Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 28/2019 (XI.28..) önkormányzati rendelete

a képviselő–testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 23/2016. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 29- 2019. 12. 02

            Sárbogárd Város Önkormányzat

Képviselő-testületének

28/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a képviselő–testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 23/2016. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról


Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról a következőket rendeli:

1. § A képviselő–testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 23/2016. (IX. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a helyébe a következő 1.§ lép:

1. § a) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Sárbogárd Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat)

b) Székhelye: 7000 Sárbogárd, Hősök tere 2.

c) Az önkormányzati testület megnevezése: Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület)

d) Az önkormányzat működési területe: Sárbogárd város közigazgatási területe.


2. § A Rendelet 2. §-a helyébe a következő 2. § lép:

2. § a) A képviselő-testület által létrehozott hivatal megnevezése: Sárbogárdi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: polgármesteri hivatal)

b) Székhelye: 7000 Sárbogárd, Hősök tere 2.

c) Az önkormányzat intézményei: Sárbogárdi Hársfavirág Bőlcsöde

                                                       Sárbogárdi Zengő Óvoda

                                                       Madarász József Városi Könyvtár

                                                       Sárbogárdi Egyesített Szociális Intézmény

3. § A Rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő (4) bekezdés lép:

(4) A képviselő-testület gyakorolja az önkormányzati jogokat, ellátja a jogszabályokban meghatározott és az önként vállalt feladatokat. Az önkormányzat alaptevékenységének kormányzati funkciók szerinti besorolását és az önként vállalt feladatok felsorolását a 2. melléklet tartalmazza.

4. § A Rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő (2) bekezdés lép:

(2) Az alakuló ülést a választás eredményének jogerőssé válását követő 15 napon belül a Helyi Választási Bizottság Elnöke hívja össze és a jegyző útján gondoskodik a meghívóknak a képviselő-testületi tagok részére történő személyes átadásáról az ülést megelőző 5 nappal korábban. Az alakuló ülés helyéről, időpontjáról és napirendjéről a lakosságot a jegyző tájékoztatja a meghívónak a honlapon való közzétételével és a helyi média részére történő megküldésével.


5. § A Rendelet 9. § (4) bekezdése helyébe a következő (4) bekezdés lép:

(4) A polgármester a rendkívüli képviselő-testületi ülést az időpontot, a napirendet, a csatolandó anyagokat, az ülés összehívását megalapozó körülmények feltüntetését is tartalmazó indítvány előterjesztésétől számított 15 napon belüli időpontra köteles összehívni. Amennyiben a polgármester ezen kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a képviselő-testület ülését a Fejér Megyei Kormányhivatal hívja össze.

6. § A Rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő (1) bekezdés lép:

(1) A képviselő-testület üléseit a polgármester, akadályoztatása esetén az alpolgármester hívja össze. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége és tartós akadályoztatásuk esetén a képviselő-testület ülését az Ügyrendi és Jogi Bizottság elnöke hívja össze és vezeti. Tartósan távollevőnek minősül a polgármester és az alpolgármester, ha távollétük a két hetet meghaladja, kivéve a szabadság időtartamát.


7. § A Rendelet 12. § (4) bekezdése helyébe a következő (4) bekezdés lép:

(4) Zárt ülés rendelhető el az önkormányzat vagyonával való rendelkezés és az általa kiírt pályázat feltételeinek meghatározásakor, a pályázat tárgyalásakor, ha a nyilvános tárgyalás az önkormányzat vagy más érintett üzleti érdekét sértené. Üzleti érdeknek minősül olyan adatok, információk védelme, amelyek nyilvánosságra hozatala vagy felhasználása a birtokosának érdek vagy jogsérelmet okoz, feltéve, hogy ez nem akadályozza meg a közérdekből nyilvános adat megismerésének lehetőségét.

8. § A Rendelet 13. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő (2) bekezdés a) és b) pontja lép:

a) megállapítja, hogy a képviselő-testület összehívása szabályszerű volt, megállapítja (figyelemmel kíséri) a határozatképességet, megnyitja (berekeszti) az ülést,

b) javaslatot tesz két fő jegyzőkönyv hitelesítő személyére a jelenlévő képviselők közül. Amennyiben a megválasztott jegyzőkönyv hitelesítő nem tud végig jelen lenni a képviselő-testületi ülésen, úgy az ülés végén olyan képviselőt kell jegyzőkönyv hitelesítőnek választani, aki végig jelen volt.


9. § A Rendelet 41. § (2) bekezdés p) pontja helyébe a következő (2) bekezdés p) pontja lép:

p) a helyi önkormányzati vagyon tulajdonjogának ingyenes átruházására vagy nemzeti vagyon tulajdonjogának ingyenes átvételére vonatkozó döntéshez.


10. § A Rendelet 46. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő (1) bekezdés a) pontja lép:

a) minden olyan előkészítő munka elvégzése és elvégeztetése, beleértve az előzetes és utólagos hatásvizsgálat lefolytatását és az indokolás elkészítését is, amely lehetővé teszi, hogy a képviselő-testület elé döntésre alkalmas anyag kerüljön, ennek során gondoskodik a rendelet-tervezet társadalmi egyeztetésre bocsátásáról,


11. § A Rendelet 48. § (2) bekezdése helyébe a következő (2) bekezdés lép:

(2) A rendeletet a polgármester és a jegyző írja alá, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. Az önkormányzati rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 15 napos kifüggesztéssel történik, a kihirdetés napja a rendelet hirdetőtáblán történő kifüggesztésének időpontja. A kifüggesztett rendeletre fel kell jegyezni a kifüggesztés és levétel időpontját, a rendelet ezen példányát a Polgármesteri Hivatal Szervezési Csoportja tartja nyilván és gondoskodik a megőrzéséről.


12.§ A Rendelet 2. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


13. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Sárbogárd, 2019. november 15.


Dr. Sükösd Tamás                                                                            Dr. Venicz Anita

                                         polgármester                                                                                      jegyző



                        Kihirdetve: 2019. november 28.                                                                Dr. Venicz Anita

                                                                                                                                                     jegyző


Mellékletek