Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

Vál Község Érdemérme díj alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2022. 06. 01

Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

Vál Község Érdemérme díj alapításáról és adományozásának rendjéről

2022.06.01.

Vál Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Vál Község Képviselő-testülete a település életében fontos szerepet betöltő vagy arra jelentős hatással lévő személy vagy társaság tevékenységének elismerésére megalapítja a Vál Község Érdemérme díjat.

2. Vál Község Érdemérme díj és annak odaítélése

2. § Vál Község Érdemérme díj azoknak a személyeknek, közösségeknek, szervezeteknek, vállalkozásoknak adományozható, akik vagy amelyek a település életében fontos szerepet töltöttek be vagy arra jelentős hatással voltak, példamutató tevékenységükkel szolgálták a közösséget vagy öregbítették a település hírnevét.

3. § (1) Vál Község Érdemérme díj adományozását írásban bárki kezdeményezheti.

(2) Vál Község Érdemérme díj adományozására irányuló előterjesztésben a megalapozott döntéshez szükséges részletességgel be kell mutatni az elismerés alapjául szolgáló érdemeket, valamint összefoglalni a díj adományozásának indoklását.

4. § (1) Vál Község Érdemérme díj adományozásáról a Képviselő-testület minősített többséggel dönt, és a döntésről szóló határozatban indokolja az adományozás okát.

(2) Vál Község Érdemérme díjat a polgármester adja át állami vagy helyi ünnepség keretében.

(3) Vál Község Érdemérme díjban részesített személyekről, szervezetekről az önkormányzat nyilvántartást vezet. A nyilvántartás az elismerésben részesült személy nevét, születési helyét és idejét, a szervezet alapításának idejét, a kitüntetésben részesülő tagjainak nevét, ha van, akkor a szervezet nyilvántartási számát, adószámát, valamint az adományozás rövid indoklását, az átadás időpontját tartalmazza.

(4) Vál Község Érdemérme díj adományozásával összefüggő adminisztratív és egyéb teendőket a Váli Közös Önkormányzati Hivatal látja el, az ezekkel összefüggő kiadások fedezetét az önkormányzat a költségvetésében biztosítja.

5. § (1) Vál Község Érdemérme díjhoz díszoklevél és sorozatszámmal ellátott, Vál címerét tartalmazó gravírozott ezüst emléktárgy jár díszdobozban.

(2) Vál Község Érdemérme díjhoz átadott díszoklevél mintáját jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza. A díszoklevél szövegében üresen hagyott helyen a díjban részesült nevét vagy megnevezését, a díj sorszámát, illetve a díjban részesült személy, közösség, vagy szervezet érdemeit kell megfogalmazni.

(3) Vál Község Érdemérme díjhoz átadott emléktárgy mintáját jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza.

3. Vál Község Érdemérme díj visszavonása

6. § (1) Vál Község Érdemérme díjat vissza kell vonni attól, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) Vál Község Érdemérme díj visszavonásáról a Képviselő-testület dönt.

4. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2022. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Díszoklevél

1.

2. melléklet

Emléktárgy

1.