Kisláng község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2017.(IX.1.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2024. 03. 30

Kisláng község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2017.(IX.1.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

2024.03.30.

Kisláng Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Kisláng Község Önkormányzata szociális célú tüzelőanyag biztosításával gondoskodik a településen élő rászoruló családok fűtéssel kapcsolatos költségeinek enyhítéséről, az e tárgyban az adott évben megalkotásra kerülő magasabb rendű jogszabály szerint biztosított pályázati lehetőséggel élve, az adott évben pályázat segítségével beszerzésre kerülő tüzelőanyag felhasználásával az e rendelet szerint meghatározott feltételek szerint.

2. § (1) Szociális tűzifa vagy szén tüzelőanyag biztosítható azon családok számára, melyek lakóhelyük fűtését részben vagy egészben tűzifával vagy szénnel tudják megoldani, valamint a gázszolgáltatásból kikapcsolt lakóházban élő családok számára.

(2)1 [1] A polgármester dönt a szociális célú tűzifa támogatás megállapításáról.

3. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás iránti kérelmet a Kislángi Polgármesteri Hivatalban, az e célra rendszeresített kérelem nyomtatványon lehet benyújtani.”

(2) A kérelmező köteles a kérelemben feltüntetett igazolásokat, mellékleteket, a kérelméhez csatolni.

(3) E rendelet alkalmazásában:

- jövedelem: a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból származó, illetve őstermelői tevékenységből származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelme venni;
- háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.
(4) A jövedelmi viszonyok igazolására szolgáló iratok különösen:
a) rendszeres pénzellátással rendelkező személyek esetében a pénzellátás folyósításának igazolószelvénye, illetőleg megállapító határozata,
b) jövedelemmel rendelkező személyek esetében:
- foglalkoztatottaknál a munkáltató által kiállított hivatalos jövedelem igazolás,
- egyéni vállalkozók, gazdasági társaság tagjai esetében a tárgyévet megelőző év személyi jövedelemadójának mértékéről szóló adóhatósági igazolás, valamint a tárgyévre vonatkozó időszak
c) alkalmi munkát végzők esetében az alkalmi munkavállalói könyv másolata, ennek hiányában a tevékenységet végző által adott nyilatkozat.

4. § (1) Természetben nyújtott szociális tűzifa támogatásra az a tűzifával fűtő kérelmező jogosult, akinek családjában az egy főre eső jövedelme nem haladja meg:

- egyedül álló esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének
300 % -át
- családban élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének
200%-át.
(2) A természetbeni támogatás megállapításakor előnybe kell részesíteni:
a) aktív korúak ellátására
b) időskorúak járadékára
c) települési támogatásra - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli
formában történő nyújtására – jogosultat
e) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családot.
(3) 2 A támogatás iránti kérelmeket 2025. január 31. napjáig lehet benyújtani.

5. § (1) A szociális tűzifa támogatás mértéke háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek számától.

(3) A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat számára megállapított támogatás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket el kell utasítani.

(4) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

(5) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 4. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(6) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

(7) Az a személy, család, aki a kérelem benyújtását megelőző évben részére megállapított tűzifa támogatást nem a kérelmében megjelölt és a rendeletben szabályozott célra fordította, azt értékesítette, úgy az, az azt követő 2 évben szociális célú tűzifa támogatásra nem jogosult.

6. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 2. § (2) bekezdése a Kisláng Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdése a Kisláng Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VII. 19.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (3) bekezdése a Kisláng Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (VIII. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (3) bekezdése a Kisláng Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-a szerint módosított szöveg. A 4. § (3) bekezdése a Kisláng Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.