Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013(IX.23.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról

Hatályos: 2013. 10. 01

Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013(IX.23.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról

2013.10.01.

Vál Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban képviselő-testület) a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdésének 15. pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. 1. §
A rendelet hatálya kiterjed a Vál Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) által fenntartott, és közigazgatási területén működő valamennyi piacra, alkalmi (ünnepi) vásárra, továbbá az ott értékesítő tevékenységet folytatókra, továbbá, az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezőkre.
1. 2. §
A piac fenntartója az Önkormányzat, mely határoz a piac létesítéséről, vagy megszüntetéséről és területének módosításáról, továbbá az ott alkalmazott helyfoglalás díjáról.

Vásárok megnevezése

3. § (1) Vál Község vásárai:

a./ Iparcikk, ruha, édesség- és előre csomagolt élelmiszeráru, valamint kistermelői zöldség és gyümölcs kirakodó vásár (Nem rendszeres, szakjellegű adásvételi lehetőség, az áruk erre kijelölt, nyílt területen, kirakodással történő bemutatása.)
b./ Alkalmi (ünnepi, búcsú) kirakodó vásár (Ünnepekhez - húsvét, karácsony, szilveszter-, helyi rendezvényekhez, eseményekhez kapcsolódó alkalomszerű vásár.)
(2) A piacok és vásárok működési területét és nyitvatartási napját az l. melléklet tartalmazza.

Piacok és vásárok fenntartása

4. § A piacok fenntartásáról, a helyfoglalási díjak beszedéséről az Önkormányzat a Váli Önkormányzati Tűzoltósággal együttműködve, a Váli Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselője útján gondoskodik.

Forgalomba hozható áruk köre

5. § Ha a tevékenység vagy az áru jellege jogszabályi előírásba nem ütközik, és az árusító a szükséges engedéllyel rendelkezik, úgy

a./ Iparcikk, ruha, édesség és előre csomagolt élelmiszer, valamint kistermelői zöldség gyümölcs piacon: minden iparcikk, ruhanemű, édesség és előre csomagolt élelmiszer, valamint zöldség és gyümölcs árusítható
b./ Alkalmi vagy búcsúvásáron minden áruforgalomba hozható, kivéve, amit a jogszabály tilt.

Árusításra jogosultak köre

6. § (1) Vásáron és piacon csak az árusíthat, aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel. Vásáron és piacon gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, mezőgazdasági termelő, népművész, népi iparművész, iparművész, képzőművész és fotóművész, valamint - a (2) bekezdésben foglaltak szerint - magánszemély árusíthat.

(2) Az egyéni vállalkozónak, illetve mezőgazdasági kistermelőnek nem minősülő - az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező - egyéb magánszemély a tulajdonát képező vagyontárgyakat a kirakodóvásáron és használtcikk-piacon alkalomszerűen értékesítheti. A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, továbbeladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.

(3) Az árusítást végző személyek árusítási jogosultságukat a Váli Közös Önkormányzati Hivatal illetékes ügyintézőjének felhívására igazolni kötelesek.

A helyfoglalás és a működés rendje

7. §

1. A piacokon és vásárokon a fenntartó által kiadott helyfoglalási engedély alapján,és csak a kijelölt helyen szabad árusítani, illetve mutatványos tevékenységet folytatni.
1. A helyfoglalás határozatlan vagy határozott időre engedélyezhető. A határozott időre szóló engedély legrövidebb tartama egy nap (napi helyfoglalás)
1. Határozatlan időre, illetve a napi helyfoglalást meghaladó határozott időtartama az engedélyt - legalább 3 nappal előbb - írásban kell kérnie a polgármestertől.
1. A helyfoglalásért az árusítás megkezdése előtt, a 2. mellékletben meghatározott helyfoglalási díjat kell fizetni, melynek mértékét a Képviselő-testület állapítja meg minden év november 30. napjáig.
1. Az az árus, aki az előzetes helyfoglalási díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget, a helypénz teljes összegén felül a helypénz 200%-ának megfelelő összegű pótdíjat köteles fizetni. Ha a helyfoglaló a pótdíjjal növelt helyfoglalási díjat felhívásra nem fizeti meg, a fenntartó az árusítást megtiltja, és az engedélyt visszavonja.
1. A járdaterület a vásár részét nem képezi, az a gyalogosközlekedést szolgálja, azon árusítani, göngyöleget elhelyezni nem lehet. A helyfoglalás rendjét úgy kell kialakítani, hogy a Sportpálya felé irányuló forgalom és a Váli Önkormányzati Tűzoltóság vonulásának zavartalansága biztosított legyen.
1. A helyfoglalók kötelesek az elfoglalt helyet tisztántartani, a hulladék elhelyezéséről gondoskodni. A piac területén lévő fákat, növényeket rongálni tilos.
(8) Az Önkormányzat által fenntartott vásár Házirendjét e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

Szankciók

8. § Aki az árusításra és a piac megtartására vonatkozó szabályokat nem tartja be, azzal szemben a Váli Közös Önkormányzati Hivatal erre feljogosított ügyintézője 50.000,- Ft-ig terjedő helyszíni bírságot, illetve a közigazgatási eljárás keretében a Váli Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője 150.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírságot szabhat ki.

Záró rendelkezések

9. §

1. Ez a rendelet 2013. október 01-én lép hatályba.
1. Jelen rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Vál Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2010. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésének i.) pontja.
1. Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Kormányrendeletben foglaltakat kell alkalmazni.
A rendeletet 2013. szeptember 23. napján kihirdetésre került.