Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 4/2019 (I.31.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 49/2015. (XI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 01. 31- 2019. 01. 31



Sárbogárd Város Önkormányzat

Képviselő-testületének


4/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelete


a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról  szóló 49/2015. (XI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

                                                         

Sárbogárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 49/2015.(XI. 26.) rendeletet módosításáról a következőket rendeli el:


1.§  A  Rendelet  4.§ (2) a) pontja helyébe (továbbiakban:Rendelet)   következő a) pontja lép:


 a) Az 1 (egy) főre jutó jövedelem megállapításához szükséges jövedelmi igazolásnak havi rendszeres jövedelem esetén 3 (három) havi jövedelmet kell tartalmazni.

E rendelet alkalmazásában jövedelem:

az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettségekkel csökkentett, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben jövedelemként meghatározott, belföldről vagy külföldről származó – megszerzett - vagyoni érték (bevétel) ide értve  a jövedelemként figyelembe vett bevételt és adómentes jövedelmet is

az a bevétel, amely után az egyszerűsített  vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített köz teherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

Nem minősül jövedelemnek a rendkívüli települési támogatás, valamint a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez, a gyógyszerkiadások viseléséhez és a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtott települési támogatás, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, gyermekvédelmi támogatás szerinti pótlék, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány, az anyasági támogatás, a tizenharmadik havi nyugdíj és a szépkorúak jubileumi juttatása, a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatás, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek, az egyszerűsített  foglalkoztatásról szóló törvény alapján történő munkavégzésnek, valamint a természetes személyek között az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések alapján háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony keretében történő munkavégzésnek (továbbiakban: háztartási munka) a havi ellenértéke, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíj, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatás.  


2. §  A  Rendelet 18. § (1)  bekezdés helyébe a   következő  (1) bekezdés lép:


  1. A bérlő köteles köteles megtéríteni a a bérbeadó által meghatározott külön szolgáltatás díját, melyet a 4. melléklet tartalmaz.


3.§  A  Rendelet 24. § (2) a) pontja helyébe a következő a) pont lép:


a) ha az új bérlő által a helyiségben folytatni kívánt tevékenység nem ütközik jogszabályi előírásokba, és nem ellentétes a helyiség hasznosításának céljával. A helyiségek hasznosításának meghatározását a 8. melléklet tartalmazza.  


4.§  A  Rendelet 30.§ (2) b) pontja helyébe a következő b) pont lép:


b) az adásvételi szerződés megkötésekor a vételár 20%-át egy összegben kell megfizetni. A fennmaradó összeget 5 éven keresztül évi 3%-os kamattal, az azt követően minimum 15 éven keresztül évi 5%-os kamattal növelten kell kiegyenlíteni. A részletfizetés rövidebb időtartamra is kérhető. A törlesztőrészleteket a tulajdonjog ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzés jogerőssé válását követő hónaptól kell fizetni, de a tulajdonjoggal kapcsolatos kötelezettségek a vevőt terhelik.


5.§  A Rendelet 8. melléklete hatályát veszti.


6.§  A Rendelet 5. melléklete helyébe jelen Rendelet 1. melléklete lép.


7.§  A Rendelet 6. melléklete helyébe jelen Rendelet 2. melléklete lép.


8.§  A Rendelet 7. mellélete helyébe jelen Rendelet 3. mellélete lép.


9.§  A Rendelet 9. melléklete helyébe jelen Rendelet 4. melléklete lép.


10.§  A Rendelet 11. melléklete helyébe jelen Rendelet 5. melléklete lép.


11.§ A Rendelet  18.§ (3) bekezdés b) pontja hatályát veszti.


12.§  Jelen Rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Sárbogárd, 2019. január 18.



                                Dr. Sükösd Tamás                           Dr. Venicz Anita

                                     polgármester                                        jegyző

                                                                                                                                            



Kihirdetve: 2019. január 31.

                                                                                             Dr. Venicz Anita                           

                                                                                                     Jegyző


Mellékletek