Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2022. 10. 02- 2022. 10. 28

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2022.10.02.

Aba Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 11. és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály és a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság véleményének kikérésével, a Fejér Megyei Önkormányzat állásfoglalásával a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Aba Város közigazgatási területén található ingatlanokon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanító helyen történő elhelyezésére.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes és radioaktív hulladékokra, a települési szilárd hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.

2. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

2. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az önkormányzat közszolgáltatás útján látja el.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezését végző közszolgáltató Aba Város közigazgatási területén Hazai Kommunális Kft. (2458 Kulcs, Rózsahelyi út 10.) (a továbbiakban: Közszolgáltató). A közszolgáltatás időtartama 2021.január 19. napjától 2031. január 19. napjáig szól.

(3) A szállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízürítés átadási helyei

a) Dunaújvárosi szennyvíztisztító telep (Mezőföldi Regionális Vízmű Kft.)

b) Fejérvíz Zrt. idevonatkozó szennyvíztisztító telepei

c) Fővárosi Csatornázási Művek szennyvíztisztító telepei

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgt.) 1. számú melléklet 37. pontja szerinti nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz;

b) közszolgáltatás: a Vgt. 44/C. § (1) bekezdése szerinti közszolgáltatás;

c) ingatlantulajdonos: a Vgt.44/B. §-a szerinti ingatlantulajdonos;

d) begyűjtés: a Vgt. 1. számú melléklet 38. pontja szerinti begyűjtés;

4. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

4. § (1) A közszolgáltató mindenkor köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 48 órán belül -az igénylővel egyeztetett időpontban- elvégezni.

(2) A közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik az elszállításáról.

(3) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján, vagy egyéb módon feltételezhető, hogy a közcsatornába -a vonatkozó jogszabályi előírás alapján- nem engedhető.

5. § (1) A közszolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével összefüggő nyilvántartást úgy kialakítani, hogy az átadási helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye akadálymentesen, pontosan megállapítható legyen, és köteles az ehhez kapcsolódó iratokat öt évig megőrizni.

(2) A közszolgáltató nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével, szállításával kapcsolatos tevékenységéről köteles évente részletes költségelszámolást készíteni és azt a tárgyévet követő március 31-ig a képviselő-testületnek benyújtani.

(3) A közszolgáltatónak rendelkeznie kell:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és szállítására az illetékes vízügyi hatóság által történt nyilvántartásba vétellel,

b) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezettel,

c) a közszolgáltatás ellátáshoz kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel.

5. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

6. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó közüzemi csatornahálózatba vagy más módon befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet -a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások szerint- gyűjteni és a közszolgáltatónak átadni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a 7. § (1) bekezdés szerint gyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni és a Közszolgáltatónak átadni és részére a közszolgáltatás ellenértékét az e rendeletben szabályozott módon kiegyenlíteni.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles szükség szerint elvégeztetni a közszolgáltatást és az elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

6. A közszolgáltatás igénybevételének rendje, módja, időtartama

7. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó Közszolgáltatónál megrendelni.

(2) Az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.

(3) A közszolgáltató a közszolgáltatás díját a közszolgáltatás elvégzését követően azonnal, számla alapján jogosult beszedni.

(4) A közszolgáltatás díját késedelmesen teljesítő ingatlantulajdonossal szemben a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben foglaltak szerint kell eljárni.

8. § (1) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot vagy állati tetemet, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(2) Az ismeretlen összetételű szennyvizet, összetételének megállapításáig, veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a jogszabályi előírások figyelembe vételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(3) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (2) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az önkormányzat által kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

9. § Az önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy

a) a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlantulajdonos a keletkezett szennyvíz elszállításáról gondoskodik-e,

b) az ingatlantulajdonos a szállítást a rendeletben megjelölt közszolgáltatóval végezteti-e,

c) a közszolgáltató a rendeletbe foglaltak alapján végzi-e a közszolgáltatást.

10. § (1) A közszolgáltatóval, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére az önkormányzat képviselő-testülete köt szerződést.

(2) A közszolgáltatásra vonatkozó szerződést az önkormányzat határozott időre köti meg a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben meghatározott tartalommal.

7. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei

11. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről szóló szerződésben meg kell határozni a szerződést kötő feleket: a Szolgáltatót és a Megrendelő ingatlantulajdonost.

(2) A szerződésben meg kell jelölni továbbá:

a) közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

b) a teljesítés helyét,

c) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről,

d) a közszolgáltatás mértékét meghaladó, a Megrendelő igényei szerinti esetleges többletszolgáltatásról és annak díjáról,

e) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,

f) az igazolt díjhátralék kiegyenlítésére vonatkozó eljárást

g) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről,

h) az ürítési gyakoriságot és az ürítés idejét napok szerint,

i) a Megrendelő által meghatározott, az előreláthatólag keletkező szennyvíz mennyiségét, amelyre a közszolgáltatást a Megrendelő igénybe veszi,

j) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.

8. A közszolgáltatási díj megállapítása, megfizetése valamint a díjhátralék behajtásának rendje

12. § (1) A közszolgáltatási díj legmagasabb mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A közszolgáltatási díj kéttényezős díj, mely alapdíjból és ürítési díjból áll.

(3) A közszolgáltató a szerződést követően minden év november 20-ig kezdeményezheti a következő évre vonatkozó díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek költségelemzéssel alátámasztott változása függvényében.

(4) A közszolgáltatási díj megállapítását, valamint felülvizsgálatát megelőzően a közszolgáltató minden esetben köteles költségelemzést és díjkalkulációt készíteni és azokat határidőben az önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

(5) A közszolgáltatási díjat az ingatlantulajdonos számla ellenében a közszolgáltatás igénybevételét követően a helyszínen köteles megfizetni. A számlát a közszolgáltató állítja ki.

(6) A díjhátralék kiegyenlítésére vonatkozó eljárási szabályokat a vízgazdálkodásról szóló törvény tartalmazza.

(7) A közszolgáltatás kedvezményesen, illetve ingyenesen nem vehető igénybe.

9. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

13. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak a közszolgáltatási tevékenység során megadni személyes adatait (nevét, születési dátumát, lakcímét, anyja nevét), mely adatokat a közszolgáltató kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez és az önkormányzati ellenőrzéshez tart nyilván és kezel.

(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelésével összefüggésben az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni, köteles azokat betartani.

(3) Az ingatlanhasználónak a változást követő 15 napon belül írásban be kell jelentenie a Szolgáltató felé, ha a (2) bekezdésben meghatározott adataiban változás történt.

(4) A közszolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat -a behajtásra jogosult hatóságon kívül- harmadik félnek nem adhatja ki.

(5) A Szolgáltató az ingatlanhasználó adatait a hulladékgazdálkodási szolgáltatás igénybevételére való kötelezettség fennállásáig, illetve ha az megszűnt addig, amíg a közszolgáltatási díj megfizetésre nem kerül, hátralék esetében a hátralék fennállásáig kezelheti.

10. Záró rendelkezések

14. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba.

(2) A 16. § 2022. október 1-jén lép hatályba.

15. § Hatályát veszti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 13/2015.(XII.1.) önkormányzati rendelet.

16. §1

1

A 16. § a 2010. évi CXXX. törvény 12/A. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.