Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2020 (XI.25.) önkormányzati rendelete

az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében visszatérítendő támogatás nyújtásáról

Hatályos: 2020. 11. 26

Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2020 (XI.25.) önkormányzati rendelete

az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében visszatérítendő támogatás nyújtásáról

Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljáró Martonvásár Város Polgármestere, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése értelmében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya kiterjed a Martonvásár Város közigazgatási területén

  • a) állandó lakóhellyel, illetve bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyekre, illetve
  • b) hatósági házi karanténban lévő személyekre.

2. § (1) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében, visszatérítendő támogatás (a továbbiakban: támogatás) nyújtható.

(2) A támogatás nyújtásáról a polgármester dönt.

(3) A támogatás pénzügyi fedezetét Martonvásár Város Önkormányzata éves költségvetési rendeletében megjelölt összeg terhére biztosítja.

3. § (1) A visszatérítendő támogatásban az a természetes személy részesülhet, aki

  • a) a népegészségügyi államigazgatási szerv által elrendelt járványügyi megfigyelés/járványügyi zárlat, illetve az elrendelt hatósági házi karantén (a továbbiakban: karantén) fennállása vagy fertőzést megállapító, erre feljogosított egészségügyi ellátó által kibocsátott igazolás, egyéb hatósági döntés birtokában a maga és a vele egy háztartásban élők ellátásáról gondoskodni nem tud, és
  • b) a szociális rászorultság esetén nyújtandó települési támogatásokról szóló 29/2015. (XI.25.) önkormányzati rendelet szerinti támogatási formákat nem igényli, és
  • c) vállalja, hogy az a) pontban foglalt korlátozó intézkedések lejártát követően a részére megállapított támogatási összeget Martonvásár Város Önkormányzata részére 60 napon belül megfizeti (a továbbiakban: támogatott).

(2) Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott határidőig vissza nem fizetett támogatási összeg, a határnapot követő napon érvényes jegybanki alapkamattal megemelt összegben visszafizetendő.

(3) A visszatérítendő támogatás megállapítása során a támogatottal egy háztartásban élők számára tekintettel kell megállapítani az összeget.

4. § (1) A visszatérítendő támogatás nyújtására irányuló eljárás az érintett kérelmére indul.

(2) A kérelem a jelen rendelet 1. mellékletében rögzített nyomtatvány tartalmával megegyezően benyújtható

  • a) ügyfélkapun keresztül,
  • b) elektronikus levélben a támogatott aláírását tartalmazó szkennelt, vagy fotózott dokumentum csatolásával,
  • c) papír alapon a Szent László Völgye Segítő Szolgálat dolgozóinak közreműködésével.

5. § (1) A támogatás folyósítása a támogatott közvetlen költségeinek átvállalásával történhet.

(2) A költségek átvállalása a támogatott és a vele egy háztartásban élő ellátott személyek után számolva legfeljebb 30 000.-Ft/10 nap összegig terjedhet.

(3) A támogatás az alábbi költségek átvállalása útján nyújtható:

  • a) élelmiszer,
  • b) gyógyszer,
  • c) higiéniai termékek.

(4) A támogatás felhasználásának kezdő időpontja a 3. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott elrendelő döntésben előírt kezdőnap, illetve az igazolás kiadásának napja, lejárata a kezdő időponttól számított legfeljebb 10. nap. A felhasználás ideje a jogosult jelzése alapján meghosszabbítható, illetve fenntartása felülvizsgálható.

(5) A támogatott költségei átvállalásának rendezésében, és a támogatott és a vele egy háztartásban élők ellátásában a Szent László Völgye Segítő Szolgálat működik közre.

(6) A visszatérítendő támogatás felhasználását Martonvásár Város Önkormányzata nevére kiállított számlákkal kell igazolni.

6. § (1) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott támogatást meg kell szüntetni, továbbá a támogatást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt kötelezni kell a támogatás visszafizetésére.

(2) Az (1) bekezdés szerinti visszafizetést az elrendelése napján érvényes jegybanki alapkamattal megemelt összegben kell visszafizetni.

(3) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás visszafizetése az ilyen irányú igénybevételről való tudomásszerzéstől számított három hónapon belül rendelhető el. Nem lehet a visszafizetést elrendelni, ha az igénybevételtől, illetőleg folyamatos ellátás esetén az ellátás megszűnésétől egy év már eltelt.

7. § (1) A visszatérítés összege – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – kérelemre, méltányosságból

  • a) elengedhető,
  • b) csökkenthető,

(2) A visszatérítés összegére legfeljebb 3 havi részletfizetés állapítható meg.

8. § (1) A támogatás érdekében a támogatott és a vele egy háztartásban élő személyek személyes adatait (név, lakóhely vagy tartózkodási hely, telefonszám, email-cím, TAJ szám) az Önkormányzat és a jegyző szükséges és arányos mértékben kezeli.

(2) Az ellátást biztosító személyek, mint adatfeldolgozók titoktartási kötelezettséggel tartoznak a munkavégzésük során tudomásukra jutott személyes adatokra vonatkozóan.

(3) A kezelt adatok a veszélyhelyzet megszüntetésével és a támogatás visszatérítésével törlésre kerülnek.

9. § E rendeletben foglaltak alkalmazása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szabályai szerint kell eljárni.

10. § E rendelet 2020. november 26. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet

1. Kérelmező neve:

2. Kérelmező lakcíme:

3. Kérelmező születési helye, ideje:

4. Kérelmező TAJ száma:

5. Kérelmezővel egy háztartásban élőkre vonatkozóan:

  • b) Születési hely, idő:
  • c) TAJ szám:
  • b) Születési hely, idő:
  • c) TAJ szám:
  • b) Születési hely, idő:
  • c) TAJ szám:
  • b) Születési hely, idő:
  • c) TAJ szám:
  • b) Születési hely, idő:
  • c) TAJ szám:

6. Az alábbi kategóriákban kérem költségeim átvállalását:[1]

  • a) élelmiszer,
  • b) gyógyszer,
  • c) higiéniai termék.

7. Visszatérítendő támogatás formájában igényelt összeg[2]:

--------------------------------------------------------------------------------------------------

8. Alulírott tudomásul veszi, hogy a költségek átvállalására vonatkozó határozatban megállapított összeg erejéig Martonvásár Város Önkormányzata a Szent László Völgye Segítő Szolgálat közreműködésével szerzi be és juttatja el támogatott részére a támogatott által jelzett termékeket, illetve szükség szerint a rendelkezésre álló helyettesítő termékeket.

9. Alulírott hozzájárulok, hogy a személyes adataimat Martonvásár Város Önkormányzata és a támogatás nyújtásában közreműködők megismerjék és kezeljék. Tudomásul veszem, hogy a kezelt adatok a veszélyhelyzet megszüntetésével és a támogatás visszatérítésével törlésre kerülnek.

10. Alulírott, kérelmező vállalom, hogy a rám vonatkozó egészségügyi korlátozó intézkedések lejártát követően, a részemre jelen kérelem alapján megállapított támogatási összeget Martonvásár Város Önkormányzata részére 60 napon belül megfizetem.

Dátum: Martonvásár, …………………………………..

________________________________________

Kérelmező aláírása


[1] A választott kategóriát kérjük, húzza alá.
[2] A támogatott és a vele egy háztartásban élő ellátott személyek után számolva legfeljebb 30 000.-Ft/14 nap.