

A 8. § (3) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2017. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. A 8. § (3) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.