Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019.(II.28.) önkormányzati rendelete

A lakáscélú önkormányzati támogatásokról és az építészeti örökség helyi védelméről

Hatályos: 2024. 03. 01

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019.(II.28.) önkormányzati rendelete

A lakáscélú önkormányzati támogatásokról és az építészeti örökség helyi védelméről

2024.03.01.

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. § A rendelet célja Algyő Nagyközség lakosság megtartó erejének növelése, a lakhatás helyi támogatása, Algyő Nagyközség épített és természeti értékeinek, valamint a település arculatának megóvása, fenntartása.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed minden Algyő Nagyközség közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárra és az Európai Unió tagállamainak állampolgáraira, valamint a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldi személyekre, vagy állandó tartózkodásra jogosító személyazonosító igazolvánnyal rendelkező bevándoroltakra.

I. Fejezet

A lakáscélú önkormányzati támogatás

A támogatásra vonatkozó szabályok

3. § E rendeletben foglalt feltételek alapján visszatérítendő támogatás vehető igénybe, melyet Algyő Nagyközség Önkormányzata kamatmentes kölcsön formájában nyújt:

a) a 65. életévüket be nem töltött házaspárok (élettársak) részére, ideértve a gyermekét egyedül nevelő- és az egyedülálló kérelmezőt is,

b) aki Algyő Nagyközség közigazgatási területén - a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző 24 hónapban megszakítás nélkül - állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy Algyő közigazgatási területén lakóingatlanban tulajdonjoggal rendelkezik;

c) igazolt munkahellyel és/vagy állandó jövedelemmel rendelkezik, és a munkaviszony legalább egy éve folyamatosan fennáll;

d) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének hatszorosát.

A támogatás felhasználásának formája

4. § (1) A támogatás igényelhető Algyő Nagyközség közigazgatási területén elhelyezkedő:

a) lakásingatlan bővítése,

b)1 lakásingatlan energetikai felújítása céljából (pl. nyílászáró csere, hőszigetelés, kazáncsere, tetőcsere, kivéve napelem telepítése).

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott célra a támogatás csak abban az esetben folyósítható, amennyiben a kérelmező az ingatlan használatba vételi engedélyével igazolja, hogy az ingatlan legalább 10 évvel korábban épült. Használatba vételi engedély hiánya esetén a jegyző által kiállított hatósági bizonyítvánnyal kell igazolni az ingatlan építésének idejét.

(3) A támogatás egy igénylő részére csak egy alkalommal és egy jogcímen vehető igénybe.

(4) Nem állapítható meg támogatás, ha a Képviselő-testület által a támogatás céljára biztosított keretösszeg elfogyott.

(5) A támogatás csak olyan igénylő részére nyújtható, akinek az önkormányzattal szemben nem áll fenn bírságból adódó, vagy egyéb tartozása.

A támogatás mértéke, folyósítása

5. § (1) A támogatás mértéke lakásingatlan bővítése, ill. felújítása esetén nem haladhatja meg az ingatlan értékének 50%-át. A támogatási összeg maximuma:

a) lakásingatlan bővítés esetén maximum: 3.000.000,- Ft

b)2 lakásingatlan felújítása esetén maximum: 3.000.000,- Ft, csak fürdőszoba felújítás esetén maximum: 1.000.000,- Ft

c) építészeti védelem alatt álló épületek speciális felújítása során keletkezett többletköltség esetén maximum: 500.000,- Ft

(2) A támogatás építés és bővítés esetén – feltéve, hogy az építőipari kivitelezési tevékenység építésügyi hatósági engedélyhez, egyszerű bejelentéshez vagy tudomásulvételi eljáráshoz kötött – az e-építési napló megnyitása után folyósítható.

(3)3 A támogatás összegét, a visszafizetés határidejét, mely maximum 5 év, a törlesztő részletek összegét a benyújtott kérelem, az igénylő szociális és jövedelmi helyzetének figyelembe vételével a Képviselő-testület Településüzemeltetési és Fejlesztési Bizottsága határozza meg.

(4) Kérelemre a Képviselő-testület a kölcsön törlesztés megkezdésére halasztást, illetőleg a megkezdett törlesztés felfüggesztését vagy alacsonyabb havi törlesztő-részlet megállapítását engedélyezheti, ha a család szociális, vagyoni körülményeiben önhibájukon kívül jelentős változás következett be. A törlesztési kötelezettség felfüggesztése a törlesztési időtartamon belül egy alkalommal és legfeljebb egy évre szólhat.

(5)4 A képviselő-testület döntése alapján Algyő Nagyközség Önkormányzata a támogatást hitelintézet útján utalja ki a támogatásban részesített igénylő részére.

(6) A támogatást csak a megjelölt célra lehet felhasználni. A támogatásból bővített, ill. felújított ingatlant a támogatás törlesztésének befejezéséig elidegeníteni, bérbe adni csak a támogatás összegéből még vissza nem törlesztett pénzösszeg egyidejű visszafizetésével, a Képviselő-testület külön engedélyével lehet. Ellenkező esetben köteles a megítélt támogatást egy összegben – a szerződés aláírásától számított mindenkori jegybanki alapkamattal növelt összeggel – visszafizetni.

(7) Amennyiben a visszafizetés teljesítéséig bármikor bizonyítást nyer, hogy a támogatás nem az igényelt célra került felhasználásra, vagy az igénylő a döntéshozó félrevezetésével jutott a támogatáshoz, köteles a megítélt támogatást egy összegben – a szerződés aláírásától számított mindenkori jegybanki alapkamattal növelt összeggel – visszafizetni.

(8) A támogatási összeg visszafizetésének kezdő időpontja minden esetben a folyósítást követő hónap első napja.

(9) A 4. § (1) bekezdésében foglalt támogatási forma igénylése esetén az elszámolásra nyitva álló határidő a folyósítást követő hat hónap, melynek részleteit a támogatott és az Önkormányzat között kötendő megállapodás tartalmazza.

A támogatás elbírálásának szabályai

6. § (1)5 A támogatás iránti kérelmeket az Algyői Polgármesteri Hivatal Fejlesztési és Üzemeltetési Csoportjánál lehet benyújtani:

1. új ingatlan építése esetén az e-építési napló megnyitása napjától a hatósági bizonyítvány kiállításáig,

2. ingatlan felújítása esetén a munkálatok megkezdéséig.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) jövedelemnyilatkozatot,

b) vagyonnyilatkozatot,

c) a rendszeres havi jövedelem igazolására szolgáló keresetigazolásokat,

d) bővítés esetén a kivitelezési tervet, és a 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot,

e) lakásfelújítás esetén az elvégzendő munkálatokról készített költségvetést, szükség esetén építési engedélyt és 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot,

f) lakásfelújítás, ill. bővítés esetén nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kérelmező az adó- és értékbizonyítvány díját vállalja,

g) nyilatkozatot a kérelmezőtől illetve az ingatlan tulajdonosától, hogy kamatmentes kölcsön visszafizetésének biztosítására a kölcsön erejéig az ingatlanra jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzéséhez hozzájárul és viseli annak költségét,

h) a Rendeletben foglalt feltételek fennállását igazoló egyéb dokumentumokat, nyilatkozatokat,

i) az utolsó havi közüzemi számla másolatát.

(3) A kérelmező a kérelem benyújtásáig köteles konzultálni az Algyői Polgármesteri Hivatal Fejlesztési és Üzemeltetési Csoportjának kijelölt ügyintézőjével arról, hogy a bővítés, ill. felújítás Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének az Algyő Nagyközség településképének védelméről szóló 16/2018. (XII.14.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: Településképi rendelet) meghatározott szempontoknak megfelel.

7. § (1)6 A Képviselő-testület Településüzemeltetési és Fejlesztési Bizottsága a támogatásra való jogosultság megállapításáról, ill. elutasításáról a kérelmezőt írásban értesíti.

(2) A támogatottal az önkormányzat nevében – a döntés kézhezvételétől számított 30 napon belül – támogatási megállapodást kell kötni. A támogatási megállapodást a Polgármester és a Jegyző együttesen írja alá.

(3) A támogatási megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a támogatást nyújtó nevét, székhelyét, azonosító adatait, nevében eljáró személyek neveit és beosztását,

b) a támogatott nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, személyi azonosítóját, lakcímét,

c) a támogatási összeg fedezetét biztosító költségvetési rendelet számát,

d) a támogatás nyújtásáról szóló határozat számát,

e) a felújítandó, ill. bővítendő lakás alapadatait, így különösen az ingatlan címét, helyrajzi számát, vételárát, komfortfokozatát,

f) a támogatás formáját, jogcímét, összegét, a visszafizetés határidejét, a törlesztő-részletek meghatározását,

g) a támogatott hozzájárulását a jelzálogjog bejegyzéséhez,

h) a támogatott kötelezettségvállalását, hogy a jelzálogjog ingatlan-nyilvántartási bejegyeztetése és annak későbbi módosítása, törlése iránt saját költségén eljár,

i) a szerződésszegés jogkövetkezményeit,

j) az érintettek aláírását.

8. § (1) Az önkormányzat javára a támogatás összegének erejéig a támogatással érintett ingatlanra jelzálogjog kerül bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba.

(2) A támogatási összeg kizárólag azt követően kerül folyósításra, hogy a kérelmező és az önkormányzat között létrejött a támogatási szerződés, valamint a kérelmező az ingatlan-nyilvántartási eljárás lefolytatására alaki és tartalmi szempontból alkalmas jelzálogjog bejegyzési engedélyt aláírta.

(3) Abban az esetben, ha a kérelmező visszafizetési kötelezettségét teljesítette, úgy az önkormányzat a kérelmező által írásban előterjesztett kérelemre – annak megvizsgálását követően – kiadja a jelzálogjog törlésére irányuló engedélyt.

II. Fejezet

Az építészeti örökség helyi védelmének támogatása

Értelmező rendelkezések:

9. § E rendelet alkalmazása során:

a) Helyi építészeti örökség: az országos védelemben nem részesülő építészeti örökségnek a Településképi rendelettel védetté nyilvánított azon elemei, amelyek sajátos megjelenésüknél, jellegzetességüknél, településképi- vagy településszerkezeti értéküknél fogva a térség, illetőleg a település szempontjából kiemelkedők, hagyományt őrzők, az ott élő emberek és közösségek munkáját és kultúráját híven tükrözik, valamint az országos védelemre felterjesztett, de még le nem védett értékek.

b) Védett értékek: a területi, továbbá az egyedi védelmet igénylő építészeti, építészettörténeti, településtörténeti szempontból védelemre érdemes épületek, épületegyüttesek, épített környezetek. Ezek:

ba) Védett településszerkezet: a történetileg kialakult utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód és építési vonal.

bb) Védett településkép: az utcakép, az épített és táji környezet együttese. A védett településkép az épített és természetes környezet elemeit egyaránt magában foglalja, így különösen az épülethomlokzatokat, sziluetteket, műtárgyakat, növényeket (kerteket), közterületi bútorzatot és burkolatokat.

bc) Védett épület: olyan épület, amely a hagyományos településkép megőrzése céljából, továbbá építészeti, településtörténeti, helytörténeti, régészeti, művészeti vagy műszaki-ipari szempontból jelentős alkotás. A védett épület minden alkotórészét - ideértve a hozzátartozó kiegészítő külső és belső díszítőelemeket is - védelem illeti meg.

Helyi védelem keletkezése és megszűnése

10. § (1) A helyi védelem alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről a Képviselő-testület rendelettel dönt.

(2) A helyi védelem alá tartozó értékek jegyzéke a Településképi rendelet mellékletét képezi, melynek folyamatos vezetése a megbízott főépítész feladata.

(3) A helyi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetését bármely természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet írásban kezdeményezheti, illetőleg ilyen javaslattal a Képviselő-testület és szervei is élhetnek a Településképi rendeletben meghatározottak szerint.

A helyi védelem alá tartozó épületek megóvása, támogatása, a támogatás általános feltételei

11. § (1) A védett érték tulajdonosának a szokásos karbantartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az önkormányzat évente meghatározott keretösszeg erejéig vissza nem térítendő támogatást adhat. A támogatás forrását a tárgyévi költségvetés tartalmazza, melynek felhasználására pályázatot kell kiírni minden év március 31. napjáig.

(2) A támogatás mértéke nem lehet több, mint az értékvédelem által a felújítás során többletköltséget eredményező munka díja, anyag bekerülési költsége (többletköltség); továbbá nem lehet több, mint a pályázati eljárás során jóváhagyott beruházási összköltség maximum 50 %-a. A támogatás mértéke egy naptári évben nem haladhatja meg ugyanazon ingatlan esetében az 500.000 Ft-ot, azaz ötszázezer forintot. Ugyanazon ingatlanra a következő években újabb pályázat nyújtható be.

(3) Támogatásban csak az a pályázó részesülhet, aki az igényelt támogatáshoz támogatáson felüli önrésszel rendelkezik. A támogatás szerződés alapján folyósítható.

(4) A pályázat benyújtásának időpontja előtt megkezdett építési, illetve előkészítési munkához támogatás nem nyújtható, illetve a támogatás visszamenőlegesen sem folyósítható.

(5) Támogatás elnyerésére benyújtott pályázati dokumentációnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) kérelmet, melyben pontosan megjelöli a beruházás tárgyát képező ingatlant (utca, házszám, helyrajzi szám);

b) a kérelmező nevét és lakcímét valamint az érintett ingatlannal való jogosultságának formáját (pl: tulajdonos, bérlő, haszonélvező, bérlő, stb.);

c) a tervezett építési munka rövid műszaki leírását, bemutatva, hogy hogyan felel meg az épületre előírt értékvédelmi javaslatnak;

d) a tervezett beruházás költségbecslését, kimutatva benne azt a belekerülési költség többletet, amit az átlagos felújítási és speciális felújítási költségek különbözete eredményez.

12. § (1) A pályázatokat a megbízott főépítész javaslata alapján a Képviselő-testület bírálja el, mely a benyújtási határidőt követő 30 napon belül hozza meg a döntését a támogatásról.

(2) A pályázati rendszer működtetése az Algyői Polgármesteri Hivatal Fejlesztési és Üzemeltetési Csoportjának feladata, míg a támogatási szerződések elszámolása a Pénzügyi Osztály feladata.

(3) A döntésről a pályázók a döntést követő 15 munkanapon belül írásban értesítést kapnak. A döntés végleges, felülvizsgálatát kérni nem lehet, de a pályázat újra benyújtható.

13. § (1) A nyertes pályázóval a támogatás kifizetésére vonatkozóan támogatási szerződést kell kötni.

(2) Az önkormányzat a támogatás összegének 50 %-át a szerződés aláírását követően, a fennmaradó részt a műszaki átvétel és elszámolás után (az eredeti támogatási százalék arányában) folyósítja a támogatottnak.

(3) A támogatási szerződésben foglaltak teljesítéséről a támogatott nyilatkozik, és az önkormányzat – szükség esetén – szakértő bevonásával ellenőrzi. Az elszámoláshoz mellékletként csatolni kell a támogatás felhasználását bizonyító számlákat, melyek értéke nem lehet kevesebb, mint a beruházás pályázati eljárás során jóváhagyott költségvetése bruttó értékének 50%-a.

(4) Ha a támogatásban részesített a szerződésben vállalt kötelezettségét neki felróható okból nem teljesíti, az önkormányzat a szerződéstől eláll és a támogatásban részesített köteles az igénybevett támogatás egészét - a szerződéstől való elállás időpontjában érvényes jegybanki alapkamattal növelt összeggel - visszafizetni.

(5) A támogatásban részesített beruházást a szerződéskötéstől számított 6 hónapon belül meg kell valósítani. Amennyiben a beruházást a támogatott hibáján kívüli okból nem valósult meg 6 hónapon belül, úgy kérelmére maximum 1 évvel a befejezési határidő hosszabbítását a főépítész javaslatára a Településüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság engedélyezheti.

A támogatások finanszírozása

14. § E rendeletben megállapított támogatások finanszírozására Algyő Nagyközség Önkormányzatának éves költségvetésében kell előirányzatot biztosítani.

Záró rendelkezések

15. § (1) Jelen rendelet 2019. március 1. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendeletben meghatározottakat a rendelet hatályba lépését követően indított ügyekben kell alkalmazni.

(3) Jelen rendelet hatálybalépésével a fiatalok első lakásszerzéséről és lakhatási támogatásáról szóló 20/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelet (Továbbiakban: Rendelet) hatályát veszti, de annak alkalmazása a jelen rendelet hatálybalépése előtt a Rendelet alapján kötött támogatásokra, és a folyamatban lévő, a Rendelet alapján megkötendő támogatási szerződésekre továbbra is irányadó.

1

A 4. § (1) bekezdés b) pontja az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (1) bekezdés b) pontja az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 5. § (3) bekezdése az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 5. § (5) bekezdése az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 6. § (1) bekezdése az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 7. § (1) bekezdése az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.