Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokról és a települési támogatásokról szóló 8/2021. (VI.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
a szociális ellátásokról és a települési támogatásokról szóló 8/2021. (VI.7.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. Szociális törvény szövegezésének változása
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 2023. január 1-től hatályos módosításában foglaltak szerint az eddig a szociális területet érintő jogszabályokban használt „öregségi nyugdíjminimum” vagy „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” kifejezéseket lecserélte egy új fogalomra, a „szociális vetítési alap” elnevezésre. Az összeg nem változott, továbbra is 28500 Ft-ot jelent a fogalom használata a jogszabályokban. Mivel ezt a fogalmat az önkormányzat szociális rendelete is tartalmazza, így annak módosítása szükséges.
1. Jövedelemhatárok módosítására javaslat
A Szoc. rendeletben foglalt, az önkormányzat által biztosított pénzbeli és természetbeni szociális juttatások és alapellátások jövedelemhatárai összességében 2018. óta nem kerültek módosításra. Az elmúlt időszakban, és különösen az utóbbi 2 évben történt jelentős minimálbér-, garantált bérminimum és nyugdíjemelések hatására egyre több, korábban jogosult család, vagy személy kiszorult a szociális juttatások köréből.
Amíg a megélhetés költségei (rezsi és árak) nem változtak jelentősen, ez a helyzet nem okozott jelentős szociális válságot, de az utóbbi 1 évben tapasztalható magas infláció sajnos elértéktelenítette a lakosság megemelt jövedelmét és újra nagyobb szükség van a szociális támogatásokra.
A tervezet elkészítésekor több szempontot vettünk figyelembe. Többek között a jelenleg jogosult kérelmezők jövedelmét, egy átlagos, minimálbérből élő család jövedelmének alakulását, illetve a 2023. január 1. napjától érvényes, átlagos 15%-os jövedelememelkedést.
1. Támogatási összeg módosítása a lakhatási célú települési támogatásnál
A lakhatási költségek viseléséhez nyújtott támogatások havi összegének módosítását javasoljuk az eddigi tapasztalatok alapján. Az eddigi szabályozás szerint minél alacsonyabb jövedelemből élt a kérelmező, annál magasabb összegű támogatásban részesült. Ezt a szemléletet a továbbiakban is megtartanánk azzal, hogy kevesebb (két) sávra osztanánk a jövedelem alapján differenciált támogatási változatokat és a legmagasabb összeget mérsékelnénk.
Tapasztalat, hogy az eleve alacsony jövedelemből élők alacsonyabb rezsiköltséget produkálnak, így a havi támogatás összegei feltorlódnak a szolgáltatónál tárolt számlán és túlfizetés alakul ki, továbbá nem rendelkeznek olyan közműszerződéssel, amelyre át lehetne csoportosítani a túlfizetést (pl. az áramszámlán keletkezett többletet nem lehet gázfogyasztásra elszámolni, mert eleve nincs/nem volt anyagi lehetősége vezetékes gázfűtés kiépítésére).
Fentiek miatt javasoljuk a rendelet-tervezetben szereplő támogatások megállapítását.
1. Eddigiekből következő további módosítási javaslatok
1. Helyben szokásos legkisebb temetési költség összegének módosítása 130 ezer Ft-ról 150 ezer Ft-ra, mivel a temetkezési költségek viseléséhez nyújtott települési támogatás összege ennek az összegnek a 10 %-a, és a temetési költségek is emelkedtek.
2. A gyógyszertámogatásnál a havi minimum gyógyszerköltséget a szociális vetítési alap 30 %-ának megfelelő összegre javasolt módosítani, mert az eddigi 15 % (4200 Ft) olyan alacsony összeg, hogy a megemelkedett gyógyszerárak miatt már akár 1 doboz átlagos gyógyszer is elérheti ezt az összeget.
3. A gyógyszertámogatás kérelem nyomtatványának módosítása, mert a benne foglalt nyomtatvány feleslegessé vált, a gyógyszertárak saját igazolás-formát használnak.
4. A Szoc. rendelet 21. § (7) bekezdésében, a létfenntartást különösen veszélyeztető élethelyzetek felsorolásának kibővítése egy új ponttal, mely alapján támogatható lenne az egészséges lakókörnyezet kialakítása, amennyiben annak nem léte veszélyezteti az ottlakók egészségét (pl. egészséges ivóvíz hiánya, egészségtelen körülmények megszűntetése, stb.)