Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

Piacok létesítéséről, üzemeltetéséről

Hatályos: 2013. 05. 02

Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

Piacok létesítéséről, üzemeltetéséről

2013.05.02.

Etyek Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a piacok létesítéséről, üzemeltetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Etyek Község közigazgatási területén rendezett, illetőleg fenntartott és működtetett piacokra, vásárokra (továbbiakban piacok):

a) helyi piac(napi, heti, havi piac),

b) alkalmi (ünnepi, szezonális) vásár fenntartására, működtetésére és használatának rendjére.

c) nem közterületen tartott piacra, vásárra és alkalmi (ünnepi) vásárra,

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed Etyek Község közigazgatási területén piacot fenntartóra, a piac üzemeltetőjére, létesítőjére és azokra a természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra, amelyek az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában lakóhellyel, vagy székhellyel rendelkeznek, Etyek közigazgatási területén lévő piacon és vásáron eladnak, vásárolnak, kereskedelmi tevékenységet folytatnak illetve tartózkodnak.

2. Fogalom meghatározás

2. §

a) vásár, piac: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben (a továbbiakban: Kertv.) meghatározott értékesítési forma, értékesítési hely;
b) alkalmi (ünnepi) vásár: ünnepekhez, rendezvényekhez, eseményekhez kapcsolódó alkalomszerű - legfeljebb 20 napig, indokolt esetben 30 napig tartható - vásár;
c) állandó vásár, illetve piac: a b) pontban meghatározott időtartamot meghaladó ideig működő értékesítési forma, értékesítési hely, ideértve az ugyanazon helyszínen, nyitva tartása szerint csak meghatározott napokon és meghatározott időben, de rendszeresen működő vásárt, piacot is, ide nem értve a nagybani piaci tevékenységet;
d) használtcikk-vásár, illetve -piac: olyan helyi jellegű, általában időszaki értékesítési hely, ahol az eredeti célra még rendeltetésszerűen használható terméket (használt cikk) árusítanak;
e) fenntartó: a vásár, piac, helyszínéül szolgáló terület, ingatlan tulajdonosa, bérlője vagy más jogcímen használója, aki a vásáron, piacon kereskedelmi tevékenységet folytatók részére a helyhasználatot biztosítja, és aki a vásár, piac területén a kereskedelmi tevékenységet folytatók részére a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenység folytatásáért felelős;
f) üzemeltető: a fenntartó vagy a fenntartó által kijelölt, a vásár, piac vezetését, illetve annak működtetésével kapcsolatos feladatokat ellátó személy, aki a fenntartó nevében eljárni jogosult;
g)helyi termelői piac: a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott fogalom.

3. Piac, vásár létesítésének feltételei

3. § (1) Vásár és piac olyan területen létesíthető, rendezhető, illetve tartható, amelyen a településrendezési terv a vásárrendezést, piactartást lehetővé teszi, vagy amely vásár rendezése, helyi termelői piac működése céljából került kialakításra illetve területhasználati hozzájárulással rendelkezik.

(2) A területnek, a vásár, illetve piac jellegétől, az ott értékesített termékkörtől, illetve a folytatott tevékenységtől függően, meg kell felelnie a jogszabályban előírt építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszer-higiéniai, állat-egészségügyi, növény-egészségügyi, környezetvédelmi, kulturális örökségvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek, valamint rendelkeznie kell a tevékenység során képződő hulladékok elkülönített gyűjtését biztosító hulladéktárolókkal.

4. A piac fenntartója

4. § (1) A piac fenntartója, aki az e rendeletben foglaltaknak megfelelően piacot tart fenn, illetve vásárt rendez.

(2) Piac jelen rendelet alapján akkor tartható, ha a piac fenntartója a piac nyilvántartásba vételéről szóló jogerős határozattal rendelkezik.

(3) Piac rendezésének helyét, időpontját a helyben szokásos módon úgy kell közzétenni,

illetőleg az érintett hatóságokat úgy kell értesíteni, hogy arról az árusok, a vásárlók (esetleg egyéb érintettek) kellő időben értesülhessenek.
(4) A piac rendjéről, a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól az üzemeltető köteles jól látható helyen, hirdetményben tájékoztatni az árusokat és a vásárlókat

5. A piac üzemeltetése

5. § (1) Az üzemeltető feladata a piacok és vásárok üzemeltetése, rendjének biztosítása, területének tisztántartása, valamint egyéb e rendeletben meghatározott feladatok ellátása.

(2) Az üzemeltetőnek a vásár, piac működése idején, a vásár, piac,helyszínén rendelkeznie kell a vásár, piac üzemeltetésére való jogosultságot igazoló irattal, dokumentumokkal vagy ezen iratok, dokumentumok másolatával. Amennyiben az eredeti iratok, dokumentumok a helyszínen nem állnak rendelkezésre, az üzemeltető köteles az eredeti iratokat, dokumentumokat az ellenőrzést végző hatóság felhívására öt napon belül bemutatni

(3) Az üzemeltető gondoskodik:

a) a piac területének tisztántartásáról, a megfelelő számú hulladéktároló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről, a hulladék elszállításáról,

b) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről;

c) a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről, a helypénz beszedéséről és annak elszámolásáról.

(4) Az üzemeltetőt a piac területén önkormányzat által üzemeltetett piac esetén igazolvánnyal ellátott hivatali dolgozók, más üzemeltető esetén a piacfelügyelők képviselik.

(5) A piacok ideje alatt az üzemeltető jelen lévő képviselőjének jogszerű utasításait az e rendelet hatálya alá tartozó személyek kötelesek tudomásul venni és betartani.

(6) Az egyidejűleg 300 főnél nagyobb befogadó képességű vásár, piac továbbá a szabadtéren tartott vásár, piac esetében, amennyiben az egyidejűleg résztvevők létszáma az 1000 főt várhatóan meghaladja, a vásár, piac üzemeltetője köteles az emberek életét, egészségét és környezetét, anyagi értékeit súlyosan veszélyeztető vagy károsító esemény bekövetkeztére vonatkozó biztonsági tervet készíteni. Ha a vásár piac biztonságát veszély fenyegeti, az üzemeltető a vásár, piac működését felfüggeszti.

6. A piacon forgalomba hozható áruk köre

6. § E rendelet hatálya alá tartozó piacon és vásáron a piac és vásár jellegének megfelelő termék hozható forgalomba, melynek forgalmazását jogszabály nem tiltja, illetve a forgalomba hozatal jogszabályi előírásait a forgalmazó betartja.

7. A piac rendjének fenntartása

7. § A piac és vásár közlekedési rendjének meghatározása az üzemeltető feladata.

8. § (1) A piaci árusítók az árusítóhelyük előtti területet kötelesek a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztántartani, valamint mindennemű szemetet, állati és növényi hulladékot összegyűjteni és azt a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

(2) A csapadékvíz-elvezető csatornába szennyvizet önteni tilos.

(3) Az elhullott állatot a piac és vásár területéről a tulajdonos saját költségén köteles azonnal eltávolítani.

9. § A piac rendjét a forgalomba hozott termékeket a jogszabályban foglaltak megtartását az a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III. 13.) Kormányrendelet 9. § (3) bekezdésében meghatározott hatóságok ellenőrzik.

8. Szankciók

10. § Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben és szankciók tekintetében a hatályos, ágazati jogszabályok, továbbá a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III.13.) Kormányrendeletben foglaltak az irányadóak.

9. Záró rendelkezések

12. § E rendelet 2013. május 02. napján lép hatályba.

13. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament, és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.