Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (V. 22.) önkormányzati rendelete

6/2014.(V.22.) az Önkormányzat 2013. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2014. 05. 22

Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (V. 22.) önkormányzati rendelete

6/2014.(V.22.) az Önkormányzat 2013. évi költségvetésének végrehajtásáról

2014.05.22.

Pátka Község Önkormányzata Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a alapján – figyelembe véve ezen jogszabály, valamint az államháztartás szervezeteinek sajátos beszámolási és könyvvezetési kötelezettségét szabályozó, többször módosított 249/2000. (XII. 24.) Kormányrendeletben meghatározottakat – a 2013. évi költségvetési gazdálkodásáról szóló beszámolóról, a zárszámadásról az alábbi rendeletet alkotja.

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre és annak bizottságaira, Pátka Község Önkormányzatára és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetésének teljesítését

316.343 E Ft. költségvetési bevétellel,
225.618. E Ft. költségvetési kiadással,
Ebből:
126.094 E Ft. működési kiadással,
99.524 E Ft. felhalmozási kiadással
90.728. E Ft. záró pénzkészlettel
Hagyja jóvá.
(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. számú és 1.1. számú melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.
(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3. számú mellékletek szerint állapítja meg.
(4) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.
(5) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év(évek) költségvetési maradványának igénybevételét, továbbá a felhalmozási célú többletbevételek működési célú kiadásokra történő átcsoportosítását rendelte el.

3. § A költségvetés teljesítésének részletezése

(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetésének teljesítését részletesen a következők szerint állapítja meg: önkormányzat működési kiadásait részletezve (személyi, munkaadói és dologi) jogcímenkénti megoszlását a 2. számú melléklet részletezi.

(2) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését - az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához - a 3. és a 4.számú mellékletek tartalmazzák.

(3) Az önkormányzat által adott pénzbeni támogatások és működésre átadott pénzeszköz részletezését a 3/1. és a 4/1. számú mellékletek tartalmazzák.

(4) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti, felújításonkénti részletezését, az 5. 6. számú mellékletek szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat hosszú lejáratú kötelezettségeit a 6/1. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) Az önkormányzat pénzforgalmának alakulását a 7. sz. melléklet szerint fogadja el.

(7) Az önkormányzat tartalékát a 7/1. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati költségvetésének teljesítésére engedélyezett létszám- és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 8. számú melléklet szerint határozza meg.

4. § A költségvetés végrehajtásának szabályai

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

(3) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik külön képviselő-testületi döntés alapján.

(4) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja.

5. § Az előirányzatok módosítása

(1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) A (1) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2013. december 31-ig gyakorolható.

6. § A költségvetési beszámoló végrehajtásának ellenőrzése

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról társulás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

(3) A képviselő-testület utasítja az önkormányzat jegyzőjét, hogy a költségvetési maradványt érintő fizetési kötelezettségek teljesítését biztosítsa, illetve kísérje figyelemmel.

(4) Az önkormányzat jegyzője és a költségvetési szervek vezetői a költségvetési maradványnak a 2014. évi előirányzatokon történő átvezetéséről gondoskodni kötelesek.

7. § Záró és vegyes rendelkezések:

(1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet