Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 16/2021.(VIII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01- 2022. 09. 02

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló önkormányzati rendelet módosításáról

2022.09.01.

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) pontja, a 92. § (1) bekezdés a) pontjában és a (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 16/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelet 1. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az önkormányzati rendelet hatálya kiterjed:)

„a) a családsegítés, a házi segítségnyújtás, az étkeztetés, a nappali ellátás és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás tekintetében Aba város közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre;”

2. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 16/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(A szociális alapszolgáltatások közül az Önkormányzat az alábbi feladatokat látja el:)

„e) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás”

3. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 16/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az étkeztetés az Idősek Otthonán keresztül történik helyben fogyasztással, vagy elviteli lehetőséggel - az ételt és annak kiszállítását az Abai Fórum Étterem biztosítja - személyi térítési díj ellenében.”

4. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 16/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelet 5. és 6. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„5. § Étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik önmaguknak, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani

a) a koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátria betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt.

6. § (1) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki 65. életévét betöltötte.

(2) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt a háziorvosi vagy szakorvosi igazolás alapján önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud.

(3) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(4) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki szakorvosi igazolás alapján fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

(5) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.”

5. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 16/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § A családsegítés keretében az Szt.-ben és a szakmai programban meghatározott ellátásokat biztosítja az Önkormányzat saját foglalkoztatású dolgozója útján - család- és gyermekjóléti szolgálat családsegítő munkatársai - a jogosultak részére.”

6. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 16/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„6/A. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

14/A. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

(2) Aba Város Önkormányzata a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást az állami Gondosóra programhoz való csatlakozással biztosítja. ”

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.