Kisláng Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

pedagógusok lakhatási támogatásáról

Hatályos: 2023. 09. 28

Kisláng Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

pedagógusok lakhatási támogatásáról

2023.09.28.

Kisláng Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Kisláng Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Kislángi Tamási Áron Általános Iskolában pedagógus munkakört vállalókat lakhatási támogatással segíti.

(2) A helyi önkormányzati támogatás céljára felhasználható előirányzat összegét évente a költségvetés jóváhagyásakor a képviselő-testület állapítja meg.

2. § E rendeletben szabályozott lakhatási támogatás személyi hatálya a Kisláng Község Önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen élő, a Kislángi Tamási Áron Általános Iskolában pedagógus munkakörben foglalkoztatott személyekre terjed ki.

3. § E rendelet alkalmazásában a támogatásnál használt fogalmakat a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. §-a szerint kell értelmezni.

4. § (1) Havi rendszerességgel nyújtott lakhatási támogatásra jogosult az a kérelmező, aki Kisláng községben állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen Kisláng községben él az általa, vagy a kérelmező családjában élő közeli hozzátartozója által bérelt lakóingatlanban, valamint Kisláng községben a Kislángi Tamási Áron Általános Iskolánál közalkalmazotti, 2024. január 1-től köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban áll és

a) egyedülélő és a havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 1000 %-át, vagy

b) nem egyedülálló, nem egyedülélő és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 950 %-át.

(2) A lakhatási támogatás megállapítása iránt a rendelet 1. melléklete szerinti kérelmet kell benyújtani és a kérelemhez csatolni kell:

a) a kérelmező és családja jövedelmére vonatkozó igazolásokat,

b) lakáshasználat jogcímét igazoló okiratként a bérleti szerződés másolatát,

c) foglalkoztatási jogviszony fennállásáról a 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolást.

(3) A lakhatási támogatás havi összege az albérleti díj 50%-a, maximum 100 000 Ft.

(4) A lakhatási támogatás családonként csak egy jogosultnak állapítható meg.

(5) A lakhatási támogatás megállapítása a kérelem beadását követő hónap első napjától állapítható meg, kifizetése minden hónap 15. napjáig történik.

(6) A képviselő-testület a lakhatási támogatással kapcsolatos hatáskör gyakorlását a polgármesterre ruházza.

(7) A támogatás folyósítását meg kell szüntetni, ha

a) a kérelmező foglalkoztatási jogviszonya a 2. §-ban felsorolt intézménynél a támogatás folyósításának időtartam alatt megszűnt,

b) a kérelmező lakóhelye a Kisláng község Önkormányzat közigazgatási területén a támogatás folyósításának időtartama alatt megszűnt,

c) a bérleti szerződés a támogatás folyósításának időtartama alatt megszüntetésre kerül.

(8) Az (7) bekezdés szerinti megszüntetés esetén a támogatásra való jogosultságot és a támogatás folyósítását a megszüntetés napja szerinti hónap utolsó napjával kell megszüntetni.

(9) A kérelemmel kapcsolatos adatkezelésre az Szt. 18. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.

5. § Ez a rendelet 2023. szeptember 28-án lép hatályba.