Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2019(X.22.) önkormányzati rendelete

a képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjának megállapításáról

Hatályos: 2020. 04. 01- 2023. 07. 06

Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2019(X.22.) önkormányzati rendelete

a képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjának megállapításáról1

2020.04.01.

Vál Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Vál Község Önkormányzat Képviselő-testületének tagjaira (továbbiakban: képviselő), illetve a Képviselő-testület Bizottságának választott és külső tagjaira terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.

2. § (1) A Képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésben meghatározott személyek részére jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.

(2) Az e rendelet szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.

2. Tiszteletdíj mértéke és lemondás szabályai

3. § (1)2 A képviselői munkáért járó tiszteletdíjak mértéke:

a) a képviselői alap tiszteletdíj: bruttó 45.000.- Ft/hó,

b) a bizottság elnöke a képviselői tiszteletdíjon felül

tiszteletdíjra jogosult, melynek mértéke: bruttó 45.000.- Ft/hó,

c) a bizottság tagja a képviselői tiszteletdíjon felül

tiszteletdíjra jogosult, melynek mértéke: bruttó 30.000.- Ft/hó,

d) a bizottság nem képviselő-testületi tag tagja tiszteletdíjra

jogosult, melynek mértéke bruttó 30.000.- Ft/hó.

(2) A tiszteletdíjat a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell a jogosult részére átutalással kifizetni.

4. § (1) A képviselő tiszteletdíjáról írásban lemondhat.

(2) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó írásbeli nyilatkozatot évente a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb az önkormányzat költségvetésének elfogadásáig.

(3) Ha a képviselő az e rendelet alapján megállapított tiszteletdíjáról írásbeli nyilatkozatában lemond, annak tartalmaznia kell az alábbiakat:

a) mely időszakra járó tiszteletdíjról kíván lemondani,

b) az a) pontban meghatározott időszakra járó tiszteletdíj összege mely célra kerüljön felhasználásra.

(4) Ha a tiszteletdíjról való lemondás időpontjában a felhasználás célja az írásbeli nyilatkozatban nem kerül meghatározásra, abban az esetben a nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy felhasználásáról későbbi időpontban nyilatkozik a képviselő.

(5) A tiszteletdíj elszámolásáról és kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

(6) A Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság az önkormányzat éves költségvetésének elfogadásáig évente ellenőrzi a tiszteletdíjak igénybevételével és lemondásával kapcsolatosan tett nyilatkozatokat és a kifizetéseket.

3. A tiszteletdíj megvonásának és csökkentésének szabályai

5. § (1) A képviselő-testület üléseiről igazoltan csak legkésőbb az ülés napján 12 óráig szóban vagy írásban a polgármesternek történő bejelentés alapján lehet távol maradni. Igazolt távollétnek számít, ha a tiszteletdíjra jogosult több napon át igazolt betegsége, munkahelyi elfoglaltsága vagy hivatalos kiküldetése miatt nem tud részt venni az ülésen.

(2) A képviselő az ülés megkezdésekor köteles a polgármesternek bejelenteni, ha az ülés közben ideiglenesen, vagy véglegesen eltávozik. Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő testületi ülés közben indoklás, vagy a polgármesternek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.

(3) Ha a képviselő igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül nem vesz részt a képviselő-testületi vagy bizottsági ülésen, akkor az alábbiakban meghatározott módon és mértékben a havi tiszteletdíja csökkentésre kerül:

a) képviselő-testületi ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 20%-al kell csökkenteni,

b) bizottsági ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 10%-al kell csökkenteni,

c) ha a képviselő az adott hónapban a képviselő-testületi és a bizottsági ülésről is igazolatlanul, vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik, az a) és b) pont alkalmazása helyett a következő két havi tiszteletdíját kell 20 %-kal csökkenteni,

d) ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható.

(4) Ha a képviselő hat hónapon belül a testületi vagy a bizottsági ülések feléről igazolatlanul, vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik, a következő hat hónapra tiszteletdíja megvonásra kerül.

(5) A (4) bekezdésben foglaltak ellenőrzése az üléseken készült jelenléti ívek illetve az ülésekről készült jegyzőkönyvek alapján történik, melyben fel kell tüntetni a képviselő érkezésének és távozásának pontos idejét.

(6) A tiszteletdíj csökkentéséről, annak mértékéről, a Polgármester javaslatára, a Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság véleményét figyelembe véve, a Képviselő-testület egyedi határozattal dönt. A csökkentés ténye, mértéke a határozatban kerül meghatározásra, és azt meg kell indokolni.

(7) A képviselő-testület egyedi méltánylást érdemlő körülmény felmerülése esetén eltekinthet a (2)-(3) bekezdésben meghatározott szankció alkalmazásától.

4. Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Vál Község Önkormányzat Képviselő-testületének a képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjának megállapításáról szóló 14/2014. (X. 22.), valamint Vál Község Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati képviselők tiszteletdíjának mértékéről szóló 7/2010 (X. 14.) önkormányzati rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet a Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VII. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. július 7. napjával.

2

A(z) 3. § (1) bekezdését a(z) 7/2020. (III.31.) önkormányzati rendelet 1. §-a szerint módosított szöveg.