Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 16/2019 (IV.25.) önkormányzati rendelete

Az egyes családi események lebonyolításának szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjakról

Hatályos: 2019. 04. 26- 2023. 04. 27

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 16/2019 (IV.25.) önkormányzati rendelete

Az egyes családi események lebonyolításának szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjakról1

2019.04.26.

Sárbogárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) családi esemény: névadó, házassági évforduló, házassági nyilatkozat megerősítése.

b) hivatali munkaidő:

Hétfő: 7. 30 - 11. 30-ig és 12. 00 - 16. 00-ig
Kedd: 7. 30 - 11. 30-ig és 12. 00 - 16. 00-ig
Szerda: 7. 30 - 11. 30-ig és 12. 00 - 16. 00-ig
Csütörtök: 7. 30 - 11. 30-ig és 12. 00 - 16. 00-ig
Péntek: 7. 30 - 13. 30-ig
c) hivatali helyiség: Sárbogárd, Hősök tere 2. szám alatti házasságkötő terem – Díszterem, melynek hivatali munkaidőn kívüli igénybevétele esetén az igénybevevő a 1. melléklet szerinti szolgáltatási díj megfizetésére köteles.
d) szolgáltatás: a hivatali helyiségben, hivatali helyiségen kívül a város közigazgatási területén külső helyszínen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli családi eseményeken, a Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek közreműködésével szolgáltatás nyújtása.
A polgármesteri hivatal köztisztviselőjének hivatali munkaidején túli és hivatalos helyiségen kívüli családi eseményeken való közreműködése

2. § (1) A Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői a Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében, valamint – e rendeletben meghatározott keretek között - külső helyszíneken hivatali munkaidőn kívül közreműködhetnek családi eseményeken.

(2) A családi események külső helyszínen történő megtartása során a jelen rendeletben előírt követelmények figyelembevételével kell eljárni. E rendelet 2. § c) pontjában meghatározott hivatalos helyiségen kívüli családi eseményen való közreműködés csak akkor vállalható, ha annak időpontja nem veszélyezteti a már előjegyzésbe vett házasságkötésekre, bejegyzett élettársi kapcsolatokra, a köztisztviselő munkakörébe tartozó feladatok ellátására. A családi esemény a közhatalmi tevékenység gyakorlásával járó feladatok ellátását nem veszélyeztetheti.

(3) A családi esemény lebonyolítása, mint szolgáltatás iránti kérelmet a Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztályánál kell bejelenteni. A szolgáltatás biztosítására a jegyző a 4. melléklet szerinti szolgáltatási megállapodást köt a szolgáltatást megrendelővel.

(4) A hivatalos helyiségen kívüli családi anyakönyvi esemény tartására irányuló 2. melléklet szerinti igény esetén a jegyző vizsgálja a helyszín a családi esemény megrendezésére való alkalmasságát.. A jegyző a helyszínen meggyőződik arról, hogy a helyszínen az esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható.

(5) A hivatali munkaidőn túli időpontokban (különösen szombat, vasárnap) lehetőség van a családi események megtartása, kivéve, ha a rendezvény a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 93. § (1) bekezdésében meghatározott munkaszüneti napokra esik.

Díjfizetési kötelezettség

3. § (1) A családi esemény ügyfelei a hivatalos helyiségen kívül, valamint munkaidőn kívül történő anyakönyvi események megtartásának biztosítása érdekében nyújtott szolgáltatás ellentételezéseként az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek megfizetni.

(2) A polgármesteri hivatal köztisztviselője akkor működik közre a hivatalos helyiségen kívül, valamint munkaidőn kívül történő családi eseményen, ha a szolgáltatás igénybevevői a 1. melléklet szerinti szolgáltatási díjat megfizették és azt a családi esemény tervezett időpontját megelőzően legalább 48 órával igazolták.

4. § A polgármesteri hivatal köztisztviselőjét közreműködéséért választása szerint az e rendelet 3. mellékletében foglalt díjazás, vagy a közreműködéshez szükséges felkészülés miatt a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvényben (továbbiakban: Kttv.) meghatározott szabadidő illeti meg, melyről a feladatokat ellátó köztisztviselő az e rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon nyilatkozik.

Záró rendelkezések

5. § (1) Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

1. melléklet

A családi események szolgáltatási díjának fizetési rendje:
1.) A Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal Sárbogárd, Hősök tere 2. szám alatti hivatali helyiségében – Díszterem - hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény többletszolgáltatásáért bruttó 15.000,- Ft/rendezvény rendezvény szolgáltatási díjat kell fizetni a 2. § c) pontja szerinti hivatali helyiség használatáért, mely összeg tartalmazza a családi esemény keretében felhasznált zenei és irodalmi művek után eseményenként a mindenkori szerzői jogdíj bruttó összegét is (jelenleg 481.- Ft + ÁFA), melyet a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (Artisjus) közleménye a Hivatalos Értesítőben állapít meg és az egyesület részére az önkormányzat továbbít.
A szerzői jogdíjon felüli szolgáltatási díj Sárbogárd Város Önkormányzatának bevételét képezi.
2.) A külső helyszínen történő anyakönyvi eseményen való közreműködésért fizetendő díj bruttó 25.000.- Ft/rendezvény. Ezen összeg a közreműködő, valamint a szertartás vezetéséhez szükséges kellékek rendelkezésre állásán kívül semmilyen szolgáltatást nem tartalmaz, de tartalmazza a családi esemény keretében felhasznált zenei és irodalmi művek után eseményenként a mindenkori szerzői jogdíj bruttó összegét is (jelenleg 481.- Ft +ÁFA) , melyet a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (Artisjus) közleménye a Hivatalos Értesítőben állapít meg és az egyesület részére az önkormányzat továbbít.
A szerzői jogdíjon felüli szolgáltatási díj Sárbogárd Város Önkormányzatának bevételét képezi.

2. melléklet

Igénybejelentő nyomtatvány
hivatali helyiségen és/vagy hivatali időn kívüli családi eseményen
való közreműködéshez
Alulírottak kérjük
- névadó
- házassági évforduló
- házassági nyilatkozat megerősítése *
ügyében
- hivatali helyiségen kívüli
- hivatali munkaidőn kívüli engedélyezését.*
Név: _________________________________________________________
Lakcím: _________________________________________________________
Értesítési cím: _________________________________________________________
Név: _________________________________________________________
Lakcím: _________________________________________________________
Értesítési cím: _________________________________________________________
A Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal közreműködését.
A hivatali helyiségen kívüli cím: _____________________________________________
Tudomásul vesszük, hogy a családi esemény megtartásán való közreműködés és szolgáltatás ellentételezéseként megállapított díjat legkésőbb a családi esemény megtartásának napját megelőző második napig meg kell fizetnünk, azt befizetési/ átutalási bizonylattal hivatali munkaidőben igazolnunk kell.
Nyilatkozunk, hogy a családi esemény megtartása során

a) gondoskodunk az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról, és

b) a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények bekövetkezte esetére a családi esemény megtartására alkalmas helyszínként az alábbi helyiséget jelöljük meg:______________________________________

Kelt: ___________________________________
________________________________ _______________________________
aláírás aláírás
A megállapodás megkötését javaslom/nem javaslom.
A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény esetén a közreműködéshez szükséges felkészülés és az anyakönyvi eseményen történő közreműködés miatt a
- közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidőt
- jelen önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazást kérem.*
___________________________________
közreműködő köztisztviselő
* a megfelelő rész aláhúzandó

3. melléklet

A közreműködéséért járó díjazás rendje:
1.) A Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal Sárbogárd, Hősök tere 2. szám alatti hivatalos helyiségében – Díszterem - hivatali munkaidőn kívül magtartott családi eseményeken történő közreműködésért a közreműködőt bruttó 8.000.- Ft - közreműködési díj illeti meg.
2.) A hivatali helyiségen kívül, külső helyszínen megtartott családi eseményen való közreműködésért a közreműködőt bruttó 12.000.- Ft - közreműködési díj illeti meg.

4. melléklet

SZOLGÁLTATÁSI MEGÁLLAPODÁS
Amely létrejött egyrészről a Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal Jegyzője, mint Szolgáltató megbízásából eljáró ………………………………………. …………………köztisztviselő,
másrészről:
…………………………………………………………………………….. (név)
……………………………………………………………………………(születési hely, idő)
…………………………………………………………………………… (lakcím)
…………………………………………………………………………….. (név)
……………………………………………………………………………(születési hely, idő)
…………………………………………………………………………… (lakcím)
mint Megrendelő(k) között a mai napon az alábbi feltételekkel:

1. Szolgáltató a ………. (év) …………….. (hónap) ……… napján ……… órakor tartandó névadó/házassági évforduló/házassági fogadalom megerősítése (a továbbiakban együtt: családi esemény) szolgáltatást nyújt a megrendelő részére.

2. A megrendelt szolgáltatás részletes leírása (külső helyszínes v. hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben v. azon túl, kiegészítő szolgáltatást tartalmaz-e, stb.)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

3. Megrendelő tudomásul veszi, hogy a szolgáltató csupán a hivatali munkaidőben a 7000 Sárbogárd, Hősök tere 2. szám alatt a Díszteremben megtartott családi eseményeket biztosítja térítésmentesen.

4. Megrendelő(k) tudomásul veszi(k), hogy a 2. pontban megjelölt helyiségekben hivatali munkaidőn túl lebonyolított családi eseményekért bruttó 15.000,- Ft rendezvény szolgáltatási díjat kell fizetni. A külső helyszínen hivatali munkaidőn túl lebonyolított családi eseményekért bruttó 25. 000,- Ft rendezvény szolgáltatási díjat kell fizetni.

5. Felek megállapodnak abban, hogy a Megrendelő(k) által a 2. pontban részletesen körülírt szolgáltatásért Megrendelő(k) ………………..Ft, azaz ………………………………………. ……………………………………………….. …...forint díjat fizet/fizetnek.

6. A Megrendelő(k) a családi esemény térítési díját legkésőbb a szertartást megelőző 2. napig a megállapodás megkötésekor átadott átutalási megbízáson (csekk) fizeti(k) meg. A rendezvényszervező a feladóvevény bemutatásával ellenőrzi a díjfizetés megtörténtét.

7. A Felek megállapodnak abban, hogy a Megrendelő a családi eseményt a szerződés 1. pontjában meghatározott időpontot megelőzően indokolás nélkül lemondhatja.

8. Megrendelő(k) tudomásul veszi(k), hogy a kizárólag akkor történik közreműködés a családi esemény lebonyolításánál, ha a 5. pontban meghatározott összegű díjat megfizették, és a feladóvevény bemutatásával igazolták a díjfizetés megtörténtét.

9. Megrendelő(k) tudomásul veszik, hogy a Szolgáltató a fentieken túl egyéb szolgáltatást nem biztosít, azokat a Megrendelő(k) saját költségükön egyénileg biztosítják.

10. E megállapodásban nem szabályozott kérdésekben Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testületének a családi események lebonyolítása rendjéről szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendelete, továbbá a Ptk. rendelkezései irányadóak.

Sárbogárd, _______év__________hó_________nap

________________________________ _________________________________ Szolgáltató Megrendelő(k)

1

Az önkormányzati rendeletet a Sárbogárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. április 28. napjával.