Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 28/2015 (VI.24.) önkormányzati rendelete

Sárbogárd város díszpolgári címének és kitűntetéseinek alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2020. 08. 28

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 28/2015 (VI.24.) önkormányzati rendelete

Sárbogárd város díszpolgári címének és kitűntetéseinek alapításáról és adományozásáról

2020.08.28.

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet1

A rendelet hatálya

II. Fejezet

A város kitüntetései

2. §2 A testület a következő kitüntetéseket alapítja:

(1) Sárbogárd Város Díszpolgára;

(2) Sárbogárd Város Szolgálatáért;

(3) Év Rendőre;

(4) Sárbogárd Város Gazdasági Fejlődéséért;

(5) Sárbogárd Város Oktatásáért;

(6) Sárbogárd Város Sportjáért;

(7) Sárbogárdi Talentum;

(8) Sárbogárd Emléklap

3. § (1) A Sárbogárd Város Díszpolgára kitüntetés bronzból készült, kör alakú 140 mm átmérőjű plakett, melyen a „Sárbogárd Város Díszpolgára” felirat és Sárbogárd Város címere látható, hátoldalán a kitüntetett nevével és az adományozás évszámával.

(2) A Sárbogárd Emléklap kitüntetés kizárólag erkölcsi elismerést jelent. A Sárbogárd Emléklap kitüntetést évente legfeljebb tíz személynek, illetve közösségnek lehet odaítélni.

(3)3 A rendelet 2. § (1)-(7) bekezdésében felsorolt kitüntetésekkel pénzjutalom jár, melynek összegét az 1. melléklet tartalmazza.

(4) A Fejér Megyei Önkormányzat által alapított, erkölcsi elismerést jelentő kitüntetések város által biztosított pénzjutalmának összegét az 1. melléklet tartalmazza.

4. § (1)4 A 5„Sárbogárd Város Díszpolgára” cím annak a személynek adományozható, aki Sárbogárd városa érdekében kifejtett kiemelkedő jelentőségű tevékenységével, vagy egész életművével hozzájárult a város fejlődéséhez, értékei megóvásához, a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt személye, vagy annak emléke köztiszteletben áll. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb két személynek lehet odaítélni.

(2) A „Sárbogárd Város Szolgálatáért” kitüntetés annak a személynek adományozható, aki valamely civil szervezetben, a közművelődésben, egészségügyi és szociális területen, közszolgálatban, katasztrófavédelem területén, hosszú évek óta kiemelkedően eredményes munkát végez. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb két személynek lehet odaítélni.

(3) Az „Év Rendőre” kitüntetés annak a rendőrségi állományba tartozó személynek adományozható, aki a közrend - közbiztonság bármely területén kiemelkedő teljesítményt ért el. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb két személynek lehet odaítélni.

(4) A „Sárbogárd Város Gazdasági Fejlődésért” kitüntetés adományozható annak a Sárbogárd Város területén legalább tíz éve iparos-, kereskedő-, vállalkozói- vagy mezőgazdasági tevékenységet folytató magánszemélynek, jogi személynek, vagy egyéb gazdálkodó szervezetnek, akinek helyi adótartozása nincs és tevékenységét magas színvonalon , a lakosság megelégedésére végzi. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb két személynek, szervezetnek lehet odaítélni.

(5) A „Sárbogárd Város Oktatásáért” kitüntetés annak a pedagógusnak adományozható, aki az oktatás - nevelés bármely területén kiemelkedő teljesítményt ért el. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb két személynek lehet odaítélni.

(6) A „Sárbogárd Város Sportjáért” kitüntetés a sport bármely területén az átlagnál kiemelkedőbb eredményt vagy teljesítményt elérő személynek, csoportnak , edzőnek , vagy a város sportjáért évek óta kiemelkedő tevékenységet végző személynek adományozható. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb két személynek, csoportnak lehet odaítélni.

(7) A „Sárbogárdi Talentum” kitüntetés annak az általános vagy középiskolai diáknak adományozható, aki a sárbogárdi oktatási és nevelési intézményekben folyó munka eredményeként kiemelkedő teljesítményt ért el. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb két személynek lehet odaítélni.

(8) A kitüntetések elhunyt személynek posztumusz is adományozhatók. A kitüntetés átvételére az adományozott halálakor vele együtt élő házastársa, egyenes ági rokona, nevelt vagy örökbefogadott gyermeke, nevelőszülője, oldalági rokona jogosult, ebben a sorrendben.

III. Fejezet

Kitüntetések adományozása

5. § (1) A kitűntetések adományozására javaslatot tehet bármely személy, vagy közösség.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell a kitüntetésre méltónak tartott személy, illetve közösség nevét, címét, tevékenységének ismertetését, továbbá az elismerni kívánt tevékenység méltatását és azt, hogy a kitüntetések közül melyikre javasolja az illető személyt, vagy közösséget.

(3)6 A javaslatokat az Év Rendőre kitüntetés vonatkozásában minden év március 15-ig, a Sárbogárd Város Oktatásáért és Sárbogárdi Talentum kitüntetések vonatkozásában minden év április 25-ig, Sárbogárd Város Díszpolgára, Sárbogárd Város Szolgálatáért, Sárbogárd Város Gazdasági Fejlődéséért, Sárbogárd Város Sportjáért kitüntetések vonatkozásában minden év július 25-ig írásban kell eljuttatni a polgármesterhez. Ezt követően a polgármester, a jegyző és az alpolgármester írásos javaslatával kerülnek az Ügyrendi és Jogi Bizottság elé.

6. § (1) A javaslatok rangsorolására, az adományozásra vonatkozó előterjesztés elkészítésére az Ügyrendi és Jogi Bizottság jogosult.

(2) A bizottság a javaslatát a képviselő-testület soros ülése elé terjeszti. Az adományozásról a képviselő-testület határozata dönt.

7. § (1) A városi kitüntetéseket a polgármester és az alpolgármester adja át állami ünnepeken vagy egyes szervezetek, közösségek éves ünnepein.

(2) A polgármester saját hatáskörében az év folyamán bármikor az arra érdemes személynek, illetve közösségnek a városi címerrel ellátott emléklapot adhat át.

8. § A kitüntetések adományozását díszes kivitelű almanachban kell nyilvántartani. Az adományozást a polgármester, a jegyző és az adományozott írják alá.

9. § Sárbogárd Város Díszpolgára jogosult:

(1) A képviselő-testület soros és rendkívüli nyílt ülésein tanácskozási joggal részt venni.

(2) A képviselő-testület külön határozata alapján a városi önkormányzatot képviselő delegációban részt venni.

(3) A díszpolgárt halála esetén ingyenes dísz-sírhely illeti meg.

(4) Az (1)-(3) bekezdésekben foglalt jogosultságok érvényesítéséért a jegyző a felelős.

10. § A képviselő-testület kitüntetést megvonó határozatát az érintettel közölni kell, valamint az almanachba be kell vezetni.

11. § (1)7 A kitüntetett személyek névsorát és az adományozás időpontját közzé kell tenni Sárbogárd Város honlapján (www.sarbogard.hu) A közzétételről a jegyző gondoskodik.

(2) A kitüntetett személyekről és közösségekről nyilvántartást kell vezetni. Az ezzel kapcsolatos feladatokért a jegyző a felelős.

(3) A megyei, regionális és országos kitüntetésekkel kapcsolatos felterjesztések előkészítése az Ügyrendi és Jogi Bizottság feladata.

12. § (1)8 A rendelet szerinti kitüntetést az Ügyrendi és Jogi Bizottság javaslatára a képviselő- testület visszavonhatja attól a korábban kitüntetett személytől, aki az elismeréssel járó tiszteletre és megbecsülésre méltatlanná vált.

(2) Méltatlanná válik az elismerésre az a személy, akit jogerős bírósági ítélettel szándékos bűncselekmény elkövetése miatt szabadságvesztésre ítéltek, a közügyek gyakorlásától eltiltottak, az elismeréssel érintett szakterület vonatkozásában foglalkozástól eltiltás büntetésre ítélték.

(3) A kitüntetés visszavonása esetén az adományozásról szóló okiratot, plakettet a képviselő – testület visszavonó határozatában megjelölt határidőre a polgármesternek vissza kell adni.

(4) A méltatlanná vált kitüntetett nevét a polgármester a kitüntetések adományozását tartalmazó nyilvántartásból törli.

(5)9 A kitüntetés visszavonását és a visszavonás időpontját közzé kell tenni Sárbogárd Város honlapján. A közzétételről a jegyző gondoskodik.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

13. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg a Sárbogárd város díszpolgári címének és kitűntetéseinek alapításáról és adományozásáról szóló 28/2002. (VIII. 28.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1. melléklet

A kitüntetésekkel járó pénzjutalom összege

Sárbogárd Város Díszpolgára

bruttó

150.000 Ft

Sárbogárd Város Szolgálatáért

bruttó

100.000 Ft

Év Rendőre

bruttó

100.000 Ft

Sárbogárd Város Gazdasági Fejlődéséért

bruttó

100.000 Ft

Sárbogárd Város Oktatásáért

bruttó

100.000 Ft

Sárbogárd Város Sportjáért

bruttó

50.000 Ft

Sárbogárdi Talentum

bruttó

25.000 Ft

Fejér Megyei Önkormányzat által alapított kitüntetések

bruttó

50.000 Ft

1

Hatályon kívül helyezte a 27/2019. (VIII. 22.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatálytalan: 2019. VIII. 23-tól

2

A rendelet szövegét a 12/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2019. 03. 22-től

3

A rendelet szövegét a 12/2019 (III. 21.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2019. .03. 22.-től

4

A rendelet szövegét a 12/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2019.03. 22.-től

5

A rendelet 4.§ (1)-(6) bekezdését a 17/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 1 §-a módosította. Hatályos: 2020. VIII. 28-tól 28-tól

6

A rendelet szövegét a 12/2019 (III. 21.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2019. 03. 22.-től

7

A rendelet szövegét a 27/2019. (VIII. 22.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2019. VIII. 23-tól

8

A rendelet szövegét a 17/2019 (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2019. IV. 26-tól

9

A rendelet szövegét a 27/2019 (VIII. 22.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2019. VIII. 23-tól