Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 19/2021. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat kezelésében lévő közutak nem közlekedési célú igénybevételéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 19/2021. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat kezelésében lévő közutak nem közlekedési célú igénybevételéről

2023.01.01.

A Fejér Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5b) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 1. pontjában, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés a) pontjának 3. alpontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. §2 A rendelet hatálya a Duna-mente-Fejér megye különleges gazdasági övezet területén lévő, a Fejér Vármegyei Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló helyi közutakra (a továbbiakban: helyi közút) terjed ki.

2. § (1)3 A helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéhez a közútkezelői hozzájárulást, valamint az egyes tilalmak alóli felmentésre vonatkozó kérelmek elbírálását a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 46. § (1) bekezdés a) pontjában biztosított közgyűlési hatáskör átruházásával, átruházott jogkörében eljárva a Fejér Vármegyei Közgyűlés Elnöke adja ki.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hozzájárulás, valamint az egyes tilalmak alóli felmentésre vonatkozó kérelmek elbírálásának szakmai előkészítését, és szakmai ellenőrzését (szakfelügyeletét) a Magyar Közút Nonprofit Zrt. látja el és végzi.

2. Közútkezelői hozzájárulás

3. § A helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéhez (a továbbiakban: igénybevétel) – jogszabályban vagy e rendeletben foglalt kivétellel –

a) előzetesen közútkezelői hozzájárulást a 1. melléklet szerinti formanyomtatványon vagy

b) a tényleges munkák megkezdéséhez munkakezdési közútkezelői hozzájárulást a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon

kell kérni.

4. § Amennyiben a közút nem közlekedési célú - burkolatbontással nem járó - igénybevételére közterület-használati hozzájárulás alapján kerül sor, a közterület-használati hozzájárulás szerint használatba adott közút vonatkozásában e rendelet szabályait csak akkor kell alkalmazni, ha a közterület-használatot szabályozó egyéb jogszabályok eltérően nem rendelkeznek.

5. § (1)4

(2)5

(3)6 Az igénybevétel szakmai ellenőrzését a munkák megkezdése előtt legalább 8 nappal a Magyar Közút Nzrt-től kell megrendelni.

6. § A hozzájárulás iránti kérelmet az igénybevétel előtt legalább 21 nappal, írásban kell benyújtani a jogszabályban és a rendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek megfelelően.

7. § A kérelem minimális tartalmi követelményei a közutak igazgatásáról szóló miniszteri rendeletben foglaltakon túl a következők:

a) kérelem formanyomtatvány;

b) közműegyeztetett helyszínrajz, illetve ennek hiányában felelős tervező által kiállított nyilatkozat a közműegyeztetés megtörténtéről és arról, hogy más közművet nem érint a munkavégzés.

8. § A kérelemhez legkésőbb a munkavégzés napjáig írásban vagy elektronikus úton csatolni kell a bontással érintett közterület eredeti állapotáról készült részletes fotódokumentációt is.

9. § (1) A közútkezelői hozzájárulás az abban foglalt határidőig, de legfeljebb egy évig érvényes.

(2) A közútkezelői hozzájárulás a tulajdonosi hozzájárulást, illetve a jogszabályok által előírt további hatósági és egyéb engedélyeket nem pótolja, és nem mentesít az építési szabályok, a területre vonatkozó településrendezési tervben rögzített előírások, a településképi szabályok, valamint egyéb vonatkozó jogszabályi előírások megtartásának kötelezettsége és a munkavégzés szabályszerűségéért való felelősség alól.

10. § (1) Munkakezdési közútkezelői hozzájárulás alapján a munkák csak akkor kezdhetők meg, ha annak folyamatos végzéséhez és befejezéséhez a feltételek biztosítottak.

(2) A munka folyamatos végzésének feltételei akkor biztosítottak, ha:

a) rendelkezésre áll a munka gyors ütemű végrehajtásához szükséges anyag, gép és munkaerő,

b) a munka befejezése után haladéktalanul biztosított a burkolat végleges helyreállítása.

11. § (1) A munkakezdési hozzájárulás csak az abban foglalt befejezési határidőig jogosít munkavégzésre, mely határidő kérelemre meghosszabbítható. A meghosszabbításra vonatkozó kérelem esetén az igénybevételi díj az eredeti munkavégzési időtartamra és a határidő hosszabbítási kérelemben meghatározott további munkavégzési időtartamra vonatkozó díjtétel különbözeteként kerül megállapításra.

(2) A határidő hosszabbítási kérelmet – megfelelő műszaki indokolással – legkésőbb a határidő lejárta előtti munkanapon kell írásban benyújtani. Ennek elmaradása vagy késedelem esetén minden további tevékenység engedély nélküli igénybevételnek minősül.

(3) A munkavégzés megkezdésétől a munkavégzés teljes befejezéséig és annak készre jelentéséig a kérelemben meghatározott terület munkaterületnek számít. Ezen időszak alatt történt bármilyen kár- és balesetért a felelősség a hozzájárulás jogosultját terheli.

3. Egyszerűsített hozzájárulás

12. § Egy eljárás keretében egyszerűsített közútkezelői és munkakezdési hozzájárulás (a továbbiakban: egyszerűsített hozzájárulás) adható – az egyéb feltételek fennállása esetén – a következő tevékenységek tekintetében

a) közművek kizárólag útburkolatban, járdafelületen vagy zöldfelületen elhelyezkedő szerelvényének, akna fedlapjának cseréje, javítása, szintbe helyezése – amennyiben a szükséges burkolatbontás nem haladja meg a 4 m2-t és a munkavégzés időtartama nem haladja meg a 8 napot;

b) házi közmű bekötések esetében, ha az ingatlan előtt rendelkezésre áll a közmű gerinc hálózat – amennyiben a bekötés hossza nem haladja meg a 15 métert, vagy a szükséges burkolatbontás nem haladja meg a 15 m2-t és a munkavégzés időtartama nem haladja meg a 8 napot.

13. § (1) Az egyszerűsített kérelemhez forgalomtechnikai tervet csak abban az esetben kell csatolni, ha a munkavégzés útpályát és útpadkát érint.

(2) Az egyszerűsített kérelmet – a 6. §-tól eltérően – az igénybevétel előtt legalább 21 nappal kell benyújtani a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon.

14. § Amennyiben az egyszerűsített hozzájárulás kiadását követően olyan információ merül fel, miszerint a munkavégzés nem felel meg az egyszerűsített hozzájárulás feltételeinek, különösen a munkavégzéssel érintett terület nagysága és a munkavégzésre megjelölt időszak tekintetében, úgy azt a hozzájárulás jogosultja írásban jelezni köteles. A hozzájárulást módosítani kell a tényleges igénybevételnek megfelelően. Amennyiben a bejelentés elmarad, az engedély nélküli igénybevételnek minősül.

4.7

15. §

16. §

5. Rendkívüli igénybevétel

17. § Közútkezelői hozzájárulás nélkül a helyi közutat nem közlekedési célból csak a közúti közlekedésről szóló törvényben meghatározott esetben lehet igénybe venni (a továbbiakban: rendkívüli igénybevétel).

18. § (1)8 A munka megkezdését haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül elektronikusan be kell jelenteni a Fejér Vármegyei Önkormányzati Hivatal felé.

(2) A bejelentésben meg kell jelölni a rendkívüli igénybevétel okát, pontos címét (ennek hiányában helyszínrajzot), a burkolat bontásával érintett terület méretét, a burkolat típusát, a helyreállítás várható időpontját, a helyreállítást végző megnevezését, a helyreállításért felelős személy nevét, elérhetőségét.

(3) A bejelentett rendkívüli igénybevételekkel kapcsolatban az Önkormányzat nyilvántartást vezet, azok helyreállítását a helyi közút fenntartási, üzemeltetési feladatait ellátó Magyar Közút Nonprofit Zrt. bevonásával ellenőrzi.

19. § (1)9

(2) A bejelentés hiányában a rendkívüli igénybevétel engedély nélküli igénybevételnek minősül.

20. § (1) A rendkívüli igénybevétel miatt szükséges munkálatokat folyamatosan kell végezni, annak befejezése után a helyreállítást azonnal meg kell kezdeni, amelynek szükséges mértékét a 26. § tartalmazza.

(2) Amennyiben a rendkívüli igénybevétellel érintett terület burkolatbontási tilalom alá esik, vagy a rendkívüli igénybevétel a téli munkavégzési tilalom időszakát érinti, további feltételek írhatók elő a helyreállítással kapcsolatban.

21. § A rendkívüli igénybevétellel kapcsolatos munkavégzést követően az igénybevétel teljes dokumentációja ellenőrizendő. Amennyiben a dokumentáció vagy bármely rendelkezésre álló adat alapján az állapítható meg, hogy a munkavégzés nem felelt meg a rendkívüli igénybevétel kritériumának, az engedély nélküli igénybevételnek minősül.

6. Téli munkavégzés tilalma

22. § (1) A helyi közutak és járdák burkolatának felbontása november 15-étől március 15-éig terjedő időszakban tilos, arra munkakezdési közútkezelői hozzájárulás – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – nem adható.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom alól felmentés kérelem alapján kivételes esetben akkor adható, ha

a)10 az önkormányzati vagy állami beruházásban végzett közérdekű munkavégzésről van szó,

b) a munka elvégzése halasztást nem tűrő, jelentős közérdeket képvisel és a munka nem végezhető el más műszaki megoldással.

(3) A felmentés iránti kérelmet a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

23. § (1) Az utak átvágását kerülni kell, az út alatti átvezetést fúrásos technológia alkalmazásával kell elvégezni - amennyiben az műszakilag megoldható.

(2) A 22. § (2) bekezdésben foglalt hozzájárulásban egyéb, a munka jellegétől függő egyedi feltételek is előírhatók.

24. § Amennyiben a 22. § (2) bekezdésben foglalt hozzájárulás megtagadása ellenére, vagy az abban foglalt kikötésektől eltérően történik a munkavégzés, az engedély nélküli igénybevételnek minősül.

7. Burkolatbontási tilalom

25. § (1) Teljes szerkezetű új útpálya a forgalomba helyezését követő ötödik év végéig, vagy pályázati forrásból burkolt út a fenntartási idő végéig burkolatbontási tilalom alatt áll, arra munkakezdési közútkezelői hozzájárulás – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – nem adható.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom alól felmentés kérelem alapján kivételes esetben akkor adható, ha

a)11 az önkormányzati vagy állami beruházásban végzett közérdekű munkavégzésről van szó,

b) a munka elvégzése halasztást nem tűrő, jelentős közérdeket képvisel és a munka nem végezhető el más műszaki megoldással;

c) a hozzájárulás jogosultja vállalja, hogy a nyomvonalas bontással érintett szakaszon a kopóréteget a fél útpálya szélességében a nyomvonal teljes hosszában, keresztirányú bontás esetén az érintett szakaszt a munkaárok szélétől 15-15 méter hosszban helyreállítja – ahol ez lehetséges.

(3) A (2) bekezdésben foglalt hozzájárulásban egyéb, a munka jellegétől függő egyedi feltételek is előírhatók.

(4) A felmentési kérelmet a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(5) Amennyiben a (2) bekezdésben foglalt felmentés megtagadása ellenére, vagy az abban foglalt kikötésektől eltérően történik a munkavégzés, az engedély nélküli igénybevételnek minősül.

8. Helyreállítási kötelezettség

26. § (1) A hozzájárulás jogosultjával az igénybe vett területet a hozzájárulásban meghatározott határidőre kell helyreállítani, eredeti állapotának megfelelően vagy a hozzájárulásban meghatározottak szerint. Burkolatok esetén az eredeti vagy magasabb értékű, nagyobb teherbírású burkolattípus építendő.

(2) A helyreállítási kötelezettség a munkavégzéssel érintett közterületi szakasz zöldterületeire, növényzetére is vonatkozik, beleértve a felvonulási területet is.

27. § A hozzájárulás jogosultját – esetleges felszámolása, megszűnése esetén a beruházót, illetve a közművezeték mindenkori tulajdonosát – a munkavégzés készre jelentésének elfogadásától számított 3 évig helyreállítási kötelezettség terheli. Amennyiben a nem közlekedési célú vagy a rendkívüli igénybevétel miatt ezen időszakon belül a közúton süllyedés vagy más hiba keletkezik, azt az Önkormányzat felszólítása alapján a hozzájárulás jogosultja köteles saját költségére, haladéktalanul kijavítani.

9. Záró rendelkezések

28. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2022. január 1-jén lép hatályba.

(2)12

1. melléklet13

Közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem

2. melléklet14

Munkakezdési hozzájárulás iránti kérelem

3. melléklet15

4. melléklet

Kérelem
téli munkavégzési és burkolatbontási tilalom alóli felmentéshez
A hozzájárulást kérelmező
megnevezése: ………………………………………………………………………………………….
levelezési címe: ……………………………………………………………………………………….
telefonszáma: ………………………………………………………………………………………….
e-mail címe: ………………………………….…………………… ………………………………...
Igénybevétel helye: ……………………………………………………………………………
Tervezett munkakezdés dátuma: 20….. év ………….. hó ……nap
Tervezett befejezés (burkolat végleges helyreállításának) dátuma: 20….. év ………….. hó ……nap
A munkavégzés szükségességének indoka:
Kérelmező aláírásával vállalja az önkormányzati rendelet szerinti, illetve a munkakezdési
engedélyben előírt speciális helyreállítási kötelezettségének eleget tesz.
Székesfehérvár, ………………….
………………………
kérelmező
…………………………………… közút kezelője
1

A bevezetője a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 23/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

Az 1. § a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 23/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdése a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 23/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

4

Az 5. § (1) bekezdése a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja alapján nem lép hatályba.

5

Az 5. § (2) bekezdését a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az 5. § (3) bekezdése a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4. alcímet (15. és 16. §) a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 18. § (1) bekezdése a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 23/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. § d) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 19. § (1) bekezdését a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 22. § (2) bekezdés a) pontja a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 25. § (2) bekezdés a) pontja a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 28. § (2) bekezdését a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

13

1. melléklet a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/2022. (IV.29.) önkormányzati rendelet 2. §. (1) bekezdésvel módosított szöveg.

14

2. melléklet a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/2022. (IV.29.) önkormányzati rendelet 2. §. (2) bekezdésével módosított szöveg.

15

A 3. melléklet a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja alapján nem lép hatályba.