Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2018.(VI.28.) önkormányzati rendelete

A közterület-felügyeletről

Hatályos: 2018. 07. 01

Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja szerintit feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 17. §-a, valamint közterület-felügyelőről szóló 1999. évi LXIII. törvény keretei között a következő rendeletet alkotja. 


1. §


A közterület-felügyelet feladatait a polgármesteri hivatalban alkalmazott közterület-felügyelő látja el Algyő Nagyközség illetékességi területén.


2. §


A közterület-felügyelő ellátja a törvényekben, illetve más jogszabályokban és e rendeletben előírt feladatokat.


3. §


Feladatai különösen: 


  • a közterületek jogszerű használatának, a közterületeken folytatott, engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése;
  • a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabályok által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása;
  • a jogellenes állapot jelzése, intézkedés kezdeményezése, ha a szükséges eljárás más hatóság (szerv) hatáskörébe tartozik;
  • közreműködés a közrend, a közbiztonság védelmében;
  • közreműködés a közterület, az épített és természeti környezet védelmében;
  • közreműködés a település vagyonának védelmében;
  • közreműködés a település köztisztaságáról és a temetők rendjéről szóló önkormányzati rendelet végrehajtásának ellenőrzésében;
  • közreműködés az állat-egészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában.


4. §


A közterület-felügyelő közlekedésrendészeti feladatai különösen:


  • a szabálytalanul parkoló járművek eltávolítása iránti intézkedés;
  • a közterületen tárolt üzemképtelen járművek eltávolítása iránti intézkedés.



5. §


A közterület-felügyelő a polgármester eseti rendelkezésére ellátja a település tulajdonában, használatában lévő vagyontárgy védelmét a törvény keretei között.


6. §


A közterület-felügyelő feladatai ellátása érdekében együttműködik:


  • a rendőrség, vám- és pénzügyőrség területi szerveivel;
  • egyéb állami ellenőrző szervek, különösképpen helyi adóhatóság, a NAV és a Fogyasztóvédelem területi szerveivel;
  • a tűzoltóság és a Polgári Védelem helyi szerveivel;
  • a Polgárőr Szervezetekkel;
  • a mezőőri szolgálattal;
  • feladatai ellátásához segítséget nyújtó egyéb szervekkel, társadalmi szervezetekkel.


7. §


(1) A közterület-felügyelő feladatkörében eljárva hivatalos személy.


(2) A közterület-felügyelő feladatát országosan egységes egyenruhában végzi.


(3) A közterület-felügyelő szolgálata teljesítésekor egyenruhájára (mellrészen, bal oldalt) kitűzve viseli az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt. Az egyenruha karjelzésén Algyő Nagyközség címere és "Közterület-felügyelet Algyő" felirat látható.


(4) A közterület-felügyelőt szolgálati igazolvánnyal kell ellátni, amellyel intézkedés előtt magát igazolni köteles.


(5) A közterület-felügyelő vagyonvédelmi feladatainak teljesítése során amennyiben az épület, építmény védelme indokolttá teszi, úgy azt lezárhatja, megakadályozhatja, hogy oda illetéktelen személy belépjen és az illetéktelenül ott tartózkodókat eltávolíthatja.


(6) A közterület-felügyelő feladatának jogszerű ellátása során az életet, testi épséget veszélyeztető vagy személyes szabadsága ellen irányuló támadás, illetve az ilyen támadással közvetlenül fenyegető magatartás elhárítása érdekében önvédelmi eszközként és jogszerű intézkedésével szembeni ellenállás megtörése érdekében testi erőt, könnygázszóró palackot alkalmazhat. 


(7) Tilos a (6) bekezdésben foglalt eszközök alkalmazása támadásra, illetve védekezésre képtelen állapotban lévő személlyel, terhes nővel és 14 éven aluli gyermekkel szemben.


8. §


(1) A közterület-felügyelő köztisztviselő. Jogviszonyára a köztisztviselők jogállásáról szóló jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A közterület-felügyelő felett a munkáltatói jogokat a jegyző gyakorolja, irányítását a Fejlesztési és Üzemeltetési Csoport vezetője végzi.


9. §


Záró rendelkezések


Ez a rendelet 2018. július 1. napján lép hatályba.