Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2017 (III.23.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok és az egyéb anyakönyvi családi események lebonyolítási rendjéről, szolgáltatási díjáról, valamint az anyakönyvvezetők közreműködésének díjazásáról

Hatályos: 2017. 03. 24- 2017. 08. 23

Sárbogárd Város Önkormányzat

Képviselő-testületének


7/2017. (III. 23.) önkormányzati rendelete


a házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok és az egyéb anyakönyvi családi események lebonyolítási rendjéről, szolgáltatási díjáról, valamint az anyakönyvvezetők közreműködésének díjazásáról


Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján,, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva  a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések


1. § A rendelet hatálya Sárbogárd Város közigazgatási területén történő házasságkötési, a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése eljárások és az egyéb családi események (továbbiakban: anyakönyvi családi esemény) társadalmi megünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybevevőkre, valamint a közreműködő anyakönyvvezetőkre terjed ki.


2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali munkaidő:


Hétfő:       7. 30 - 11. 30-ig és 12. 00 - 16. 00-ig

Kedd:       7. 30 - 11. 30-ig és 12. 00 - 16. 00-ig

Szerda:     7. 30 - 11. 30-ig és 12. 00 - 16. 00-ig

Csütörtök: 7. 30 - 11. 30-ig és 12. 00 - 16. 00-ig

Péntek:     7. 30 - 13. 30-ig


b) szertartás: házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése és az egyéb anyakönyvi családi események (házassági évforduló, házasságkötés megerősítése, névadó) anyakönyvvezető általi vezetése.


c) hivatali helyiség: Sárbogárd, Hősök tere 2. szám alatti házasságkötő terem – Díszterem, melynek hivatali munkaidőn kívüli igénybevétele esetén az igénybevevő a 2. számú melléklet szerinti szolgáltatási díj megfizetésére köteles.


d) többlet szolgáltatás: hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése, kivéve, ha a házasulók valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget, és ez indokolja a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli szertartást.


e) rendkívüli körülmény: a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota.



Az anyakönyvvezető hivatali munkaidején túli és hivatalos helyiségen kívüli

szertartásokon való közreműködésének rendje


3. § (1) Az anyakönyvi családi eseményeket úgy kell megszervezni és lebonyolítani, hogy az emelje a polgári házasságkötések és egyéb anyakönyvi családi események színvonalát, kifejezze a házasság intézményének a méltóságát.


Ennek érdekében az anyakönyvi családi eseményen résztvevő anyakönyvvezetők úgy kötelesek eljárni, hogy munkájukkal, hozzáállásukkal elősegítsék a fentiek megvalósulását. Az anyakönyvvezetők a Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében, valamint – e rendeletben meghatározott keretek között - külső helyszíneken és hivatali munkaidőn kívül közreműködhetnek anyakönyvi családi eseményeken.


(2) A házasságkötések és az egyéb anyakönyvi családi események külső helyszínen történő engedélyezése során – az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvényben (a továbbiakban: At.) meghatározott alapfeltételeken túl -, a jelen rendeletben előírt követelmények figyelembevételével kell eljárni.

 E rendelet 2. § c) pontjában meghatározott hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésen és egyéb anyakönyvi családi eseményen való közreműködést az anyakönyvvezetők csak akkor vállalhatják, ha annak időpontja nem ütközik a házasságkötő teremben előjegyzett és felvett szertartásokkal.


(3) A hivatalos helyiségen kívüli szertartásokon való közreműködés során az anyakönyvvezető köteles meggyőződni a helyszín házasságkötésre való alkalmasságáról. Alapvető alkalmassági feltétel a Magyarország címerének megjelenítése, valamint elkülönített helyiség, mind a hivatalos házasságkötési és egyéb anyakönyvi családi szertartásra, mind pedig a vendéglátásra. A további alkalmassági feltételek meglétét az anyakönyvvezető az At. 18.§-ának rendelkezéseivel összhangban vizsgálja.


(4) Az anyakönyvvezető és a házasságkötés, a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése eljáráshoz előírt eszközök és kellékek külső helyszínre történő biztonságos szállításával járó költségek az ügyfelet terhelik.


(5) Szabadtéren, egyházi szertartások helyszínén anyakönyvi esemény nem tartható. A jegyző, rendkívüli körülmények esetén, egyedi elbírálás alapján, a vonatkozó jogszabályokban előírt feltételek biztosítása mellett, engedélyezheti hivatalos helyiségen kívül az anyakönyvi családi esemény megtartását. Az eljárás az ügyfél kérelmére indul, eljárási illetékköteles, határozathozatallal zárul, mely ellen a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. Tv. (Ket.) 98. § (1) bekezdése szerinti jogorvoslat benyújtására van lehetőség.


(6) A hivatali munkaidőn túli időpontokban (különösen szombat, vasárnap) engedélyezett az anyakönyvi családi események megtartása, kivéve, ha a rendezvény az At. 3. §. i) pontjában meghatározott munkaszüneti napokra esik.



Díjfizetési kötelezettség és az elszámolás rendje


4. § (1) Hivatali munkaidőben a házasságkötés, a bejegyzett élettársi kapcsolat és egyéb családi esemény társadalmi megünneplése kapcsán az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése ingyenes szolgáltatás.

(2) Az anyakönyvvezető hivatalos helyiségén és munkaidején kívül történő anyakönyvi eseményekért az ügyfelek az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a 2. § c) pontban meghatározott hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre a 2. § e) pontja szerinti rendkívüli körülmény miatt kerül sor.


5. § Az anyakönyvvezetőt közreműködéséért választása szerint díjazás, vagy a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott mértékű szabadidő egésze, vagy egy része, a közreműködéshez szükséges felkészülés miatt a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő illeti meg, melynek meghatározása jelen rendelet 1. melléklete szerint történik.


6. § Az ügyfelek által igénybe vehető szolgáltatás díjainak meghatározása jelen rendelet 2. melléklete szerint történik.


7. § Az anyakönyvi családi események pénzügyi elszámolási rendjét jelen rendelet 3. melléklete tartalmazza.

Záró rendelkezések

8. § (1) Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével a házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok és az egyéb anyakönyvi családi események szolgáltatási díjáról, valamint az anyakönyvvezetők közreműködésének díjazásáról szóló 19/2011. (VI. 22.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

Sárbogárd, 2017. március 10.


dr. Sükösd Tamás
    polgármester

Demeterné dr. Venicz Anita
 jegyző





Kihirdetve: 2017. március 23.



Demeterné dr. Venicz Anita
 jegyző