Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 18/2017 (VIII.24.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események engedélyezéséről, díjtételeiről és az anyakönyvvezetőt megillető díjakról

Hatályos: 2021. 03. 06- 2023. 06. 30

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 18/2017 (VIII.24.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események engedélyezéséről, díjtételeiről és az anyakönyvvezetőt megillető díjakról

2021.03.06.

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján,, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali munkaidő:

Hétfő: 7. 30 - 11. 30-ig és 12. 00 - 16. 00-ig

Kedd: 7. 30 - 11. 30-ig és 12. 00 - 16. 00-ig

Szerda: 7. 30 - 11. 30-ig és 12. 00 - 16. 00-ig

Csütörtök: 7. 30 - 11. 30-ig és 12. 00 - 16. 00-ig

Péntek: 7. 30 - 13. 30-ig

b) hivatali helyiség: Sárbogárd, Hősök tere 2. szám alatti házasságkötő terem – Díszterem, melynek hivatali munkaidőn kívüli igénybevétele esetén az igénybevevő a 1. melléklet szerinti szolgáltatási díj megfizetésére köteles.

c) többletszolgáltatás: hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének biztosítása, kivéve, ha a felek valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget, és ez indokolja a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvvezetői közreműködést.

Az anyakönyvvezető hivatali munkaidején túli és hivatalos helyiségen kívüli anyakönyvi eseményeken való közreműködése

2. § (1) Az anyakönyvvezetők a Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében, valamint – e rendeletben meghatározott keretek között - külső helyszíneken hivatali munkaidőn kívül közreműködhetnek anyakönyvi eseményeken.

(2) Az anyakönyvi családi események külső helyszínen történő engedélyezése során – az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvényben (a továbbiakban: At.) meghatározott alapfeltételeken túl -, a jelen rendeletben előírt követelmények figyelembevételével kell eljárni. E rendelet 2. § c) pontjában meghatározott hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésen és egyéb anyakönyvi eseményen való közreműködést az anyakönyvvezetők csak akkor vállalhatják, ha annak időpontja nem ütközik a hivatali helyiségben előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekkel.

(3) A hivatalos helyiségen kívüli anyakönyvi esemény tartására irányuló kérelem esetén a jegyző vizsgálja a helyszín anyakönyvi esemény megrendezésére való alkalmasságát. Alapvető alkalmassági feltétel a Magyarország címerének megjelenítése, valamint elkülönített helyiség, mind a hivatalos anyakönyvi esemény megtartására, mind pedig a vendéglátásra. A további alkalmassági feltételek meglétét az At. 18. §-ának rendelkezéseivel összhangban vizsgálja.

(4) Szabadtéren, egyházi szertartások helyszínén anyakönyvi esemény nem tartható. A jegyző e rendelet 2. mellékletében foglalt kérelemre, egyedi elbírálás alapján, a vonatkozó jogszabályokban előírt feltételek biztosítása mellett engedélyezheti hivatalos helyiségen kívül az anyakönyvi esemény megtartását.

(5)1

Díjfizetési kötelezettség

3. § (1) Az anyakönyvi esemény ügyfelei a hivatalos helyiségen kívül, valamint munkaidőn kívül történő anyakönyvi események megtartásának biztosítása érdekében nyújtott többletszolgáltatás ellentételezéseként az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek megfizetni, kivéve, ha a 2. § c) pontban meghatározott hivatalos helyiségen kívüli anyakönyvi eseményre a felek valamelyikének közeli halállal fenyegető állapota miatt kerül sor.

(2) Az anyakönyvvezető akkor működik közre a hivatalos helyiségen kívül, valamint munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseményen, ha a szolgáltatás igénybe vevői a 1. melléklet szerinti szolgáltatási díjat megfizették és azt az anyakönyvi esemény tervezett időpontját megelőzően legalább 24 órával igazolták.

4. § Az anyakönyvvezetőt közreműködéséért választása szerint az e rendelet 3. mellékletében foglalt díjazás, vagy a közreműködéshez szükséges felkészülés miatt a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvényben (továbbiakban: Kttv.) meghatározott szabadidő illeti meg, melyről az anyakönyvvezetői feladatokat ellátó köztisztviselő az e rendelet 2. melléklete szerinti kérelem nyomtatványon nyilatkozik.

Záró rendelkezések

5. § (1) Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével a házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok és az egyéb anyakönyvi családi események lebonyolítási rendjéről, szolgáltatási díjáról, valamint az anyakönyvvezetők közreműködésének díjazásáról szóló 7/2017. (III. 23.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1. melléklet

Anyakönyvi események szolgáltatási díjának fizetési rendje:
1.) A Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal Sárbogárd, Hősök tere 2. szám alatti hivatali helyiségében – Díszterem - hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény többletszolgáltatásáért bruttó 15.000,- Ft/alkalom rendezvény szolgáltatási díjat kell fizetni a 2. § c) pontja szerinti hivatali helyiség használatáért, mely összeg tartalmazza az anyakönyvi esemény keretében felhasznált zenei és irodalmi művek után eseményenként a mindenkori szerzői jogdíj bruttó összegét is, melyet a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (Artisjus) közleménye a Hivatalos Értesítőben állapít meg és az egyesület részére az önkormányzat továbbít.
A szerzői jogdíjon felüli szolgáltatási díj Sárbogárd Város Önkormányzatának bevételét képezi.

2.) A külső helyszínen történő anyakönyvi eseményen való közreműködés többletszolgáltatásért fizetendő díj bruttó 25.000.-Ft/alkalom. Ezen összeg az anyakönyvvezető közreműködésén, valamint a szertartás vezetéséhez szükséges kellékek rendelkezésre állásán kívül semmilyen szolgáltatást nem tartalmaz, de tartalmazza az anyakönyvi esemény keretében felhasznált zenei és irodalmi művek után eseményenként a mindenkori szerzői jogdíj bruttó összegét is, melyet a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (Artisjus) közleménye a Hivatalos Értesítőben állapít meg és az egyesület részére az önkormányzat továbbít.

A szerzői jogdíjon felüli rendezvény szolgáltatási díj Sárbogárd Város Önkormányzatának bevételét képezi.

3. melléklet

Az anyakönyvvezető közreműködéséért járó díjazás rendje:
1.) A Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal Sárbogárd, Hősök tere 2. szám alatti hivatalos helyiségében – Díszterem - hivatali munkaidőn kívül magtartott anyakönyvi eseményeken történő közreműködésért az anyakönyvvezetőt bruttó 8. 000.- Ft - közreműködési díj illeti meg eseményenként.

2.) A hivatali helyiségen kívül, külső helyszínen megtartott anyakönyvi eseményen való közreműködésért az anyakönyvvezetőt bruttó 12. 000.- Ft - közreműködési díj illeti meg eseményenként.
1

Hatályon kívül helyezte: 9/2021. (III. 5.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2021. III. 6-tól.