Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2023. 12. 02

Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásáról

2023.12.02.

Vál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a 2023. évre vonatkozó szociális célú tüzelőanyag támogatásról és annak igénylésének részletes feltételeiről a következőket rendeli el:

1. § (1) Az Önkormányzat ellenszolgáltatást nem kérve tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Vál Községben bejelentett állandó lakóhelyén életvitelszerűen él és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

(2) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(3) Válban lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben - ahol életvitelszerűen él - vehető figyelembe a háztartás tagjaként.

(4) Vál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális célú tűzifa juttatásával kapcsolatos valamennyi hatáskört a Polgármesterre ruházza át, aki a jogosultságról egyedi határozattal dönt.

1. Jogosultság feltételei

2. § (1) Térítésmentesen, szociális célú tűzifára jogosult, az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén, 2 m3 mennyiség erejéig az a személy:

a) egyedülálló kérelmező esetén, az a személy, akinek havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 420 %-át

b) több személyes háztartás esetén, az akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 210 %-át,

c) akinek, vagy a háztartásban élő személyek valamelyikének nincs a birtokában 2 m3-t meghaladó mennyiségű tűzifa, és

d) fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

(2) A kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazolást:

a) rendszeres pénzellátással rendelkező személyek esetében a pénzellátás folyósításának igazolószelvénye, illetőleg megállapító határozata.

b) jövedelemmel rendelkező személyek esetében

ba) foglalkoztatottaknál a munkáltató által kiállított hivatalos kereseti igazolás,

bb) egyéni vállalkozók, gazdasági társaság tagjai esetében a tárgyévet megelőző év személyi jövedelemadójának mértékéről szóló adóhatósági igazolás, valamint a tárgyévre vonatkozó időszak

bc) alkalmi munkát végzők esetében az alkalmi munkavállalói könyv másolata, ennek hiányában a tevékenységet végző által leadott nyilatkozat.

(3) A szociális célú tűzifa támogatás odaítélésénél előnyben kell részesíteni a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni, vagy pénzbeli formájában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosultat, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családos kérelmezőt.

(4) Szociális célú tűzifa támogatás nyújtható azon kérelmezők részére is, akiknek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja jelen rendelet 2 § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott mértéket, de életkörülményei, illetve rendkívüli élethelyzete indokolja a szociális tűzifa támogatás nyújtását.

(5) A szociális célú tűzifa támogatást természetbeni ellátásként kell megállapítani, tűzifa formájában.

(6) A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás mennyisége 2 m3.

(7) A térítésmentes szociális célú tűzifára irányuló kérelem azon időpontig fogadható be, ameddig az önkormányzat rendelkezésére álló tűzifa készlet mennyisége határozattal kiutalásra nem került.

3. § (1) A rendeletben meghatározott szociális célú tűzifa igénylése a rendelet 1. mellékletében foglalt kérelem nyomtatvány kitöltésével történik.

(2) A szociális tűzifa igénylésére vonatkozó kérelmet, a Váli Közös Önkormányzati Hivatal szociális ügyintézőjénél lehet benyújtani.

(3) Vál Község Önkormányzata vállalja, hogy a szociális célú tüzelőanyagban részesülőktől semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.

4. § A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

5. § (1) Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem arra jogosult igényelte és kapta, köteles az ingyenesen biztosított tűzifa vételárának, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére.

(2) A tűzifa jogosult általi felhasználását az Önkormányzat képviselője véletlenszerűen és szúrópróba szerűén ellenőrizheti. Amennyiben az ellenőrzésen a szociális tűzifa elidegenítésére, illetve jogtalan felhasználására derül fény, úgy a jogosult 3 évig elveszti jogosultságát Vál Község Önkormányzata által kiutalt szociális tűzifában való részesülésben.

2. Záró rendelkezések

6. §1

7. § Ez a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba.

1

A 6. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.