Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2019.(IV.29.) önkormányzati rendelete

"Esély otthon az algyői fiataloknak" lakhatási támogatásáról

Hatályos: 2021. 07. 31- 2024. 01. 31

Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2019.(IV.29.) önkormányzati rendelete

"Esély otthon az algyői fiataloknak" lakhatási támogatásáról

2021.07.31.

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja Algyő település népességmegtartó képességének javítása, az elvándorlás megakadályozása érdekében a fiatalok támogatása, az „Esély otthon az algyői fiataloknak" (EFOP-1.2.11-16-2017-00045) elnevezésű pályázat keretében biztosított lakhatási támogatás feltételrendszerének meghatározása által.

2. § E rendelet személyi hatálya kiterjed azon 18 – 35 év közötti személyekre, akik Algyő településen lakcímmel rendelkeznek, akik Algyőről elszármazottak és visszaköltöznének, valamint akik Algyőn letelepednének.

3. § E rendelet alkalmazásában:

(1) munkaviszony: a magyar munkajog hatálya alá tartozó munkaviszony, közszolgálati jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, bírósági, ügyészségi jogviszony, a fegyveres erők és rendvédelmi szervek hivatalos állományú tagjainak szolgálati viszonya,

(2) munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) alapján megbízási szerződéssel vagy vállalkozási szerződéssel létrejött jogviszony,

(3) közeli hozzátartozó: a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja alapján a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;

(4) önkéntes tevékenység: kötelező közösségi célú önkéntes tevékenység végzése évente 20 óra időtartamban, a támogatási szerződésben megjelölt intézményben vagy civil szervezetnél, valamint a projekthez kapcsolódó rendezvényeken való részvétel, évente 2 alkalommal.

4. § (1) Az e rendelet által meghatározott lakhatási támogatást a 2. §-ban meghatározott személyek pályázat útján nyerhetik el.

(2) A bérlakásokra pályázatot nyújthat be, aki önkormányzati bérlakással, társbérleti lakásrésszel, illetve saját tulajdonú belterületi lakástulajdonnal nem rendelkezik.

(3) Nem nyújtható támogatás annak a pályázónak, aki a döntéshozó képviselő-testület bármely tagjával közeli hozzátartozói viszonyban van.

(4) Nem lehetnek a beköltözők az Önkormányzat, illetve konzorciumi partnere(i) vezető tisztségviselői, az önkormányzati képviselő-testület tagjai, valamint fentiek PTK szerinti közeli hozzátartozói.

(5) A lakhatásban részesített fiatalok számára kötelező közösségi célú önkéntes tevékenység végzése a településen.

(6) Egy fiatal, vagy pár, illetve család legfeljebb 2 éven keresztül lehet lakója a projekt keretében kialakított ingatlan(ok)nak.

Lakhatási támogatás

5. §1 (1) Az „Esély Otthon az algyői fiataloknak" (EFOP-1.2.11-16-2017-00045) elnevezésű pályázat keretében az Algyő, belterület 381. hrsz.-ú, a valóságban Algyő, Kosárfonó utca 16. szám alatti ingatlanban 13 lakás került kialakításra, amely Algyő Nagyközség Önkormányzata tulajdonát képező 1/1 tulajdoni hányadú társasháztulajdon.

a) 381/A/1. hrsz-ú lakás nagysága: 50 m2, a Rendelet személyi hatályának megfelelő felnőtt beköltözők tervezett száma legalább: 1 fő.

b) 381/A/2. hrsz-ú lakás nagysága: 48 m2, a Rendelet személyi hatályának megfelelő felnőtt beköltözők tervezett száma legalább: 1 fő.

c) 381/A/3. hrsz-ú lakás nagysága: 52 m2, a Rendelet személyi hatályának megfelelő felnőtt beköltözők tervezett száma legalább: 2 fő.

d) 381/A/4. hrsz-ú lakás nagysága: 53 m2, a Rendelet személyi hatályának megfelelő felnőtt beköltözők tervezett száma legalább: 2 fő.

e) 381/A/5. hrsz-ú lakás nagysága: 54 m2, a Rendelet személyi hatályának megfelelő felnőtt beköltözők tervezett száma legalább: 2 fő.

f) 381/A/6. hrsz-ú lakás nagysága: 52 m2, a Rendelet személyi hatályának megfelelő felnőtt beköltözők tervezett száma legalább: 2 fő.

g) 381/A/7. hrsz-ú lakás nagysága: 53 m2, a Rendelet személyi hatályának megfelelő felnőtt beköltözők tervezett száma legalább: 2 fő.

h) 381/A/8. hrsz-ú lakás nagysága: 53 m2, a Rendelet személyi hatályának megfelelő felnőtt beköltözők tervezett száma legalább: 2 fő.

i) 381/A/9. hrsz-ú lakás nagysága: 51 m2, a Rendelet személyi hatályának megfelelő felnőtt beköltözők tervezett száma legalább: 2 fő.

j) 381/A/10. hrsz-ú lakás nagysága: 55 m2, a Rendelet személyi hatályának megfelelő felnőtt beköltözők tervezett száma legalább: 2 fő.

k) 381/A/11. hrsz-ú lakás nagysága: 65 m2, a Rendelet személyi hatályának megfelelő felnőtt beköltözők tervezett száma legalább: 2 fő.

l) 381/A/12. hrsz-ú lakás nagysága: 59 m2, a Rendelet személyi hatályának megfelelő felnőtt beköltözők tervezett száma legalább: 2 fő.

m) 381/A/13. hrsz-ú lakás nagysága: 72 m2, a Rendelet személyi hatályának megfelelő felnőtt beköltözők tervezett száma legalább: 2 fő.

(2) Az Algyő, belterület 381. hrsz.-ú, a valóságban Algyő Kosárfonó u. 16. szám alatti társasház ingatlan kezelésével Algyő Nagyközség Önkormányzata a 100 %-os tulajdonát képező gazdasági társaságát, a Gyeviép Nkft-t bízza meg.

(3) A társasházkezelő feladata:

a) a közös költség beszedése;

b) a szükséges nyilvántartások vezetése a lakásokról, a bérlőkről, a befizetett közös költségről, hátralékokról;

c) lakáskezelési, hibaelhárítási, karbantartási tevékenység, valamint a kommunális díjak és a vagyonbiztosítás megfizetése a közös költség erejéig;

d) ha a szükséges hibaelhárítási, karbantartási munkák a közös költség mértékét meghaladják, köteles egyeztetni a tulajdonossal annak megrendeléséről;

e) közreműködés a lakások rendeltetésszerű használatra adásában és visszavételévben;

f) évente karbantartási és felújítási tervet készít, melyet jóváhagyás céljából benyújt a Képviselő-testület részére.

6. § (1) Az önkormányzat az Esély Otthon az algyői fiataloknak” projekt keretében kialakított és berendezett lakásokat az alábbi feltételek szerint hasznosítja:

a) A kiválasztott bérlő legfeljebb 24 hónapon keresztül lehet lakója a projekt keretében felújított ingatlannak.

b) A bérlőnek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a lakásba költözés időpontjától számított 3 napon belül a bérleményben állandó lakóhelyet létesít.

c) A bérlő köteles közösségi célú önkéntes tevékenység végzésére évente 20 óra időtartamban, a támogatási megállapodásban kijelölt önkormányzati intézmény-, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság-, vagy önkormányzat által támogatott civil szervezet rendezvényén, valamint vállalja a projekthez kapcsolódó rendezvényeken való részvétel évente 2 alkalommal.

d) A beköltöző fiatal (vagy a család, pár legalább egyik tagja) foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezzen, vagy részt vesz a projekt keretén belül megvalósuló hazai és uniós pályázati programokban és részt vesz a helyi gazdaságba való bekapcsolódást lehetővé tevő ismeret átadásba.

(2) A pályázat elbírálása során előnyben részesíthető:

a) a pályázó, aki Algyő településen lakcímmel rendelkezik;

b) beköltöző fiatalok/párok/családok kiválasztásánál a 30. életévüket el nem érő pályázók, valamint a gyermekes családok;

c) aki a projekt keretében megszervezett mentorprogramon (életpálya tervezést segítő helyi programok), képzésen - ide nem értve az (1) bekezdés d) pontban meghatározott programot -, részt vesz;

d) aki foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezik.

(3) A bérlőnek a lakhatásért nem kell lakbért fizetnie, csak az általa használt bérlemény igazolt rezsiköltségének (áram, gáz, víz, internet, hulladékszállítás, közös költség) megfizetésére köteles.

(4) Amennyiben a pályázatban vállalt feltételekben változás történik, azokat a pályázó nem tudja tartani, köteles a változás tényét 3 napon belül jelezni a pályázatkezelő felé.

A támogatási szerződés tartalmi elemei

7. § A támogatási szerződés tartalmi elemei különösen:

a) a támogatott kötelezettségvállalása, hogy a lakásba költözés időpontjától számított 3 napon belül a bérleményben állandó lakóhelyet létesít,

b) a közösségi célú önkéntes tevékenység részletezése,

c) a támogatott kötelezettségvállalása, hogy amennyiben a támogatás folyósítására vonatkozó feltételeket megszegi, (így különösen: a pályázat keretében valótlan adatokat szolgáltat; a pályázatával vállalt önkéntes tevékenységet nem végzi), a lakhatási támogatási szerződés azonnali hatállyal felbontásra kerül,

d) amennyiben a támogatott- önhibáján kívül - a szerződésben vállaltakat nem tudja teljesíteni, a lakhatási támogatás 1 hónap felmondási idővel megszüntetésre kerül,

e) pályázatok évenkénti felülvizsgálata annak érdekében, hogy a pályázati feltételek folyamatosan fennálljanak.

A pályázatok elbírálásának rendje

8. § (1) Pályázatot kiírni megüresedett, beköltözhető lakásra lehet.

(2) A pályázatot a Polgármester írja ki. A pályázati kiírás teljes szövegét a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, az Önkormányzat honlapján és a helyben szokásos módon is közzéteszi legalább 15 napra.

(3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

- a lakás pontos címét, alapterületét, szobaszámát, komfort fokozatát,
- a bérbeadás jogcímét,
- a lakás bérlőire vonatkozó kötelezettségeket,
- a lakásra vonatkozó egyéb feltételeket (helyreállítás, felújítás, stb.),
- a pályázat tartalmára vonatkozó követelményeket,
- a pályázat benyújtásának határidejét,
- a pályázat elbírálásának idejét, közlésének módját,
- pályázó nyilatkozatát arról, hogy a rendeletben foglalt kötelezettségeket megismerte, tudomásul vette, és eleget tesz nekik.
(4) A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Szociális és Igazgatási Csoportjához kell benyújtani.
(5) Amennyiben a pályázat nem felel meg a pályázati kiírásban foglaltaknak, azt határidő tűzésével hiánypótlásra kell visszaadni. Ennek eredménytelensége esetén a pályázatot érvénytelennek kell tekinteni.
(6) A támogatás elbírálásáról a Humán és Ügyrendi Bizottság előzetes véleményezése alapján a képviselő-testület zárt ülés keretében dönt, egyszeri hiánypótlásra van lehetőség.
(7) Ha az azonos feltételek mellett pályázó, előnnyel nem rendelkező pályázók száma meghaladja a szabad lakások számát, akkor a lakáshoz jutás nyilvánosan tartott sorsolás útján kerül megállapításra.
(8) Azon pályázók, akik a (7) bekezdés szerinti sorsolás alkalmával nem jutottak lakáshoz és a jövőben is fenntartják igényüket, lakás megüresedése esetén előnyt élveznek a későbbi pályázókkal szemben.
(9) A képviselő-testület döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.
(10) A képviselő-testület döntéséről a pályázók írásbeli értesítést kapnak. A pályázatok eredményét az Önkormányzat honlapján és a helyben szokásos módon is közzéteszi.
(11) A pályázat nyertese az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül kötheti meg a bérleti szerződést a bérbeadóval. Amennyiben erre a pályázó hibájából nem kerül sor, a pályázata, illetve kijelölése hatályát veszti.
(12) A képviselő-testület megjelölheti azt a sorrendben következő pályázót is, akivel a nyertes pályázó kiesése esetén bérleti szerződést lehet kötni.
(13) Amennyiben a pályázat a Humán és Ügyrendi Szociális Bizottság megállapítása szerint valótlan adatokat, nyilatkozatokat tartalmaz, a pályázatot érvénytelennek kell tekinteni.

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet 2019. május 1. napján lép hatályba.

1

Az 5. § az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.