Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2018(II.15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 11. 30


Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének

1/2018.  (II. 15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2018. évi költségvetéséről


Vál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvényre tekintettel a 2018. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya és címrendje


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre (intézményekre), támogatásban részesített magánszemélyekre.

(2) A költségvetési szervek a költségvetési rendeletben külön-külön alkotnak egy-egy címet az alábbiak szerint:


1.  Váli Közös Önkormányzati Hivatal         Vál, Vajda János u. 2.

2.  Váli Mesevölgy Óvoda                           Vál, Vajda János u. 45.

A 2018. évi költségvetés bevételei, kiadásai és a költségvetés tartalék előirányzata


2. § (1) A Képviselő-testület Vál Község Önkormányzata 2018. évi költségvetése működési bevételét 337.213 eFt-ban, felhalmozási bevételét 116.805 eFt-ban, finanszírozási bevételét 189.570 eFt-ban, bevételi főösszegét 643.588  eFt-ban állapítja meg.

A Képviselő-testület Vál Község Önkormányzata 2018. évi költségvetése működési kiadásait 320.922 eFt-ban, felhalmozási kiadásait 315.201 eFt-ban, finanszírozási kiadásait 7.465 eFt-ban, kiadási főösszegét 643.588  eFt-ban állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az (1) bekezdésben megállapított működési hiány finanszírozását 12.044 eFt maradvány felhasználásával biztosítja.

 (3) Az (1) bekezdés szerinti bevételi főösszeg kiemelt előirányzatonkénti rovatokra tagolását az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek szerinti megbontásban az 1. melléklet szerint határozza meg. A kormányzati funkciók szerinti bevételeket a rendelet 2., a bevételek szakfeladatonkénti bontását a 3. melléklet tartalmazza.

(4) Az (1) bekezdés szerinti kiadási főösszeg kiemelt előirányzatonkénti rovatokra tagolását az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek szerinti megbontásban a 4. melléklet szerint határozza meg. A kormányzati funkciók szerinti kiadásokat e rendelet 5., a kiadások szakfeladatonkénti bontását a 6. melléklet mutatja be.

(5) Vál Község Önkormányzat 2018. évi költségvetési mérlegét a 7. melléklet részletezi.

(6) Vál Község Önkormányzat 2018. évi bevételeinek és kiadásainak feladattípusonkénti megoszlását a 8. melléklet tartalmazza.

(7) Vál Község Önkormányzata támogatásértékű kiadásai, pénzeszközátadásai részletezését a 9. melléklet mutatja be.

(8) Vál Község Önkormányzat felhalmozási kiadásait elkülönítetten részletesen a 10. melléklet tartalmazza.

(9) A 2018. évi tartalékok előirányzatait a 11. melléklet részletezi.

(10) Vál Község Képviselő-testülete az Önkormányzat és az intézmények létszámkereteit a 12. melléklet szerint határozza meg.

(11) Vál Község Önkormányzata többéves kihatással járó döntések kötelezettségeit a 13. melléklet tartalmazza.

(12) Vál Község Önkormányzat pályázatait, Európai Uniós támogatási programjait a 14. melléklet mutatja be.

(13) Vál Község Önkormányzat közvetett támogatásait a 15. melléklet részletezi.

(14) A 2018. évi előirányzat – felhasználási ütemtervet a 16. melléklet tartalmazza.

(15) A költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 17. melléklet mutatja be.

Az Önkormányzat gazdálkodására vonatkozó általános előírások


3. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

 (2) A Képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 20.000 eFt összeghatárig - mely esetenként az 5.000eFt összeghatárt nem haladhatja meg a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

 (3) Az (1) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2018. december 31-ig gyakorolható.

 (3) Az Önkormányzat gazdálkodásával összefüggő feladatokat a Váli Közös Önkormányzati Hivatal látja el.


4. § (1) A Képviselő-testület a 2018. évi jóváhagyott költségvetési előirányzatok, kiemelt előirányzatok év közbeni megváltoztatására magának tartja fenn az alábbi feladatok tekintetében:

  1. az előző évi maradvány - ezen belül az áthúzódó, kötelezettségvállalással terhelt kifizetések – jóváhagyására,
  2. a jóváhagyott intézményi költségvetési támogatás „ágazati szintű” előirányzatának betartásával átcsoportosításra a költségvetési szervek között, ha annak feladataiban jelentős változás következik be,             
  3. az előző évi maradvány áthúzódó, kötelezettségvállalással terhelt és kötelezettségvállalással nem terhelt, szabad részének felosztására, azok előirányzatának módosítására.

(2) Év közben új kötelezettségvállalás csak a tényleges pénzügyi, likviditási helyzet függvényében lehetséges.

(3) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a Polgármester a Képviselő-testületet a munkaterv szerinti, soron következő ülésen tájékoztatja.

(4) A Polgármester pótköltségvetési rendelet-tervezetet csak akkor köteles a Képviselő-testület elé terjeszteni, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

(5) Az év közben realizálódó – nem céljellegű – önkormányzati többletbevételt általános tartalékba kell helyezni, ennek felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(6) A Képviselő – testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy 500.000 Ft-ig a forrásfelhasználásról döntsön. A Polgármester a soron következő Képviselő – testületi ülésen köteles beszámolni a 250.000 Ft-ot meghaladó döntéseiről.

A költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó általános előírások


5. § (1) A költségvetési szerveknek költségvetési alapokmányaikat a rendelet mellékleteiben meghatározott összegekkel kell összeállítaniuk.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza az önkormányzati költségvetési szerveket a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) A költségvetési szerveknél a tervezett saját bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett saját bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.

(4) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési intézmény köteles betartani.

A költségvetési szerv többletbevételének felhasználása


6. § (1) Az Önkormányzat intézménye a jóváhagyott költségvetésében megtervezett, az eredeti előirányzatot meghaladó és a térítési díjon felüli, esetenkénti saját többletbevételét a bevétel megszerzése érdekében felmerült költségek levonása után felhasználhatja, ha

  1. a kiadási előirányzatokon egyidejűleg túllépés nem mutatkozik, és 
  2. többletbevétel nem haladja meg az 500 eFt-ot.

Az 500 eFt-ot meghaladó többletbevétel csak a Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzat-módosítás után használható fel.

 (2) Az (1) bekezdés alapján végrehajtott előirányzat módosítással éven túli, tartós kötelezettségvállalás költségvetési fedezete nem biztosítható.

(3) A költségvetési előirányzatok tervezett összegét meghaladó, pénzügyileg teljesített bevételként 2018. évben a 2018. december 31-ig befolyt bevétel vehető figyelembe.

(4) A költségvetési szervek évközben a tervezett, illetve a módosított előirányzatot meghaladó többletbevételükből – e paragrafusban foglaltak figyelembevételével – az éves személyi juttatások és az azzal összefüggő munkaadókat terhelő járulékok előirányzatát legfeljebb:

  1. a többletbevétellel összefüggő feladat elvégzéséhez szükséges, nem a személyi juttatások körébe tartozó közvetlen kiadásoknak az adott bevételből történő teljesítése után fennmaradó összeg erejéig,
  2. szerződés esetén az abban meghatározott összeggel emelhetik.

(5) Nem emelhető a személyi juttatások előirányzata az intézményi ellátási díjak, az alkalmazottak térítése, az alkalmazott, hallgató, tanuló stb. kártérítése és egyéb térítése, a felhalmozási és tőke jellegű bevételek, továbbá az átvett pénzeszközök előirányzatot meghaladó többletéből, kivéve, ha a bevétel a személyi juttatásból teljesítendő kiadást szolgál, vagy a megkötött szerződés, megállapodás költségterve személyi célú kifizetéseket tartalmaz.


Személyi juttatásokkal való gazdálkodás


7. § (1) Az önkormányzati költségvetési szerv a részére jóváhagyott, illetve módosított személyi juttatások, és a költségvetési létszám-előirányzatával a jogszabályi előírások figyelembevételével önállóan gazdálkodik.

(2) A Váli Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapjának összege a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény 59.§ (1) bekezdésben megállapított összeggel azonos, azaz 38.650 Ft.

(3) A Váli Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. Törvény 151. § (1) bekezdése és a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény 59. § (4) bekezdése alapján bruttó 200.000 Ft cafetéria juttatásban részesülnek.

(4) Az Önkormányzatnál, illetve annak intézményeinél dolgozó közalkalmazottak számára személyenként bruttó 50.000 Ft cafetéria keretet határoz meg a Képviselő-testület.

(5) A költségvetési szervek költségvetésében jutalom címén teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából megtervezett előirányzat az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatára vetítve nem haladhatja meg a 8 %-os mértéket.


Költségvetési előirányzatok megváltoztatása a költségvetési szerveknél


8. § (1) Az   Önkormányzat   intézménye   bevételi   és   kiadási   előirányzatait   az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht) 34. § (3) bekezdésben foglaltak szerint saját hatáskörben módosíthatja, a kiadási előirányzatait egymás között átcsoportosíthatja.

 (2) A költségvetési szervek pótelőirányzati igényt csak akkor nyújthatnak be, ha a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítással sem teljesíthető az intézményi feladatellátás.

 (3) Az (1) bekezdés szerinti átcsoportosítások tényéről a költségvetési szerv vezetője a Polgármestert a tárgyhót követő hónap 10. napjáig tájékoztatja.


9. § Amennyiben új szakmai program indítását a költségvetési szerv önkormányzati költségvetési támogatási igény nélkül vállalja fel, az indítást követő öt éven belül pót-előirányzati igénnyel a fenntartó felé nem élhet.


A finanszírozási célú műveletekkel kapcsolatos szabályok


10.§ (1)           Az Önkormányzat a 2018. évben tervezett feladatok végrehajtásához az önkormányzati gazdálkodás zavartalanságának biztosítására az CIB Bankkal megkötött 20.000 eFt összegű folyószámla-hitelkereten belül gazdálkodhat.

 (2)      Az Önkormányzat fizetési számláján átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezéséről, államilag garantált (rövid lejáratú) értékpapír vásárlásáról a Polgármester rendelkezik.

Maradványra vonatkozó rendelkezések


11. § Az önkormányzati költségvetési szervek maradványát a Képviselő-testület hagyja jóvá és dönt az önkormányzati szabad maradvány felosztásáról.


Egyéb rendelkezések


12. § (1) Az önkormányzati és intézményi beruházásokra, felújításokra, árubeszerzésekre, szolgáltatások megrendelésére a közbeszerzésekről szóló jogszabályi előírásokat kell alkalmazni.

 (2) A költségvetés évközi módosításait követően a közbeszerzést érintő előirányzat változásokat az éves közbeszerzési tervben haladéktalanul át kell vezetni, és a Képviselő-testület soron következő ülésére jóváhagyásra be kell terjeszteni.

 (3) Az önkormányzati támogatással fedezett beruházásokra és tárgyi eszköz beszerzésekre, illetve felújításokra vonatkozó szerződésekben vállalkozói előleg fizetésére kötelezettséget vállalni nem lehet.

 (4) A költségvetési szervek a Polgármesterrel történő egyeztetést követően, a folyamatos igényeiknek megfelelően kapják pénzellátásukat.

 (5) Az Áht. 85. §-a azt rögzíti, hogy a bevételek beszedésekor, a kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni.

(6)Vál Község Önkormányzata és intézményei kiadási az alábbi esetekben teljesíthetők készpénzben:

  • a közfoglalkoztatásban résztvevők bére,
  • az egységes rovatrend K48. Egyéb nem intézményi ellátások rovatain elszámolt kiadások,
  • az egységes rovatrend K31. Készletbeszerzés, K32. Kommunikációs szolgáltatások és K34. Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások rovatain elszámolandó kiadások,
  • az egységes rovatrend K61. Immateriális javak beszerzése, létesítése, K63. Informatikai eszközök beszerzése, létesítése és K64. Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatain elszámolandó, kisértékű immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzésére irányuló kiadások,
  • az egységes rovatrend K33. Szolgáltatási kiadások és K123. Egyéb külső személyi juttatások rovatain elszámolandó, ötszázezer forint értéket el nem érő kiadások,
  • a c)–e) pont szerinti kiadásokhoz kapcsolódóan az egységes rovatrend K351. Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó és a K67. Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó rovatain elszámolandó kiadások, és
  • az a)–f) pont szerinti kiadásokra a foglalkoztatottaknak elszámolási kötelezettséggel adott előlegek


13. § (1) Az önkormányzati költségvetési szerv saját feladatkörében és nevében csak a Polgármester jóváhagyása alapján nyújthat be pályázatot, abban az esetben is, ha a pályázat 100%-ban támogatással finanszírozott.

(2) Az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek által benyújtott pályázatokra vonatkozó Képviselő-testületi előterjesztésekben be kell mutatni a pályázati önrészek, valamint a támogatások előfinanszírozásának pénzügyi feltételeit.


14. § A költségvetési szervek a költségvetési előirányzatok ütemezett felhasználásának nyomon követése érdekében a dologi kiadások jóváhagyott költségvetési előirányzatának felhasználása esetén a kötelezettségvállalás előtt az erre vonatkozó kötelezettségvállalási dokumentum tervezetét (szerződéstervezet, megrendelő) a Polgármesterhez benyújtani kötelesek, a 200.000,- Ft alatti kifizetések, valamint a közszolgáltatókkal létrejött szerződések alapján a közüzemi díjak kifizetései kivételével.


15. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek társadalmi szervezetet, alapítványt nem támogathatnak.

(2) Az önkormányzat által támogatott szervezetek és magánszemélyek tartalmi és pénzügyi elszámolási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű összeg rendeltetésszerű használatára vonatkozóan az Ávr-ben foglaltak szerint.


16. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek pénzkölcsönt (hitelt) nem vehetnek fel, kezességet nem vállalhatnak, értékpapírt nem vásárolhatnak, váltót nem bocsáthatnak ki, és nem fogadhatnak el.

(2) A Polgármester a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben jogosult az átmenetileg szabad pénzeszközök tőkegarantált befektetésére pénzintézeti betét vagy befektetési alap formájában, továbbá diszkont kincstárjegy, államkötvény vásárlásra és értékesítésre.


17. § A költségvetés végrehajtásáról szóló rendeletet az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, e rendelet táblázatai szerinti szerkezetnek megfelelően kell elkészíteni.

Záró rendelkezések


18. § A rendelet a kihirdetés másnapján lép hatályba, rendelkezéseit a 2018. évi költségvetés végrehajtása során kell alkalmazni.


Vál, 2018. február 15.




           Dr. Balogh Lóránd                                                        Bechtold Tamás

                      jegyző                                                                      polgármester