Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2022. 09. 15

Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

2022.09.15.

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fejér Megyei Kormányhivatal véleményének kikérésével, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (2) bekezdés c) pontjában biztosított állásfoglalási jogkörében eljáró Fejér Megyei Önkormányzat állásfoglalásával a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából avarnak és kerti hulladéknak minősül a továbbhasznosításra, komposztálásra nem kerülő vagy arra alkalmatlan fű, lomb, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradvány.

(2) Az avar és kerti hulladék kezeléséről, ártalmatlanításáról elsősorban komposztálás és a szemétszállítást végző közszolgáltató által végzett zöldhulladék gyűjtése útján kell gondoskodni.

(3) Avart és kerti hulladékot a szabadban, nagykorú személy felügyelete mellett csak március 1. és május 31., továbbá szeptember 15. és november 15. közötti időszakban, kedden, szerdán és szombaton 900 és 1700 óra között lehet égetni úgy, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, a lakókörnyezetet ne zavarja, és az égetés hősugárzása további kárt ne okozzon. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális vagy ipari eredetű hulladékot (PVC, gumi, műanyagok, veszélyes hulladékok stb.), valamint kifejezetten tűz- és robbanásveszélyes anyagot.

(4) Nem megengedett az égetés ünnepnapon, munkaszüneti napon, országos pihenőnapon és tűzgyújtási tilalom elrendelésének ideje alatt.

(5) A szabadban tüzet, üzemben lévő tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén a tűz oltásáról haladéktalanul gondoskodni kell. Az égetés helyszínén olyan felszereléseket, eszközöket kell készenlétbe helyezni, melyek segítségével a tűz eloltható, terjedése megakadályozható.

(6) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom szabályai alól a rendelet nem ad felmentést.

2. § (1) Aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat nem tartja be, levegőtisztaság-védelmi bírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére, valamint kiszabásának és megállapításának módjára a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet szabályai vonatkoznak.

(3) Avar és kerti hulladék égetése közterületen tilos.

3. § Ez a rendelet 2022. szeptember 15-én lép hatályba.