Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 45/2015 (X.21.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 9/2015. (IV. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 10. 22- 2015. 10. 26

Sárbogárd Város Önkormányzat

Képviselő-testületének

45/2015. (X. 21.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 9/2015. (IV. 23.)

 önkormányzati rendelet módosításáról


Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testülete  a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. (4) bekezdésének b )pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 9/2015. (IV. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:


1. § Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 9/2015. (IV. 23.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. §-a az alábbiak szerint módosul:

2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Sárbogárd város közigazgatási területén belterületi ingatlanokon; beépített- és beépítetlen területeken; közterületeken; parkokban; kertekben a művelés, gondozás, növénytermesztés, zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés során keletkezett avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére.

(2) Külterületi ingatlanok esetében az ingatlan tulajdonosa, használója, kezelője a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet.


2. § A Rendelet 4. § (3) bekezdése az allábbiak szerint módosul:

(3) Közterületek, parkok gondozása során keletkező növényi eredetű hulladékot az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója, a feladat ellátására jogosult – és kötelezett köteles elszállítani a kommunális hulladéklerakóhoz hasznosítás, kezelés, valamint ártalmatlanítás céljából.


3. § A Rendelet 5. § (2), (3) és (9) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(2) A kerti hulladék nyílttéri égetése csak szeptember 15. és május 15. napja között lehetséges, ha a hatáskörrel rendelkező szerv ez időszakra országos tűzgyújtási tilalmat nem rendel el.

(3) A (2) bekezdésben megjelölt időszakban kerti hulladék égetése naponta 8.00 óra és 19.00 óra között engedélyezett.

(9) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, egyéb háztartási, ipari eredetű hulladékot (pl. műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, stb., illetve ezek maradványait stb.).



4. § A Rendelet 6. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(1) Az e rendeletben már leszabályozott, nyílttéri égetést engedélyező és tiltó rendelkezéseken túlmenően az 5.§ (2) és (3) bekezdésében meghatározott időpontokon belül tilos az avar- és kerti hulladék nyílttéri tüzelése egészségügyi, gyermek, oktatási és közintézmények, sportlétesítmények nyitvatartási ideje alatt, az intézményektől mért 150 m-es távolságon belül.


5. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépést követő 5. napon hatályát veszti.




Sárbogárd, 2015. október 09.

        

          dr. Sükösd Tamás                                               Demeterné dr. Venicz Anita

               polgármester                                                                jegyző





Kihirdetve: 2015. október 21.


                                                                                   Demeterné dr. Venicz Anita

                                                                                      jegyző