Kisláng Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 04. 24- 2023. 04. 24

Kisláng Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezési tevékenységről

2023.04.24.

Kisláng Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Kisláng község közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya a Kisláng község közigazgatási területén működő temetőkre:

a) Római Katolikus Egyház tulajdonában, és Kisláng Község Önkormányzat fenntartásában működő, 0190/2 hrsz alatt nyilvántartott temetőnek a tulajdonos és önkormányzat által kötött külön megállapodásban meghatározott köztemetés céljára felhasználható területére, továbbá;

b) Református Egyház tulajdonában, és Kisláng Község Önkormányzat fenntartásában működő 0189/2 hrsz alatt nyilvántartott temetőnek a tulajdonos és önkormányzat által kötött külön megállapodásban meghatározott köztemetés céljára felhasználható területére, továbbá;

c) a Kisláng Község Önkormányzat tulajdonában és fenntartásában működő ravatalozóra.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, az általa felkért temetés során közreműködő személyre, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást vagy egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a temető fenntartásával, üzemeltetésével, a temető igénybevételével kapcsolatban jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

2. § (1) Kisláng Község Önkormányzata a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét az üzemeltető egyházakkal kötött megállapodás alapján, valamint a ravatalozó fenntartásával látja el.

(2) Köztemető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő megszüntetéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

(3) Az 1. § (2) bekezdésben jelölt temetkezési helyekre vonatkozó fenntartói és üzemeltetési kötelezettségét a képviselő-testület az egyházakkal kötött megállapodás útján látja el.

(4) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(5) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

A temetők fenntartása és üzemeltetése

3. § Az üzemeltető köteles együttműködni a temetkezésben érintett más szolgáltatókkal, illetve hatóságokkal.

4. § (1) A temetők korlátozott használatú közterületnek minősülnek.

(2) Az üzemeltetés során biztosítani kell, hogy a temetkezési szolgáltatók azonos eséllyel vállalkozhassanak.

(3) A temetőkben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési, illetve kártérítési felelősség sem a tulajdonost, sem a fenntartót nem terheli.

5. § A fenntartót a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenysége ellátásáért (nyilvántartás vezetése, sírkijelölés, felügyelet stb.), valamint a létesítmények és eszközök biztosításáért, az elhunyt eltemetéséről gondoskodóktól, díjazás illeti meg (temető fenntartási hozzájárulás). Ennek mértékét a jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

A temetők rendje

6. § (1) A temetők fenntartói a temetők rendjére vonatkozó szabályok kialakítása során az alábbiak betartásával kötelesek eljárni:

a) A temetők korlátozatlan időpontban látogathatók.

b) A temetők rendjét szabályozó hirdetményeket a temető bejáratánál jól látható helyen ki kell függeszteni.

c) A temetőkbe csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el. Szemetet kizárólag az arra kijelölt helyen szabad letenni.

d) A temetőkön belüli úthálózatot járható állapotban kell tartani.

e) A temetőkben járművel közlekedni nem lehet kivéve,

ea) a súlyos mozgássérültet szállító járművet, és

eb) a temetkezési tevékenységben résztvevő járművet.

f) A temető területén 12 aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. Az általuk okozott károkért a felügyelő tartozik felelősséggel.

g) A temetőkben gyertyát vagy mécsest gyújtani korlátlanul lehet. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát, vagy mécsest meggyújtotta.

h) A temetőkbe állatokat bevinni tilos.

i) A temetőkben végzendő minden munka elvégzéséhez, a sírgondozás kivételével, a temető fenntartója adhat engedélyt.

j) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól max. 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 m-nél, és átmérője nem több 0,6 m-nél. A 2 méter magasságot elérő, nem gondozott ültetvényeket a temető üzemeltetője eltávolíttathatja, és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.

(2) A fenntartó a munkavégzés céljából behajtó járműveknek behajtási engedélyt adhat.

7. § (1) A köztemetőben végzendő minden munkát — kivéve a sírok gondozását —be kell jelentetni a temető fenntartójának.

(2) Sírok kiásását, betemetését és az ezzel járó egyéb munkákat csak a temetéssel megbízott temetkezési vállalkozó végezhet, egyeztetve a temető fenntartójával.

(3) A temetői munkákat úgy kell elvégezni, hogy az ne sértsen kegyeleti érdekeket, ne járjon károkozással.

A temetkezési helyek kialakításának szabályai

8. § (1) A temetőbelső kialakításának rendjét, az egyes parcellák felhasználási módját, idejét, Temetőrendezési terv határozza meg. A terv térképet (vázrajzot) is tartalmaz, amelyen a temető egyes területei beazonosíthatóak. A tervet a fenntartó köteles elkészíteni. A temető térképét a temető bejárata mellett ki kell függeszteni, a változásokat azon legalább évente át kell vezetni.

(2) A köztemetőt sírhelytáblákra kell felosztani. A sírhelytábla a Temetőrendezési tervben megjelölt olyan temetőrész, amely a nyugvási időt követően kiüríthető és temetés céljára ismételten igénybe vehető. A sírhelytáblákat sorszámozni kell, s azokról külön-külön táblakönyvet kell felfektetni.

(3) Külön sírhelytáblát kell kijelölni a felnőttek, a 10 év alatti gyermekek, továbbá a mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány eltemetésére.

(4) A sírhelytáblákat számozott sorokra, azon belül sorszámozott sírhelyekre kell felosztani. A sírhelyekről sírhelykönyvet kell vezetni.

9. § (1) Temetni, valamint az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetkezés céljára kijelölt területen szabad.

(2) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt, gyermeksírhely. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.

(3) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre is temethető.

A temetési helyek méretei

10. § (1) Koporsós temetés esetén a sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abba elhelyezhető legyen.

(2) A koporsós temetkezés céljára használt sírhelyek méretei:

a) Egyes sír mérete: hossza 2,1 m, szélessége: 0,9 m, mélysége: 2 méter

b) Kettes sír mérete: hossza 2,1 m, szélessége 1,9 m, mélysége legalább 2 méter.

c) Gyermeksír: 1,3 x 0,60 m, mélysége 1,6-2,5 méterig terjedhet.

(3) A kripta és sírbolt mérete: 2,50 m X 3,00 m, magassága 2.50 m.

(4) A sírok egymástól való legkisebb távolsága 0,6 m. A régi temetők esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni.

(5) Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó tetejének a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie.

(6) Urna földbe temetés esetében az urnasírhely mérete általában 80 x 60 cm, mélysége legalább 1 méter.

11. § (1) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.

(2) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A felállítandó síremlék tervét a temető üzemeltetőjének be kell mutatni. Kegyeletet vagy a közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

(3) A temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni azzal rendelkezni csak a temető fenntartójának történő előzetes bejelentés után, annak rendelkezései szerint szabad.

(4) A temetési helyek megjelölésekor a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet vonatkozó szabályai szerint kell eljárni.

A temetési helyek használati ideje és díja

12. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) A sírhelyek, urna sírhelyek használata a megváltástól számítva 25 évre szól. Rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 évig.

(3) A sírhelyek, urnasírhelyek további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható, kivéve, ha a temető ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszüntetésre kerül. Ez esetben a megváltás időarányos része visszatérítésre kerül.

(4) A részben vagy teljesen lezárt temetőben a használati idő rátermés esetén sem hosszabbítható meg.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog sírbolt és kripta estében 60 év.

13. § (1) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A fizetendő díjtételeket a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A használati díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó, ennek hiányában Kisláng Község Önkormányzata köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(4) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó, a használati idő lejárta előtt, a holttest maradványokat a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben lévő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(5) A megváltatlan, elhagyott, több mint 10 éve gondozatlan sírhely esetében a sírhely újra megváltható, ha a fenntartó hat hónap időtartamon belül legalább kétszer a weboldalán, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé és a sírokat nem váltja meg újra senki.

(6) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

Temető lezárása, megszüntetése

14. § (1) Ha a temető megtelik, vagy egyéb fontos körülmény azt megkívánja a fenntartó dönthet a temető lezárásáról.

(2) Ha a temetőn belül temetőrész, sírhelytábla telik meg, annak lezárását az üzemeltető határozza el.

15. § (1) Ha a temető (temetőrész, sírhelytábla, sor) lezárástól a jelen rendelet szerinti sírhelyhasználati idő eltelt, az újabb temetések lehetővé tétele céljából a temetési hely, temetőrész, sírhelytábla, fenntartó dönthet a temető megszüntetéséről.

(2) A temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely megszüntetését megelőzően hirdetményben, továbbá legalább három alkalommal a helyben szokásos módon közzé kell tenni úgy, hogy az első közzététel a megszüntetést megelőzően hat hónappal, a továbbiakban pedig két havonként történjenek. A hirdetményt a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, a temetőkapuban, a ravatalozón, és az érintett temetőrészen ki kell függeszteni, valamint az önkormányzat honlapján kell megjeleníteni.

16. § (1) Ha a temető vagy temetőrész más célú felhasználásáról dönt a fenntartó, úgy gondoskodni kell a temetési helyek kiürítéséről.

(2) A lejárt használati idejű temetési helyek kiürítéséről az üzemeltető gondoskodik. A kiürítés folytán így megüresedett sírhelyek térítés nélkül kerülnek vissza a temető tulajdonosának a birtokába.

(3) A még le nem járt használati idejű temetési helyek áthelyezéséről a temetési hely felett rendelkezni jogosulttal az üzemeltető állapodik meg.

(4) A temető (temetőrész) kiürítésekor a sírjellel, síremlékkel a temető fenntartójának előzetes bejelentése után, annak létesítője, halála esetén örököse jogosult rendelkezni.

(5) A létesítőt kártalanítani kell, ha a sírbolt, vagy át nem helyezhető síremlék megszüntetésére kerül sor. Ha a sírjel, síremlék létesítője, vagy annak örököse a temető kiürítésére megjelölt időpontig azzal nem rendelkezik, a síremléket a temető fenntartója értékesítheti.

(6) Ha valamely urnasírhely használati ideje lejár, a temető fenntartója hirdetményben tartozik a hozzátartozók figyelmét a lejárat előtt legalább hat hónappal erre felhívni. A hirdetményt ilyen esetben az urnafülkét tartalmazó építmény, az urnasírhely-tábla jól látható helyén és a temető kapujában kell hat hónap időtartamra kifüggeszteni.

(7) Ha az urnasírhely használati idejét a hozzátartozók nem hosszabbítják meg, a temető fenntartója a használati idő lejárta után azt kiürítheti, és az urnákat közös sírba temetheti, vagy közös fülkébe helyezheti.

17. § (1) A sír felnyitást az elhalt közeli hozzátartozója, vagy az kérheti, aki az eltemettetésről gondoskodott. Ezt indokolt esetben a temető fekvése szerint illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal engedélyezheti.

(2) Nem minősül sírnyitásnak a koporsós temetésre használt temetési helynek urna elhelyezése céljából történő megbontása.

(3) Temető (temetőrész) kiürítésével összefüggésben szükséges áttemetés esetén a sírnyitási engedély az eltemettető, vagy bármely hozzátartozó részére megadható.

18. § (1) A művészettörténeti, vagy művészi értéket képviselő síremléket, továbbá az ország, vagy Kisláng Község életében jelentős szerepet játszó személyiségek, sírhelyét (urnáját), síremlékét lebontani, felszámolni nem lehet, azok fenntartásáról, esetleges áthelyezéséről a képviselő-testület gondoskodik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti sírhely (urna), illetve síremlék megőrzésére javaslatot a település bármely polgára tehet. A döntés Kisláng Község képviselő-testülete hatáskörébe tartozik.

A temetésre vonatkozó szabályok

19. § (1) Ravatalozni csak a temetőben, az arra kijelölt helyen szabad. Ettől eltérni csak az illetékes tisztiorvos engedélyével lehet.

(2) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb 3, de legalább 1 órával korábban helyezhető el. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(3) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább egy órával, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni. A ravatalra helyezett koporsót a szertartás kezdetéig nyitva kell tartani. Nem lehet nyitva tartania koporsót, ha a holttest már oszlásnak indult, vagy súlyosan roncsolódott állapotban van.

(4) Légmentesen lezárva kell tartani a koporsót, ha az elhalt fertőző betegségben hunyt el. Biztosítani kell, hogy a koporsó közvetlen közelében se tartózkodjon senki.

(5) Egy koporsó csak egy holttest elhelyezésére szolgálhat.

(6) A koporsót a földbe helyezés előtt véglegesen le kell zárni.

(7) A temetést végző temetkezési vállalkozó köteles a ravatalozásra vonatkozó szabályokat megismerni és betartani.

20. § Temetni hagyományos módon (koporsós temetés), vagy hamvasztásos módon a hamvak urnába helyezésével, vagy szétszórásával lehet.

21. § (1) Az elhaltakat az elhalálozás ideje szerinti sorrendben, a következő sírokba kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket és a sírboltokat. Indokolt esetben a temető fenntartója eltérően is rendelkezhet. Lezárt sírhelytáblákban lévő sírboltokba, vagy családi (kettős) sírhelyekben a tábla lezárása után is szabad temetni.

(2) Fertőző betegségben elhaltakra csak a temetést követő egy év eltelte után szabad rátemetni.

(3) Urnát urnasírba temetni, vagy sírhelyre rátemetni egyaránt szabad. A rátemetésnél ilyen esetben sírnyitási engedély nem szükséges, azonban ügyelni kell arra, hogy az urna a talaj szintjétől legalább egy méter mélységbe kerüljön. Az egy urnafülkébe, vagy urnasírba elhelyezhető, valamint a rátemethető urna számát a temető fenntartója határozza meg.

A temetkezési tevékenység

22. § (1) A temetkezési tevékenység a település területén csak a cégbíróságon bejegyzett vállalkozó, vagy vállalkozói igazolvánnyal rendelkező egyéni vállalkozó (továbbiakban: temetkezési szolgáltató) végezhet.

(2) A temetkezési szolgáltatók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető fenntartójával, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

23. § (1) A temetési szertartást a hozzátartozók kivételesen, a fenntartó engedélyével végezhetik el.

(2) Az elhamvasztott halottak maradványait tartalmazó urna a temetésről, elhamvasztásról gondoskodó személy részére kiadható, az átvétel igazolása, illetve körülmények a nyilvántartásba való feljegyzése mellett, amennyiben az átvevő a kegyeleti jog gyakorlását biztosítja.

A temetői kötelező nyilvántartások vezetése

24. § (1) A temető fenntartója állapotfelmérésen és kitűzésen alapuló nyilvántartókönyvet, tábla - és sírhelykönyvet vezet, továbbá a látogató közönség számára is hozzáférhető helyen ellenőrzési naplót tart.

(2) A nyilvántartásba az idő és a hely megjelölésével be kell vezetni, ha holttest maradványok közös sírba kerülnek elhelyezésre.

(3) A nyilvántartás mellett betűsoros névmutatót is vezetni kell.

(4) A táblakönyvben az adott sírhelytáblában lévő sorokat és az azokhoz tartozó sírhelyeket kell nyilvántartani.

(5) A sírhelykönyv az adott sírhelytáblán belüli — soronként is külön jelzett —sorszámozott sírhelyek nyilvántartása.

(6) Nyilvántartást kell vezetni azokról a síremlékekről, amelyek a köztemető fenntartójának a tulajdonába kerültek.

25. § (1) A temetői nyilvántartásokba az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy betekinthet. Részére a temető fenntartója ingyenesen adatszolgáltatást köteles nyújtani.

(2) A temetői nyilvántartásokat a temető fennállásáig meg kell őrizni. Azt követően azokat át kell adni a területileg illetékes levéltárnak.

26. § Ez a rendelet 2023. április 24-én lép hatályba.

27. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 3/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelet.