Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018.(II.23.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 04. 07

Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018.(II.23.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.04.07.

Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Algyő Nagyközség polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Algyő Nagyközség Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, gazdasági társaságokra, közművelődési feladatot is ellátó szervezetekre, az önkormányzattal közművelődési megállapodást kötő szervezetekre, magánszemélyekre, közvetett támogatások esetén Algyő Nagyközség területén közművelődési tevékenységet végző természetes személyekre, szervezetekre, azok fenntartóira, valamint a közművelődési szolgáltatást igénybe vevőkre.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § Az önkormányzat kötelező feladata az alábbi közművelődési tevékenységek támogatása:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek végzésére és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez feltételek biztosítása, azok állandó fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása, az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése,

d) a nagyközség környezeti, szellemi, művészeti, kulturális értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, fejlesztése,

e) az ismeretszerző, az amatőr alkotó közösségek tevékenységének támogatása,

f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása,

g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

A feladatellátás formái

4. § (1)1 Az önkormányzat közművelődési feladatait 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságán, a Gyevikult Kulturális és Művelődési Nonprofit Korlátolt felelősségű társaságon keresztül, közművelődési megállapodás útján látja el. Az önkormányzat a közfeladat ellátásához szükséges ingatlanokat és vagyontárgyakat a Gyevikult Nkft.-vel kötött vagyonkezelési szerződéssel a Gyevikult Nkft. rendelkezésére bocsátja. A vagyonkezelésre átadott ingatlanokat, mint közösségi színteret az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatellátást segítő, az önkormányzat fenntartásában működő intézménye az Algyői Könyvtár, amely alapfeladatán, a könyvtári tevékenységen túl közművelődési feladatokat is ellát, kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységével hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához, közművelődési rendezvényeket és egyéb programokat rendez.

(3) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait az adott tárgyév költségvetéséből finanszírozza.

(4) A közvetlen feladatellátásban részt vevő Gyevikult Kulturális és Művelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője az alapító által jóváhagyott szempontrendszer, valamint az önkormányzat által jóváhagyott tárgyévi költségvetésben meghatározott pénzügyi keretek figyelembevétele mellett elkészíti, és január 31-éig a fenntartóhoz jóváhagyásra beterjeszti az üzleti tervét. A képviselő-testület tárgyévi I. féléves munkatervében meghatározott időpontra elkészíti és beterjeszti az előző évi beszámolóját.

(5) A közvetlen feladatellátást segítő Algyői Könyvtár a fenntartó által jóváhagyott szempontrendszer, valamint az önkormányzat által jóváhagyott tárgyévi költségvetésben meghatározott pénzügyi keretek figyelembevétele mellett elkészíti, és január 31-éig a fenntartóhoz jóváhagyásra beterjeszti a tárgyévi munkatervét. Ugyanezen időpontra elkészíti és beterjeszti az előző évi munkaterv végrehajtásáról szóló beszámolóját.

(6) Az önkormányzat az (1) és (2) bekezdésben meghatározott és közvetlenül ellátott közművelődési tevékenységeken túlmenően támogathatja a helyi közművelődési tevékenységeket:

a) támogatási keretekből pályázat útján elnyerhető anyagi támogatással,

b) kulturális szervezetek közvetlen anyagi támogatásával kulturális együttműködési és támogatási megállapodások megkötésével.

Az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmények díjmentes és díjköteles szolgáltatásainak köre

5. § (1) Díjmentes szolgáltatásként a 2. §-ban felsorolt közművelődési tevékenységek közül az végezhető, amely az energiaköltségen kívül további közvetlen költségigénnyel nem jár, vagy amelynek összes költségét (közvetlen és közvetett költségek együttes értékét) az önkormányzat teljes mértékben céltámogatásként biztosította.

(2) Díjköteles szolgáltatásként a 2. §-ban felsorolt közművelődési tevékenységek közül az végezhető, amelynek az energiaköltségen kívül további közvetlen költségigénye van, vagy amelynek összes költségét (közvetlen és közvetett költségek együttes értékét) az önkormányzati támogatás csak részben finanszírozza. Díjköteles továbbá az egyéb, nem kulturális célú vagy üzleti tevékenység.

(3) A szolgáltatás díját úgy kell megállapítani, hogy az adott tevékenységgel kapcsolatos összes bevétel (a szolgáltatási díj, a saját bevétel, és a támogatások együttes összege) a közművelődési tevékenység esetében a közvetlen költségekre; egyéb, nem kulturális célú vagy üzleti tevékenység esetében a közvetlen és közvetett költségek együttes összegére fedezetet nyújtson.

A közművelődési megállapodás szabályai

6. § (1) Közművelődési megállapodás keretében vállalt feladatot olyan közművelődési vagy nevelési-oktatási célú szervezet, gazdasági társaság, valamint egyéni vállalkozó láthat el, amely

a) algyői székhelyű,

b) legalább három éves folyamatos közművelődési tevékenységet tud igazolni,

c) nem áll fenn köztartozása és

d) lehetővé teszi, hogy az önkormányzat betekintsen az üzleti titkot nem képező gazdálkodási, ügyviteli és működési dokumentumaiba.

(2) A megállapodás megkötése előtt a jogi személy köteles közművelődési célját és tevékenységét alapszabályban, illetve alapító okiratban szerepeltetni, és erről hiteles másolatot, valamint legfőbb döntéshozó szervének a feladatellátás szándékáról szóló, 30 napnál nem régebbi döntését, az erről szóló jegyzőkönyvi kivonat és jelenléti ív hiteles másolatát benyújtani.

(3) Gazdasági társaság csak akkor bízható meg a feladatellátással, ha vezető tisztségviselője - betéti társaság esetében egy beltagja – rendelkezik felsőfokú közművelődési szakirányú végzettséggel.

(4) Megállapodás akkor köthető egyéni vállalkozóval, ha rendelkezik 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvánnyal, érvényes vállalkozói igazolvánnyal és felsőfokú közművelődési szakirányú végzettséggel.

Egyéb rendelkezések

7. §2 Algyő Nagyközség kiemelt közművelődési rendezvényei a rendelet 2. mellékletben találhatók.

Záró rendelkezések

8. § A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a közművelődésről és a nyilvános könyvtári ellátási feladatokról szóló 24/2007. (XI.6.) Kt. rendelet hatályát veszti.

1. melléklet3

Közösségi színterek

Közösségi színtér elnevezése
(működtető: Gyevikult Nkft.)

Címe

Algyői Faluház

6750 Algyő, Búvár u. 5.

Civil Szervezetek Háza

6750 Algyő, Kastélykert utca 38.

Algyői Tájház

6750 Algyő, Kastélykert utca 42.

EzerJóHáz

6750 Algyő, Kastélykert utca 44.

Alkotóház

6750 Algyő, Kastélykert utca 106.

2. melléklet4

Algyő Nagyközség kiemelt közművelődési rendezvényei:
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő ünnepség, Algyői Falunapok, Szent Anna napi búcsú, Szent István király ünnepe, Algyő Napja ünnepségsorozat, Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő ünnepség, Adventi ünnepségsorozat
1

A 4. § (1) bekezdése az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. mellékletet az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.