Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 12/2019 (III.21.) önkormányzati rendelete

Sárbogárd város díszpolgári címének és kitüntetéseinek alapításáról és adományozásáról szóló 28/2015. (VI. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 03. 22- 2019. 03. 22

Sárbogárd Város Önkormányzat

Képviselő-testületének


12/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelete


Sárbogárd város díszpolgári címének és kitüntetéseinek alapításáról és adományozásáról szóló 28/2015. (VI. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról



Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Sárbogárd város díszpolgári címének és kitüntetéseinek alapításáról és adományozásáról szóló 28/2015. (VI. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról az alábbiakat rendeli:


1. § A Sárbogárd város díszpolgári címének és kitüntetéseinek alapításáról és adományozásáról szóló 28/2015. (VI. 24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. §-a helyébe a következő 2. § lép:

2. § A testület a következő kitüntetéseket alapítja:

(1) Sárbogárd Város Díszpolgára;

(2) Sárbogárd Város Szolgálatáért;

(3) Év Rendőre;

(4) Sárbogárd Város Gazdasági Fejlődéséért;

(5) Sárbogárd Város Oktatásáért;

(6) Sárbogárd Város Sportjáért;

(7) Sárbogárdi Talentum;

(8) Sárbogárd Emléklap


2. § A Rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő (3) bekezdés lép:

3) A rendelet 2. § (1)-(7) bekezdésében felsorolt kitüntetésekkel pénzjutalom jár, melynek összegét az 1. melléklet tartalmazza.


3. § A Rendelet 4. §-a helyébe a következő 4. § lép:

4. § (1) A „Sárbogárd Város Díszpolgára” cím annak a személynek adományozható, aki Sárbogárd városa érdekében kifejtett kiemelkedő jelentőségű tevékenységével, vagy egész életművével hozzájárult a város fejlődéséhez, értékei megóvásához, a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt személye, vagy annak emléke köztiszteletben áll. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb egy személynek lehet odaítélni.

(2) A „Sárbogárd Város Szolgálatáért” kitüntetés annak a személynek adományozható, aki valamely civil szervezetben, a közművelődésben, egészségügyi és szociális területen, közszolgálatban, katasztrófavédelem területén, hosszú évek óta kiemelkedően eredményes munkát végez. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb egy személynek lehet odaítélni.

(3) Az „Év Rendőre” kitüntetés annak a rendőrségi állományba tartozó személynek adományozható, aki a közrend - közbiztonság bármely területén kiemelkedő teljesítményt ért el. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb egy személynek lehet odaítélni.

(4) A „Sárbogárd Város Gazdasági Fejlődésért” kitüntetés adományozható annak a Sárbogárd Város területén legalább tíz éve  iparos-, kereskedő-, vállalkozói- vagy  mezőgazdasági tevékenységet folytató  magánszemélynek, jogi személynek, vagy egyéb gazdálkodó szervezetnek, akinek helyi adótartozása nincs és tevékenységét magas színvonalon , a lakosság megelégedésére végzi. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb egy személynek, szervezetnek lehet odaítélni.

(5) A „ Sárbogárd Város Oktatásáért” kitüntetés annak a pedagógusnak adományozható, aki az oktatás - nevelés bármely területén kiemelkedő teljesítményt ért el. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb egy személynek lehet odaítélni.

(6) A „Sárbogárd Város Sportjáért” kitüntetés a sport  bármely területén az átlagnál kiemelkedőbb eredményt vagy teljesítményt elérő személynek, csoportnak , edzőnek , vagy a város sportjáért évek óta kiemelkedő tevékenységet végző személynek adományozható. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb egy személynek, csoportnak lehet odaítélni.

(7) A „Sárbogárdi Talentum” kitüntetés annak az általános vagy középiskolai diáknak adományozható, aki a sárbogárdi oktatási és nevelési intézményekben folyó munka eredményeként kiemelkedő teljesítményt ért el. A kitüntetés évente egyszer adományozható, legfeljebb két személynek lehet odaítélni.

(8) A kitüntetések elhunyt személynek posztumusz is adományozhatók. A kitüntetés átvételére az adományozott halálakor vele együtt élő házastársa, egyenes ági rokona, nevelt vagy örökbefogadott gyermeke, nevelőszülője, oldalági rokona jogosult, ebben a sorrendben.


4. § A Rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő (3) bekezdés lép:

(3) A javaslatokat az Év Rendőre kitüntetés vonatkozásában minden év március 15-ig, a Sárbogárd Város Oktatásáért és Sárbogárdi Talentum kitüntetések vonatkozásában minden év április 25-ig, Sárbogárd Város Díszpolgára, Sárbogárd Város Szolgálatáért, Sárbogárd Város Gazdasági Fejlődéséért, Sárbogárd Város Sportjáért kitüntetések vonatkozásában minden év július 25-ig írásban kell eljuttatni a polgármesterhez. Ezt követően a polgármester, a jegyző és az alpolgármester írásos javaslatával kerülnek az Ügyrendi és Jogi Bizottság elé.


5. § A Rendelet 1. melléklete helyébe ezen rendelet 1. melléklete lép:


6. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Sárbogárd, 2019. március 8.




Dr. Sükösd Tamás                                 Dr. Venicz Anita

                                                     polgármester                                           jegyző





Kihirdetve: 2019. március 21.                                              

                                                                                                              Dr. Venicz Anita

                                                                                                                   jegyző

Mellékletek